A toulouse-i séfsaláta

Azt tartják, hogy a séfsaláta egyfajta konyhai trükk a maradékok felhasználására, de mégis laktató és finom étel lehet a végeredmény. Valami hasonló folyamat zajlik a Toulouse FC-nél is, ahol a kiesés után nem jött össze az azonnali visszakerülés, majd a legjobbjaik elvesztése után most mégis úgy tűnik, hogy összeállt a csapat és jó úton halad az élvonal felé.

Toulouse FC

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A megszakítással véget érő 2019–2020-as Ligue 1-szezon messze leggyengébb csapata volt a Toulouse FC. A „violák” a lejátszott 28 forduló alatt mindössze 13 pontot gyűjtöttek, nem is lehetett kétséges, hogy nincs keresnivalójuk az élvonalban. Ennek ellenére beadták a fellebbezésüket, amiben arra hivatkoztak, hogy egy be nem fejezett idénynek nem lehet kiesője. Egy rövid ideig fennállt annak a lehetősége, hogy 22 csapattal indítsák útjára a következő kiírást, de végül az a döntés született, hogy az Amiens SC és a Toulouse búcsúzik az élvonaltól.

A 2020-as nyár legfontosabb eseménye a tulajdonosváltás volt. Oliver Sadran, aki még a 2001-es csőd után szerezte meg a klubot, és sikeres befektetéseinek köszönhetően a Nationalból az élvonalig, egész pontosan a Bajnokok Ligája-selejtezőt jelentő negyedik helyig jutott az együttes, eladta részesedésének 85%-át a RedBird Capital Partners nevű amerikai cégcsoportnak.

 

„Büszkék és boldogok vagyunk, hogy segíthetünk új fejezetet írni a klub történetében, és ezáltal kihozhatjuk a benne rejlő hatalmas lehetőségeket – mondta Gerry Cardinale, a RedBird Capital Partners alapítója és ügyvezető partnere a bemutatkozó online sajtótájékoztatón. „Eltökélt szándékunk, hogy szilárd és tartós alapokat adjunk a klubnak, amelyek sikerre vezetik, javítva a pályán nyújtott sportteljesítményét és irányítását. Szoros együttműködést tervezünk Olivier Sadrannal, aki továbbra is az igazgatótanács tagja marad, valamint Toulouse városával és az Occitánia régióval, hogy a klubot visszajuttassuk a legmagasabb szintre, és hogy sportsikerei is hozzájárulnak Toulouse város hírnevéhez.”

 

Toulouse Cardinale

 

Az eladási folyamattal egyidejűleg Sadran lemondott az elnöki posztról is, ahová az New York-i központú új többségi tulajdonos Damien Comollit nevezte ki. Comolli neve talán nem annyira ismerős, azonban a szakmai múltja önmagáért beszél.

  • 1996-ban az Arsenalnál a scoutingnál dolgozott, majd vezetője is volt a részlegnek. Kolo Touré, Emmanuel Eboué vagy épp Gael Clichy leigazolásához is volt köze, mint Dél-Franciaország és Afrika vezetőscoutja, aki nagy hatást gyakorolt az akkori átigazolási politikára az észak-londoniaknál.
  • 2005-ben a Tottenham Hotspur sportigazgatónak nevezte ki. Itt elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy egy bizonyos Luka Modric az angol fővárosba költözzön. Ezen felül az ő korábbi ismeretségeinek köszönhetően Kelet-Európa lett a klub egyik fő iránya a transzferpiacon. Az ő közreműködésével jött létre a bolgár Dimitar Berbatov, a horvát Vedran Corluka és az orosz Roman Pavljucsenko szerződtetése.
  • Egy kis francia kitérő után a Liverpool FC-nél is betöltötte a sportigazgatói posztot. Olyan nevekkel kapcsolható össze a Mersey-partján, mint Luis Suárez, a nem túl pozitív emlékű Andy Carroll, de említhetném Jordan Henderson megszerzését is, mint az ő munkásságának egyik sikere.

 

Toulouse Comolli

 

Comolli kinevezésének okkal örültek tehát a szurkolók, mert tényleg meggyőző portfólióval rendelkezik az 50 éves szakember. A vezetőségnek pedig nagyon célirányos elképzelése volt, hogy mi mentén szeretne haladni. Annak ellenére, hogy a cégcsoport vagyona alapján azonnali költekezésbe is kezdhettek volna, valóban a város és a környék érdekeit is szem előtt tartva kezdték el a munkát. Az egyik első intézkedésként az akadémiai rendszer kapott új vezetést, illetve egy komolyabb beruházással a teljes sportkomplexum felújítása megkezdődött. Az első nyilatkozatoknak megfelelően megpróbálják kiaknázni Occitánia régió lehetőségeit, mert ott a Toulouse FC lehet a legvonzóbb célpont a fiatalok számára. Ahogy Cardinale fogalmazott; „talán a következő Fabien Barthez is hamarosan náluk játszik majd” – tudniillik a korábbi világ-, és Európa-bajnok kapus a „violák” nevelése volt annak idején.

A nagy nyári átalakulás részeként Patrice Garande kapta meg a kispadot, ami ekkor egy igen logikus döntésnek tűnt. A szakember évekig tartotta bent az élvonalban az SM Caent, több fiatalítást is véghez vitt, pontosan alkalmasnak nézett ki az feladatra. Az eredmények azonban nem ezt támasztották alá, mert rögtön az első két bajnokit elbukták. A szezon közepén volt egy nagyon jó sorozata a csapatnak, amikor sikerült a 3-5-2-es hadrendet védekezésben is stabillá tenni. Az idény végén még a bajnoki cím is elérhető közelségben volt, ám az utolsó két összecsapáson két kiesés ellen menekülő újonc ellen csak egy-egy pontot tudtak begyűjteni, így lecsúsztak a dobogó alsó fokára, ami már nem ért automatikus feljutást. Végül a playoff döntőjében az FC Nantes ellen alulmaradtak idegenben lőtt gólokkal.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Toulouse Nantes

 

A francia rájátszás egészen különleges, mert a másodosztály három csapata (a harmadik, negyedik, ötödik helyen végzettek) és az élvonal 18. helyezettje érintett benne, de nem a logikusnak tűnő két elődöntős alapon. Előbb a Ligue 2 negyedik és ötödik helyén zárók csapnak össze, amelynek a győztese játszhat a bronzérmessel. A végső megmérettetés pedig már oda-visszavágós, ahol az élvonalbeli együttesé a második találkozó pályaelőnye.

 

A sikertelennek számító szezont követően nem volt kérdéses, hogy az új idénynek új edzővel fognak nekivágni. A problémák azonban csak ekkor kezdtek el sűrűsödni, mert egy évre meg lehetett tartani a legnagyobb értékeiket, de az nyilvánvaló volt, hogy a fiatal tehetségek nem fognak tovább maradni a másodosztályban. Kelvin Amian (Spezia Calcio) volt az első fecske, de komoly érvágásként élte meg a klub Amine Adli (Bayer Leverkusen), Janis Antiste (Spezia Calcio), Steven Moreira (Columbus Crew) és Vakoun Issouf Bayo (Celtic FC) elvesztését is. Azt mindenesetre meg kell hagyni, hogy Comolli hírnevéhez hűen nem adta olcsón egyik játékosát sem: több mint 15 millió eurót kapott értük az egyesület. Ezt a pénz úgy kellett befektetni, hogy egy részét azonnal az akadémiai rendszer újabb fejlesztéseire költötték, de persze a frissen kinevezett Philippe Montanier számára is kellett némi igazolást intézni. Különösebb erősítés azonban nem érkezett, mert a legdrágább vételük a már előző szezont is kölcsönben Toulouse-ban töltő Brecht Dejaegere volt, a másik millió feletti igazolásuk Rafael Ratao pedig eddig kevés lehetőséget kapott és már télen tovább állhat.

 

 

Az új edző elképzelései más irányba mutattak, mint az elődé, de szerencséjére néhány alappillérre tudott építkezni. A kapuban a francia Maxime Dupé, már az előző idényben is megbízható pont volt, s ezt idén is hozza a 28 éves hálóőr. A védelemben a saját nevelések és a dán légiósok jelentik a többséget. Moussa Diarra, Bafodé Diakité és Anthony Rouault az akadémiáról kerültek fel, Mikkel Desler és Rasmus Nicolaisen most nyáron érkeztek a skandináv ligákból, de ide még beírhatjuk a norvég Ruben Gabrielsent is, aki a szezon elején alapember volt, majd év végéig kölcsönbe került Dániába, de várják vissza.

A középpálya tengelyét a holland–belga vonal adja. A kölcsön után véglegesített belga Dejaegere mellett két holland Branco van den Boomen és Stijn Spierings jelentik az állandóságot. A padról rendszerint az ausztrál Denis Genreau száll még be, hogy tovább színesítse a palettát. A támadósorba a nyáron érkezett a japán Onaiwu Ado az egyik, míg a saját nevelésű Nathan Ngoumou a másik szélen rohamoz, miközben a center poszton az angol Rhys Healey felel a gólokért.

 

 

A nemzetiségek színkavalkádját a svéd cserekapussal, a guineai balhátvéddel, a finn tinivel, vagy a már említett brazil szélsővel lehet még kiegészíteni. Ez vissza is köszön abban a különlegességben, hogy eddig mindössze egyetlenegy alkalommal fordult elő a szezon során, hogy Montanier kezdőcsapatában ne lett volna legalább hét különböző nemzetiségű játékos. Ez a francia másodosztály szintjén igencsak kirívó eset, de eddig egyértelműen sikerre vezet, mert a „violák” elképesztő támadógépezetté válva vezetik a tabellát az idény feléhez közeledve. Healey a góllövőlista élén áll 12 találattal, miközben Van den Boomen pedig a legtöbb előkészítést jegyezte eddig, mégpedig tíz assziszttal. Úgy tűnik idén megvan minden alapanyag ahhoz Toulouse-ban, hogy valóban összehozzák az élvonalba való visszatérést. Az eddigiek alapján hihetjük a „szakács” is tudja mit csinál, akkor pedig végül jól fogunk lakni.

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást