A mennytől a pokol kapujáig – Dundalk FC

Hogy a sportban mennyi minden változhat három esztendő alatt, azt talán a legjobban az ír élvonalban szereplő Dundalk FC háza táján tapasztalhatták meg az utóbbi időben. Az új tulajdonos megérkezése két bajnoki címet és a nemzetközi porondon való vitézkedést hozott. Mostanra viszont a csapat a kiesés ellen harcol, ráadásul az anyagi helyzete is igen siralmas.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az ír labdarúgás nem arról híres, hogy mennyire sok pénz lenne benne. Ha egy klubot időszakosan csőd közelbe juttat a pocsék vezetés, az nem újdonság, mert a felszínen maradni sem egyszerű arrafelé. A tévés jogdíjak elképesztően alacsonyak, a bevételszerzési lehetőségek ezen a szinten limitáltak, egyszerűen életben maradni sem egyszerű.

Nincs egy évtizede sem, hogy 2012-ben csaknem csődbe ment a Dundalk FC. Az élvonalból való kiesést követően két helyi befektető mentette meg a klubot, amely a fizetésképtelenség rémével fenyegette a játékosokat. A hat év alatt Paul Brown és Andy Connoll igyekezett legjobb tudása és lehetősége szerint irányítani szeretett csapatát, ami leginkább abban mutatkozott meg, hogy a szponzorok terén a város több cége is – ír szinten – jelentős pénzzel szállt be. Ezekkel a támogatásokkal együtt sikeresen helyre tudtak állni, de aztán az utolsó időszak már náluk is túlköltekezésbe fulladt. A 2014-es, a 2015-ös és a 2016-os bajnoki cím elhódítása során övék volt a legjobb csapat, de egyben a legmagasabb bérköltség is. Hiába a három első helyezés, a nemzetközi porondon csak egyszer – 2016 őszén az El-ben – sikerült maradandót alkotni, így nem jött be olyan pénz, ami állandósítani tudta volna a nyereségességet. Egy évvel ezután pedig már mindenki tényként kezelte, hogy a klubnak új tulajdonos kell, mert a helyiek nem tudják ezt fenntartani.

Amikor 2018 januárjában az amerikai Peak6 befektetési cég felvásárolta a Dundalk FC tulajdonjogát, akkor a szurkolókban okkal támadt fel a remény. Hihették, hogy minden rendbe jön, hiszen a „jenkik” az AFC Bournemouth csapatában is érdekeltek a leányvállalatukon keresztül. A klubhoz került Malachy Brannigan, aki korábban a Sheffield Unitednél és több alacsonyabb osztályú angol csapatnál is dolgozott már. Ő lett az egyesület első embere, aki rögtön munkához is látott és elcsábított néhány Premier League tartalékcsapatos játékost, de ekkor került kölcsönbe Írországba Adorján Krisztián is. A jónak tűnő igazolásokkal csak az volt a baj, hogy az ír szokásoknak megfelelően minden labdarúgóval egy idényre írtak alá. A szegényes körülmények miatt – hiszen fizetésre nem tudnak sokat költeni – többnyire félprofi elveken működő bajnokságban évről-évre kötnek új kontraktust a játékosokkal (miután kiértékelték a teljesítményt), ám így a legjobbak ingyen tudnak távozni, és nem generálnak bevételt a klubnak.

 

„Azt gondoltam, mégiscsak maradt még bennem valami a futballból, ami kikívánkozik belőlem” – interjú Adorján Krisztiánnal

 

A 2018-es szezon (Írországban tavaszi-őszi rendszerű bajnokság van) végén az akkor már hat éve a csapatot irányító Stephen Kenny bajnoki címet és kupát nyert, ám a nemzetközi porondon nem tudott sikeres lenni, így távoznia kellett. Előbb az U21-es, majd a felnőtt válogatott irányítását kapta meg, ami bizonyítja, hogy elhamarkodott döntést hoztak Branniganék. A helyét az asszisztense, Vinny Perth vette át, aki 2013 óta állt a klub szolgálatában.

A 2019-es idénynek egy elég erősen kicserélődött kerettel vághattak neki, de ez sem okozott gondot. Volt pénz a klubnál, amiből finanszírozták a legjobbjaik új, valamivel magasabb fizetését, és ők így többnyire maradtak is. A bajnoki cím ezúttal sem maradt el, s a Bajnok Ligája selejtezőjében is mentek egy kört, így elsőre nem volt ez rossz teljesítmény az új edzőtől. 

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben egy labdarúgó Bajnokok Ligája, Európa Liga, vagy Európa Konferencia Liga selejtezőre a Fogadásépítővel és jóváírunk neked egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást!


 

A 2020-as év azonban vízválasztó volt a világ számára a koronavírus-járvány miatt, és a Dundalk ezt rendkívüli módon megérezte. A szezont nem kezdték rosszul, de mindössze öt forduló után jött a csaknem öthónapos leállás. Július utolsó napján tért vissza a foci Írországba, de a rövidített bajnokság, valamint a nézők nélküli körülmények minden egyesületet rosszul érintettek anyagilag, hát még a Dundalk csapatát, ahol a chicagói tulajdonosok azonnal jelezték, hogy nagy veszteséget nem lehet összehozni. A szlovén NK Celje elleni első körös BL-búcsú Perth állásába került, mert az volt a terv, hogy két kört kellene menni a bevételek miatt.

Filippo Giovagnoli érkezett a kispadra, akit Brannigan egy angliai ismeretségén keresztül szerződtetett le. Vele sikerült ismét elhódítani a kupát, valamint elérni az Európa-liga csoportkörét, ami hatalmas teljesítmény volt még úgy is, hogy egymeccses párharcokat vívtak csak a kvalifikáció során. Ez hozott be valamekkora összeget, ami a klubnak hatalmas plusz lehetett volna, ám az olasz szakembernek nem volt meg az UEFA Pro licence, e miatt pedig az UEFA büntetést szabott ki, ami a befolyó pénzek több mint a felét elvitte. Ha ez nem lett volna elég az utazások és az egyéb költségek mellé, egy másik edző felfogadása is vitte a pénzt, ugyanis a második számú európai kupasorozat meccsein Shane Keegan irányította a csapatot, mint olyan edző, aki ott lehetett a kispadon. Az újabb rossz szakmai döntés Brannigan állását már komolyan veszélybe sodorta.

Annak ellenére, hogy pontot nem szereztek a csoportküzdelmek során, egy találkozó kivételével mindig betaláltak, ez pedig a játékosok számára egy olyan terepen, ahol felfigyelhetnek rájuk, hatalmas lehetőség volt. A selejtezőmeccsekkel együttesen tíz összecsapáson 22 játékos lépett pályára, közülük tízen már másik csapatban kezdték meg a 2021-es évet. A játékpercek 41,21%-a került el más együttesbe, mikor a tél folyamán újra kellett tárgyalni a szerződésüket. Hiába nőtt a futballisták piaci értéke, a kasszába nem folyt be a trnszferekből származó bevétel, csak a lecsökkenő bérköltséget számolhatták el pozitív irányba. Ez Brannigan vesztét jelentette, menesztették a klub éléről, hiszen a klub komoly veszteségekkel zárta az évet, és ezért nagyrészt ő volt a felelős.

 

Itt tegyünk egy röpke kitérőt, ugyanis a Dundalk FC történetében a rekord eladás Stephen Staunton nevéhez fűződik, akit 1986-ban igazolt le a Liverpool FC. Az akkori 80 ezer fontos ár mellé öt évvel később még 70 ezret kaptak, amikor az Aston Villa csapatába került. Ehhez képest 2016-ban és 2017-ben egymás után veszítették el az aktuális szezon játékosának választott labdarúgókat ingyen. Richie Towell Brightonba, Daryl Horgan pedig a Prestonhoz távozott, miközben előbbit 250 ezer, utóbbit 150 ezer euróra becsülte akkoriban a transfermarkt.de weboldal.

 

Dundalk Towell Horgan
Towell és Horgan itt még együtt szerepeltek a bajnoki címig jutó együttesben (Forrás: Dundalk FC Twitter)

 

A 2021-es idény pedig maga a katasztrófa. Noha Giovagnoli vezetésével elhódították a Szuperkupát, azt követően az első öt bajnokin kettő pontot szereztek, ami a vesztét okozta az olasznak. Beugróként Jim Magilton tíz mérkőzésen át látta el az edzői teendőket a sportigazgatói feladatok mellett, amit az észak-ír egyébiránt december óta végez. Nem volt egyszerű feladata, de a korábbi hibák kijavításának reményében visszahozta Vinny Perth-et, akivel szeretnének elmozdulni az osztályozós helyről. A 45 éves szakembert első regnálása alatt is nagyon szerették a játékosok és a közönség is pozitívan állt hozzá.

A transfermarkt.de becslései alapján a klub a legértékesebb játékosállománnyal rendelkezik az ír élvonalban. A 27 fős keretben 16 légiós is található, és a Dundalk – helyi sajtóinformációk szerint – már csak az ötödik legmagasabb bértömeggel rendelkezik a tízcsapatos ligában. A nyáron három új játékost is sikerült szerződtetni a nem túl fényes anyagi helyzet ellenére. Cameron Yates a Leicester City akadémiáján nevelkedett, de sem ott, sem a Wycombe Wanderersnél nem evett meg sok sót a kapuban. A támadószekcióba Sami Ben Amar érkezett, aki a Nimes színeiben a francia élvonalban is bemutatkozott, de oda kevésnek bizonyult. Wilfried Zahibo Észak-Amerikában játszott az elmúlt évek során, a New England Revolutionnél szép időszaka is volt, előtte pedig a La Ligában is pályára lépett pár perc erejéig. Január óta viszont nem talált magának csapatot, és így jutott el Írországig.

A szezon harmada számukra még vissza van az elmaradt mérkőzéseknek köszönhetően, így a lehetőség adott, hogy elmozduljanak a kilencedik helyről. Nem annyira rossz ez a csapat, hogy a kiesés elleni harcban legyenek érdekeltek, de az biztos, hogy egy-egy rossz döntés nagyon gyorsan tud magasról egészen mélypontig juttatni egy olyan klubot, amely nem tud alkalmazkodni a modern, pénzközpontú világhoz a hátrányos körülményei miatt.

Kitekintésünk az ír futballra és az ország bajnokságára ide kattintva olvasható el!

 

Melyik csapat nyeri a Bajnokok Ligája 2021-2022-es kiírását?

5,00 – Paris SG

5,25 – Manchester City

9,00 – Bayern München

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást