A „Transfermarkt-jelenség” focira gyakorolt káros hatása – vélemény

A focirajongók széles köre bizonyára sokszor találkozott már olyan oldalakkal, melyek játékosok becsült piaci értékeit hivatottak bemutatni. Az értékbecslő oldalak szerepe egyre nagyobb és nagyobb lesz, ezzel egyidejűleg pedig befolyásuk is, akár a futball magasabb köreiben is. Bár remek eszköznek tűnhetnek a focirajongók számára, ezek a felületek aktívan hozzájárulnak ahhoz, hogy a foci különböző befolyásolási tényezőit leegyszerűsítsék, ezáltal sokszor kissé megtévesztő képet adva csapatokról, játékosokról.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A forradalmi ötlet és koncepció

A címben is szereplő, német alapítású Transfermarkt és a hozzá hasonló oldalak (főként a CIES és a KPMG Football Benchmark nyújt hasonló szolgáltatásokat, de szintén említhető a SofaScore is) alapelve szerint különböző módszerekkel ugyan, de focisták piaci értékeit igyekeznek megbecsülni, azaz számszerűsíteni próbálják mennyit érhet egy adott focista, mely nem feltétlenül egyezik az átigazolási költségével.

Míg a CIES és a KMPG bonyolult algoritmusok alapján igyekszik értéket biggyeszteni adott játékosokra, addig a Transfermarkt egy sokkal szabadosabb verziót alkalmaz. Állításuk szerint modelljükbe olyan tényezőket vesznek bele, mint a játékos kora, teljesítménye, fejlődési potenciálja és ami nagyon fontos: marketing értéke és népszerűsége. A döntő faktor mégsem ebben rejlik, hanem a „tagok bölcsességében”. Ez annyit tesz, hogy aki bekerül a Transfermarkt fórumának (amire a regisztráció ingyenes és nyitott) felsőbb köreibe, beleszólása lehet a játékosok becsült piaci értékeinek véleményezésében, sőt, kialakításában.

A Transfermarkton belül tehát egy hierarchikus rendszer alakult ki, a kislétszámú vezetői testület pedig állításuk szerint figyelembe veszi ugyan a tagság véleményét, de a végleges döntést ők hozzák meg saját benyomásaik szerint. Úgy gondolom, ez alapvetően egy antidemokratikus anomáliát okoz ebben a hierarchiában, hiszen hiába hivatkozik a Transfermarkt döntési testülete a fórumtagok bölcsességére, a piaci értékek kialakítási folyamatainak végén tulajdonképpen felülvizsgálat nélkül, javaslatokat és tanácsokat saját kedvük szerint figyelembe véve határozzák meg a szóban forgó értékeket.

A CIES és a KPMG módszerei annyiban térnek el ettől a metódustól, hogy már elméletben sem számítják bele az emberi ráhatást. A soktényezős algoritmusuk hasonló faktorokat alkalmaz különböző súlyozásokkal, mint a korábban említett példa esetében, a végén pedig ennek az eredményét társítják adott játékosokhoz.

 


(X) Hova igazol Harry Kane, Erling Halaand vagy Kylian Mbappé? Kattints ide, nézd meg a kínálatot és fogadj a nyári átigazolásokra!


 

Túl nagyra nőtt felelősség és figyelem

A Follow The Money témával kapcsolatos cikkében Martin Freundl, a Transfermarkt Bundesliga játékosok értékbecsléséért felelős munkatársa figyelmeztet, hogy az oldal becslési gyakorlatai nem tudományos módszerekre alapulnak és a kluboknak nem az ő értékelésük alapján kellene dönteniük az esetleges transzferekről. Ez pedig tökéletesen jellemzi a legnagyobb és legveszélyesebb problémákat ezekkel az oldalakkal kapcsolatban.

Nyilvánvaló, hogy az oldal által nyújtott értékek csupán irányadóak, de valójában iránynak is pontatlan. Funkciójában leginkább egy szórakoztató-rendszerhez hasonlít, ami focirajongók számára kínál egy hatalmas egérutat ahhoz, hogy akár látatlanul is el tudjanak helyezni egy játékost egy képzeletbeli palettán. A Transfermarkt becslési rendszere és hierarchiája azonban annyira hiányosan épül fel, hogy a végeredményként megszülető értékek sem a várható átigazolási összegeket (igaz ez nem is céljuk), sem a játékosok valós becsült piaci értékét nem tudják megadni. A Follow the Money számításai szintén rámutatnak a durva valóságra:

a Transfermarkt becslései átlagosan 60%-ban térnek el a játékosok későbbi eladási árától, a 10 millió euró feletti transzferekre szűkítve ez az arány 34%.

A következő jelentős probléma már nem is a hierarchia, vagy az emberi tényező közvetlen következménye, sokkal inkább a médiáé. A nevezett oldalak tényezőként tekintik a marketingértéket, ez a faktor pedig az elmúlt években kritikusan fontossá vált és mondhatni kiemelkedett a többi értékelési pont közül. A felkapott játékosok elterjedése és az olyan népszerű ligák, mint például a Premier League PR befolyásolási ereje jelentősen hozzájárultak ahhoz, hogy adott esetben éppen felkapott játékosok piaci értékei az egekbe szökjenek, ezzel hatalmas kontrasztot állítva köztük és más (akár hasonló minőségű) focisták között. Úgy gondolom (hazai kötődésű példával élve), hogy Willi Orbán és Marquinhos esete jó magyarázatot adhat utóbbi állításomra. A két játékos nagyjából azonos életkorú és statisztikai alapon(!) profilban is hasonlítanak egymáshoz, viszont a magyar válogatott játékosának mind védekező akciókban, mind offenzív játéktámogatásban (a tizenhatos területére passzolt labdák számában, progresszív passzokban, kulcspasszokban stb.) kiemelkedőbb szezonja volt brazil kollégájánál. Piaci értékük ezzel szemben 16 millió euró Orbán és 75 millió euró Marquinhos esetében, a Transfermarkt felületén. Természetesen, ahogy korábban is említettem, egy játékos bármilyen szintű értékeléséhez eme rövid példán kívül még megannyi tényező hozzájárulhat, de becsült piaci értékek ilyen módú irreális eltérése (aminek nem célja, hogy egyezzen a transzferárral, nagyon fontos!) mégis rendkívül rossz képet fest és diszfunkcionalitást sugall, hiszen a két nevezett focista között például arányaiban nincs ekkora minőségbeli különbség.

 

 

Ezzel éppen ellentétesen, az alacsonyabb minőségű és presztízsű ligákban a játékosok becsült piaci értékei egyrészt rendre egybemosódnak, másrészt logikátlanul térnek el egymástól. Ha a Transfermarkton például a spanyol másodosztály (LaLiga2) játékosainak piaci értékeit próbáljuk átböngészni, szembeötlő, hogy a játékosok 80-90%-nak értékei egy és négymillió euró közé fognak esni, amivel szinte lehetetlenné válik az oldal eszközeinek segítségével való összehasonlításuk, tehát ilyen formában az oldal korábban megjelölt, kontextusba helyező szerepe is nehezen használhatóvá válik.

A legeslegnagyobb probléma pedig pont ebből ered. Az értékbecslő oldalak, különösen a sokat taglalt Transfermarkt ugyanis egyre jobban involválódnak a profi labdarúgás világába, holott magának az oldalnak sem kifejezett célja ez. Folyamatosan hallani és olvasni lehet olyan klubokról, és azok vezetőiről, mint például a Marseille, Porto, Utrecht, Lyon, Hoffeinheim stb., akik saját munkájukat, illetve a keret kialakítását részben a Transfermarkt becslései alapján értékelik. Szintén egyre megszokottabb jelenség ez játékosügynökök, ügynökségek, illetve sportmagazinok munkájával kapcsolatban, tehát elmondható, hogy ezek az oldalak egyfajta referenciaként és igazodási pontként lépnek fel a futballélet számos különböző területén. A korábban taglalt hiányosságokat és negatív befolyásolási potenciált figyelembe véve nagyon nem is kell taglalni, hogy ez mennyire veszélyes a sportágra és például a játékosokra nézve. A focisták szempontjából a Transfermarkt profiljuk olyan nem önkéntesen létrehozott önéletrajzot jelent, amire konkrétan semmilyen ráhatásuk nincsen, így könnyen kiszolgáltatva találhatják magukat az oldalnak egy esetleges átigazoláskor, ha az adott fél az oldal szempontjait (például a becsült piaci értéket) figyelembe veszi.

Az analitikusabb és algoritmusokkal operáló oldalakkal tekintetben már kicsit más a helyzet. A fő problémát a közgazdaságtan egy állandó és jól ismert jelensége képezi, miszerint nem lehet egy olyan soktényezős modellt felállítani, ami megfelelő mértékben reflektálna a valóságra. Minden említett oldalra, de különösen az algoritmussal dolgozókra igaz, hogy nem lehet ilyen becslési keretek közé szorítani azt, hogy egy játékos például mennyire integrálható egy közösségbe, mennyire rendszerjátékos, mennyire fegyelmezett taktikailag és mennyire felel meg egyéb olyan tényezőknek, melyeket naphosszig lehetne sorolni. Ezeknek a felületeknek a fő bukási pontja, hogy nem tudnak megfelelő mennyiségű szempontot és faktort integrálni az általuk teremtett eredmények létrehozásához, ezzel egyidejűleg pedig maximum véletlenszerűen tudnak helyes piaci értékeket megállapítani.

 

Ha ez nem jó, akkor mi lehet a megoldás?

Bár az előbbiekben jelentős kockázatként jellemeztem, amiatt nem kell aggódni, hogy a komolyabb klubok ezekhez az oldalakhoz fordulnának szakmai segítségnyújtás reményében egy potenciális átigazolás előtt. A csapatok nagy része vagy hagyományos játékmegfigyelési és értékelési módszereket használ és/vagy alkalmazza a progresszív elemzési és scouting eszközöket egy új játékos kiválasztására. Az értékbecslő oldalak egyre magasabb szinten és volumenben való feltűnése a fociban azonban mindenképp aggasztó és megállítandó folyamatként hat számomra.

Pont ez nehezíti meg azt is, hogy helyén kezeljük ezeket az oldalakat. A Transfermarkt személyében ugyanis olyan szolgáltatásról beszélhetünk, ami a focit kevésbé alaposan szemlélők számára egy jó eszköz lehetne adott esetekben, hogy egyes játékosokat és csapatokat minimális szinten kontextusba helyezzen és akár egymáshoz viszonyítson. A rendkívüli torzítottság és marketingértékek befolyásolási mértéke azonban még ezt a funkciót is megnehezít és rendkívül korlátoltá teszi.

Tökéletes felület vagy eszköz jelenleg nem létezik a kiváltásukra, azonban hasonlók hiányában is érdemes ezen oldalak értékeléseit rendkívül nagy fenntartással kezelni. A foci megértése vagy megértési szándéka talán pont azért tud annyira izgalmas és magával ragadó lenni, mert maga a sport nem egyszerűsíthető le könnyen az említettekhez hasonló egydimenziós értékekbe vagy megoldásokba, hanem tájékozódást igényel, mely magával vonzza a tanulást és a szórakozást is egyaránt.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást