A legnagyobb párharcok Dél-Amerikában – II. rész (Brazília)

Bár az európai kontinensen is akadnak százéves múltra visszatekintő párharcok, a helyiekre jellemző túlfűtött szenvedély révén a leghangulatosabb „háborúkat” a dél-amerikai földrészen kell keresnünk. Sorozatunk második epizódjában az argentin viszonyok áttekintése után ezúttal Brazília legizgalmasabb rivalizálásait vesszük górcső alá.

Brazília rivalizálások maracana

A brazil labdarúgás mindig is a nemzeti válogatott eredményessége és/vagy látványos játéka miatt került előtérbe. A legtöbb brazil futballista álma, hogy befutott világsztár legyen, ehhez pedig a többség az első adandó lehetőség alkalmával már fiatalon el kell, hogy hagyja hazáját, és nem titok, a brazilok adják a legtöbb légióst világszerte. Ennek ellenére azok sem panaszkodhatnak, akik „otthon ragadtak”, mert a brazil bajnokságban is nívós csatározások folynak, sok esetekben akár százéves múlta visszavezethető rivalizálások egy-egy városi rangadó esetében.

Brazíliában a hagyományoknak megfelelően az osztályok szerinti bajnokságok lebonyolítása mellett évről évre a regionális bajnokságot is ugyanúgy megtartják. Tulajdonképpen ezek a küzdelmek a múlt miatt még nagyobb nívóval bírnak, mint a jelenlegi formájában 1971 óta megrendezésre kerülő élvonalbeli vagy másodosztályú bajnokság, melynek nyilván előnye, hogy az ország legjobb csapatai találkoznak egymással, és az egyes régiókon kívül másokkal is találkozhatnak az együttesek, de a regionális liga a presztízs miatt legalább akkora hangsúlyt kap.

 

Flamengo – Fluminense – Vasco da Gama – Botafogo

A Rio de Janeiro-i nagy négyes egyes klubjait a 19. század végén még evezősklubként alapították, majd a 20. század első éveiben kezdték meg működésüket a labdarúgó-szakosztályok. Az 1960-ig fővárosként funkcionáló Rio de Janeiro négy legnagyobb klubja kölcsönösen verseng egymással, valamennyi lehetséges párosításból a Flamengo és a Vasco közti „O Clássico dos Milhões” (milliók klasszikusa) évtizedeken át Brazília legnagyobb párharcának volt tekinthető, de nyilván a mai napig hatalmas érdeklődésnek örvend. Neve arra utal, hogy az ország két legnépszerűbb csapatának egymás elleni meccséről van szó.

 


A Flamengo Fluminense elleni „Fla-Flu” csatározása 1912-ben vette kezdetét, és például 1963-ban 194 603 szurkoló tekintette meg a helyszínen a derbit a Maracanában – mindkét csapatnak ez a stadionja.

Hasonlóan tartalmas múltra tekint vissza a Botafogo és a Flamengo csatározása a „Clássico da Rivalidade” (riválisok klasszikusa), melynek valaha volt eredményesebb játékosa a Flamengo legendája, Zico, miközben a másik oldalon például Garrincha vagy Jairzinho tette le a névjegyét.

Mind közül a legrégibb brazil párharc a Botafogo és a Fluminense versengése, amelynek első felvonását 1905-ben játszották, ezért is hívják kettejük egymás elleni csörtéjét „Clássico Vovô-nak”, azaz nagypapák klasszikusának.

A Vasco-Botafogo csata számít a legbékésebbnek, kettejük meccseit – a többivel ellentétben – általában nem szokták szurkolói rendbontások kísérni, közismert neve pedig „Clássico Alvinegro”, vagyis fekete-fehér klasszikus.

A Flu és a Vasco egymással való meccse a „Clássico dos Gigantes”, avagy az óriások klasszikusát vívja meg rendszerint hatalmas érdeklődés előtt a két klub.

 

A riói és környékbeli csapatok számára kiírt Campeonato Carioca bajnoki címét a nagy négyesből a legtöbbször a Flamengo (36) hódította el, megelőzve a Fluminensét (31), a Vascót (24) és a Botafogót (21).

 

São Paulo – Santos – Corinthians – Palmeiras

A legnagyobb brazil városban ugyancsak négy nagy csapat vetekszik egymással. A tizenegy millió lakosú São Paulóban elsőként a Corinthians került megalapításra 1910-ben, őket az agglomerációban található Santos kettő, a Palmeiras négy évvel követte, míg a São Paulo csapatát 1930-ban hozták létre.

A Palmeirast például korábbi Corinthians-tagok alapították, ami máris megalapozta ősi rivalizálást kettejük közt. A párharc a „Derby Paulista” nevet viseli, tehát ez a párosítás számít a São Paulo környéki együttesek közti etalonnak. Kettejük több mint százéves csatározását a pályán kívül megannyi utcai rendbontás kísérte, a rangadók rendszerint mindkét oldal részéről felfokozott hangulatban zajlanak. Az örökmérleg elképesztően kiegyenlített, hiszen mindössze egyetlen egymás elleni rangadóval nyert többet a Corinthians a Palmeirasnál.


A felmérések szerint a régió két legnépszerűbb csapata a Corinthians és a São Paulo, az egymás elleni rangadót „Clássico Majestosónak” (fenséges klasszikus) hívják, mely nevet még az 1930-as években Thomaz Mazzoni újságíró aggadta rá a párosításra egy intenzív, eseménydús rangadó kapcsán.

Akárcsak Rióban, São Paulóban is feljegyezhetünk egy „Clássico Alvinegrót” – a Corinthians és a Santos klubszíne egyaránt fekete-fehér. Kettejük csatározásának legrangosabb meccse a 2012-es Libertadores-kupa-elődöntő volt, melyet előbbi nyert és végül az argentin Boca Juniors legyőzésével Dél-Amerika trónját is elhódította.

A Paulista mögött a második leginkább intenzív derbinek a Palmeiras és a Sao Paulo közti „Choque-Rei” (királyi csata) névra hallgató rangadót tartják, amelyet 1930 óta rendeznek meg.

A Palmeiras és a Santos közti „Clássico da Saudade” (régi idők klasszikusa) 1916-ig vezethető vissza, és a két legtöbb nemzeti bajnoki címnél járó csapat vívja, hiszen előbbi 10, utóbbi 8 alkalommal lett országos bajnok. A Santos és a São Paulo versengését egyszerűen csak „San-São” derbinek szokták hívni a csapatok nevének első három betűjéből.

 

 

A Campeonato Paulista sorozatban szerzett bajnoki címek számában a Corinthians 30 elsőséggel emelkedik a Palmeiras (23), a Santos (22) és a São Paulo (21) fölé.

 

Grémio – Internacional

Az ország déli részén található nagy város, Porto Alegre két legnagyobb csapata, a Grémio és az Internacional 1909 óta verseng egymással a „Grénal” keretein belül. Ugyan az első összecsapást az akkor már hat éve működő Grémio simán, 10-0-ra nyerte a későbbi nagy vetélytárs felett, azóta kiegyenlítettebbé vált a küzdelem, ám az örökmérlegben 20 győzelemmel máig az Inter előtt állnak. Túlzás nélkül állítható, hogy a déli országrész két legnépszerűbb klubja közt hosszú és mély rivalizálás folyik, kettejük egymás elleni csörtéi a legnagyobb riói és paulistai derbikkel vetekednek.

 

Brazília rivalizálások grénal


Az évek során az Internacional vetélytársa fölé tudott nőni, hiszen a regionális bajnoki címek számában (45 vs. 39), és az országos bajnoki címek számában (3 vs. 2) egyaránt jobban állnak. Viszont a „Tricolor” 2017-ben már a harmadik Libertadores-kupa-győzelmét ünnepelhette az Inter kettő darab címével szemben.

 

Atlético Mineiro – Cruzeiro

Belo Horizonte városának két legfőbb klubja közül az Atlético Mineirót 1908-ban, a Cruzeirót pedig 1921-ben hozták létre, és azóta rivalizálnak is egymással. Utóbbi alapítói az ottani olasz közösség volt, amely eleinte a klub nevében is szerepelt, majd a második világháború eredményeként nevet kellett változtatniuk és akkor vették fel a mostanit. Noha szélesebb körben a Cruzeiro jóval ismertebb csapat, az egymás elleni mérlegben a kezdeti fölény miatt a régebben alapított Atlético vezet. Az országos másodosztályba tavaly kieső Cruzeiro ugyanakkor többször nyert nemzeti bajnokságot, nemzeti kupát és Libertadores-kupát is legfőbb ellenlábasánál, ám amíg nekik „csak” 39 regionális bajnoki címük van, addig az Atlético 45 alkalommal hódította el a Campeonato Mineiro trófeáját. A 2014-es egymás ellen játszott országos kupadöntőben az Atlético oda-vissza verte riválisát.

 


Atlético Paranaense – Coritiba – Paraná

Az ország déli részében található Paraná régió Curitiba nevű városában az Atlético Parananse és a Coritiba vív tradicionális csatározást egymással a 20. század elejétől kezdve. Egy újabb mozaikszó, az „Atletiba” jellemzi a két csapat egymás elleni rangadóját. A versengés gyökere abból ered, hogy a Coritiba külföldi, főként német bevándorlók által alapított csapat volt, míg a helyiek klubja az Atlético. Ezért a Coritibiát bőrszínükre utalva „coxas brancas”-ként, vagyis „fehér combúaknak” hívják, míg az Atlético gúnyneve a „gazdagok” lett.

A regionális bajnoki címeket tekintve a Coritiba 38-at szerzett, míg az Atlético 26-ot. Övék viszont a legnagyobb nemzetközi siker a városban a Copa Sudamericana 2018-as elhódításával, 2019-ben pedig a Brazil Kupát is megnyerték, miközben országos bajnok mindkét gárda egy-egy alkalommal lett.

 

Brazília rivalizálások atletiba


A város harmadik csapataként Paraná 1989-ben került megalapításra, amely mindkettő számára vetélytársnak tekinthető, noha országos szinten csak alacsonyabb osztályban szerepel. A Coritiba elleni rangadó neve a „Paratiba”, az Atlético elleni pedig a „Paratico” nevet kapta.

 

Bahia – Vitória

Bahia városát az 1899-ben alapított Vitória és az 1931 óta létező Bahia csapatai uralják. Tekintve, hogy a brazilok szeretik a mozaik szavakból összerakott megnevezéseket – ahogy ezt már észrevehette mindenki – az egymás elleni ragadót egyszerűen csak „Ba-Vi” néven jegyzik.

Kettejük versengése az elmúlt évtizedekben kevésbé került rivaldafénybe, tekintve, hogy a Vitória hosszú évek óta alacsonyabb osztályokban verseng. A Bahia jelenleg az országos élvonalban található, de időről időre azért kiestek és megmérkőztek a város régebbi csapatával. 2018-ban egy regionális bajnokságbeli egymás elleni rangadó arról vált híressé, hogy mindkét csapatból öt-öt játékost kiállítottak. Mindent figyelembe véve a később alapított Bahia a sikeresebb, hiszen nekik két-két országos bajnoki címük és második helyük van, míg a Campeonato Baiano küzdelmei során 49 elsőséget szereztek a Vitória 29 regionális címével szemben.

 


Fortaleza – Ceará

Az északi részen található csodálatos tengerparti város, Fortaleza két legnépszerűbb csapatát, a Fortalezát és a Cearát mindössze négy év különbséggel alapították meg az 1910-es években. Noha korántsem akkora felhajtás kettejük ütközete közt, mint a fentebb jelzett párosítások többségében, de a több mint százéves csatározás meglehetősen kiegyenlített mérleget mutat: a Ceára 45, a Fortaleza 43 alkalommal végzett a regionális bajnokság élén.


A sorozat előző része: 

A legnagyobb párharcok Dél-Amerikában – I. rész (Argentína)

A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

https://www.facebook.com/futballtango

Írj hozzászólást