A veretlenül is döcögő brazil válogatott

Az ötszörös világbajnok brazil válogatott veretlenül menetel a dél-amerikai vb-selejtező sorozatban, és bár legutóbb becsúszott az első döntetlen, semmi nem veszélyezteti a katari részvételüket. Az átalakulóban lévő selecao pozitív megítélése mégsem egyértelmű, és még az egyik korábbi legenda sem tartja elég erősnek a nemzeti csapatot.

Fotó: REUTERS/Ricardo Moraes


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A dél-amerikai vb-selejtezők során Brazília az első kilenc mérkőzését mind megnyerte, majd a tizedik összecsapáson becsúszott az első pontvesztés a Kolumbia elleni gól nélküli döntetlen formájában, de a tizenegyediket ismét megnyerték. A selecao az eddig maximálisan megszerezhető 33 pontból 31-et begyűjtött, és hat ponttal vezeti a kontinentális tabellát a szintén veretlen Argentína előtt. A harmadik helyezett Ecuador előtt pedig – egyel kevesebb meccset játszva – már 14 pont az előnye.

Gyakorlatilag a kérdés már csak az lehet innentől, hogy mikor válik matematikailag is biztossá a brazilok világbajnoki részvétele.

A brazil válogatott a közelmúltban az egyetlen vereségét a legfontosabb mérkőzésén szenvedte el, amikor a július 11-i Copa América-döntőben, a Maracanában 1-0-ra kikapott az ősi rivális Argentínától. Azon a mérkőzésen nem működött a brazil játék, a „gauchók” taktikailag sokkal érettebbek voltak, és ellenfelük fölé nővé egy pillanatig nem forgott veszélyben a győzelmük.

 

 

Tite 2016 nyarán vette át a brazil nemzeti csapat irányítását, azóta a 66 mérkőzésből 49-et megnyertek és csak ötször kaptak ki. Az idei elvesztett döntőt megelőzően 2019 novemberében egy felkészülési mérkőzésén ugyancsak Argentína ellen kaptak ki utoljára, míg tétmeccsen ezelőtt a 2018-as vb-negyeddöntőn a belgák elleni vereség alkalmával.

Papíron csodálatos a mérleg, de azt azért elmondhatjuk, hogy a brazilok a kötelezőket kiválóan hozzák és nincsenek gondjaik a kicsik ellen, a nagyokkal viszont kevésbé boldogulnak. A sztárok kellően komolyan veszik a szerényebb képességű csapatok elleni mérkőzéseket, és hozva a tudásukat, behúzzák a kötelező győzelmeket. Ugyanakkor a jobb képességű csapatok ellen tétmeccsen már komoly gondjaik akadnak, a 2018-as vb-n is láthattuk az együttes korlátait, akárcsak az idei Copa Américán való szenvedésüket az argentinok elleni döntőben. Ha nagy ritkán hátrányba kerülnek, képtelenek váltani, Tite nem tud belenyúlni a mérkőzésbe. (Legutóbb Venezuela ellen sikerült a hajrában fordítani, de ők azért egy más minőséget képviselnek.) A 2019-es Copa-győzelemhez pedig az argentinok elleni elődöntőben a játékvezető – vitatott – ténykedése is jól jött a brazil együttesnek, amely után Peru a fináléban már nem jelenthetett valós akadályt.

Az 1994-es világbajnok klasszis, Romário a közelmúltban élesen kritizálta a szövetségi kapitány munkásságát:

“Közeleg a világbajnokság, és mindenképpen szükség van az edzőváltásra, mert borzalmasan játszik a csapat.

Nincs több elvesztegetni való idő, különben rá fog menni a világbajnokság. A mutatott játék önmagáért beszél, taktikailag rendkívül gyenge teljesítményt nyújt a válogatott meccsről meccsre.”

Az 55 éves egykori gólgyáros hozzátette, hogy véleménye szerint a kapitányi posztra a megfelelő ember a Flamengo gárdáját trenírozó Renato Gaúcho lenne.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!


 

IGAZI VEZÉR NÉLKÜL

Tite az utóbbi időben gyakorlatilag felváltva adott lehetőséget két kapusának, Alisson Beckernek és Edersonnak. Két hasonló képességű, rutinos portásról van szó, nyilván egy selejtezősorozat alatt mindkettejüknek megadja a lehetőséget, aztán majd a világbajnokság heteire kénytelen lesz kiválasztani közülük a kezdőt és a cserét. Mindketten megértik magukat a védelemmel, tartást adnak a csapatnak hátul.

A védelemben a veterán Thiago Silva a csendes vezér, az új hullám képviseletében pedig Marquinhos a párja, aki a támadójátékot is előszeretettel támogatja. Alapvetően a szélső védő posztokat a Juventus két játékosa, Danilo és Alex Sandro tölti be, akik viszont cseppet sem sebezhetetlenek hátul és elég keveset tesznek hozzá elöl a csapat játékához. Talán már mindketten túl vannak a legjobb éveiken, így idővel a fiatalabbak kiszoríthatják majd őket, akár már a világbajnokságig, de eddig senki nem nyújtott olyan teljesítményt, hogy bármelyiküket is ki tudta volna szorítani.

A középpályán Fabinho számít nélkülözhetetlennek, aki inkább a védekezésért felel, egyfajta ötödik hátvédként segít be hátul, és a három, illetve a négy középpályásos felállás esetén egyaránt bérelt helye van Tite kezdőjében. A legutolsó két vb-selejtezőn Fred is kezdőként kapott lehetőséget mellette, akitől hasonlóan stabil játékot várnának. Casemiro az elmúlt meccseket kihagyta, visszatérése erősítés lehet a védekezésben. Ellenben Everton Ribeiro a Flamengóban mutatott kiváló teljesítménye ellenére a válogatottban már legfeljebb epizódszereplő. A csapat karmestere Lucas Paqueta lett, aki szélen és középen egyaránt bevethető, és bár egy igazi virtuóz, aki kiválóan bánik a labdával, a védekező feladatokból sem rest kivenni a részét. Ugyanakkor ő sem tud egy olyan vezéregyénisége lenni a csapatnak, aki a bajban vállára vehetné az együttest. Mint ahogyan Neymar sem, aki hiába az ország első számú gólvágója, igazából a jobb napjain, amikor az egész csapatnak jól megy a játék (rendszerint kisebb csapatok ellen), főleg akkor tud sziporkázni, de rosszabb napokon képtelen a saját mércéjével nézve átlag feletti teljesítményt nyújtani. Láthattuk a Copa América döntőjében is, hogy hiába keresték őt minden labdával, ahogy haladt előre a mérkőzés, úgy vált egyre elkeseredettebbé és kilátástalanná a játéka. A technikai képességei alapján joggal várhatnánk tőle a rögtönzést, ehelyett minden labdával csak ment előre, és a tizenhatos közelében már dobta is el magát játékhelyzettől függetlenül. A PSG sztárja ezzel együtt az elmúlt években sokat komolyodott és így is hasznosabb a válogatott számára, mint korábban volt, de továbbra sem tudja a hiányzó hadvezér szerepét betölteni, ebben azért jócskán elmarad Messitől, aki a bajban képes a sarkára állni. (Az Uruguay elleni 4-1 kétségkívül szépen mutat, de kellett hozzá a két korai gól, és hogy utána a Celeste fejjel rohanjon a falnak.)

 

 

Az igazán klasszikus befejező csatárok közt Gabriel Jesus és Gabriel Barbosa kapja a legtöbb lehetőséget, de mindkettejükkel kapcsolatban komoly hiányérzete lehet a selecao híveinek. A City sztárja meg sem tudja közelíteni klubcsapatában mutatott teljesítményét, két és fél éve gólképtelen a válogatottban. Eközben utóbbi számára pocsékul sikerült a nyári Copa América. Októberben ugyan szerzett két gólt, és hiába játszik odahaza kimagasló formában, azok után, hogy néhány évvel ezelőtt mekkora kudarcot vallott Európában, a válogatottbeli játéka is többnyire inkább a Milánóban és Lisszabonban mutatott teljesítményére hajaz. Az új hullám képviseletében a leedsi Raphinha Venezuela ellen gólpasszból, Uruguay ellen gólból vállalt duplát, valamint az ajaxos Antony is szerzett gólt. Vinicius Junior a nemzeti csapatban ugyan még csak beugróként vehető számításban, de az idő neki dolgozhat. Hármójukat egyelőre keveset láttuk a válogatott mezében, de lendületükkel és esetleges spontaneitásukkal még hasznos csapattagok lehetnek, s nem elképzelhetetlen, hogy akár a kezdőben is helyet követeljenek majd maguknak, mert a két Gabrielt nem tűnik lehetetlen feladatnak kiszorítani.

 

 

KILÁTÁSOK

A brazil válogatott kétségkívül kiváló egyéni képességű játékosokból áll, ugyanakkor a támadóharmadban nincs igazi vezéregyéniségük.

Éppen ezért nehéz is lenne őket igazi csapatként emlegetni.

Az elmúlt évek eseményei tükrében leginkább arra számíthatunk tőlük, hogy a náluk gyengébbeket kíméletlenül legyőzik, a rangadókon viszont már csak szerencsével lehet esélyük. Ahogyan láttuk a 2018-as világbajnokságon, az első náluk erősebb ellenfél kiejtette őket. Azóta nem történt változás, Tite jó alaptaktikát tud kidolgozni, de ha ég a ház, vagy változtatásra lenne szükség, akkor képtelen belenyúlni a meccsbe, nem tudja akaratát átültetni a játékosaira.

 

Fotó: AP

 

A brazilokra egykor jellemző felszabadult örömfoci (joga bonito) alighanem már a múlté, bár például Neymar és Paqueta is képes gyönyörű megoldásokra, ezek az esetek többségében egy-egy öncélú csel, vagy látványos passz formájában ki is merülnek, a csapat eredményességére ezek az egy-egy villanások kevés hasznossággal bírnak. A jelenlegi állapothoz képest komoly változásra vagy sok dolog együttállására lenne szükségük ahhoz, hogy a végső győzelem esélyesei lehessenek Katarban, de az is tény, hogy a legutóbbi vb óta érdemi mérkőzésen nem láthattuk őket európai válogatott ellen.


A szerző a Futballtangó nevű blog szerkesztője, amennyiben a dél-amerikai labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, alább elérhető a felület közösségi média-profilja:

Futballtango

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást