A-Leagues: új alapokon az ausztrál labdarúgás?

Alaposan megszenvedte az elmúlt éveket az ausztrál élvonal, hiszen 15 év után kénytelen volt egyszerre főszponzort és közvetítő tévécsatornát cserélni egy világjárvány kellős közepén. A tavalyi bizonytalan évet követően idén már nyugodtabbak a liga vezetői és a szurkolók, bár még mindig sok a megoldatlan feladat a november 19-én kezdődő 2021–2022-es szezonra.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Túlzás lenne azt állítani, hogy az ausztrál bajnokság Ázsia élvonalába tartozna, márpedig az ország képviselői korábban értek el szép sikereket az AFC Bajnokok Ligájában, elég csak a Western Sydney Wanderers győzelmére gondolni, akik az alapításukat követően pár év alatt értek fel a csúcsra 2014-ben, az Adelaide United is döntőbe jutott korábban, de 2016 óta nem volt ausztrál csapat a BL legjobb 16 együttese között. Kivéve a tavalyi évet, amikor a Melbourne Victory valami csoda folytán tovább ment a csoportjából, de utána a későbbi győztes, dél-koreai Ulsan Hyundai búcsúztatta.

Az ausztrál csapatok helyzetén az idei év sem segített, ugyanis hiába indult volna a Sydney FC, a Melbourne City és a Brisbane Roar a BL-ben és selejtezőikben, mivel az (akkori) ausztrál szabályok szerint kötelező kéthetes karantén várt mindenkire, aki átlépte a határt, kénytelenek voltak visszalépni a kupasorozattól. A meccsek időpontjai egybeestek volna az A-League utolsó fordulóival és a rájátszás mérkőzéseivel, ez pedig a későbbi két döntőst, a Sydney FC-t és a bajnok Melbourne City-t hátrányosan érintette volna.

 

A 2014-es BL-győztes Western Sydney Wanderers ünneplése a trófeával. (Forrás: abc.net.au)

 

Egy brand mind felett

A gyenge nemzetközi szereplés és a tavalyi visszalépés nem maradt következmény nélkül. A következő években már csak egy csapat indulhat a BL-ben a korábbi háromhoz képest, két induló pedig Ázsia második számú kupasorozatában, az AFC-kupában mutathatja meg magát, ami nem kis presztízsveszteség Ausztrália számára.

Érdemes kontextusba helyezni a fentieket: egy októberi rangsor szerint az ausztrál A-League mindössze a 23. legerősebb pontvadászat Ázsiában, olyan országok előzik meg a listán, mint Banglades, Fülöp-szigetek, Türkmenisztán, Hongkong és még a Koreai NDK is!

James Johnson, az Ausztrál Labdarúgó-szövetség (FA) elnöke elsőre csak amolyan látszatintézkedéseket hozott a károk enyhítésére. A Football Federation Australia (FFA) helyet a rövidebb (és zavaróbb) Football Australia (FA) lett a szövetség hivatalos neve, majd a férfi és a női bajnokságot nevezték át, előbbit A-League Menre, utóbbi pedig az A-League Women nevet kapta, majd egy kalap alá vették őket és a COVID miatt két éve szünetelő kiemelt utánpótlásbajnokságot és a legtöbb helyen sokszor csak A-Leagues néven hivatkoznak rájuk.

A nagy átalakítások közben (az akkor még csak A-League) levált a helyi szövetségről és egyedül próbál boldogulni. Ez azt jelenti, hogy a marketingjogoktól kezdve a tv-szerződéseken át a licencekig mindenről a klubok képviselőiből álló Australian Premier Leagues (APL) vezetősége dönt.

 

James Johnson,  az Ausztrál Labdarúgó-szövetség elnöke. (Forrás: Fox Sports)

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Válás 15 év után, új fizetési sapka

Mivel a tavalyi, szűkös szezont valahogy túlélte az A-League, az elmúlt egy évet az új szponzorok felkutatására használta az APL. A Hyundai 15 év után hagyta ott az ausztrál sportéletet, amivel évi ötmillió ausztrál dollárral lett kevesebb bevétele a ligának, ezzel egy időben pedig a csőd és megszűnés szélére sodródott FOXTEL intett be a ligának, és nem volt hajlandó kifizetni a szerződés szerinti 57 millió dollárt. A több hónapig tartó csatározás során végül megszületett a megállapodás: a FOX „csak” 37 milliót fizet, de ezt sem egyben, hanem több részletben, ráadásul egy évvel előbb szabadultak a közvetítési jogoktól.

A Hyundai helyét egy évre a Bunnings House vette át, majd idén ősszel bejelentették, hogy három évre az Isuzu lett a liga névadó szponzora, a bajnokság pedig Isuzu UTE A-League Men néven fut a következő években, a márka hivatalos autóbeszállítója lett az A-Leagues-nek. Az új szponzor mellé sikerült megállapodni az ausztrál piacra berobbanó Paramount Plusszal és a ViacomCBS-szel, megoldva ezzel a következő öt évre a közvetítési gondokat.

 

 

A biztosabb anyagi helyzetnek köszönhetően pedig a játékosokra is több pénzt lehet költeni. Ameddig 2019-ben még 3,2 millió dollár volt a fizetés sapka, addig tavaly, a FOX lelépése után már csak 2,1 millió dollár. Itt azért érdemes megjegyezni, hogy a bajnokság 2005-ös rajtjánál 1,5 millió dollár volt ez az összeg, tíz év alatt tehát szinte oda jutott vissza az ausztrál első osztály, ahonnan anno elindult. A fizetések csökkentése miatt rengeteg futballista hagyta ott Ausztráliát és keresett új, gazdagabb klubot magának szerte Ázsiában.

A november 19-én kezdődő rajtra megnövelték a fizetési sapka keretét 2,6 millió dollárra, az alig pár hónapja elfogadott kollektív szerződésnek köszönhetően pedig akár több is lehet ez az összeg, ha a 2024-es felülvizsgálaton jól szerepel majd a liga. Az idei szezontól kezdve az eddig két kiemelt játékoson (marquee player) kívül plusz egy további (designated player) is lehet csapatonként, akiknek a fizetése nem számít bele a szűkös fizetési keretbe, a 2022–2023-as szezontól pedig két-két ilyen futballistát is alkalmazhatnak az klubok, feltéve, ha meg tudják fizetni őket. A szerény anyagi helyzettel rendelkező egyesületek ugyanis nincsenek könnyű helyzetben, a térség átlagfizetését nézve ugyanis az ausztráloknál 136 ezer dollárt lehetett keresni. Összehasonlítva Indiával, ahol 150 ezer vagy Ázsia egyik legjobb bajnokságával, Dél-Koreával, ahol 230 ezer dollár egy játékos átlagfizetése, nem meglepő az ausztrál csapatok nemzetközi visszaesése.

 

Szükség van sztárjátékosokra?

Az A-League 2005-ös indulását követően a legnagyobb nevekkel próbálkoztak felfuttatni az új bajnokságot, ugyanakkor a kiöregedett, Európában hírnevet szerző sztárok levezetni érkeztek Ausztráliába. A teljesség igénye nélkül megfordult itt Emile Heskey, Dwight Yorke, Robbie Fowler, Alessandro Del Piero, Massimo Maccarone vagy éppen Luis García. Az utóbbi években elmaradoztak a nagy nevek, nem megbántva senkit, de sem Ola Toivonen, sem Honda Kejszuke sem pedig Alessandro Diamanti nem említhető egy lapon a fent említett sztárokkal.

 

Az olasz légiós fenegyerek, Alessandro Diamanti (Forrás: footmob.com)

 

Érdekes megfigyelni, hogy az olasz Diamanti kivételével keveseknek sikerült maradandót alkotniuk Ausztráliában (igaz, még neki sem, de róla legalább elmondható, hogy látványosan élvezi a futballt az országban). A jelenlegi légiósok Európában kevésbé voltak a központban, így például a liga egyik, ha nem a legjobb támadója, Besart Berisha vagy a Bolton, a Cardiff és a Wigan korábbi játékosa, Adam Le Fondre, de az ír Roy O’Donovan is nyugodtan ide sorolható. Ezek a játékosok nagyobb hatással voltak az ausztrál futballra, mint a fentnevezett, egyébként kiváló labdarúgók, azonban Ausztráliában csak a bankszámlájuk gyarapodott, különösebb megmozdulásukra nem nagyon emlékszik már a helyi futballt szerető közönség. Az idei év átigazolási politikája már ebben a felfogásban zajlott, és inkább olyan, Európában középszintű játékosokat csábítanak a szigetre, akik megbecsülik a lehetőséget, alázatosan állnak az óceániai kalandhoz. Így került a Western Unitedhez Léo Lacroix a svájci Sionból, a Melbourne Victory-hoz Francesco Margiotta, aki szintén Svájcban tette le a névjegyét vagy a portugál Roderick Miranda.

A legnagyobb név azonban kétségkívül idén az angol válogatott Daniel Sturridge, aki a Perth Glory-ban folytatja pályafutását. A 32 éves játékos a Chelsea-vel és a Liverpoollal is BL-t, illetve FA-kupát nyert korábban, sorozatos sérülései miatt azonban idejekorán kiesett az angol futball vérkeringéséből, majd Törökországban próbált szerencsét. A Trabzonsporban csak 16 mérkőzés jutott neki, végül onnan is távozott 2020 májusában. Másfél évvel később nyújtott neki mentőövet a Perth, ahol meghatározó játékos lehet, feltéve, ha a mindig kiújuló sérülése és mentalitása ezt engedi.

 

Talán itt megtalálja a számításai Daniel Sturridge (Forrás: Perth Glory)

 

Nem csak Sturridge és az A-League Men csillaga kezdett el fényesebben ragyogni az elmúlt időszakban, de a fiatalszabálynak köszönhetően az utánpótlásból felkerülve többen is nagy jövő előtt állnak. Korábban ugyan már foglalkoztunk velük, azóta pedig újabb tehetségek tűntek fel. Például a bajnok Melbourne City-nél több olyan játékos is meghatározó szerepet tölt be, akikre érdemes figyelni. Ilyen például az északmacedón utánpótlás-válogatott Stefan Colakovski, aki még Melbourne Heart szurkolóként kezdte el karrierjét az azóta City-re keresztelt csapatnál, de Nathaniel Atkinson, Connor Metcalfe, Taras Gomulka vagy éppen Marco Tilio is az ausztrál válogatott reménységei lehetnek, ahogy az adelaide-i James Delianov és Joe Gauci kapusok, a homoszexualitását büszkén vállaló és ezzel úttörő Joshua Cavallo, és a még mindig csak 17 éves Mohamed Touré. A Sydney-ből érdemes kiemelni a védelem jobb oldalán szereplő Joel Kinget, aki hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt két évben, de a 19 éves Patrick Wood is szerzett már fontos bajnoki gólokat, nem beszélve a Wellington Phoenix és a Central Coast Mariners remek akadémiájáról.

A nehezén tehát már túl van az ausztrál liga, most már csak a szurkolóknak kellene visszatalálniuk a stadionokba, ahol a veteránok viszik a hátukon a csapatukat, irányt mutatva az új generációnak.

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást