A match analyst és a scout szerepe az olasz futballképzés rendszerében – I. rész

Az ezredfordulót követően az Olasz Labdarúgó Szövetség Európában (FIGC) elsőként ismerte fel, hogy mekkora súlya van a jövő szakmai sikereiben az ellenfelek és a jövőbeli tehetséges labdarúgók tudományos alapú feltérképezésének. 2005 óta munkám során számos játékosmegfigyelővel beszélgettem az egyes olasz klubok eltérő kiválasztási szempontjairól. Az idők előrehaladtával egyre több képzési forma nyert teret. A FIGC Európában elsőként indított hivatalos scout-képzéseket, ahol olyan készségek és gondolatok átadására készítik fel a szakembereket, amelyek nagymértékben segíthetik elő az egyesületek működését és előmenetelét. Az alábbiakban részletes képet festek arról, hogy milyen szerepe van a match analyst-nek és a scoutoknak az olasz futball képzési rendszerén belül, és hogy pontosan milyen készségek és szempontok alapján beszélhetünk szakmailag hiteles játékos- és ellenfélmegfigyelőkről a futballszakmában.


(X) Bajnokok Ligája Tippverseny – Játssz ingyen és nyerj akár 8 millió forintot!


 

HÁTTÉR – AZ OLASZ EDZŐKÉPZÉS TÖRTÉNETE

Az olasz labdarúgás már az első világháborút megelőző időszakban is jeleskedett tehetséges szakvezetők kinevelésében, ami többek között két világbajnoki címben, az olimpiai aranyérem elhódításában, vagy a klubcsapatok nemzetközi eredményeiben is megmutatkozott. Különösen a harmincas években élte első virágkorát a talján futballfilozófia,

amivel a válogatott hangzatos sikereket ért el. A második világháború után az európai futballban az egyre növekvő nemzetközi versenyképesség, valamint a supergai tragédia következtében odaveszett olasz válogatott hiánya is negatívan hatott az itáliai labdarúgásra. Ekkoriban az intuitív, a játékot értő és érző, a futball logikáját a vérükben hordó szakvezetőkben jeleskedő talján futball szisztematikusan építette fel saját előmenetelét az ötvenes évek elejétől kezdődően, és a modern labdarúgás egészen más igényeket támasztó elvárásaival is versenyképes tudott lenni az idők folyamán. Nem titok, hogy a második világháborút követő hetven esztendő során a kivételesen eredményes itáliai szakma prominens személyiségeit a Firenzéhez közel található covercianói edzőtábor vezette szakmai képzések indították el a sikeres szakvezetői karrier útján.

A harmincas években az olasz sportpolitika egyik vezető alakja, Luigi Ridolfi felügyelete alatt a SIPT (Societá Italiana Preparazione Tecnici) hozta létre az első, szakvezetőket nevelő képzéseket. Az ötvenes években neki volt köszönhető a később világhírnévre szert tevő covercianói edzőközpont létrehozása, amely azóta is a mindenkori felnőtt és korosztályos olasz válogatottak főhadiszállása, és amely kinevelte az elmúlt hetven év legnevesebb itáliai szakembereit.

Az 1959-ben intézményesített szakmai központ célja egyértelműen a széles körű szakképzések megvalósítása az ország egész területén az amatőrtől a profi futball minden szintjéig, a játék minőségének javítása érdekében. A negyvenes években egy szakmai bizottság létrehozásával a SIPT már az Olasz Labdarúgó Szövetség kötelékébe tartozott, amely 1953-ban Rómából Firenzébe tette át székhelyét. A nemzeti csapatoknak és az edzőképzésnek a közeli Coverciano vált a főhadiszállásává.

Az 1958. november 6-án átadott edzőközpont az évek során egyre szélesebb körben nevelte ki a szakvezetőket. A vezetőedzők mellett kapusedzőknek, erőnléti és futsaltrénereknek, sportvezetőknek, valamint játékosmegfigyelőknek indított képzéseket vezetett be. A hetvenes években intézményesített szinten egyre nagyobb szerepet kapott az utánpótlásképzés is, így az őket nevelő szakvezetők számára is kiemelt fontossággal indultak sorra a kurzusok.

Coverciano titka, hogy egy elzárt, csendes, ideális környezetben megteremti annak a lehetőségét, hogy a szakvezetők és a játékosok  tökéletes körülmények között, egy olyan közegben koncentrálhassanak a feladataikra, amelyben minden olasz magába szívja e sajátos futballkultúra jegyeit és örökségét. 

A felépített rendszer nemcsak elismert, de kapós is, nem véletlen, hogy több más nemzet szövetsége mellett az Angol Labdarúgó Szövetség (FA) a saját Nemzeti Futball Központja kiépítésekor a covercianói mintát vizsgálta meg, és kívánta követni. Covercianót a modernkori futballban további két világbajnoki címet szerző olasz válogatott tette világhírűvé, és a legnevesebb hazai szakemberek is itt szereztek képesítést.

A képzések közül természetesen a legmagasabb képesítést az UEFA Pro Licences központi képzés adja, amelyet évente egyszer, július és október között Convercianóban végezhetnek el a Serie A-t vagy B-t megcélzó szakvezetők, akiknek a felvételhez be kell tölteniük a harminckettedik életévüket, és UEFA A-licenccel is rendelkezniük kell. A végső vizsgák három részből állnak (szóbeli, írásbeli, gyakorlati), ahol elsősorban az egyén megfelelő pedagógiai és kommunikációs készségeit veszik górcső alá.

Különösen az elmúlt évtizedben vált globálisan népszerű fogalommá a mérkőzéselemző, videoelemző, vagy éppen a scout-pozíció szerepe a futballszakma köreiben.

Európában az Olasz Labdarúgó Szövetség volt az első, amely felismerte, hogy érdemes a megfigyelő szerepkörét képezni és képesítést adni számára. 

Az alábbiakban példákon keresztül ismertetem a beosztások legfőbb ismérveit.

A match analyst (mérkőzéselemző) pozícióban dolgozó szakembernek a szakvezető elvárásai alapján kell a rendelkezésére álló idő alatt az összegyűjtött anyagokból a megfelelő információt és taktikai következtetéseket levonnia. Az ellenfelet és a saját csapatot mindhárom játékfázisban (támadó-, védekező- és a kettő közti átmenetek során) meg kell figyelnie az együttesek erősségeit, gyengeségeit, játékosaik felvett pozícióit, viselkedésmintáit stb. Ez alapján lesz képes a szakmai stáb egy mérkőzésen megfelelő stratégiát választani. 

Példa: Antonio Gagliardi match analyst személyében Itália egyik legfelkészültebb elemzője került Andrea Pirlo Juventusának stábjába idén nyáron.  A szakmai stábon belül egy külön, a mérkőzések elemzésével és statisztikai adatok feldolgozásával foglalkozó részleg munkáját segíti, és Pirlo technikai személyzetének részét képezi. A válogatottnál egy évtizede (Prandelli, Conte, Ventura és Mancini kapitányi időszaka alatt) match analyst-ként dolgozó szakember a lehető legmegfelelőbb személy, és Gagliardi torinói szerepvállalásának stratégiai szerepe van. A Juventus az innovatív szakemberekben látja jövőbeni szakmai előmenetelének forrását, és a Riccardo Scirea irányítása alá tartozó részleghez immáron három elemző tartozik.  

Gagliardi a világhírű, Bassano del Grappa székhelyű piacvezető, mérkőzések statisztikáit feldolgozó Sics cégnél tevékenykedik. Az elemző maga is szakvezetői képesítéssel bír, aki a válogatottnál eltöltött időszak előtt Prandelli oldalán a Parma és a Fiorentina szakmai stábjának is illusztris tagja volt.

 

Antonio Gagliardi prezentációt tart a FIGC meccselemzői tanfolyamán (Fotó: wired.it)


 

GAGLIARDI ÚTTÖRŐ SZEREPE

A szakmának azzal mutatott újat, hogy nem csupán segítette a FIGC-elemzők és megfigyelők számára kiírt képzési követelményeinek formálását, hanem egy új módszerrel vetette össze a videoelemzéseken alapuló taktikai- és technikai adatokat a fizikális-atlétikai mutatók statisztikáival.

 

A  „VESZÉLYESSÉGI MUTATÓ”  FORRADALMI SZEREPE A NEMZETKÖZI FUTBALLSZAKMÁBAN

Az olasz utánpótlás válogatottak helyettes koordinátora Maurizio Viscidi ötlete alapján Gagliardi, Viscidi és Marco Scarpa az egyetemes szakmának adott újat azzal, hogy létrehozta a l’indice di pericolosítát (veszélyességi mutató), amely azt reprezentálja, hogy egy adott találkozón mekkora veszélyt jelentett egy együttes az ellenfele számára, illetve mennyire védekezett hatékonyan. Ez az angolok által bevezetett expected goals (várható gólok száma) továbbfejlesztett, megbízhatóbb változata, amely nem kizárólag az együttesek által valóban végrehajtott lövések száma alapján méri egy együttes támadófázisban mutatott veszélyességi fokát, hanem valós képet ad a mérkőzések menetéről!

A veszélyességi mutatót (IPO) az együttesek helyzeteinek száma alapján kalkuláljuk. Gólhelyzetek, ígéretes támadásvezetések, lövések, szögletek, beadások, kulcspasszok számainak összessége alapján állapítjuk meg egy együttes támadófázisban végzett munkájának értékét.

Viscidi elképzelései szerint csak „a támadóharmadban (utolsó 25 méteren) mért helyzetek és lehetőségek számát veszi figyelembe a mutató. Egy büntetőrúgás például más súllyal esik latba és több pontot adunk érte, mint egy szöglet elvégzése esetében. A mérkőzésen összegezzük a pontokat, és ez alapján értékeljük azt, hogy egy együttes mekkora veszélyt jelentett az ellenfelére.” 

Ennek köszönhetően, képet kapunk arról is, hogy mennyire volt eseménygazdag egy találkozó. Egy büntető elvégzése például 10 pontot ér. Ha például De Zerbi együttese 100 pontot vagy többet gyűjt össze, az azt jelenti, hogy az adott találkozón sok akciót vezetett az együttes. 

Fontos kiemelni, hogy Gagliardi segítségével Viscidi másik elképzelését is megvalósította a Sics. A l’indice di rischio difensivo (IRD, magyarul: kockázati mutató egy csapat védekezésének a sebezhetőségét mutatja), amely az együttesek passzív veszélyességi fokát méri. Magyarul: mekkora teret ad az együttes az ellenfél támadásai számára.

A két mérőszám eredményét pedig ha kivonjuk egymásból (IPO-IRD), megkapjuk azt, hogy az adott csapat mennyire uralta a mérkőzést, vagy mennyire játszott alárendelt szerepet.

 

A Serie A eddig lejátszott mérkőzéseit összesítő táblázatban a három legfontosabb szempont színessel van kiemelve. A csapatok nevei mellett az IPO pontjai arra utalnak, hogy általában mekkora veszélyt jelentett az együttes ellenfeleire az eddig mérkőzések alatt. Minél magasabb a pontszám, annál veszélyesebb a csapat, lásd a zöld-sárga-piros sorrendet.  Az IRD táblázatnál azt látjuk, hogy mennyire sebezhetőek az egyes csapatok védelmei és milyen mértékben került veszélybe védelmük az ellenfelek által (minél alacsonyabb a pontszám, annál szilárdabb a védelem, minél magasabb, annál sebezhetőbb és annál nagyobb a kockázat). Az IPO-IRD táblázatnál pedig azt látjuk, hogy az előbbi két adat különbsége alapján, ténylegesen egy együttes mennyire uralta a mérkőzéseit ellenfeleivel szemben – vagy éppen mennyire játszott alárendelt szerepet, lásd a mínusz értékkel bíró együtteseket.  Itt megint a magasabb pontszámok számítanak jónak. (A táblázat forrása: SICS.IT)


 

Egyszerűbben fogalmazva, kiemelek a táblázatból egy-egy példát mindhárom esetre:

  • A Juventus csak a nyolcadik helyen áll az IPO listáján, nem kellően hatékony támadásvezetései miatt. Védekező fázisban viszont hatékonyabb, ez a negyedik helyre elengedő számára jelen pillanatban. (Természetesen a cikk készítése óta már lejátszotta mérkőzését a Benevento ellenében is, az adatok ezt nem tükrözik.)
  • Az Atalanta mindkét mutató esetében a legjobbak között található, hatékonyság szempontjából tehát sokkal kiegyensúlyozottabban szerepel eddig. A táblázat hűen tükrözi De Zerbi filozófiájának erősségeit és hiányosságait: ahogy a számokból kiolvasható, a bajnokság egyik legveszedelmesebb együttese az ellenfelek védelmeire nézve, miközben az ellenfelei hasonlóan sok veszélyt jelentenek a kapujukra.
  • A táblázatban a Napoli és a Milan teljesítménye emelkedik ki 36,5 és 31,6-os mutatóival.

Természetesen léteznek cinikus futballt felvonultató együttesek, amelyek szakmai és technikai fölényük birtokában legfeljebb egy-két gólszerzést eredményező akció erejéig erőltetik meg magukat. Ennek ellenére az esetek túlnyomó részében reálisabb értékelést kapunk, mint a többi mutató alkalmazásával. Fontos kihangsúlyoznom, hogy ahogyan eddig sem volt, úgy ezután sem lesz szokásom kiragadott adatokkal elemezni. Ezek a statisztikák rendkívüli módon segítik a szakmában dolgozó szakembereket, és elsősorban az együtteseknél dolgozó elemzők számára készülnek.

Az új mérőszámok hasznossága valójában ott mutatkozik meg, hogy  a legtöbb esetben valós képet ad számunkra a mérkőzések menetéről! Ez a megközelítés különös fontossággal bír egy olyan időszakban, amikor egyre több elemző – hibásan – a statisztikai adatok alapján kívánja formálni a közönség véleményét.  

 

Példa: Az alábbi statisztikai adatok alapján a Ferencváros mutatói előnyösebbek a Kyivénél:

 

FERENCVÁROSI TC 2 – 2 DYNAMO KYIV

51% labdabirtoklás 49%

14 kapura lövés 7

4 kaput eltaláló lövés 3

0,79 xG-mutató (npxG) 0,68

5 szöglet 3

526 összes passz 516

86% passzhatékonyság 84%

 

Látta valaki a mérkőzést? A találkozó első felében a Fradi nem volt meccsben erősebb ukrán ellenfelével szemben. Aki nem látta a mérkőzést, abban az adatok alapján olyan vélemény fogalmazódhat meg, miszerint a Fradi uralta a találkozót, de legalábbis a mérkőzés túlnyomó részében meccsben volt.

A fent látható statisztikai adathalmaz bár VALÓS, de FÉLREVEZETŐ. A statisztikai adatok felhasználásával nem BEFOLYÁSOLNI kell a közönség véleményét, hanem ALÁTÁMASZTANI egy, a statisztikai adatoktól FÜGGETLENÜL, reálisan elemzett, értelmezett és mások számára világosan elmagyarázott, VALÓS eseményt, mérkőzésjelenetet, teljes találkozót vagy játékoshelyzetet stb. A reális értékelési folyamat egy KÖVETKEZŐ, KIEGÉSZÍTŐ PONTJA lehet az, amikor az elemző már kialakult és megalapozott véleménye alátámasztásaként hivatalos statisztikai adatokkal erősíti meg álláspontját!

A Fradi-Kyiv adataival természetesen semmi gond nincs, csupán világosan és érthetően kell tálalni, és meg kell magyarázni a közönség számára, hogy mely adat milyen jelentőséggel bírt a mérkőzés menete során. A mérkőzésen a Kyiv egyrészt visszaállt, majd a kiállítás is szerepet játszott abban, hogy a Fradi mutatói javulhassanak. Ez azonban a fenti adatokból nem derül ki egy mérkőzést nem követő szurkoló számára.

2017-ben megjelent A Calcio titka című szakkönyvem bevezetőjében így fogalmaztam:

 

„Egy labdarúgó-elemző feladata, hogy a futballszerető szurkolót bevonja a játékba. Értelmezze számára azt, amit kívülről kevésbé lehet látni. A legfontosabb feladat, hogy érthető és világos gondolatmenetet követve láttassa a szurkolóval, hogy mi miért történik a pályán. Ennek köszönhetően a szurkoló legközelebb már egészen más szemmel ül majd le a televízió elé, és nézi, illetve értékeli egyes szakvezetők és játékosok teljesítményét, mérkőzés közben hozott döntéseit. Más szemmel fogja követni az egyes szerepeket interpretáló játékosokat, érti és érzi azok valós értékét. A cél az, hogy hosszútávon az elemző az ilyen elemzések iránt nyitott olvasót/hallgatót/ nézőt az adott téma értőjévé tegye.”

 

A cél az, hogy megtanítsa őt átfogóan gondolkodni egy adott témakörről, nem pedig kiragadott statisztikai adatok alapján meggyőzni az elemző vélt vagy valós igazáról.

Az elemző felkészültségét és szakmai minőségét nem publikálásainak gyakorisága, vagy követőinek száma határozza meg, hanem szakmai munkájának minősége, és hogy tisztában van-e a felelősségével, amikor ilyen munkát végez.

 


 

PIOLI SZAKMAI ÚJÍTÁSA MLANELLÓBAN

Az elmúlt hónapokban sokan fejtegették Stefano Pioli AC Milannál elért sikeres szakmai munkájának a titkát. Sokan – tévesen – kizárólag Ibrahimović visszatérésének tulajdonítják a piros-feketék javuló játékát. Ebben a cikkben nem tárgyaljuk külön Pioli kétségkívül hatékony szakmai és taktikai húzásait, azonban a mérkőzéselemzőkről szóló írásban ki kell emelnem Pioli rendkívüli újítását, amely valós időben, mérkőzés közben segíti a szakmai munkát és befolyásolja a játék alakulását.

Az AC Milan stábjában Pioli négy elemzőt alkalmaz. Ketten az ellenfelek mérkőzéseit és edzéseit rögzítik, ketten pedig a saját együttesük mérkőzéseit, a bevált elemző szoftverek és videofelvételek segítségével.

Pioli azzal hozott komoly változást a Milan elemzői stábjának munkájában, hogy kérésére mérkőzés közben élő vizuális- és audiokapcsolatot teremtenek egymással a kispadon ülő elemzők és a többnyire sajtópáholyban/lelátón helyet foglaló kollégák, akik több kameraállásból analizálják az együttes játékát.

Az állandó összeköttetésnek köszönhetően Pioli minden, elemzők által észrevett információhoz hozzájut a kispadon, és ennek köszönhetően mérkőzés közben több információ birtokában tud döntést hozni és módosítani a taktikán, egy játékos felvett pozícióján, stb. Az amerikaifutballban már évtizedek óta bevált gyakorlat tehát egyre inkább előtérbe kerül az európai futballban is, és Itáliában többek között Pioli példáját számos olasz szakvezető követi.

A videoelemző feladata, hogy munkájával kiegészítse a lelátón helyet foglaló, ellenfelet megfigyelő scoutot. A videoelemző hátránya, hogy kizárólag a kamerák által mutatott kép hatására tud elemzést készíteni. Számos felvételből összeállít egy, a csapat hasznára szolgáló anyagot az ellenfélből.

A félreértések elkerülése végett: Itáliában a legtöbb esetben minden egyes területet más szakember tölt be, az elemzői stábot több szakmabeli alkotja személyre szabott feladatokkal. Ennek ellenére egyes kategóriákban vagy más országokban, ahol nincs kialakult kultúrája még ennek az ágnak, átfedések jellemzőek a beosztásokat tekintve. Egyes szakemberek felelnek adott esetben több, ebben a cikkben felsorolt, eltérő feladatokért. A kisebb együttesek, klubok háza táján jelenleg nem minden esetben tisztázottak a szerepek, sőt örülhetünk annak, ha egyes innovatív klubok megengedhetik maguknak, hogy akárcsak egy elemzőt a szakmai stáb kötelékébe fogadjanak. Hosszú távon azonban, ha egy professzionális klub megalapozni kívánja szakmai előmenetelét, tapasztalataim alapján nélkülözhetetlen számára egy legalább három-négy főből álló, mérkőzések elemzésével és statisztikáival foglalkozó elemzői csapat felállítása. A nemzetközi szinten versenyképes klubok számára elengedhetetlen az, hogy minden egyes pozíciót más és más szakember töltsön be.

 

SZAKMAI TOVÁBBKÉPZÉSEK

Az Itáliában honos szakmai továbbképzések jelentősége magas színvonaluknak köszönhetően komoly értékkel bírnak, rendszeres szakmai publikációkkal és edzői képesítésekkel. E képzések nagymértékben fejlesztik az akár komolyabb szakmai tapasztalattal már rendelkező, akár pedig a kezdő szakvezetőket. Nem győzöm hangsúlyozni, mekkora pluszt adhat egy-egy szakmai értelemben különösen színvonalas képzés látogatása. Aki hasonló képzésekben gondolkodik, az alábbi linkeken saját példáinkon keresztül további információkat kaphat.

Video formájában: https://www.andrasdanielkeri.com/wp-content/uploads/video/0620_KERI_ANDRAS_DANIEL.mp4

Cikk formájában: http://www.csakfoci.hu/magyar-foci/magyar-edzok-sikere-bolognaban-oket-latta-a-legjobbnak-a-szakma

 

Az elemzés második részében gyakorlati példákkal ecsetelem majd a scoutok napi szintű munkáját, és feltárom azt, milyen szakmai munka teremt különbséget egy minőségi scout és egy kevésbé tehetséges szakmabeli között?  Kiemelem továbbá a hazai piacon elérhető scout-képzést is.

 

Kéri András Dániel

https://www.facebook.com/calcioanalyst

Írj hozzászólást