A korábbi Kerület-játékos, aki két vb-t járt meg

A most zajló Afrikai Nemzetek Kupáján hat Magyarországon légióskodó futballista szerepel. A Mmaee testvérek Marokkót, Aisza Laidouni Tunéziát, Stopira a Zöld-foki-szigeteket, Lamin Jallow Gambiát, míg a másodosztályú Nyíregyházából Jaszin Hamed Szudánt képviseli. Ugyan MacBeth Sibaya nem a III. Kerület TVE játékosként vett részt a 2002-es és 2004-es kontinenstornán, karrierje némiképpen összeforrt a magyarországi légióskodással.

Forrás: goal.com


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

MacBeth Sibaya 1977. november 25-én született Durbanben, Afrika egyik legforgalmasabb kikötővárosában.

Nevét a híres Shakespeare-darab főszereplőjéről kapta, és ennél már csak a játékstílusát tartották szokatlanabbnak, gyakran „nem dél-afrikaiként” hivatkoztak rá a hazájában.

Játékos pályafutását a durbani Aston Villában kezdte, majd a Mpumalanga Youngstershez csatlakozott még utánpótlás-játékosként. Húszévesen vágott bele a légióskodásba, az ekkor első osztályú III. Kerületi TVE labdarúgója lett. Ugyan sok sót nem evett meg Óbudán – hét NB I-es mérkőzésen lépett pályára, a Lombard Haladás ellen 3–1-re megnyert összecsapáson ő harcolta ki csapata harmadik gólját megelőzően a szabadrúgást –, mégis fontos állomásnak bizonyult, hiszen 1999 januárjában a hazája első osztályában szereplő Jomo Cosmosba igazolt.

Dél-Afrikába visszatérve bejátszotta magát a válogatottba, 2001-ben Malawiban mutatkozott be, ahol 2-1-re nyertek a vb-selejtezőn. A következő év pedig fantasztikusan alakult Sibaya számára, az év elején az Afrikai Nemzetek Kupáján volt kerettag, ahol nyolc játszott percet tett be a közösbe (Marokkó 3-1-es legyőzése alkalmával volt pályán). Aztán a világbajnoki keretbe is bekerült, és ekkor már alapembernek számított – mindhárom csoportmérkőzést végigjátszotta a Bafana Bafanában, játéka pedig felkeltette sok európai klub figyelmét. A világbajnokságot követően a norvég kirakatklub, a Rosenborg csapott le rá, de az érdeklődők között megtalálhattuk az Aston Villát (ezúttal az angolt), a West Bromot vagy éppen a Bresciát is. Az északi klub színeiben Olympique Lyon elleni meccsen a Bajnokok Ligájában is bemutatkozott, igaz eztán a Rosenborgban nem lett alapember. Fél év múlva, 2003 telén távozott Norvégiából, és Oroszország felé vette az irányt, ahol karrierje legszebb és legeredményesebb időszakát töltötte a Rubin Kazanynál.

 

Fotó: Shutterstock

2003-ban a másodosztály bajnokaként jutott fel az élvonalba a tatár csapat, mely abszolút ligaújonc volt. Sibaya villámgyorsan alapember lett, ráadásul a kazanyiak hihetetlen bravúrt mutattak be azzal, hogy bronzérmet szereztek a szezon végén, többek között a Lokomotiv Moszkvát is megelőzve. 

A dél-afrikai középpályást hamar a szívükbe zárták Kazanyban a szurkolók, jóllehet stílusa nem volt szemet gyönyörködtető, egyszerű, de nagyszerű játékát az év játékosa címmel jutalmazták.

2004-ben újra részt vett az afrikai kontinensviadalon, ám csak kerettag volt, nem lépett pályára.

 


(X) Köss egy előzetes fogadást kötésben és vágj zsebre 10%-, 20%- vagy 30%-kal megnövelt nyereményt!


 

Kazanyban otthonra lelt, nyolc évig szolgálta az orosz élvonalban szereplő klubot, ráadásul 2008-ban és 2009-ban bajnoki címeket nyert csapatával. Pályára lépett ismét a Bajnokok Ligájában. A Barcelona elleni 1-1-s döntetlent követően mondta Xavi, hogy Sibaya játékát elnézve tartani kell az orosz csapattól. Aztán hősünk – akárcsak Xavi – 2010-ben részt vett a dél-afrikai rendezésű világbajnokságon, a franciák 2-1-s legyőzése alkalmával lépett pályára. A történethez hozzátartozik, hogy kisebb sérülés hátráltatta a tornát megelőzően, így csak egy mérkőzésen tudott segíteni a hazájának.

 

Fotó: Getty Images

 

2010 októberében búcsúzott a válogatottól Sierra Leone ellen, majd 2011-ben hazatért a johannesburgi Moroka Swallowshoz, ahol még két évig futballozott, 2013-ban, 35 évesen pedig visszavonult.

Sibaya a profi pályafutása után sem szakadt el a labdarúgástól, jelenleg edzőként dolgozik hazájában, a KZN Akadémiánál.

 

„Egy varázsló kellene a jelenlegi válogatottnak” – öt érdekesség Sibayáról és Sibayától

Sarkos véleménnyel rendelkezik a Bafana Bafanáról; beszélt az oroszországi rasszizmusról; arról, milyen hazai világbajnokságon futballozni, és arról is, hogy miért volt zaklatott ezen a tornán, illetve egy olyan edzőről, akit diktátornak nevezett. Jöjjön öt sztori, melyben MacBeth Sibaya és/vagy az ő látásmódja a főszereplő.

 

1. Az orosz rasszizmus nem egyenlő a dél-afrikai rasszizmussal

Oroszországban sok példa volt az előző években rasszista megnyilvánulásokra – akár a szurkolók, akár egyes esetekben a játékosok részéről. A Zenit brazil labdarúgójának, Malcomnak a saját szurkolóival gyűlt meg a baja, a 2018-as világbajnokságot megelőzően Paul Pogbának és Ousmane Dembélének huhogtak a stadionban, illetve a Szpartak Moszkva osztott meg egy mókásnak gondolt videót Twitteren, melyen a színes bőrű játékosaik éppen a hőségben „olvadoznak”. Sibayának ennek ellenére más véleménye van az orosz kalandjairól.

„Én inkább kíváncsiságnak hívnám, nem utálatnak. Akkoriban raszta hajam volt, az emberek pedig fogdosták, és kérdéseket tettek fel, hogy hogyan nő így, illetve miért ilyen. Nem mondanám, hogy ez rasszista, mert tudom, milyen Dél-Afrikában élni. A rasszizmusra egy rendszerként tekintek, Oroszországban pedig nem volt olyan rendszer, ami a feketék ellen irányulna” – nyilatkozott Sibaya a BBC-nek.

 

2. „Nem motivátor, sokkal inkább diktátor”

„Egy demokratikus diktátor vagyok” – mondta Sztanyiszlav Csercseszov, a Ferencváros frissen kinevezett vezetőedzője. Azt nem tudom, hogy a Rubin Kazanynál 12 évig dolgozó Kurban Bergyijev demokratikus volt-e, de Sibaya diktátorként hivatkozott a türkmén mesterére.

„Azt kell csinálnod, amit kér tőled, amennyiben nem azt csinálod, máris a kispadon találod magad. Nagyon szigorú ember, főleg azokkal szemben, akik megszegnek bizonyos szabályokat. Egyszerűen mindenkit figyel”mondta a dél-afrikai középpályás.

Nyolc éve alatt majdnem 160 Premjer Liga-mérkőzésen lépett pályára, ez a szám azért azt sugallja, hogy Sibayával nem volt különösebb problémája Bergyijevnek.

 

3. „A Bafanának egy varázslóra van szüksége”

Sibaya az elégedetlenebb emberek táborát erősíti, ha a dél-afrikai válogatottról van szó. Nem sikerült bejutniuk az afrikai vb-selejtezők harmadik fordulójába, miután Ghána ellen kikaptak az utolsó mérkőzésen, és kevesebb lőtt góljuknak köszönhetően csak a csoportjuk második helyén végeztek. Még tavaly májusban adott egy kritikus hangvételű interjút, melyben az ecsetelgette, hogy rövid távú megoldást kell találni, aztán ráérnének a hosszú távon aggodalmaskodni. Dél-Afrika nem jutott ki a most zajló, immár 24 csapatos kontinenstornára sem.

„Azonnali tervre van szükségünk, most ebben a helyzetben vagyunk. Két lehetőségünk van: az egyik, hogy kockáztatunk és egy taktikailag jól felkészült edzőt hozunk, vagy megelégszünk egy hosszú távú tervvel, és visszanyúlunk a gyökerekhez. Alulról kell felfelé építkezni, és az utánpótlást kell megfelelően felépíteni, ahogyan például a németeknél van. Csak így lehetünk fenntarthatóak.”

 

Fotó: Getty Images

4. Könnyebb lett volna, ha másik kontinensen játsszák a 2010-es vb-t?

Saját bőrünkön tapasztaltuk meg 2021 nyarán, milyen eufórikus érzést tud adni, amikor hazai pályán játszik egy válogatott Európa-bajnoki mérkőzést. Fiola Attiláék arról nyilatkoztak, mennyire feldobta őket a körítés, és fantasztikus volt a hangulat. Sibaya ennek ellenkezőjét állította a goal.com hasábjain. Szerinte túlságosan nagy nyomást helyezett a közvélemény rájuk, nem alakult ki a harmónia a játékosok és a szurkolók között, nem tudtak megfelelően koncentrálni a tornára, és ez teher volt a vállukon.

„Nehéz ezt összefoglalni. Voltak célok, melyeket el kellett volna érnünk, de elég nehéz volt megbirkózni ezekkel, szerintem nem voltak reálisak. Nagy volt a szakadék például a 2002-es vagy a 2006-os rendezők, illetve a mi válogatottunk között. Nem vettünk részt kontinenstornákon, nem tudtuk kvalifikálni magunkat azokra. Talán, ha másik kontinensen lett volna a vb, és arra kijutunk, lett volna elég tapasztalatunk arról, mit is jelent kijutni egy ilyen eseményre, másként állt volna hozzá a közvélemény is ehhez.”

Sibaya hozzátette, nem hozta meg az áttörést a játékosokban a világbajnokság, nem tudtak Európába vagy nívósabb bajnokságokba igazolni. Részben ez annak köszönhető, hogy a dél-afrikai élvonal közel sem készíti fel a játékosokat a külföldi karrierre.

 

Fotó: Clive Mason/Getty Images

5. A kiválasztott

Sibaya nagyszerűsége az egyszerűségében rejlett. Talán ezen tulajdonsága miatt kapta a khetho becenevet, mely zulu nyelven annyit jelent: kiválasztott. Pazar, eredményekben gazdag karriert futott be, és Xavi szavaival élve: manapság is több MacBeth Sibaya kaliberű játékos kellene a dél-afrikai csapatba.

 

Melyik együttes nyeri az Afrikai Nemzetek Kupáját?

5,50 – Szenegál

6,50 – Algéria

7,00 – Kamerun

7,00 – Nigéria

8,00 – Elefántcsontpart

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Afrikai Nemzetek Kupája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a nemzetközi foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást