A lyoni anomália

A legjobb csapatok egyik jellemző tulajdonsága, hogy a statisztikák szerelmesei számára oly szépen csengő expected goals számaikat masszívan felül tudják rúgni. Ez nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a tabella élén, vagy legalább első felében álljanak, viszont az Olympique Lyon a topbajnokságokat tekintve az egyik legrosszabb ilyen szempontból, mégis ott van a Ligue 1 bajnoki címéért folytatott harc kellős közepén.

Olympique Lyon

A várható gólok mutatója tulajdonképpen egy arra szolgáló statisztikai modell, amelyből kiderül, hogy egy átlagos labdarúgó egy adott lövésből mekkora eséllyel szerez gólt. Ezeket egy játékosra és természetesen csapatra nézve is lehet vizsgálni, amiből kiderül, hogy egy játékos, illetve a keret mennyivel is múlja felül, vagy épp alul az úgynevezett átlagot.

 

 

VÁRHATÓ GÓLOK CSAPAT SZINTEN

A legjobb csapatok ezt általánosságban, ha nem is sokkal, de azért felül szokták teljesíteni, ami alapjaiban bizonyítja, hogy az átlagosnál jobban megy nekik a gólszerzés, ami elősegíti a tabellán elfoglalt helyezésüket is. A topligákra vonatkozó rangsort idén a Bayern München együttese vezeti, majd őket követi az Atlético Madrid. Jelenleg ez a két együttes tud +10,0 fölötti túlteljesítést bemutatni, ami vissza is köszön a Bundesliga, illetve a LaLiga tabelláján, hiszen komoly előnnyel vezetik azt. 

A G-xG mutató másik végén azon csapatok találhatóak, amelyek számára hiába vannak meg a helyzetek nem képesek azokat gólra váltani. Itt rendszerint a bajnokságok alsóbb régiójában elhelyezkedő együtteseket találjuk. Jelenleg a Fulham áll ilyen tekintetben az élen, mögöttük a Nantes és az az Olympique Lyon, amely mindez ellenére is jelenleg az ezüstérmes pozíciót foglalja el a Ligue 1 rangsorában.

 

 

A Lyon 24 forduló alatt félszáz találatot jegyzett, melyek közül négy öngól, nyolc pedig büntetőből született. Ezeket nem számolva a 38 góljukat 47,6 xG mellett teljesítették, ami csaknem tíz találatnyi elpuskázott helyzet. Ez már önmagában sokkoló adat, de ha ehhez hozzávesszük, hogy az OL 0,13 NPxG/Sh mutatóval rendelkezik, vagyis a tizenegyesek nélkül a lövéseik átlagosan 0,13 xG értékűek, ami a topligák harmadik legjobb értéke, akkor válik anomáliává ez az egész történet.

 

A „Les Gones” a kilencven percre kivetített statisztikai mutatókat tekintve az alábbi kiemelkedő számokat produkálja (a topligákban mért helyezésük):

  • 16,2 lövés (2.)
  • 5,57 kaput találó lövés (5.)
  • 2,23 xG (2.)
  • 1,98 NPxG (2.)
  • 1,92 gól (13.)

A várható és a valóban elért góljaik közti 0,31 különbség is jól mutatja, hogy bizony valamit nem csinál jól a támadószekció, illetve a helyzetbe kerülő játékosok, mert az előttük álló tucatnyi együttes közül a Paris SG (0,03) és az AS Roma (0,01) nyújt hasonló negatív értéket, de mindkét csapat esetében ez teljesen elhanyagolható. Miután ez egy csapatstatisztika, így ezt le lehet bontani darabokra, egész pontosan játékosokra is, hogy megtudjuk kik is a felelősök ezért a „rendellenességért”.

 

VÁRHATÓ GÓLOK EGYÉNENKÉNT

Ha ugyanezt a vizsgálatot elvégezzük a játékosok közt is, akkor azt kapjuk, hogy az idén is ember feletti teljesítményt nyújtó Robert Lewandowski +7,2-es mutatója kiugrik a sorból, de az őt követő Son Heung Min és Luis Suárez is elég jól állnak a góllövőlistákon. Ezzel szemben a mérce másik végén azon alul teljesítők találhatók, akik sokkal több gólt kellett volna, hogy szerezzenek, mint amennyi valójában szerepel a nevük mellett. A legrosszabb húsz közt két lyoni is szerepel, ami már kezdi megmutatni, hogy mi is a probléma.

 

 

Houssem Aouar három góljából kettő is büntető után született, s ha a NPxG mutatóját vesszük szemügyre, akkor azt láthatjuk, hogy 5,6-es értéket hozott össze eddig a szezonban.  A 22 éves középpályás idén egy előretoltabb szerepkörben játszik, aminek köszönhetően közelebb van a kapuhoz, így pedig többször kerül lövő pozícióba. Az előző szezonjához képest minőségibb helyzetekből veszi célba a kaput (0,08 – 0,12), többet kísérletezik (2,07 – 3,28), többet találja el a kaput (0,78 – 0,93), viszont a gólok egyszerűen elkerülik.

A másik ékes példa – aki azóta már az Atlético Madrid kölcsönjátékosa lett –, az Moussa Dembélé, aki még éppen, de befér a 20 „legrosszabb” közé a maga -2,8-es értékével. Ahhoz képest, hogy az előző két szezonban is egész jól szerepelt, idén nagyon könnyen került ki a kezdőből. Még a kevés játéklehetősége ellenére is a helyzetei neki is megvoltak, mert a csapat megteremtette azokat. A kilencven percre kivetített 3,59 lövés, amiből 1,06 kaput találó, valamint a 0,14 NPxG/Sh minőségű lövőhelyzetek alapján joggal gondolhatjuk, hogy akinek összejön 3,8 várható gól, az nem szabadna, hogy csak egyszer vegye be az ellenfél kapuját.

Még említés szintjén ejtsünk szót két játékosról, akik tovább „rontják” a csapatstatisztikát. Ők Lucas Paquetá (-1,4) és Thiago Mendes (-1,5), akik a két hosszabban kifejtett társukhoz hasonlóan nagyon nem tudják hozni a várható gólokhoz mérten a termékeny formájukat.

 

 

AZ ELLENFELEK VÁRHATÓ GÓLJAI

Hogy egy csapat jól támad, de mégis kevesebb gólt szerez, mint amit tudna, vagyis amit várhatnánk tőlük a helyzeteik alapján, az csak úgy tudja sikeresen tenni, ha ezt ellensúlyozza a védekezés. Márpedig az OL ilyen téren is elit a topligák tekintetében.

Mindössze 0,08 NPxg/Sh a kapujukra érkező lövések átlagos minősége, ami többedmagával a legalacsonyabb érték. Ez annak köszönhető, hogy Rudi García tanítványainak elsődleges feladata, hogy remekül tömörüljenek a kapu előtt. Ha célba is veszi az ellenfél Anthony Lopes kapuját, akkor azt vagy messziről, vagy kiszorított helyzetből teheti csak meg, különben jönnek a blokkok vagy a zavaró tényezők. A portugál hálóőr 20,2 PSxG mutatóval rendelkezik 20 kapott gól mellett. A 75,7%-os védési hatékonysága még a Ligue 1-ben sem fér be a legjobb öt közé, viszont a büntetőket idén 50%-os arányban megoldja, ami azért komoly fegyvertény tőle.

Szezonális szinten a 18 ellenfél által szerzett gól, az 5,9 találattal kevesebb, mint amit a várható értékek összessége mutat. A riválisok kapura lövési kísérleteinek csak a 26,8%-a találja el a kaput, ami a topligák szintjén a harmadik legalacsonyabb. Ennek egyik fő oka, hogy átlagosan 19,2 méter a kaputól való távolsága a lövéseknek, ami a legmagasabb érték a topbajnokságokban.

 

MECCSEKRE BONTVA

Az idény során 13 mérkőzését hozott le a Lyon úgy, hogy az ellenfél várható góljainak értéke nem érte el az 1,0-s értéket, ezek közül hétszer érintetlen is marat Lopes kapuja. Mindössze egyetlen egy alkalommal tudott a másik együttes olyan jó minőségű helyzeteket kialakítani, hogy az xG mutatója meghaladja a 2,0-t, viszont ez a Strasbourg volt és ők pedig 3,9-es mutatót engedtek, a végeredmény pedig 3-2 lett a lyoniaknak.

 

Olyampique Lyon - Anthony Lopes

 

Ha ezt kicsit kibontjuk, akkor egy olyan egészen különleges helyzetet tapasztalhatunk, hogy 24 mérkőzés alatt egyetlen egyszer történt meg az Olympique csapatával, hogy a várható értékek tekintetében kikaptak volna. A 19. fordulóban a Rennes elleni 2-2 alkalmával, az akkor hazai együttes 1,4 – 1,1 arányban jobbnak bizonyult Rudi García együttesénél. Emellett a hivatalosan 1. forduló, kronológiailag viszont harmadik meccsen a Montpellier elleni 2-1-es vereség során 1,6 – 1,6 volt az várható gólok mutatója. 

A szezon eleje egyértelműen masszív alul teljesítés volt az OL részéről. AZ első tíz forduló során mindössze kétszer volt olyan meccsük, amikor több gólt szereztek volna, mint amit a várható értékek alapján kellett volna. Ez ekkor még vastagon meglátszott az eredményeiken is, mert tíz kör után 4-5-1 volt a mérlegük, és csak a 6. helyen álltak, bár nem sokkal előtte még 14. pozícióban is tanyáztak az aktuális forduló végén.

 

KONKLÚZIÓ

Hiába múlja alul magát a csapat támadóoldalon már-már eszement módon – miközben így is rengeteg gólt szereznek –, nem tud annyira gyengén teljesíteni az ellenfél kapuja előtt, hogy az ne legyen így is legalább annyi gólra, mint amennyit a védelem engedélyez a riválisoknak. Az Lyon bajnoki álmai azon múlhatnak, hogy képes lesz-e a „hozzásimulni” a várható értékek arányához a góljaik száma, mert ha ez a védelem továbbra is tartja magát és az alacsony minőségű helyzetekből engedi lőni az ellenfeleket, akkor bizony a címvédő PSG és a Lille is felkötheti azt a bizonyos gatyát, mert akkor még egy szinttel feljebb léphet az Olympique.

Írj hozzászólást