A hazatérő Podolski egyre jobban teljesít

A lengyel születésű, de német válogatottként rendkívül sikeres Lukas Podolski idén nyáron szerződött Lengyelországba. A 36 éves támadó most jutott el pályafutása során arra a pontra, hogy megvalósította egy régi vágyát: szülőhazája bajnokságában is szerepelhet, ráadásul a góllövő formáját is megtalálta az utóbbi időben.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Lukas Podolski 1985-ben született Gliwice városában, ahol a kézilabdázó édesanyja játszott. Édesapja, Waldemar Podolski a szomszédos város csapatában, a Górník Knurównál szerepelt, és amikor 1987-ben a visszavonulás mellett döntött, akkor a család Németországba költözött, a Köln melletti Bergheimben telepedett le.

Innen indult a kis Lukas, aki előbb a helyi ifjúsági együttesben szerepelt, majd 1995-ben csatlakozott az 1. FC Köln utánpótlásához. Ebben a klubban mutatkozhatott be a Bundesligában 2003-ban, amikor majdnem lengyel válogatott lett, de végül az akkori szövetségi kapitány, Pawel Janas nem tartott rá igény. Végül a német nemzeti együttesnél kapott esélyt, amit valószínűleg sosem bánt meg. A kölni időszaka után megjárta a Bayern Münchent, majd visszatért Kölnbe, aztán légiósnak állt. Angliában az Arsenal, Olaszországban az Inter, Törökországban a Galatasaray, Japánban a Vissel Kobe játékosa volt, majd ismét Törökország következett, csak ekkor az Antalyaspor. Aztán most nyáron eljött a nagy pillanat, és ahogyan ő fogalmazott egy interjúban, „egy régi vágyát teljesítve Lengyelországban is focizhat”.

 

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

A Górnik Zabrze a 2016-os csúfos kiesést követően Marcin Brosz vezetésével azonnal visszajutott az élvonalba. Az újoncként elért ötödik hely megnyitotta a csapat előtt a nemzetközi porondon való szereplést is, ami nem csak, hogy nem sikerült jól, de közben a keret is inkább csak gyengült. A koronavírus miatt félbeszakított 2019–2020-as idényt a folytatásban gyengén hozta le a zabrze-i csapat, tavaly pedig már csak a tizedik helyen tudott célba érni, ami a vezetőedző szerződésének lejártával azt jelentette, hogy új irányba indul el a klub egy új szakemberrel.

Jan Urban lett a 14-szeres bajnok új edzője, aki 2022 júniusának végéig szóló szerződést írt alá. Urban az 1980-as évek sikercsapatának egyik ikonikus játékosa volt, aki három aranyérmet gyűjtött be a „bányászokkal”. Az előző évtizedben kétszer is nyert bajnoki címet edzőként a Legia Warszawával, viszont 2018 óta nem dolgozott a szakmában, ami kérdőjeleket vetett fel a szakértők többségében. A nyáron a nem túl jó anyagi helyzetben lévő egyesület elengedte több sokat kereső játékosát is, ezzel is igyekezve csökkenteni a kiadásokat. Egy-két érkező mellett nagyrészt saját akadémiájukra igyekeznek támaszkodni, hogy a fiatalok beépítésével sikerüljön előrébb lépni, amihez persze nem árt néhány rutinos veterán, akik segíthetik az útjuk elején lévő játékosokat. Erre a célra tűnt tökéletes jelöltnek Podolski.

 

Az edző, Jan Urban nem győzi dicsérni a rutinos Podolskit, aki valódi vezérré tudott válni és 36 évesen is remekel (Forrás: sport.tvp.pl)

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Urban eleinte alkalmazott 4-2-3-1-es rendszerében Podolski a bal oldalon szerepelt, ami nem feküdt neki annyira, mert ő befelé szeret játszani jobbról. Ezt követően jött a váltás, a 3-4-2-1-es hadrendben a dupla tízes jobb oldalán szerepel, egy csaknem teljesen szabad szerepkörben, így sokszor cserélnek az aktuális társsal, ebben a feladatkörben pedig már ki tud teljesedni a német is. Az edzésmunkája és a pályán tanúsított viselkedése igazi példaképpé teszi a fiatalok számára. Megmutatta mi az a profizmus és az alázat, mert beállt a sorba 36 évesen, és minden zokszó nélkül elfogadta a szezon elején, hogy a padról veti be az edző, ahogy azt is, ha neki kell egy csere során elhagyni a pályát. A sztárallűrök jelét sem mutatja a pályán, még akkor sem, ha érződik, hogy a játékvezetők olykor kicsit túlzottan is respektálják.

 

Lassan indult be, egy kisebb sérülés is hátráltatta a szezon elején, de aztán októberben megszületett az első asszisztja, azóta pedig a gólgyártásból is kiveszi a részét.

 

A helyzetkialakítással nincs gondja, látszik az évek rutinja megmozdulásain, viszont az sem vitás, hogy a minőség nem olyan szintű a társak esetében, hogy ki is tudnák aknázni a kreativitását. Hiába hozott össze eddig 5,1 xA-t mindössze egyetlen előkészítés került a neve mellé – a Wisla Plock elleni találkozón az egyenlítést készítette elő szépen Piotr Krawczyk számára –, pedig 2,51 kulcspasszt oszt ki és 1,43 lövést készít elő mérkőzésen. Ő a maga részét megteszi, s ezt Urban is többször kiemelte, hogy még ennyi idősen is egyértelműen meghatározó eleme csapata támadójátékának.

 

 

 

A gólszerzés terén a már említett szerkezet és a szerencse sem segítette. A bal oldalon szerepelve kevés olyan szituáció akadt, amikor magas minőségű lövéssel kísérletezhetett volna, mert többnyire ki volt szorítva. A pontrúgások terén van pár olyan variáció a Górnik tarsolyában, ami rá van kitalálva, s ebből volt már szöglet utáni kapáslövése, amit blokkolni tudtak a gólvonal előtt, illetve olyan szabadrúgás is, ami szintén neki lekészítve teremtett jó lehetőséget, de ott meg épp elsuhant a labda a kapufa mellett. Aztán a 15. fordulóban megtört a jég, a Legia Warszawa ellen jókor volt jó helyen a kapu torkában, s ha már ott betalált, akkor a következő két meccsén sem maradt gól nélkül, méghozzá két szép találattal segítette csapatát győzelemhez (a videón fordított sorrendben van a három gólja).

 

 

 

Azon felül, hogy a közönség imádja, a társak pedig fel tudnak nézni rá, a pályán is olyan teljesítményt nyújt, ami okán joggal van ott a kezdőben rendszeresen. A produktuma ugyan nem kimagasló, de csapaton belül egyértelműen a jobbak közé sorolandó, és emellett vezérként tud viselkedni, amire nagy szükség van egy megfiatalított együttes esetében. A Górnik Zabrze nem bajnokesélyes, de egy szép meneteléssel odaérhet a nemzetközi porondot jelentő helyek egyikére is, ebben pedig egyértelműen főszerep hárulhat Podolskira. A német támadó nem csak futballromantikus szempontból szívet melengető cselekedetet hajtott végre azzal, hogy hazatért Lengyelországba, de egy kis médiafigyelmet is generálhat az Ekstraklasa számára, amely továbbra is termeli az ifjú tehetségeket a topligák számára. Podolski ezzel a döntésével egyénileg, klub- és ligaszinten is egy helyes lépést hajtott végre, amivel a jó teljesítménye esetén mindenki csak nyerhet.

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást