A piros széktől a műfűig – ez érdemes tudni a Ferencváros BL-ellenfeléről

A Ferencváros a 2020-2021-es szezon után a 2021-2022-es idényben is ott lehet a Bajnokok Ligája főtábláján. Ahhoz, hogy a magyar együttes újra a „nagyok játszóterén” játszhasson, már csak a BSC Young Boyson kell túljutnia. Röpke áttekintés következik, avagy mit érdemes tudni a svájci csapatról.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Ez már történelem

Ha már van „old boys”, legyen „young boys” is – gondolta négy középiskolás diák (Max Schwab, Oskar Schwab, Hermann Bauer és Franz Kehrli), majd 1898. március 14-én Bernben megalapították az FC Young Boys-t, válaszul a bázeli Old Boys létezésére. Első – győzelemmel zárult – mérkőzésüket három hónappal később, 1898 júniusában az FC Viktoria ellen játszották, 1900-ban pedig a Svájci Labdarúgó-szövetség égisze alá kerültek, hogy aztán első bajnoki aranyérmüket már 1902-1903-as szezonban megszerezzék.

A klub 1925-ben nevet változtatott, „FC”-ből „BSC” Young Boys lett, és beköltözött az akkor harmincezer néző befogadására alkalmas Wankdorf Stadionba. Történetében pedig három nagyobb sikerkorszak volt: az 1910-es évek eleje (1909-1911 között három bajnoki cím), az 1950-es évek közepe (1957-1960 között négy bajnoki és egy Svájci Kupa-győzelem), és a 2018-2021-es időszak, amikor is szintén négy bajnoki címet és egy kupagyőzelmet szerzett az együttes.

 

Naná, hogy itt is volt magyar edző

A futball hőskorában, akkor, amikor még a világ tanulta a játékot, szerte Európában dolgoztak magyar edzők. Ebből a körből a BSC Young Boys sem maradt ki. A magyar-brazil kettős állampolgár Kürschner Izidor tizenkét évig segítette a svájci labdarúgást. Munkássága javarészét a Grasshoppers vezetőedzőjeként töltötte, de egy szezon erejéig (1934-1935) a Young Boyst is irányította.

Volentik Béla már meghatározóbb szereplője a klub történetének. A sportolói pályafutását Magyarországon kezdő, de Svájcban befejező középfedezet az alpesi országban vágott bele szakmai karrierjébe.

A több mint harminc, edzőként töltött évéből négyet (1942-1946) a Young Boysnál dolgozott, amellyel 1945-ben – a klub történetében másodszor – megnyerte a Svájci Kupát.

 

Napelem és műfű

A csapat játékosai 1925-től egészen 2001-ig játszottak a Wankdorfban, amelyet ekkor bezártak és le is romboltak. A stadion az 1954-es világbajnokságon öt mérkőzésnek adott otthont (köztük a számunkra szomorú emlékű döntőnek), majd rendeztek itt 1961-ben BEK- (Benfica-Barcelona), 1989-ben pedig KEK-döntőt (Barcelona-Sampdoria) is, és az évtizedek során többször bővítették, átalakították.

A helyette épített új létesítményt 2005-ben adták át, ettől kezdve 2020 júniusáig a Stade de Suisse nevet viselte, majd egy közösségi kezdeményezés eredményeként a klub visszatért gyökereihez, s a létesítmény is újra felvette a Wankdorf nevet. Az aréna futballmérkőzés idején 32 ezer, míg koncertekkor 45 ezer ember befogadására alkalmas, és két fontos tényezőt érdemes megemlíteni vele kapcsolatban. A helyi időjárási körülményeket figyelembe véve a pálya talaja a legújabb generációs műfüves borítást kapta, míg a tetőszerkezetre napelem paneleket telepítettek, amelyek éves szinten 1,2 millió kWh teljesítményre képesek.

 


 

És még valami: a stadion székei – ahogy a klub színei is – feketék és sárgák, egy kivételével. Az első szék, amelyet 2005. január 20-án helyeztek el, piros színű lett a korábbi játékos és edző, Walter Eich tiszteletére. Erre a székre nem lehet előre jegyet venni, mindig olyan kiemelt, jelentős személy kapja, aki szorosan kötődik a klubhoz.

 

Támadófoci mindenek felett

„Már dolgozott a topligákban, és az attraktív, dinamikus futball híve” – ezt a Young Boys sportigazgatója, Christoph Spycher nyilatkozta a csapat 2021 júniusában kinevezett vezetőedzőjéről, David Wagnerről. A szakember négy évig irányította a Huddersfield Townt, majd egy évig a Schalke 04 csapatát, hogy aztán elfogadja a Young Boys ajánlatát.

 

A két fél házassága tudatos döntés eredménye. Ahogy a korábbi edzők a Young Boysnál, úgy az újonnan kinevezett David Wagner is a támadófutball híve. Vélhetően azt várják tőle, hogy a csapat ott folytassa, ahol a korábbi szezonokban abbahagyta. A berniek ugyanis

  • a 2020-2021-es szezont 74;
  • a 2019-2020-ast 80;
  • a 2018-2019-est 99;
  • míg a 2017-2018-as idényt 84
  • rúgott góllal zárta.

A 2018 és 2021 közötti időszakot figyelembe véve pedig csak a 2017-2018-as szezon zárult úgy, hogy nem Young Boys-játékos állt a góllövőlista élén.

 

A német szakember filozófiáját nagyvonalakban egyszerű megrajzolni:

saját elképzelései szerint alakította a Jürgen Klopp-féle „rock and roll futballt”. (Wagner 2011 és 2015 között a Dortmund II csapatát irányította – a szerk.) Az intenzív letámadás, a gyors átmeneti fázisok, a magasra tolt védelmi vonal és magasan helyezkedő szélső védők, a kontrollált támadásépítés híve.

Az eddigi meccseken a 4-4-2-es formációt választó Wagnernek (ahogy a Fradi edzőjének, Peter Stögernek is) azért szüksége van még némi időre a finomhangoláshoz. Az eddigi nyolc mérkőzésének mérlege: négy győzelem, három döntetlen és egy vereség, 15-9-es gólkülönbséggel. A mindent elsöprő támadójáték egyelőre várat magára.

 

Szerezz ingyenes fogadást a Young Boys – Ferencváros meccsel

 

Akire érdemes figyelni

Az mindenképpen jó hír a Ferencváros szurkolóinak, hogy David Wagner szinte biztosan nem számíthat a csapat legértékesebb, s leggólerősebb játékosára, Jean-Pierre Nsame-re. A kameruni-francia kettős állampolgár májusában szenvedett Achilles-sérülést, és egyelőre kérdéses, mikor játszhat újra.

Nsame távollétében Theoson-Jordan Siebatcheu okozhatja a legnagyobb veszélyt a Fradinak. A Reims akadémiáján nevelkedett, 190 centiméter magas, erős támadó testfelépítéséből adódóan jól tartja meg a rá felpasszolt labdákat, és a pontrúgásoknál is veszélyt jelent. Sokat változtatja a helyét a pályán, olykor a védelem és a középpálya vonala közé, mélységbe visszalépve veszi fel a labdát, hogy aztán lendületből érkezzen a kapu elé.

Az amerikai játékos 2021 nyarán érkezett a Rennes-től, s a jelenlegi idényben hét mérkőzésén öt gólt szerzett és két gólpasszt osztott ki. A Bajnokok Ligája harmadik selejtezőkörének második találkozóján a CFR Cluj elleni hazai találkozón kétszer is betalált.

 

 

A párharc első mérkőzését szerdán Svájcban rendezik 21 órai kezdéssel, míg a visszavágóra jövő kedden, augusztus 24-én kerül sor a Groupama Arénában – szintén 21 órai kezdéssel.


Képek: Getty Imges

 

Melyik csapat jut be a Bajnokok Ligája csoportkörébe?

1,30 – Young Boys

3,60 – Ferencváros

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája Selejtező útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást