A sporttörténeti első ellenfél az Európa Konferencia-ligában: Ararát Jereván

A MOL Fehérvár FC ellenfele az Európa Konferencia-ligában, a 2021-ben induló új, harmadik számú európai kupasorozatban az örmény futball történetének legsikeresebb klubja, az Ararát Jereván lesz, ismerkedjünk hát meg röviden történelmével és jelenlegi csapatával! A Fehér Sasok csütörtökön Székesfehérváron találkoznak a magyar bajnokság bronzérmesével.

Hatodik kupagyőzelmükkel kvalifikálták magukat a nemzetközi porondra (forrás: fcararat.am)


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Múltkori írásunkban, melyben az Ararát-Armenia Jerevánt mutattuk be, említettük már a Fehér Sasoknak becézett egyesületet, többek között azt is, hogy a klub az 1970-es években élte fénykorát: Viszsaja Ligát, azaz szovjet bajnoki címet, és két Szovjet Kupát nyert, emellett a Bajnokcsapatok Európa-kupájában, az UEFA-kupában és a KEK-ben is vitézkedett. Nem szükséges sokáig kutakodnunk, hogy felfedezzük a magyar szálat ebben az időszakban, edzette ugyanis a csapatot a magyar nemzetiségű, munkácsi születésű Beca József (1929–2011), aki középpályásként szovjet színekben az 1956-os melbourne-i olimpia aranyérmese volt.

 

Dicső múlt

Beca csapattársa volt azon az 1956-os tornán Nyikita Szimonyan, a Szpartak Moszkva történetének legeredményesebb csatára, aki edzőként 1973-ban duplázni tudott a csapattal, majd a Szovjetunió szövetségi kapitányaként, később az Orosz Labdarúgó-szövetség elnökeként is dolgozott. A 94 éves Szimonyan mellett a pár hete, június 20-án 79. születésnapját ünnepelt Eduard Markarovot (oroszosított név, eredetileg Markarián) érdemes még kiemelnünk az egyesület gazdag történetéből, aki csatárként vette ki a részét a szovjet bajnoki- és kupasikerekből: 12 góljával a mai napig ő a klub legeredményesebb játékosa az európai kupaporondon, a BEK 1974–1975-ös idényében Gerd Müllerrel holtversenyben a sorozat góllövőlistájának élén végzett, öt találattal. Később edzette is az együttest, majd 1992-ben az önálló Örményország első szövetségi kapitánya lett.

Amikor az Ararát Jereván 1993-ban megnyerte a függetlenedés utáni második örmény bajnoki idényt, kevesen gondolták volna, hogy jó ideig ez lesz az utolsó aranyérme, márpedig így történt, a 2020–2021-es szezont a negyedik helyen zárt patinás együttes azóta mindössze négy második helyet tudott felmutatni. Az 1990-es, 2000-es évek enyhén szólva bizonytalan gazdasági, politikai közege nem kedvezett az örmény labdarúgás fejlődésének, ezt a jelenséget, tünetegyüttest kissé könnyedebb változatban Magyarországon is tapasztalhattuk. A kupában a Fehér Sasok valamivel jobb eredményeket értek el, 2008-ban megnyerték a sorozatot, melyben főszerepet játszott az abban az esztendőben honosított brazil játékmester, Marcos Pizzelli, aki 2019-es visszavonulásáig 65-ször szerepelt az örmény válogatottban. (Jellemző a helyi viszonyokra, hogy az akkori sikeredző, Varuzsán Szukiaszján a futball helyett később inkább évekig a jereváni temetkezési vállalat vezetőjeként kereste kenyerét…) Idén aztán a csapatnál újabb győzelmet ünnepelhettek az Örmény Kupában, a hősnek ezúttal az elefántcsontparti gólvágó, Mory Koné bizonyult, a július 13-án 26. születésnapját ünneplő afrikai center egy lettországi kitérőt követően került hazájából az örmény ligába.

 

A lendületes, fejjel és lábbal egyaránt veszélyes csatár Mory Koné mellett csak úgy dőlnek a védők (forrás: fcararat.am)

A vad jelen

Az előző idény házi gólkirálya, Koné mellé nemrég megérkezett a csapathoz honfitársa, Serges Deblé, a támadások előkészítésében és befejezésében egyaránt jeleskedő támadó kacskaringós pályafutása során megfordul már az örmény mellett a francia, a dán, az orosz, a kínai, valamint a hongkongi ligában is. Deblé pályafutásának kezdetét emlékezetes blamaként tartják számon, az ASEC Mimosas akkoriban nagyra tartott tehetségét 2008-ban nagy reményekkel szerződtette a Charlton Athletic, a játékos azonban nem kapott Angliában munkavállalási engedélyt (az utánpótlás-válogatottban csak a későbbi években szerepelt néhány alkalommal), így klubja kénytelen volt őt az ilyen szempontból megengedőbb Franciaországba kölcsönadogatni, míg szerződése élt.

 


(X) Kattints ide és vegyél részt a napi Eb-sorsoláson és vidd el a részed a 300 millió forintból!


 

Szüksége is van Deblé góljaira az együttesnek azután, hogy a szerb csatár, Uros Nenadovics nemrég elhagyta az Ararátot a kazah FK Taraz kedvéért, miközben a középpályáról is távozott egy alapember David Kurcsidze személyében – az elmúlt két idény pótolhatatlannak tűnő kulcsjátékosát a városi rivális Pjunyiktól elcsábított, egyszeres válogatott Alik Arakelján igyekszik majd feledtetni. Tapasztalt társai megkönnyíthetik beilleszkedését a középső csapatrészbe, a tízszeres válogatott Karen Muradján és a nála is rutinosabb, 30 esztendős, 20 válogatottságot maga mögött tudó Edgar Malakián segíthetik az újoncot az érvényesülésben. Persze mit sem érne a válogatottakból álló középpálya és az afrikai csatárlégió egy stabil védelem nélkül, ezt biztosítja a korábban Iránban is sikerrel légióskodott korelnök bekk, Hrajr Mkoján, a szerb torony Marko Prljevics, és a világjáró kolumbiai jobbhátvéd Juan Bravo. Mögöttük a kapuban biztonságban érezheti magát az orosz hálóőr, Vszevolod Ermakov, aki – miután hazájában nem tudott érvényesülni – már három éve az örmény liga egyik legjobbja a posztján. A szakvezetés ezekben a napokban is folyamatosan dolgozik a keret megerősítésén, nemrég írt alá a klubhoz a 27 esztendős válogatott középpályás, Gor Malakián, és a 25 éves védő, Robert Darbinján, akik együtt több mint 300 meccsnyi rutint hoznak a gárdába.

 

Juan Bravo a februári Urartu elleni, Koné duplájával 2-0-ra megnyert bajnokin nem kímélte az ellenfél orosz középpályását, Oleg Poljakovot (forrás: fcurartu.am)

Az együttest tavaly nyár óta irányító, az előző idényben az örmény liga legjobb trénerének megválasztott Vardan Bicsakcsjánnak akad tehát némi dolga a távozók pótlásával a csapat ismételt összecsiszolása terén, a játékosanyag minőségére azonban alapvetően nem panaszkodhat, helyi válogatottakkal és az ország, illetve az egyesület lehetőségeihez képest minőségi légiósokkal egyaránt dolgozhat. Habár az előző szezonban elért bajnoki negyedik helyezés nem túl hízelgő, az Ararátot valójában támadásban és védekezésben egyaránt az örmény liga egyik legjobbjaként érdemes számon tartani, a bajnoki címről 24 forduló után mindössze hat, a dobogóról viszont csak egyetlen ponttal maradtak le Bicsakcsján tanítványai, akiket mesterük ideális esetben a manapság legkorszerűbbnek tartott 4-2-3-1-es felállásban küld pályára. Ebben a taktikában a pálya közepén fontos szerep jut Dimitrije Pobulicsnak, a szerb irányítónak is, akinek őrzésére a fehérvári védelemnek érdemes lesz különös figyelmet fordítania. Bár előzetesen az erőviszonyok egyértelműen a magyar csapatnak kedveznek, ennek különösen fontos lenne még az odavágón, a MOL Aréna Sóstóban többgólos előnyben megmutatkoznia, nehogy a hazai pályájukon, Jerevánban különösen veszélyes Fehér Sasok egy számukra kedvező idegenbeli eredménytől vérszemet kapjanak.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást