A makacsság árt az üzletnek és a pályán mutatott teljesítménynek is – vélemény

A nyár egyik legnagyobb médiafigyelmet kapó eseménysorozata volt Harry Kane és a Tottenham Hotspur története, az angol válogatott klasszis csatára távozott volna, de végül maradnia kellett. A klubot vezető kisebbségi tulajdonos rosszul elsült döntései vastagon benne vannak abban, hogy a londoni klub egyre mélyebbre süllyed, és ennek jelen állás szerint nem lesz jó vége.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az eredmények terén felemásnak, a házon belüli körülmények alapján pedig egyértelműen pocséknak nevezhető a Tottenham Hotspur jelenlegi szezonja. A problémák egyre inkább csak sokasodnak a klubnál és nagyon nehéz azt belelátni a jelenlegi helyzetbe, hogy a javulás csak úgy egyik pillanatról a másikra megjöhetne. Korai még persze, hogy nagyon nagy volumenű következtetést merjen levonni az ember, de ez a jelenlegi helyzet negyedtávnál nem úgy néz ki, mintha a Bajnokok Ligája-induló hely realitás lenne az idény végén, pedig jól tudjuk, hogy oda vágynak a fővárosiak.

 

A PÁLYÁN KÍVÜL

A legtöbb labdarúgóklub esetében igaz az a mondás, hogy a tulajdonos ne akarjon túlzottan belefolyni az egyesület dolgaiba, mert annak rossz vége lesz. Ha van csapat, ahol ez nagyon jól megmutatkozik, akkor az pontosan a Spurs, mert a kisebbségi tulajdonos Daniel Levy döntései rendre rosszul sülnek el. Azt talán nem túlzás kijelenteni, hogy a Mauricio Pochettino-féle projekt kifutotta magát, hiszen egészen a legrangosabb európai kupasorozat fináléjáig menetelt a csapat. Négy éven át ott tudtak lenni a Premier League legjobb négy együttese közt, ráadásul háromszor is dobogós helyen végeztek. Ezeket az eredményeket nem lehet elvitatni, még úgy sem, hogy a bajnoki cím valójában sosem volt igazán közel hozzájuk.

 

A kisebbségi tulajdonos, a klub első embere, Daniel Levy (Forrás: cloudfront.net)

 

Az argentin mesterrel való kapcsolat megromlása valahol várható volt. Az időközben elindított stadionépítési projekt miatt a keret nem változott, nem erősödött megfelelően, így pedig „megmerevedtek a viszonyok”. A váltás azonban egyértelműen nem jókor történt és nyilvánvalóan nem jó edzőt neveztek ki abban a helyzetben a „sarkantyúsok”. José Mourinho igen csúfosan zárta a manchesteri időszakát, ám Levy annyira hitt a portugál mesterben, hogy tőle várta a megváltást. A dolognak, mint tudjuk, igencsak rossz vége lett – a pályán gyengék voltak, ráadásul a jelentős végkielégítése miatt anyagilag sem jött jól a portugál kirúgása –, de gondolhattuk azt, hogy nem fog egymás után kétszer ugyanabba a pocsolyába belelépni a klub első embere. Azt még meg kell jegyezni, hogy szintén nem volt logikus lépés egy kupadöntő előtt kirúgni a Special One-t, hiszen abban még mindig remek tud lenni, hogy egy mérkőzésre feltüzelje annyira a csapatát, hogy trófeát nyerjen, erre pedig hatalmas szüksége lett volna a Tottenhamnek.

Most nyáron bizakodhattak a szurkolók, amikor kiderült, hogy sportigazgatót nevez majd ki a klub. Erre pontosan azért volt szükség, hogy ne Levy hozzon meg létfontosságú döntéseket, és főleg ne érzelmi alapon hozza meg ezeket, mert az sosem segít az ilyen, kulcsfontosságú posztok betöltése szempontjából. Viszont kissé furcsa módon ezzel is késésben volt a klub, így már a sportigazgató kinevezése előtt “rámentek” az edzőkeresése. Pochettinót a PSG nem engedte el, Julian Nagelsmann és Hans-Dieter Flick kikosarazta őket a jobb lehetőségei okán, Erik ten Hag és Graham Potter pedig nem a Tottenhamnél látta karrierje következő lépcsőfokát.

Ekkor jött a hír, hogy megvan az új döntéshozó, azt viszont nehéz megmagyarázni, hogy a londoni klub miért is abban a Fabio Paraticiben látta a megoldást, aki elég vaskosan benne volt a Juventus anyagi gondjainak kialakulásában. A torinóiaknál Giuseppe Marotta 2010 és 2018 közt gazdaságilag is stabil kézzel irányította a klubot. Ezzel egyidejűleg egyértelműen a legjobbak voltak Olaszországban, és a két – igaz, elbukott – BL-döntős szereplés is jelezte, hogy nemzetközi szinten is számolni kell velük. A klub azonban telhetetlen volt, és ennek ő lett az egyik áldozata, majd jött Paratici. Az egykori helyettes megközelítőleg sem tudta azt a minőségi munkát szolgáltatni, mint elődje, azt pedig pontosan látjuk, hogy a rossz döntések hová vezettek a zebramezeseknél.

 

Daniel Levy Paratici Nuno
Az új edző és az új sportigazgató (Forrás: foottehball.com)

 

Tehát már az ő kinevezése is megkérdőjelezhető volt, hát még aztán az a kavalkád, ami ment a Paratici-éra előtt és később vele is az edzőkérdés kapcsán. Paratici előbb az AS Románál megbukó Paulo Fonsecát akarta kinevezni, ám amikor Gennaro Gattuso szabaddá vált, akkor ő lett a célpontja. Őt a botrányai miatt kellett ejtenie végül, és a folyamat végén kinevezték azt a Nuno Espírito Santót, aki pontosan szöges ellentéte annak, amiről korábban Daniel Levy beszélt.

 

„Tökéletesen tisztában vagyunk azzal, valaki olyat kell választanunk, akinek a felfogása passzol a csodás klubunkéhoz, így visszatérhetünk ahhoz a stílushoz, amelyről ismertté váltunk: a gördülékeny, látványos, szórakoztató támadófutballhoz. Úgy érzem, elhanyagoltuk azt, aminek a prioritásnak kellene lennie, ami benne foglaltatik a génjeinkben.”

 

Hát, egy kétes megítélésű sportigazgató és egy a klubvezetői elképzelésekkel ellentétes szakmai filozófiát képviselő menedzser – Nuno Espírito Santo José Mourinhóhoz hasonlóan célfutballra törekszik – kinevezése pont nem ezt mutatja.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

A PÁLYÁN BELÜL

Már így is épp eleget bíráltuk Levy-t, de a makacsságának és a rossz döntéseinek a csúcspontja akkor jött el, mikor Harry Kane bejelentette távozási szándékát. Aligha érhetett bárkit is meglepetésként, hogy az angol válogatott csatára nem akarja a teljes karrierjét „elpazarolni” a Spursnél. A támadó megannyi szép pillanattal tete boldoggá a klub szurkolóit, elhódította a gólkirályi címet három alkalommal is a ligában, ráadásul a 2020-21-es kiírásban emellett a legtöbb asszisztot is ő jegyezte. Mondhatjuk, hogy mindent megtett a klubért, amit tőle el lehet várni, azonban 28 évesen csaknem az utolsó esélye adódott, hogy máshol is kipróbálja magát és új csapatában is megmutassa magát.

Daniel Levy azonban nem akarta elengedni, így a körülményekhez mérten különösen vastagon írt az árcédulára. A koronavírus okozta negatív pénzügyi hatások különösen lecsökkentették a potenciális vevők számát, ez tovább rontotta a játékos esélyeit. Végül Levy győzött, Kane maradt, cserébe a klub egyértelműen veszített, hiszen egy fejben teljesen széthullott sztárjátékosa van, aki – kis túlzással – szinte hátrányt jelent számukra.

 

Daniel Levy Kane
Harry Kane elég komoly gödörben van az előző idényeihez képest (Forrás: fbref.com)

 

Mikor egy csapat legjobb játékosa látványosan szenved, akkor az mindenkire jelentős hatással van. Ha pedig ez nem lenne elég, akkor adott egy edző, aki nem igazán passzol a keret összetételéhez. Nuno munkássága a Wolvesnál elismerésre méltó, mert amíg nem csúszott ki alóla a talaj a sérülések okán, addig a „farkasok” a tabella első felében végeztek. Karizmatikus, felkészült, megvan a megfelelő munkamorálja és a csapatot is tudja formálni, de neki a reaktív, kivárásra épülő kontrajáték a stílusa, ez pedig ezzel a kerettel igen nehezen valósítható meg, mert védekezni nem tudnak stabilan. Már Mourinho alatt is jól látszódott, hogy a buszt leparkolva, teljesen visszaállva működhet a dolog, de az egyéni hibák ott is olyan számban fordultak elő, amivel nem lehetett mit kezdeni. Most pontosan ugyanez a helyzet, mert amikor beállnak bekkelni és néhány kontrára épül csak a játékuk, akkor a három pontot zsebre is tudják tenni, még akár a Manchester City ellen is. Viszont amikor játszani kell és uralni a meccset, akkor Nuno nem tud valódi segítséget nyújtani a játékosainak, nem tud minőségi húzásokkal a csapat segítségére lenni.

A szezon előtt még bizakodhattak abban a klub szurkolói, hogy a portugál edző megvalósítja a rá jellemző három belső védővel való játékot, de a késői kinevezése miatt kényszerhelyzetbe került, az hátsó alakzatban bevethető játékosok képességei és az orrnehéz keret alapján mégsem tudta így alakítani a dolgokat. A pályán nyújtott eddigi teljesítmény alapján azonban felvetődik a kérdés, hogy mennyire is volt ez így jó döntés? Csak a liga két legkevesebb pontját gyűjtő Norwich City és a Newcastle United termelt kevesebb xG-t, mint a Spurs, valamint csak a „kanárik” szeretek náluk kevesebb gólt, amiben többedmagával a Nuno-féle brigád a második leggyengébb. A támadójáték finoman szólva is esetleges, a kevés találatuk többsége inkább a kontrajátéknak köszönhető, amiben Szon Hjun Min által még Kane pocsék formája ellenére is veszélyesek tudnak lenni. A mutatók alapján mind elöl, mind hátul jelentős problémák vannak, ami főleg a védekezésben lehet meglepő. Ott joggal várhattuk volna, hogy Nuno és a stábja tud valami olyan változást eszközölni, ami javulást eredményez. Azonban ez nagyon nincs így, a 16 kapott találat az ötödik legtöbb, ráadásul rendre akciógólokat kapnak.

 

A főbb mutatók alapján nehezen mondható, hogy ez a csapat a jobbak közé tartozna (Forrás: ShySportsStatto)

 

KONKLUZIÓ

Az talán már most, tíz forduló után is nyilvánvaló, hogy Kane megtartása nem volt jó döntés. Ha a gazdasági szempontokat nézzük, akkor a jelenlegi forgatókönyv csak veszteséges lehet, mert ez a mostani csapat nem néz ki úgy, mint amelyik odaérhet a legjobb négy közé. Ráadásként az is biztos, hogy kevesebb bevétel folyik majd be a sztárjátékos értékesítéséből, ha végre Daniel Levy beadja a derekát. A játékos szenved, az együttes szenved, sőt Kane ára is csak még jobban csökkenni fog, minél kevésbé hozza a tőle megszokott teljesítményt. A már amúgy is pocsékul kinéző helyzet csak rosszabb irányba tud menni, ha nem áll bele a klub az új alapokra való építkezésbe. Az pedig nem valószínű, hogy ennek Nunóval kell megtörténnie, hiszen a fent említettek okán az ő kinevezése szintén elhibázott döntésnek tűnik.


Borítókép forrása: Getty Images

 

Ki nyeri a Premier League 2021/2022-es kiírását?

1,91 – Manchester City

3,50 – Liverpool

4,25 – Chelsea

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást