A legnépszerűbb szörny a futballpályán – Adebayo Akinfenwa portré

A futball mindenkié. A világ legnépszerűbb játékát bárki játszhatja a világon, nemtől, kortól, alkattól, vallástól függetlenül. Ezzel szemben van egy alapvető elképzelésünk, milyen egy ideális futballista testfelépítése. Persze számos példa van a különbözőségre, elég, ha csak Lacina Traoréra, az Újpesten is megfordult 203 centis egykori Monaco labdarúgóra, vagy a már oldalunkon is bemutatott 168 centi magasra nőtt Santi Cazorlára gondolunk. És rajtuk kívül ott van a „szörny”, Adebayo Akinfenwa, aki közöttük helyezkedik el a maga 180-as magasságával. Csak, hogy neki hozzá több, mint 100 kiló párosul, és kétszer ekkora súlyokkal készül az edzéseken. Immáron az angol Championship, azaz a másodosztály küzdelmeire.

Regisztrálj most az Unibeten, ahol rengeteg mérkőzés közül választhatsz, ha indul a következő szezon, akkor majd a Championship találkozói is megtalálhatóak lesznek a kínálatban!

Adebayo Akinfenwa - All Goals 2018 - YouTube

Egészen egyedi látványt nyújt a pályán a leghíresebb videójáték, a FIFA-sorozat által a világ egyik legerősebb labdarúgójának tartott nigériai felmenőkkel rendelkező angol futballista. A bivalyerős Akinfenwa ráadásul kalandos élettörténetet tudhat magáénak.

Gyerekként a Watfordnál kezdett játszani, de miután 19 éves korára nem sikerült átlépnie a felnőttcsapat küszöbét, így egy meglepő húzással 2001-ben ügynöke tanácsára, akinek a felesége a balti országból származott, Litvániába szerződött. Nem tartott sokáig azonban a kelet európai kaland, méghozzá hősünk bőrszíne miatt. Rasszista inzultusok miatt hamar visszaigazolt a szigetre. Arra jó volt mindenesetre az Atlantas Klaipedánál töltött időszak, hogy egy mérkőzés erejéig megmutathassa magát nemzetközi porondon. Sok öröme nem lehetett benne, mert a litvánok Akinfenwával a csapatban is 8-0-s vereséget szenvedtek a Rapid Bucharesttől az UEFA-kupa első selejtezőkörének visszavágóján.

Legközelebb már a Bajnokok Ligájában találkozhattunk a nevével a feljegyzésekben. Bár egy győzelmet már igen, és 180 lejátszott percet ekkora már sikerül szereznie, az idegenbeli 3-0-a után hazai pályán 2-1-re megnyert mérkőzéssel ismét a lehető leghamarabb ér véget számára a nemzetközi kupakaland, minden bizonnyal végérvényesen. Mindez a walesi Barry Town mezében jött össze neki, akárcsak egy walesi kupagyőzelem és egy ezüstérem a bajnokságban. A klubot azonban ezek a sikerek sem tartották életben, végül pénzügyi problémák miatt a legtöbb játékosukat el kellett engedniük, köztük Akinfenwát is, aki megkezdte nagy utazását az angol sokadosztályú együttesekben.

2003 és 2005 között hat klubváltáson esett túl, a 2003/2004-es szezonban például négyszer is költözött: először Walesből a Boston Unitedbe, majd júliusig jött a Leyton, a Rushden and Diamonds, a Doncaster. A következő évadra legalább egy évre megtalálta a számítását a harmadosztályú Torquay Unitednél, amely együttes azonban Akinfenwa tizennégy gólja ellenére a kieső, 20. helyen végzett. Az izomember azonban nem tartott velük egy osztállyal lejjebb, újra Wales felé vette az irányt, de maradt az angol harmadik vonalban a Swansea kötelékében. Legszebb emlékei a csapatnál minden bizonnyal a ma már szélesebb elismertségnek örvendő Sheffield United elleni FA-kupa mérkőzésen kiosztott két gólpassza 2007 januárjából.

A következő állomás a karrierjében a szurkolóiról is hírhedt Millwall csapata volt, ám mindösszesen nyolc mérkőzés jutott neki, szerzett gól nélkül, mielőtt tovább állt volna Northamptonba, ahol karrierje legtöbb találkozóját játszhatta egyazon klub színeiben.


Összesen 187 mérkőzésen szerepelt az északiaknál, melyeken 101 gólban játszott szerepet.


Ebből hetvennégyet lőtt, huszonhetet előkészített. Igaz, ehhez hozzá kell tenni, hogy ottléte második évében a negyedik vonalba zuhant az együttes, majd két etapban megfordult közben a ligarivális Gillinghamnél is.

Magyarországon 2015 januárjában hallhattunk róla először, ez nagy valószínűséggel egészen az elmúlt hetek eseményéig a legemlékezetesebb momentuma volt karrierje során. Nemhogy pályára léphetett az egykor szebb sorsú Wimbledoniak játékosaként álmai klubja, a Liverpool ellen, még gólt is szerzett, valamint egy mezt, a klub egyik, már a pályán is legendás alakjától, Steven Gerrardtól.

Kép

2016 júliusa óta szerepel az idén fantasztikus feljutást ünneplő Wycombe Wanderersnél. A mögöttünk álló négy szezon alatt szerzett 53 góljával a klub történetének legeredményesebb támadója lett. Csapata és a feljutás hihetetlen történetét már olvashattátok is nálunk nem is oly rég.

A szörny hihetetlen népszerűségre tett szert a világhálón. Azon a bizonyos Liverpool elleni kupamérkőzés alkalmával valósággal felrobbant a twitter a nem mindennapi támadót látva:


A Beastmode hashtag 39.000-szer jelent meg a közösségi felületen, amellyel a világ harmadik legnépszerűbb említésévé avanzsált.  


Azóta hihetetlen aktív közösségi életet él, 2015 nyarán például megszavaztatta követőit arról, milyen gólörömöt szeretnének látni tőle a szezonban.

A videó azóta 503 ezernél is több megtekintésnél jár, és több, mint 77 ezer szavazatot adtak le, amely után végül is csak hatszor láthatták viszont a nyertes mozdulatokat a pályán.

Népszerűsége azóta is töretlen és néha egészen óriási távlatokban is megmutatkozik: egy februári találkozójára két mexikói drukker 5000 kilométert utazott, csak hogy láthassák játszani Akinfenwát. A két közép-amerikai drukker a már említett, népszerű videójátékban figyelt fel az óriásra, és tett meg ekkora utat, hogy láthassák élőben is a hegyomlás méretű játékost.

Persze Akinfenwa tisztában van azzal, hogy 38 éves korára már kifele megy az ideális labdarúgókorból, ami a magasabb osztályokat illeti. Jó üzleti érzékről téve tanúbizonyságot Beastmodeon néven ruhamárkát hozott létre, amelynek népszerűsítésére még könnyedén felhasználhatja hátralévő éveit a futballpályán.

„Azt mondták, soha nem lehetek profi futballista ilyen alkattal. Azt hiszem, több mint 100 gólt szerezve az én számból hitelesen hangzik: bármit elérhetsz, ha igazán akarod és küzdesz érte!”

 

Írj hozzászólást