A Premier League történetének legjobb dél-amerikai légiósai

Az európai topligákban rendszerint fontos szerepet töltenek be az idegenlégiósok. A külföldi játékosok nagy része más európai országból érkezik, de a kontinensen kívülről egyaránt szép számmal szerződtetnek labdarúgókat. Utóbbiak közül a leginkább meghatározó szerepet betöltő külföldiek rendszerint a dél-amerikai földrészről teszik tiszteletüket Európában. Aktuális kiadásunkban a Premier League leginkább meghatározó szereplői közé emelkedő dél-amerikai játékosait vesszük sorba.


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! 


 

A lenti lista szubjektív, és bizonyára nem is a sorrend a lényeg. Nyilván nem mindenki férhetett rá, és próbáltam kizárólag a Premier League-ben nyújtott teljesítményüket rangsorolni eredményességük, csapatukban betöltött szerepük, hozzáadott értékük alapján. Nem feltétlen szigorúan a számokra hagyatkozva, megadva az esélyt valamennyi poszt képviselőjének.

10. Fabricio Coloccini

A fáradhatatlan argentin hátvéd bár korábban Spanyolországban is éveket húzott le, karrierje legerősebb időszakát kétségkívül a szigetországban töltötte. Coloccini 2008 és 2016 között közel 300 tétmérkőzést játszott a Newcastle United színeiben, ezzel a „szarkák” emblematikus figurái közé emelkedett. Évente nem egyszer több mint 30 bajnoki meccset vállalt, amennyiben elkerülték őt a sérülések, négy gólt szerzett az angol élvonalban. Szeretett csapatát még a Championshipbe is követte a 2009-2010-es idényben. Az egykori 39-szeres argentin válogatott védő kőkemény fizikumáról, küzdeni tudásáról és kiváló fejjátékáról maradt híres. A PL-ből való távozása óta hazájában, a patinás San Lorenzo csapatában is elnyűhetetlen, és egyelőre nem szerepel napirendi ponton a visszavonulása, noha januárban már 39 gyertyát fújhat el a születésnapi tortáján.

 


9. Fernandinho

A Manchester City sikereinek láthatatlan főszereplője, a rutinos brazil védekező középpályás 2013 óta áll az égszínkékek alkalmazásában, és mindhárom PL-győztes csapatnak kulcsembere volt. Fernandinho a gárda színeiben emellett még öt Ligakupát és egy Community Shield-et is nyert, nem rajta múlott, hogy a nemzetközi áttörés máig várat magára. Manuel Pellegrini és Pep Guardiola is alapemberként számított rá, egy kivételtől eltekintve minden szezonjában legalább 30 bajnokin szerepelt, minden sorozatot figyelembe véve már több mint 300 alkalommal öltötte magára a City szerelését. Az 53-szoros brazil válogatott játékos már 35 esztendős, tavaly egy évvel még meghosszabbították szerződését, jelen állás szerint a mostani azonban az utolsó szezonja a klubnál és a PL-ben egyaránt, de komoly űrt hagyhat maga mögött.

 


8. Willian

A Chelsea egykori, az Arsenal jelenlegi szélvészgyors brazil szélsője Fernandinho csapattársa volt korábban a Sahtarban, majd mindketten 2013 óta szolgálják a Premier League-et, immár vetélytársakként. Willian hét szezon alatt 234 bajnokin 37 találatot és 39 előkészítést szállított a „kékeknél”, összességében pedig 339 mérkőzésen szerepelt a klub égisze alatt. A 2015-ös és a 2017-es bajnoki címekből, valamint a 2018-as FA-kupa-győzelemből és a 2019-es Európa-liga-sikerből is oroszlánrészt vállalt. A londoniaknál töltött hét esztendő alatt valamennyi menedzserrel meg tudta találni a közös hangot, mindannyian készséggel számoltak vele. 2020-as klubváltása alkalmával nem kellett messzire költöznie, hiszen a városi vetélytárs Arsenalhoz csatlakozott, melyben Mikel Arteta ugyancsak rendszeres játéklehetőséget biztosít számára. Willian tagja volt a 2019-ben Copa América-győztes brazil válogatottnak, a Selecao színeiben 2011 óta 70 alkalommal lépett pályára.

 


7. David Luiz

Honfitársa, a keménykötésű hátvéd ugyancsak a két londoni klub alkalmazásában töltötte Premier League-beli időszakát. David Luiz első ízben 2011 és 2014 között fordult meg a Stamford Bridge-en, amikor a gárda 2012-ben megnyerte a Bajnokok Ligáját Roberto Di Matteo irányításával. A brazil védő 2015 januárjában átigazolt a PSG-hez, ám 2016 nyarán máris visszatért a londoni együtteshez, melyet aztán újabb négy és fél szezonon át szolgált rendíthetetlenül. A második időszakban BL-t ugyan nem nyert a gárda, de 2017-ben Antonio Conte bajnoki címig vezette az együttest, Maurizio Sarri pedig Európa-liga-győzelemig, Ekkoriban Luiz rutinosabb, megfontoltabb, hatékonyabb és mindent egybevetve hasznosabb volt csapatában, mint első feltűnése alkalmával. Az első megszakítás során 143, a második alkalmával 105 meccset játszott a klub színeiben. Ennek ellenére jókora meglepetés volt és nem kis vihart kavart, amikor 2019 augusztusában átigazolt az Arsenalhoz. Az „ágyúsoknál” bár kellett egy kis idő mire be tudott illeszkedni, már az első szezonjában is a csapat megbízható pontjai közé tartozott, és ez az Arsenal mostani, eddig csapnivaló idényében is igaz rá.

 

dél-amerika luiz


6. Luis Suárez

Az uruguayi gólgyáros neve sokkal inkább a Barcelona és ezzel együtt a LaLiga rekordkönyveibe íródott be, de egyszerűen megkerülhetetlen a Premier League történetében az a néhány év, melyet Suárez a Liverpool csapatánál töltött karrierje felfelé ívelő szakaszában. A rendkívül gólveszélyes támadó 2011 és 2014 között három és fél szezon alatt 69 gólt szerzett a Premier League-ben. Utolsó idényében, a 2013-2014-es kiírásban 33 meccsen 31 találatig jutott, mellyel a bajnokság gólkirálya és – pályafutása során először – európai aranycipős lett. Suárez még Jürgen Kloppot megelőzően Brendan Rodgers munkássága idején szerepelt az Anfield Roadon, összességében 133 tétmeccsen 82 alkalommal vette be az ellenfelek kapuit. Félelmetes belegondolni, hogy mire lett volna képes, ha nem megy el ilyen rövid idő után a Barcelonához, mert nagyon feküdt neki az angol liga is, ám az azóta az Atlético Madridot erősítő 33 éves klasszis többször is utalt már rá, hogy nem zárja ki véglegesen a szigetországi visszatérésének lehetőségét.

 

dél-amerikai suarez


5. Gabriel Jesus

A Manchester City még mindig csak 23 esztendős brazil gólgyárosa jó úton halad afelé, hogy átvegye a klubikon Sergio Agüero helyét, és néhány éven belül még feljebb kerüljön az ilyesfajta listákon. Gabriel Jesus játékjogáért a City mintegy 33 millió eurót fizetett 2017 januárjában a Palmeiras részére. Az első három és fél szezonja alatt 41 gólt szállított a Premier League-ben, a három teljes idénye mindegyikében több mint 40 tétmeccsen számoltak vele, és minden sorozatban már több mint 70 gólnál tart. Összességében egy rendkívül robbanékony, sokoldalú csatárnak számít, aki abszolút terhelhető is. Tagja volt két-két PL-, Ligakupa-, és Community Shield-győztes csapatnak. Ronaldo már évekkel ezelőtt megmondta, hogy az elkövetkezendő évtized brazil válogatottjának meghatározó csatára lesz belőle. Aligha tévedett, hiszen fiatal kora ellenére a nemzeti csapat színeiben 41 mérkőzésen 18 gólt jegyzett, és tevékeny részt vállalt a Selecao 2019-es Copa América-győzelméből.

 

dél-amerikai jesus


4. Roberto Firmino

A Liverpool brazil csatára 2015 óta áll a „vörösök” alkalmazásában, a mostani tehát a hatodik szezonja, és a tavalyi idényt leszámítva minden egyes szezonban átlépte a 10 bajnoki gólt, noha elsősorban inkább az előkészítő szerepében kell tevékenykednie. Firmino már a 300 pályára lépéshez közelít klubja színeiben, az elmúlt idény befejezéséig a bajnokságban 57-szer, tétmeccsen 78-szor volt eredményes csapatában. A Jürgen Klopp kezei alatt újjáépített csapat nélkülözhetetlen alapembere, szezononként rendszerint több mint 50 mérkőzésen számolnak vele, és 29 éves korából adódóan ez még jó darabig így is maradhat. 2019-ben Bajnokok Ligáját, 2020-ban angol bajnokságot nyert csapatával, miközben a brazil válogatott színeiben 47 találkozó leforgása alatt 16 találatot szállított, és ugyancsak gólokkal járult hozzá a legutolsó kontinensbajnoki címhez.

 

dél-amerikai firmino


3. Alisson Becker

Bár a mostani még csak a harmadik idénye a szigetországban, a Liverpool csapatánál leigazolása előtt éveken át probléma volt a kapusposzt, érkezésével pedig egy csapásra helyreállt a rend. A 28 éves portás első szezonjában az összes bajnokin védett: a 38 mérkőzésen mindössze 22 gólt kapott, 21 találkozón egyetlen egyszer sem kapitulált. A 2019-2020-as kiírásban sérülései miatt 29 PL-meccs jutott neki, és a jelenleg futó idényben is szép számmal gyűjti már a fellépéseket. Alisson több mint 100 alkalommal védte a ’Pool kapuját, mérkőzéseinek közel a felét lehozta kapott gól nélkül. A BL-győzelemhez és a bajnoki címhez nagyban hozzájárult, hiszen aligha lehetett véletlen, hogy korábban éveken át hiába ostromolták ezeket a sikereket, az utolsó pillanatokban mindig elcsúsztak egy banánhéjon, amelyet rendszerint sokat magyarázhattunk a mérsékelt vagy kifejezetten gyenge kapusteljesítménnyel. Alissonért 72.5 millió eurót fizettek, de posztja legjobbja, minden centet megért, és vele jöttek az eredmények is. Igazi későn érő típus, a válogatottban csak 2015-ben debütált, de azóta első számú kapus a nemzeti csapatban, ahol jelenleg 44 pályára lépésnél tart.

 


2. Carlos Tévez

Mindkét manchesteri csapatban próféta tudott lenni, és bár a Unitednél később nehezteltek rá a Cityhez való átigazolása miatt, a maga idejében elképesztő dolgokat vitt véghez a PL-ben. Tévez 2006-tól 2013-ig játszott a szigetországban, utolérhetetlen elfutásaival, bombaerős átlövéseivel és bődületes góljaival rendszerint a figyelem középpontjába került. Az argentin légiós a West Ham United csapatában töltötte az első angliai idényét, majd húzóembere volt a 2008-ban és 2009-ben egyaránt bajnoki címet ünneplő Manchester Unitednek, később a városi rivális Manchester Citynél további négy szezont töltött el – legjobb évében 23 gólt szállított a bajnokságban. Tévez mindent egybevetve 202 mérkőzésen 84 gólt és 41 előkészítést jegyzett a Premier League-ben. A számok önmagában is sokatmondóak, de az elképesztő egyénisége, fanatizmusa az, ami még inkább a legjobbak közé emelte őt. A 36 éves klasszis jelenleg hazájában, a Boca Juniors csapatában játszik, de az aktuális idény végeztével be fogja fejezni nem mindennapi pályafutását. Korábban részletes portrében mutattuk be pályafutását.

 

dél-amerikai tevez


1. Sergio Agüero

Az argentin kiválóság a Manchester City valaha volt legjobb góllövője, egyben a Premier League történetének legeredményesebb külföldi játékosa. Egyszerűen megkérdőjelezhetetlen az első helye, nemcsak a dél-amerikai PL-légiósok, de úgy en block a liga külföldi játékosai közt is. Agüero 2011-ben az Atléticótól még 23 esztendős korában igazolt a Cityhez, amely nagyban neki és a mellette végbemenő igazolásoknak köszönhetően rövid időn belül igazi sztárcsapat lett – négy bajnoki címet, egy FA-kupát, öt Ligakupát és három Community Shieldet nyert megannyi jeles egyéni elismerés mellett. Legeredményesebb idényében 26 gólt szerzett a bajnokságban, de amikor nem hátráltatták őt hosszabb sérülések, akkor a 20 találatig minden évben eljutott. Az utóbbi időben egyre kevesebbszer egészséges, a 2020-2021-es idényben is mindössze nyolc pályára lépés jutott neki az első naptári esztendőben, miközben a PL-ben 180 gólnál tart 262 mérkőzésen. Bár még mindig csak 32 éves, fizikai állapota és gyakori sérülései miatt egyre inkább lefelé áldoz csillaga, és minden bizonnyal a mostani a legutolsó idénye a Citynél és a PL-ben egyaránt, vagyis egy nagy korszak lezárulhat nyáron. Agüero azonban az elmúlt évtized folyamán teljesítményével alaposan feladta a leckét az utókor számára.

 

dél-amerikai aguero


Minden adott rá, hogy a Premier League-ben még csak néhány éve szereplő brazil gólfelelős Richarlison (Everton) és a Manchester City ugyancsak brazil kapusa, Éderson is a legjobbak közé emelkedjen a közeljövőben. Az Everton kolumbiai hátvédje, Yerry Mina, a Newcastle United paraguayi karmestere, Miguel Almirón és a West Ham United paraguayi védője, Fabián Balbuena előtt ugyancsak adott a lehetőség, hogy további konstans jó teljesítménnyel még inkább meghatározó tényezővé váljon a PL történetében. A kolumbiai James Rodríguez 2020-ban került az Everton gárdájához.

Kimaradt a listáról a Liverpool egykori brazil gólgyárosa, az a Philippe Coutinho, aki a Barcához való távozását megelőzően 2013 és 2018 között 201 meccsen 54 gólt szerzett a „vörösök” színeiben. A chilei Alexis Sánchez 2014-től 2018-ig 122 mérkőzés alatt 60 gólig jutott az Arsenal színeiben, ám később a Manchester Unitedben eltöltött másfél év során nyomaiban sem emlékeztetett erre a formára. Maxi Rodríguez (argentin, 2010-2012), Lucas Leiva (brazil, 2007-2017) vagy éppen Fabio Aurélio (brazil, 2006-2012) a Mersey-parti klub alkalmazásában töltött el emlékezetes időszakot. A visszavonulását 2020-ban bejelentő argentin védekező középpályás, Javier Mascherano 2006 és 2010 között a Liverpool és a West Ham United csapataiban szerepelt. A Manchester Ciy egykori argentin bástyái közül Nicolás Otamendi öt, a később a West Hamhez igazoló Pablo Zabaleta pedig összesen 13 évet húzott le a szigetországban. Az ecuadori Antonio Valencia 2009 és 2019 között csaknem 250 mérkőzést játszott a PL-ben a Manchester United soraiban, azt megelőzően pedig már a Wigannél is lehúzott négy idényt. 2002 és 2008 között az Arsenal meghatározó korszakának egyik alapembere volt a brazil középpályás Gilberto Silva, aki 170 bajnokin öltötte magára az „ágyúsok” szerelését. Bár hosszú karrierjéből csak egy apró szeletet töltött a Premier League-ben, azért három további argentin gigász: Hernán Crespo (Chelsea 2003-2008), Juan Sebastián Verón (Manchester United 2001-2003, Chelsea 2003-2007) és Gabriel Heinze (Manchester United 2004-2007) is megfordult a bajnokságban.

 


Érdemes megjegyezni, hogy a venezuelai támadó, Salomón Rondón a West Brom és a Newcastle United alkalmazásában négy szezont végig robotolt 2015 és 2019 között. Hozzá hasonlóan elnyűhetetlen volt a perui középpályás, Nolberto Solano is, aki több ízben együttesen nyolc évet töltött a Newcastle Unitedben, de megfordult az Aston Villa, a WHU, a Leicester City és a Hull City csapatában is.


A cikksorozat további részei:

 

A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

Futballtangó

Írj hozzászólást