A torna üde színfoltja lehet az Oranje

Hét év, azaz 2014 után láthatjuk újra a holland labdarúgócsapatot nagy válogatott tornán. Frank de Boer együttese az ukránok elleni nyitómeccsén igazolta, nem véletlenül vannak ott. Bizonyos szakaszaiban a mérkőzésnek egészen lehengerlő támadófutballt mutatott az Oranje, ami ellen bármelyik védelemnek gondjai lehetnének. Viszont eközben – köszönhetően főleg a fiatal átlagéletkornak – a csapat nem elég kiegyensúlyozott, ez pedig az ukránok ellen is majdnem megbosszulta magát. Rövid elemzésemben három fő pontban mutatom be a hollandok játékát.

Fotó: UEFA Euro 2020 twitter

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

1. SZÉLEK SZÁRNYÁN

Azok után, hogy De Boer az Eb előtti felkészülési meccseken – a skótok és a grúzok ellen – a háromvédős felállással kísérletezett, az ukránok ellen immár élesben is ebben látta a siker kulcsát, annak ellenére is, hogy Matthijs de Ligtre nem számíthatott. De Boer egyáltalán nem húzott ezzel rosszat, hiszen a mérkőzés nagy részében komoly potenciál volt a szárnyvédők felfutásaiban, elsősorban a jobb oldalon Denzel Dumfriesnél. A jobb oldali szárnyvédő, mind az első, mind a második gólnál kulcsszerepet játszott, az ukránok balhátvédje, Vitalij Mikolenko nem tudta őt tartani. Dumfries kibontakozását segítette, hogy védekezésben a három fősre bővülő belső védőlánc stabilabb biztosítást jelentett, akikhez ráadásul időnként a jobb félterületbe visszalépő Marten de Roon is csatlakozott.

 

 


A mérkőzés elején nagyon bekezdett a holland csapat, amiben a szélen vezetett támadásoknak kulcsszerepe volt. Ezeket segítette, hogy középen a támadók teljesen lekötötték az ukránok négy fős védősorát, így a fenti szituációnál is látható, hogy a szárnyvédőkre nem jutott ember. Itt is látható, hogy Dumfries (25) mögé kihúzódik de Roon (15). Jurrien Timber (22) keresztlabdája Patrick van Aanholt (12) felé végül pontatlan volt, de a szituáció jól rávilágított a szárnyvédők fontos szerepére.

A szélen vezetett támadásokat segítették még Timber és Daley Blind labdával való megindulásai a félterületben, illetve Frenkie de Jong felfutásai és indításai. Rendszerint a fiatal játékmester tudta felgyorsítani a holland labdajáratásokat keresztlabdáival és vertikális megindulásaival.”

 

2. KLASSZIKUS CENTERREL

Hiába produkált Wout Weghorst kiváló szezont Wolfsburgban, a holland válogatottnál eddig az is csodaszámba ment, amikor Frank de Boer egyáltalán behívta a keretbe. A hórihorgas center nem egy tipikus holland támadó, fiatal korában testi adottságai miatt el is tanácsolták a futballtól. Viszont ő nem adta fel és Wolfsburgban Oliver Glasner direkt támadásokra építő stílusába remekül beleillett. Nyugodtan fel lehetett rá ívelni a labdákat, amiket képes volt megtartani, illetve tovább tenni, emellett pedig a letámadásból is vastagon kivette a részét – ez az, ami mellette szól a hollandok másik klasszikus centerével, Luuk de Jonggal szemben.

Kisebb meglepetésre az ukránok ellen Weghorst kezdőként lépett pályára. Ő is az egyik nyertese volt De Boer formációváltásának. A csatár végül góllal is meghálálta a bizalmat, amellett, hogy hatékonyan teljesítette a rá bízott feladatot. Lekötötte az ellenfél védőit, akik így nem igazán tudtak mit kezdeni Georginio Wijnaldum és Memphis Depay elmozgásaival.

 


Főleg utóbbi produkált így remek meccset és ficánkolt a Weghorst jelenlétének is köszönhetően nagyobb vonalak közötti területben (az ukrán védelem és középpálya közötti részen). Wijnaldumnál (8) volt a labda, mialatt Depay (10) remek ütemben lépett be az ukrán középpályások közötti résbe. Meg is kapta a labdát, az ukrán védők pedig nem tudtak rá kiváltani Weghorst (19) jelenlétének köszönhetően. Depay tovább is tette a labdát center társának, és azonnal indult be a statikus ukrán védelmi vonal mögé. Weghorst végül egymaga fejezte be az akciót, hiszen a védők végül megakadályozták a Depay-jal való kényszerítőjét.

 


X) MAGYAR-FRANCIA: 20-AS ODDS: Kattints ide és fogadj 20.00-s oddson magyar győzelemre, döntetlenre, vagy francia sikerre!


 

3. HIÁNYZÓ STABILITÁS

Az Eb előtt sokan megemlítették a holland csapat erősségei mellett a kiegyensúlyozottságuk hiányát is. Ez a márciusi vb-selejtezőkön egy törökök elleni kínos 4-2-s kudarcban mutatkozott meg. Azon a mérkőzésen az Oranje nagyon ingatagnak mutatkozott védekezésben, illetve a kontrák ellen, leginkább a szélső védők mögött megnyíló területek okoztak problémákat.

A holland játékfelfogás markáns velejárója a magas, emberorientált, nagy intenzitású letámadás, aminek megvannak a maga előnyei és hátrányai. Előnye mindenképp, hogy a technikailag gyengébb képességű védőket könnyen zavarba lehet így hozni és hosszú labdákra kényszeríteni, a hátránya viszont, hogy jól koordinált, csapatszintű elmozgásokkal hamar és könnyen szétzilálható és átjátszható. Ha egy ember elveszíti a maga párharcát, az egész letámadás borulhat.

Frank de Boernál különösen él ez a stíluselem, ami az ukránok ellen is megmutatkozott. A hollandok magas letámadása – főleg az első és a második félidő elején – teljesen beszorította az ellenfelet.

 

Itt jól kirajzolódnak a párok. Mindegyik játékosnak megvan az embere, akit támadnia kell. Amint Illja Zabarnij (13) kitette a labdát a jobbhátvéd Olekszandr Karavajevnek, Van Aanholt (12) azonnal felfutott a közvetlen letámadáshoz és nyomás alá helyezte a labdát kapó jobbhátvédet, akinek a pontatlan labdája végül Stefan de Vrijnél (6) landolt.

A stabilitás hiánya ezúttal is megmutatkozott, a hollandok kétgólos előnyt adtak le pár perc alatt. Fény derült arra, hogy az Oranje nem tudja hatékonyan tartani az eredményt, és amint enged domináns játékából, azonnal sebezhetővé válik a csapat. Letámadásban sokszor volt megfigyelhető a csapatrészek szétszakadása, ami az ukránok kreatív játékosainak jelentett jelentős szabad területeket.

 

Amint Mikolenko (16) átjátszotta a hollandok első letámadási vonalát, hatalmas terület tátongott Oleszandr Zincsenko (17) előtt. A hollandok csapatszerkezete szétszakadt és végül Nathan Aké (4) Roman Jaremcsuk (9) ellen bemutatott jó ütemű keresztezése kellett a veszély elhárításához.

 

ÖSSZEGZÉS

Aki szimplán csak jó iramú, fordulatokban és izgalmakban bővelkedő mérkőzéseket szeretne látni az Eb-n, annak elsősorban a hollandok mérkőzései ajánlottak. Depay vezérletével egy igazán kreatív támadószekció teremti meg az időnként ellenállhatatlan játék alapjait, eközben viszont többgólos hátrány birtokában sem lehet biztosra venni a hollandok győzelmét.

 

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást