A következő lépcsőfok – vélemény

Hivatalos a megállapodás Steven Gerrard és az Aston Villa között, a korábbi Liverpool-legenda elfoglalja a birminghamiek kispadját. A skót élvonalban veretlenül bajnoki címet nyerő edző azok közé tartozik, akik nem hagynak ki olyan lépcsőfokot, ami miatt oly sok korábbi nagyszerű labdarúgó megbukott már egyszer szakvezetőként. Ez mindenképp bizakodásra adhat okot a „vörösöknek” is, hogy Jürgen Klopp után akár Gerrard is lehet egy opció, ha most sikerrel veszi a Premier League jelentette akadályt.

Steven Gerard

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A BIRMINGHAMI HÁTTÉR

A nyár folyamán igen komoly bevásárlást tartott az Aston Villa, miután elengedte legnagyobb értékét, Jack Grealish-t. A saját nevelésű válogatott szélsőt egymagában csaknem lehetetlen pótolni, így Emiliano Buendía, Leon Bailey és Danny Ings is Birminghambe költözött, hogy a csapat megfelelően tudjon fejlődni az előző idény jó szereplése után. A szurkolók rendkívül bizakodók voltak, mert sikerült valóban komoly erősítésekkel letudni a nyarat – nem mellesleg, még így is csaknem 30 milliós pluszban zárták a piacot.

A keret késznek tűnt, bár tagadhatatlanul orrnehéz lett ilyen érkezőkkel, de nagy volt a bizalom Dean Smith felé. Az angol szakember anno a másodosztály középmezőnyének alján vette át a csapatot, hogy aztán a szezon végére a feljutást is kiharcolja, majd egy kissé keserves bennmaradás után az előző idényben az Aston Villa volt a meglepetéscsapat. Idén aztán „kibújt a szög a zsákból”, főleg az edzővel kapcsolatban. Tizenegy forduló után az „oroszlánok” tíz ponttal éppen csak a kiesőhelyek fölött szerénykednek a tabella 16. helyén. A gödör mélynek tűnt korábban is, de mikor Smith az alábbi nyilatkozatot tette, akkor kiderült, hogy kilátástalan a helyzet vele.

 

„A futballmeccseket a játékosok nyerik, nem a rendszerek.”

 

 

Ez gyakorlatilag rávilágított mindenki számára, hogy ő ebből a jelenlegi helyzetből képtelen lesz kihúzni csapatát, és ekkor már csaknem biztosra vehető volt, hogy a menesztés sorsára jut. Egy héttel később ez meg is történt, valamivel több mint három év után megköszönték a szolgálatait.

 

SKÓCIA ANGOL HERCEGE

Steven Gerrard játékosként mindenki számára ismert, aki a 21. század angol focijával valaha is foglalkozott. A Liverpool FC legendája megannyi sikert ért el, de legnagyobb fájdalmára sosem tudott bajnoki címet ünnepelni. Az edzői pálya felé való kacsintgatásáról már az amerikai kalandja alatt lehetett olvasni, amit lezárva vissza is tért nevelőegyesületéhez. Az utánpótlásnál várták egy állással, ahol az U18-as együttest trenírozta egy éven keresztül. 2018 nyarán kapott egy ajánlatot a Rangers FC-től, amit nem lehetett visszautasítani.

A skót együttes a „poklot” is megjárva tért vissza az élvonalba, ahol két szezon alatt egy bronz- és egy ezüstéremig jutott, de megközelíteni sem tudta a városi rivális Celtic FC-t. Nagy elvárások voltak Gerrarddal szemben, viszont időt és türelmet is biztosítottak számára, ami egy rutintalan edző esetében nagyon nagy előny. Egy igencsak jól összeállított stábbal érkezett, melyben olyan nevek szerepeltek, mint Gary McAllister, Michael Beale vagy épp Jordan Milsom, akikkel együtt dolgozott Liverpoolban is, s akik kiválóan segítették a munkájában és a fejlődésben.

 

A sikerkovácsok: Gary McAllister, Steven Gerrard és Michael Beale (Forrás Getty Images)

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

A kulcs végig a fokozatos előrelépés volt, s ennek megfelelően nem azonnali teljes átalakítást tervezett az egykori középpályás, hanem apránként szervezett át mindent, hogy végül a csapat az ő elképzelései szerint működjön. Ennek meg is lett az eredménye, mert bár első szezonjában 11, a másodikban pedig 13 pont volt a városi rivális előnye velük szemben, az előző kiírásban már elérte a csúcsot: a Rangers tíz év után ismét bajnoki címet ünnepelhett.

Nem lehet elvitatni a látványos fejlődést, amin keresztül ment a Rangers, aminek a nemzetközi porodon is látszódtak a nyomai. Gerrard csapata mindegyik idényben főtáblás volt az Európa-ligában, és az előző két alkalommal tovább is jutott a csoportkörből. Ez a teljesítmény önmagáért beszél, de nem szabad elfelejteni két különösen fontos dolgot.

  • Egyrészt a Premiership már az ő érkezése előtt is a kiegyenlítetlen erőviszonyokról szólt, ami annyiban változott, hogy már nem csak a Celtic emelkedik ki, hanem a glasgow-i kékmezesek is, értve ezt anyagi lehetőségekre és kereterősségre.
  • Másrészt a Celtic hanyatlása – ami fokozatos gyengülést jelentett a csapatra nézve – akkor kezdődött, mikor ő megérkezett a skót ligába, így a Rangers javulásával egyszerre nagyon erős kontrasztot ad, ami torzítja a valóságot.

A Walter Smith-i magasságig jutó Gerrard az edzői kvalitásaival emelte fel a bajnoki címig a Rangerst, de a Celtic elképesztő bezuhanása is kellett ahhoz, hogy ez olyan látványos legyen, amire világszinten felkapták a fejüket az emberek. Az előző idény Old Firmjei arról szóltak, hogy az angol szakember taktikailag kimagaslik a skót élvonalból és ezzel könnyedén fektették kétvállra az ősi riválist, ahol Neil Lennon az összeomlást élte meg a zöld-fehérekkel. Hogy mennyire magaslott ki a ligából a The Gers, azt az alábbi adatsor adja vissza talán a legjobban.

 

Steven Gerard stat

 

MIT VÁRHATUNK AZ ASTON VILLÁTÓL?

A keret nem néz ki rosszul, a szezon előtt a legtöbben azt is várták, hogy akár a nemzetközi porondért folytatott harcba is beleszólhatnak a birminghamiek. A játékosállomány annak ellenére, hogy kissé orrnehéz alkalmas lehet arra, amit Gerrard kitalált, miközben remekül ötvözte a korábbi edzők munkásságát és a liverpooli ismeretség által kapott tanácsokat. A Rangers előző szezonbeli játékában felfedezhető volt a Jürgen Klopp-féle nagyon intenzív presszing és a hamis kilences alkalmazása, de közben hátul sokkal inkább volt olyan a biztonságra törekvő felfogás, mint amit Gérard Houllier kései időszakában tanulhatott el, valamint a Rafa Benítezre jellemző pragmatikusság is visszaköszönt a mérkőzések végefelé, mikor előnyben voltak.

Az Aston Villa védelme egy elég nehezen megfejthető csapategység, mert az előző idényben jól ment minden, azonban ez inkább a rengeteg blokkolt lövésnek és Emiliano Martínez elképesztő formájának volt köszönhető. Idén jóval több a gond, a védekezés nem tűnik valami acélosnak. A Gerrard-féle játékban a szélsővédők magasra tolódása újabb problémaforrás lehet, mert a birminghami belsővédők aligha nevezhetők megbízhatónak, főleg magasan helyezkedve, az egy az egy elleni szituációkban könnyen verhetők.

A másik nagy kérdőjel, hogy a fiatal edző miként fogja kezelni a támadószekciót, ahol sokan is vannak és nem a legkompatibilisebbek egymással a játékosok. Gerrard háromcsatáros szerkezetében Watkins és Ings is játszhat középen, de hogy együtt szerepeljenek az nehezen elképzelhető. Eközben a széleken is van minőség, mert Buendía, Bailey, Trezeguet, Bertrand Traoré vagy épp Anwar El Ghazi is tud remek teljesítményt hozni, de az argentin befelé szeret játszani, a jamaicai és a Burkina Fasó-i esetében a védekezés a gyenge pont, míg a másik kettő echte szélső, akik a megszokott oldalon a beadásokkal operálva érzik magukat komfortosan.

 

 

Hogy ezt miként lehet működőképessé tenni, az egy olyan feladat lesz Gerrard számára, ami megmutatja, hogy jelenleg hol is helyezkedik el az angol edzők rangsorában. Az elvárások nagyon magasak, de abban bizakodhat, hogy az eredményei alapján megadják neki a kellő időt és bizalmat, hogy a munkája eredményességgel párosuljon, mert akkor 2024-ben eljöhet a hazatérés pillanata – ha Klopp is úgy gondolja.

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást