A Real Madrid kivételes helyzete

A gazdasági tényezők hosszú éveken keresztül szinte semennyire nem foglalkoztatták a futballszurkolókat, mert a legtöbb esetben csak az átigazolási piacon történtek alapján ítélkeztek egy klub anyagi helyzetéről. Az elmúlt években a járványhelyzet okot adott arra, hogy ne csak a financiális jéghegy csúcsát akarjuk látni, hanem azt is, ami a felszín alatt van. Ezzel kapcsolatosan az egyik legérdekesebb témát a Real Madrid szolgáltatja, hiszen a spanyol sztárklub több szempontból is kivételes helyzetben van.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

GAZDASÁGI HÁTTÉR

A koronavírus elképesztő módon hatott a futballvilágra is, de vannak kivételes helyzetben lévő klubok, amely meglehetősen jól kezelték a járvány okozta körülményeket. Ilyen a Real Madrid, amely a gazdasági nehézségek közepette is pozitív mutatókkal tudott zárni. Miközben Florentino Pérez a Szuperliga megszületésekor azzal érvelt, hogy a klub pénzügyi helyzete borzalmas, valójában jóval jobban néz ki az spanyol gigász kimutatása, mint a legtöbb európai topklubé.

A 2020–2021-es idényt követően kiadott pénzügyi beszámolók alapján a madridiak költségcsökkentéssel kompenzálták alacsonyabb bevételeiket, valamint a játékoseladásból tudott végül pozitív mérleggel zárni. A Real Madrid kétmillió euró adózás előtti nyeresége kivételes teljesítmény volt az adott körülmények között, miközben más spanyol klubok jelentős veszteségeket könyveltek el. A Sevilla FC 39 millió eurót, a Real Betis 37 millió eurót, persze ezek eltörpülnek az FC Barcelona hatalmas, 555 milliós vesztesége mellett.

A Real Madrid pénzügyi sikereinek egyik fontos összetevője volt, hogy marketingbevétele meglehetősen jól tartotta magát az elmúlt idényben, hiszen 312 millióról 314 millió euróra nőtt, ami a legmagasabb Spanyolországban. A minimális emelkedés külön is kiemelendő az európai topkluboknál, mert a többség ilyen értelemben is negatív mutatókkal zárta az előző szezont. A másik bevételi forrás ugyancsak változatlan volt a járvány alatt, mert a mezszponzorral és a sportszergyártóval kötött szerződése is még él. Az Emirates-ügylet 2022-ig szól, míg az Adidas-megállapodást 2028-ig hosszabbították meg, ezzel nagyban segítve az anyagi helyzet stabilitását. A harmadik fontos dolog a Bajnokok Ligája-szereplésből származó bevétel, hiszen ott az aktuális idény mellett az elmúlt évek teljesítménye is meghatározó faktor a pénzek elosztásakor. Márpedig amellett, hogy a madridi együttes a négy közé jutott a legutóbbi kiírásban, az elmúlt évtizedben négyszer is csúcsra ért, amivel az osztozkodásnál övé volt a legnagyobb szelet a tortából, így a becslések szerint a 2019–2020-as idényhez képest mintegy 30 millió euróval kerestek jobban Pérezék.

A koronavírus-járvány két szezont is komolyan befolyásolt, s ez idő alatt a klub 300 millió euró bevételkiesést szenvedett el, amit a fizetések csökkentésével, működési megtakarítással és játékosok kölcsönadásával kompenzáltak, amivel a klub bértömege is csökkent.

 

Real Madrid pénzügyek

 

Persze adósságaik még így is vannak a madridiaknak, amit nem szabad figyelmen kívül hagyni. Jelenleg mintegy 195 millió euró a klub nettó adóssága – a stadionra felvett kölcsönt nem számítva –, ami magába foglalja az átigazolások részleges tartozásait is. Ez az elmúlt időszakban egy 50 milliós banki kölcsön visszafizetésnek köszönhetően csökkent, ám a folytatás már nem néz ki túl biztatóan. November elején ugyanis bejelentették, hogy egy második kölcsönt is felvesz a klub az Estadio Santiago Bernabéu felújítására, de nézzük is miként áll ez a történet. 

 

STADIONPROJEKT

A klub transzferpiacon történt visszafogottabb jelenléte nem csak a járványhelyzet következménye, hanem egy már jóval korábban eldöntött terv része. Szurkolói szempontból nehezen emészthető, hogy az elmúlt két átigazolási időszakban csak Eduardo Camavinga érkezett erősítésként, miközben sorra távoztak a játékosok. Köztük akadnak páran, akik most erősítést jelentenének, viszont gazdasági szempontból jó oka volt a klubnak az eladásukra és nem csak a koronavírus miatt. A Real Madrid tervei szerint a Santiago Bernabéu felújítása jelenthetné a következő lépcsőfokot, amely hosszútávon nagy mértékű bevételnövekedést eredményezne. Ezzel előnybe kerülnének a versenytársakkal szemben, miközben Pérez szavaival élve „nagyszerű avantgárd és univerzális ikonná válik a stadion”.

 

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

Talán kicsit jól is jött a zártkapus időszak számukra, mert nyugodtan folyhattak a munkálatok, amiknek a finanszírozására első körben egy 575 millió eurós hitelt vett fel a klub a JP Morgan befektetési alaptól. Azonban november elején az igazgatótanács felvetette, hogy egy második, 225 millió eurós kölcsön is szükséges, hogy további modernizálásokat tudjanak véghez vinni. Végül elfogadták ezt a javaslatot és így a végső összeg egy 800 milliós kölcsön lett, amit 30 év alatt kell visszafizetni, mégpedig a Reuters információi alapján évi 29,5 milliós részletekben. Ennek az első részletét 2023 júniusában kell utalni, amikor a létesítmény átadása is várható a jelenlegi tervek alapján.

A hírek szerint a terveket egy korszerű, behúzható hibrid pályával bővítették, így a központi helyszín több célra is használható. A technológiai fejlesztések közt szerepel egy komplex szellőztető- és klímarendszer, LED-fűtőlámpák, szabályozott öntözőrendszer és ultraibolya-fénykezelés telepítése. Ennek köszönhetően a központi helyszín több célra is használható, többletbevételt generálva a gyepszönyeg rongálása nélkül (gondolva itt egy esetleges NFL-lel kötött megállapodásra, hogy Madridban is meccseket játszanak majd).

A projekt várhatóan évi 400 millió euróra növeli a klub bevételeit a mostani 150 millióról. Azonban ezt nem szabad szimplán a labdarúgócsapathoz kötni, mert az csak egy része Real Madrid teljes egészének. Illetve az is nagyon fontos, hogy ez a szám erősen megkérdőjelezhető, mert csupán egy előre felvázolt terv, hogy ennyire emelkedhetnek a bevételek. Garancia természetesen semmire sincs, főleg, ha az említett kapcsolatfelvétel esetében arra gondolunk, hogy a klub terveivel ellentétben idén nyáron Németországgal szerződött le az NFL.

 

A KLUB JÖVŐJE

Térjünk rá a labdarúgásra, mert itt is van egy gondolatmenet, amit érdemes végig vinni. Azzal, hogy 2023 nyarán már el kell kezdeni törleszteni a hitelt, miközben a stadion nem fog tudni nagyobb bevételt generálni azonnal, mindenképpen a 2022-es nyár lehet az az időpont, amikor valami nagyot kell virítania a madridiaknak a transzferpiacon. Az FFP tekintetében különösen jól áll a klub az elmúlt évek minimális költekezései okán, és még a LaLiga fizetési sapkáját tekintve sem lehet bajban, amit addig kell kihasználni, amíg el nem kezdődik a törlesztési időszak, amely ezt komolyabban befolyásolja majd. A sportszakmai szempontok mellett marketingvonalon is nagy jelentőségűek a következő nyári transzferek, mert a mezszponzorral való tárgyalásokat is pozitívan érinthetné, ha sikerülne a focivilág egyik legeladhatóbb arcát magukhoz csábítani, akinek a személyes PR-értéke a klubéra is jótékony hatással lenne.

 

Real Madrid Haaland Mbappe

 

Ezen elképzelést Kylian Mbappé megszerzése jelentené, akit ráadásul átigazolási összeg nélkül szerződtethetne a Real Madrid. Ha az aláírási és ügynöki bónuszokat be is számoljuk a fizetése mellé, akkor is az egyik legnagyobb fogás lehet a francia világbajnok támadó megszerzése. Mbappé mostani bérének csaknem a másfélszerese sem okozna gondot a klubnak az időközben kikerülő bértömegek okán. A jövőre 23 éves játékos egyike azon labdarúgóknak, akik a legnagyobb hatással vannak a marketing- és PR-vonalra, s korából adódóan jó eséllyel a következő tíz évben a sportág egyik meghatározó alakja lehet, ami egy a legnagyobb babérokra törő klubnak elengedhetetlen, hogy sztárjátékosa és úgymond arca világviszonylatban is az elitbe tartozzon a pályán és azon kívül is.

Persze ezen felül további erősítéseket is lehet már most olvasni pletykaszinten, ami nem meglepő, hiszen a Real Madridról van szó. Azonban előrelátóan gondolkodva, ami nagyon is jellemzi a klubot az utóbbi időben, ész nélkül nem szabad költekezni. Várható, hogy olyan igazolásokat keresnek, mint amilyen Camavinga megszerzése is volt, aki viszonylag olcsón érkezett – a legmagasabb polcon mért kiadásokat figyelembe véve –, viszont egy hosszútávú megoldás lehet. A jelenlegi körülmények közt nem tűnik reálisnak Erling Haaland megszerzése sem, bár a norvég támadó Mbappéhoz hasonlóan nagy értéket képvisel pályán és azon kívül is, így ő a maga 75 milliós kivásárlási záradékával még egy megvalósítható tervnek tűnik, de ketten együtt már nagyon komolyan megnyomnák a bértömeget, ami utána rosszul érintheti a klub helyzetét.

 

Ki nyeri a LaLiga 2021/22-es kiírását?

1,44 – Real Madrid

4,50 – Atletico Madrid

15,00 – Sevilla

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Spanyolország/LaLiga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a LaLiga piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást