A lepattanó megvan, irány a magasabb szint

Spanyolország egyik legszebb, meseszerű történetét már hosszú évek óta írja Fernando Roig. A spanyol üzletember 1998-ban vásárolta meg a Villarreal csapatát, amely az elmúlt 22 év során két szezont töltött csak a másodosztályban, cserébe viszont játszott már Bajnokok Ligája és Európa Liga elődöntőt, utóbbit két ízben is.

Az előző szezon során a Submarino az igen előkelő 5. helyen zárt, amivel biztosította helyét a második számú európai kupasorozat csoportkörében. Mivel a tulajdonos úr egyik legfőbb célja visszatérni európai színtéren is egy magasabb szintre, ami elsősorban egy jó nemzetközi szereplést jelentene, komoly változásokat eszközölt a klub háza táján. Egyrészt kihasználta a szomszédos nagyváros csapatának pocsék anyagi helyzetét, másrészt hozott az együttes élére egy nemzetközi téren komoly sikerekkel rendelkező vezetőedzőt.

Az oldalon már védőbeszédet kapott, de sokak célkeresztjében még így is ott lévő Unai Emery lett kinevezve a kispadra, akiről tudjuk, hogy UEFA kupa/Európa Liga specialistája. A három sevillai győzelem mellett, egy döntője van az Arsenal együttesével, illetve a Valenciával eljutott egyszer a legjobb nyolc és egyszer a legjobb négy közé is.

 

vilarreal emery

 

Ha már a Valencia szóba került, akkor térjünk is rá a bizonyos szomszédos nagyvárosra, mert átigazolások szempontjából ez van a középpontban. A Denevérek tulajdonos Peter Lim csőd közeli állapotba juttatja, az egykor szebb napokat meglét klubot, mely anyagi helyzetének köszönhetően, rákényszerültek, hogy gyakorlatilag kirakodó vásárt tartanak a legértékesebb, illetve legjobban kereső játékosaik közt. Erre csapott le a Fernando Roig is, akinek az egyik legfontosabb feladata volt a nyári átigazolási szezon során, hogy megtalálja a klub ikonjának pótlását.

Santi Cazorla karrierjének legfontosabb állomása volt a Submarino, mert itt mutatkozott be az élvonalban, majd három részletben több, mint 250 mérkőzésen viselte a klub mezét. A szezon végén újra elhagyta a csapatot, ezúttal már nagy valószínűséggel utoljára és az Al-Sadd együtteséhez igazolt, úgymond levezetni.

 

 

Az érkezők névsorát kezdjük, Dani Parejoval, aki még 2011-ben került a Földközi-tenger partjára, s most már évek óta a csapat kapitánya. Igazi vezér a pályán és azon kívül is, a játékára sem lehet panasz, mert nem is olyan régen még a Barcelona is csábította. Igaz már 31 éves, de ennek köszönhetően komoly rutinnal rendelkezik, nemzetközi színtéren is, ami szükséges plusz lesz új csapatában is.

 

vilarreal parejo

 

Mellette sikerült megszerezni a francia Francis Coquelin játékjogát is, akinek szintén jókora nemzetközi tapasztalata van, és egy olyan posztra jön, ahol a kettősterhelés okán, nagyobb rotáció szükséges. Ők lennének a Szomszédból érkező delegáció, akik egyrészt Cazorla pótlását, másrészt a középpálya mélységét fogják nyújtani.

 

villarreal

 

Új igazolásként meg kell említeni azt a Takefusa Kubot, aki az előző szezont a Mallorca gárdájánál töltötte kölcsönben, ahol szinte berobbant a köztudatba. A fiatal japán tehetséget a Real Madrid adta kölcsön egy szezonra, amivel mindhárom fél nyerő üzletet kötött jelenlegi tudásunk szerint.

 

villarreal kubo

 

Három érkező nem tűnik soknak, főleg nem annak fényében, hogy ha ismerjük Emery munkásságának spanyolországi részét, ahol gyakorlatilag két teljesen külön csapattal oldotta meg a kettős terhelés problémáját.

Hogy ez itt is működjön, lássuk hol, miként alakulnak a lehetőségei:

  • A kapuban Asenjo és Andrés Fernandez párosa jó eséllyel meg fog tudni osztozni a szerepeken. Mindketten kellően rutinosak és a stabil teljesítményt képesek hozni.
  • A jobbhátvéd szerepére Mario Gaspar és Rubén Peña jelenthet megoldást, akik már tavaly is megosztoztak a játékperceken a bajnokikon is.
  • Baloldalon Alberto Moreno mikor egészséges volt, akkor kezdett is, a párja a legutóbbi szezonban szintén sok sérüléssel bajlódó, kölcsönből visszatérő Alfonso Pedraza.
  • A védelem tengelyében a Raúl Albiol Pau Torres páros nagyon összeállt az előző szezonban, s az ő helyük most is szinte garantált. Azonban melléjük nagyon kérdéses, hogy ki fog tudni beszállni, mert az argentin Funes Mori sokat sérül, a marokkói Soufiane Chakla pedig nem tűnik ennek a szintnek. Ne legyünk meglepődve, ha legalább egy védő még érkezni fog a közeljövőben.
  • A három főd középpálya leghátsóbb, védekező felfogású embere lesz a frissen érkezett Coquelin, akinek az Angliába visszatérő Angissát kell helyettesítenie. Neki igazi tehermentesítője jelenleg nem igazán van.
  • Előtte Vicente Iborra helye szinte garantált és Cazorla helyét fogja betölteni minden bizonnyal Dani Parejo. Velük lehet forgásban Manu Trigueros és a fiatal Manu Morlanes. Mellettük még a B csapatban és az uruguayi U20-as válogatottban tehetségét megcsillogtató Ramiro Guerra lehet említésre érdemes.
  • A támadó trió egyik legbiztosabb pontja a nigériai Samu Chukwueze, akinek a párja lesz Kubo, akivel együtt egy lendületes, fiatal jobb szél alakulhat ki.
  • Ellentétes oldalon Moi Gómez volt kirobbanthatatlan az előző szezonban, párja pedig idén is Javi Ontiveros A mindkét szélen használható Dani Raba pedig a mélységet adja meg a szélsőknek, aki kölcsönből tért vissza.
  • A center szerepkörre az első számú jelölt idén is Gerard Moreno lesz, a poszt riválisa pedig nagy valószínűséggel Paco Alcácer. A kolumbiai Carlos Bacca öregszik és lassul, de még így is kaphat majd perceket az Emeryvel közös szép emlékek okán is akár.

Nagy vonalakban ez lenne most a keret, ahová egy belső védő és egy védekező középpályás még láthatóan el kellene, akiket akár az utánpótlásból is pótolhatnak, miután a szomszédnál erre a két posztra olyan ember nem igazán van, aki megéri a pénzét, illetve nem olyan bérigénye van, ami kicsapná a biztosítékot a Sárga tengeralattjárón.

Hogy tud-e Emery itt is olyan menetelést véghez vinni, mint tette azt az előző állomáshelyein, azt a legnagyobb kíváncsisággal várjuk, de mindenesetre annyit már most fel lehet jegyezni, hogy valami igazán pofás kezd összeállni a La Cerámica stadionban.

Írj hozzászólást