A legélesebb penge – Billy Sharp

Az angol labdarúgás alacsonyabb osztályai sok olyan különlegességet rejtegetnek, amikkel kevesen vannak tisztában. A 2004-es átalakítás óta Billy Sharp három alkalommal is elhódította a League One gólkirályi címét, ebben a szezonban pedig a Championship legtöbb találatát jegyző játékosa lehet.

Billy Sharp

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A Premier League 1992-es megalapítása után több mint egy évtizednek kellett eltelnie ahhoz, hogy az English Football League is egy modernebb gondolkodásmódra váltson, és átalakítsa a korábbi rendszerét. Ekkor lett az EFL legmagasabb osztálya a Championship, amelynek a ma is ismert 24 csapatos formátuma a két automatikus feljutóval, a négycsapatos rájátszással és a három kiesővel állandóságot hozott a szigetországi profi futballba. A 2004 óta tartó  időszak alatt a másodosztályban több kiváló csatár termelte már a gólokat, akik közül többen az élvonalban is remekelni tudtak. A jelenlegi all-time gólkirály 121 találattal David Nugent, aki idén nyáron akasztotta szögre a stoplisát. Mögötte jön egy találattal lemaradva az egyszeres Championship-aranycipős Ross McCormack. Az idei remek teljesítményével pedig már a képzeletbeli dobogó alsó fokán ott van a 118 gólos Billy Sharp, akinek minden esélye megvan arra is, hogy átvegye az első pozíciót, ha tovább folytatja a termelést a Sheffield United színeiben.

Billy Sharp Louis februárban már 36 esztendős lesz, s még mindig értékes tagja tud lenni a szülővárosa csapatának, aminél többet jelenleg aligha kívánhatna. A sheffieldi születésű fiatal a Middlewood Rovers Junior csapatában kezdett el pallérozódni, ahonnét a Rotherham United érintésével jutott el a Sheffield Unitedig, amelynek az egész családja szurkolt. Itt debütált 2004 novemberében, az ekkor már Championship névre hallgató másodosztályban, majd a tavaszt már a League Two-ban szereplő Rushden & Diamonds együttesében töltötte, ahol 16 meccsen kilenc góllal bizonyított.

 

A BEROBBANÁS, MAJD HULLÁMVÖLGYEKKEL TELI HÚSZAS ÉVEK

Miután Neil Warnock nem számolt vele, így jobbnak látta odébb állni. A negyedik vonalból frissen feljutó Scunthorpe United ajánlatára bólintott rá, hogy kipróbálhassa magát a League One-ban. Mindössze százezer fontot fizettek érte, de ennél jobb üzletet aligha köthetett volna a lincolnshire-i klub. A következő két évad gólkirályát sikerült leigazolniuk, aki előbb 23, majd 30 találatot jegyzett. A 2006-07-es harmadosztályú idényben Sharpot választották a legjobb játékosnak, a harmadik elismerése pedig a bajnoki cím lett abban a szezonban.

 

Billy Sharp Scunthrope
Két év alatt 82 mérkőzésen 53 találatig jutott a „The Iron” színeiben Billy Sharp, majd a klub mai napig legdrágábban értékesített játékosa lett (Forrás: Scounthorpe United Twitter)

 

Amikor 2007 nyarán a Sheffield United kiesett az élvonalból és Warnock távozott, akkor a másodosztály megnyerését tervező „pengék” megkeresték a Sharpot egy esetleges visszatérést illetően. A támadó habozott, de végül a család meggyőzte, hogy ott a helye korábbi csapatában. Kevin Blackwell edzővel elég hullámzó volt a kapcsolatuk, ami a csatár pályán töltött játékidején is meglátszódott. Az idény elején nem volt elégedett a mester az edzésmunkájával, majd dicsérte, de az első gyengébb találkozó után jegelte. A szezon végére lett stabil kezdő, de a gólok nem akartak jönni. A második évadban folytatódott a viharos kapcsolat Blackwell-lel és a gólínség is, aminek a következménye az lett, hogy a tavaszra teljesen elveszett a bizalom, majd egy március végi sérülés le is zárta a két idényre szóló pocsék szakaszát Sheffieldben.

A 2009-es nyár csapatkeresésről szólt Sharpnak, ám a Blades nem akart bukni rajta, így hárommilliós áron szerették volna eladni, ez viszont esélytelen volt a gyengélkedése után. Végül az utolsó napon a Doncaster Rovers egy kölcsönszerződés keretében elvitte. Sean O’Driscoll szeretett volna egy olyan támadót, aki képes egyénileg is megoldani az előrevágott labdák megtartását, illetve az ezekből való villámgyors helyzetbe kerülést. Billy Sharp azonnali erősítést jelentett a „vörösök” számára, a szezont 15 góllal zárta, a csapat pedig 12. lett, messze elkerülve a kiesés elleni harcokat. Az ideiglenes megoldást egy végleges vásárlás követte, de mégsem maradt túl sokáig Dél-Yorkshire-ben.

 

Október végén a Sharp család rövid időn belül megjárta a mennyet és a poklot is. 27-én született meg fiuk, Luey Jacob, ám gasztroszkízis, azaz nyitott hasfal rendellenességet diagnosztizáltak nála és mindössze két nappal később elhunyt. Billy és akkori barátnője, majd felesége, Jade megalapította a Luey Jacob Sharp Alapítványt, amivel igyekeznek segíteni a gasztroszkízis mihamarabbi felismerését, hogy más családoknak ne kelljen átélniük azt, amit nekik. November elején Billy már a pályán volt, mert a futballba próbált menekülni a történtek után. Másodikán a Middlesbrough ellen egy szépségdíjas gólt szerzett, majd a gólöröm során elhunyt gyermekére emlékezett egy “THAT’S FOR YOU SON” felirattal, amit Darren Deadman játékvezető nem büntetett sárga lappal. Hetedikén az Ipswich Town otthonában ismét gólt szerzett, amit követően a hazai szurkolók felállva tapsolták meg az ellenfél támadóját. Erről később úgy nyilatkozott Sharp, hogy egy kis mosolyt tudtak csalni az arcára a Portman Roadon.

 

Billy Sharp gólöröm
Az a bizonyos gólöröm pillanatképe (Forrás: efl.com)

 

A 2011-12-es idény őszén tíz gólig jutott, amikor a Nigel Adkins irányította Southampton FC januárban bejelentkezett érte. Az újonc „szentek” egy nagyszabású projektet vázoltak fel Sharp számára, ami túl csábító volt, hogy nemet mondjon. A szurkolók azonban ezt nem hagyták élvezni számára. Előbb a Barnsley-drukkerek utaltak a tragédiára egy trágár nótában, miután bevette csapatuk kapuját, majd az átigazolása utáni első visszatérése után a Doncaster Rovers fanatikusai közül többen is árulónak titulálták, az egyikük elhunyt gyermekével „támadta” a csatárt a Twitteren. A tavaszt végül 15 meccsen kilenc góllal zárta, csapata pedig a második helyen végzett, és négy év után visszatérhetett a Premier League-be.

A korábbi nagy ígéretek ellenére Sharp a nyár folyamán azon kapta magát, hogy már a felkészülési meccseken is csak csere a nagy bevásárlás okán, majd augusztus végén már új együttest kereshetett magának. A Nottingham Forest vette kölcsön egy szezonra, ahol a bizalom adott volt, de a csapat elég gyengécske. Végül 40 meccsen 11 gólt szerzett, amivel házi gólkirály lett, de ez nem győzte meg az ekkor már Mauricio Pochettino irányította „szenteket”. Ismét ideiglenesen távozott, az őszt a Reading, a tavaszt pedig a Doncaster Rovers együttesénél töltötte. Végül 2014-ben a Leeds United vette meg, erősen áron alul, de itt is egy gyenge idényt tudott csak produkálni. Egy év elteltével innen is távozott és egészen a harmadosztályig lépett vissza.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

A MÁSODIK, MÁR SIKERES HAZATÉRÉS

A Sheffield United a harmadik szezonjára készült 2015-ben a League One-ban, mikor Sharp visszatért, hogy segítsen szülővárosa együttesének kilábalni a mély gödörből. Ismét Nigel Adkins keze alatt dolgozhatott, aki megint csak kihozta belőle a legjobbját, de a csapat mégis szenvedett. Hiába a 21 gólos idénye, a „pengék” csak a 11. helyen zártak, ami az edző állásába került.

 

Másodszor tudott „triplázni”, de ezúttal már szülővárosa csapatában lett bajnok, gólkirály és a szezon legjobbja is (Forrás: efl.com)

 

A helyét egy bizonyos Chris Wilder vette át, akivel még magasabb szintre lépett Sharp – akit azonnal kapitánynak nevezett ki az új edző –, s mellesleg a csapat is sikeres lett. A 2016-17-es idényben 30 találatot jegyzett, mellette pedig nyolc előkészítés is került a neve mellé, amivel megismételte a tíz évvel korábbi sikereit, mert bajnok, gólkirály és a szezon legjobbja is ő lett. A feljutást követően az első idény még visszafogottabbra sikeredett, mert csak 13 gólt termelt Sharp, de a második idényben (2018-2019) nem visszalépés, hanem előrefelé ugrás történt. Összesen 23 alkalommal vette be az ellenfelek kapuját, és közte volt a január elsejei találata is, ami a 220. volt karrierjében, és ezzel ő lett a 21. század legtöbb találatát jegyző angol játékosa. Végül a Blades a második helyen zárt, tovább írva Wilder sikertörténetét, aki az élvonalba juttatta a csapatot.

Egészen 2019 augusztusáig kellett várnia az ekkor már veterán csatárnak, hogy megszerezhesse első Premier League-találatát, ami akkor egy pontot ért az AFC Bournemouth ellen. Ezt még kettő követte, majd az előző, kieséssel zárult szezon során is három góllal jelentkezett, de ekkor már egyre inkább kiegészítő ember volt az élvonalbeli együttesben. Idén aztán a Championshipről ismét bebizonyosodott, hogy ez az ő vadászterülete. Tizenhét kört követően négyszer talált be és hat előkészítése is van, miközben már csak három gólra van tőle David Nugent korábban említett rekordja, ami nagyon is megdönthetőnek látszik Billy Sharp formáját tekintve. A 35 éves csatár akár még ebben a naptári évben átveheti az all-time Championship-gólkirály címet, s mindezt úgy, hogy egy szinttel lejjebb háromszor is gólkirály lett, itt pedig egyszer sem.

 

Melyik csapat nyeri a Bajnokok 2021-2022-es szezonját?

4,75 – Manchester City

5,00 – Bayern München

6,25 – Paris SG

7,50 – Liverpool 

10,00 – Chelsea

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást