A visszatérés rögös útján – Lucas Paquetá

Lucas Paquetá pályafutásában már volt egy komolyabb törés, viszont egyre biztosabban állítható, hogy magára talált az egykoron világsztár potenciállal rendelkező középpályás, s jó úton halad afelé, hogy másodszor is megmutassa: ő csak későn érő típus, nem pedig egy elvesztegetett tehetség.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Lucas Tolentino Coelho de Lima Rio de Janeiro Ilha de Paquetá (ez egy félsziget) részén született – innen eredeztethető a művészneve – 1997. augusztus 27-én. A szegény környéken neki is, mint oly sok brazilnak a labdarúgás jelentette a szórakozás és a kitörés lehetőségét. A csenevész kisfiú nyolcévesen került a Clube de Regatas do Flamengo akadémiájára, ahol gyorsan kitűnt társai közül a tehetségével, de fejletlensége miatt edzői nem merték a nagyobbak közt játszatni, mert féltek, hogy összetörik.

A klub egykori akadémiai fejlesztéséért felelős első embere, majd későbbi sportigazgatója, Carlos Noval mesélte Paquetáról egy 2018-as interjúban, hogy 15 évesen még csak 153 centiméter magas volt, és bár már legszívesebben az első csapatba felküldte volna, de saját korosztályában is elnyomták fizikailag a többiek. Ezt követően azonban három év alatt 27 centit nőtt és magára szedett jó néhány kiló izmot, s hirtelen Brazília új csillaga lett belőle.

 

„Paquetá kicsi kora óta rendkívül tehetséges, de későn érő típus. Ő a tökéletes példa arra, hogy nem csak az atletikus képességek számítanak. Nagyon lassú volt a vele egyidősekhez képest a testi fejlődése, de aztán csak növésnek indult. Mire 18 éves lett utolérte a többieket fizikailag, onnantól kezdve pedig technikai tudásával mindenki fölé nőtt.”

 

Már elmúlt 19 éves amikor bemutatkozhatott a felnőttek közt, mert a hirtelen növekedést egy komolyabb sérülés követte, mikor még nem igazán tudta saját testét uralni. A kissé későinek mondható debütálás azonban elég jól alakult, mert még a Copa Sudamericana fináléjának visszavágóján is betalált első szezonjában, bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy azt a trófeát nem tudta elhódítani csapata. A második idényében pedig már a liga legjobb középpályásának választották, a szenzációs technikai tudása nem maradt rejtve, s nem csak a cselekkel szerzett ismertséget, hanem ő harcolta ki a legtöbb szabadrúgást is, mert az ellenfelek nem bírtak vele. Az összes nevesebb szakportál álomcsapatában helyet kapott, aminek nem is lehetett más vége, minthogy kipróbálja magát az öreg kontinensen is.

 

 

OLASZORSZÁG NEM BRAZÍLIA

Amikor 2018 októberében megszületett a megállapodás az AC Milan és Flamengo között, hogy a 21 éves játékmester Olaszországba igazol, akkor mindenki nagyon pozitívan állt az üzlethez, viszont volt néhány a tömegben elvesző hang, amely már akkor arra figyelmeztetett, hogy Paquetának túl nagy a szája. Aki figyelemmel követte őt a Brasileiraóban, az tudhatta, hogy elképesztően sokat reklamál és miután az volt, aki, így elnézték neki ezt a játékvezetők, viszont a Serie A-ban ez már nem egészen így működött.

 

„AC Milan. Amikor egy ilyen történelemmel rendelkező klub megkeres, akkor nagyon nehéz ellenállni, nagyon boldog voltam már a tárgyalások során is. Bemutattak egy kitűnő projektet és fontos szakembereket, akik rám főszereplőként tekintettek. Beszéltem a családommal, és úgy döntöttünk, hogy Milánó a megfelelő hely számomra – mesélte Paquetá még Brazíliában.”

 

A kezdeti nagy szerelem a város és a klub iránt is szép fokozatosan kezdett eltűnni, akárcsak a szurkolók bizalma vele szemben. Ahogy azt az a pár szemfüles hozzáértő előre megmondta az ifjú brazilnak a szája úgy járt, mint hazájában, csak épp az olasz bírók ez nem nézték el neki. A megérkezését követően máris komoly szerep hárult rá és bár nem játszott rosszul, közel sem hozta azt a szintet, mint amit vártak tőle, cserébe gyorsan gyűjtögette a lapokat. A szezon végére jutott el a csúcspontra, mikor is a Bologna elleni mérkőzésen egy ellene elkövetett szabálytalanság után előbb a balhézásért kapott egy sárgát, majd a bíróval való vitatkozásért rögtön a másodikat is, a hárommeccses eltiltás pedig már csak a hab volt a tortán.

 

 

A 2019-es hazai rendezésű Copa Américára ugyan behívta a keretbe Tite, de jól mutatta mennyire nem bízik benne, hogy mindössze öt percet kapott Paraguay ellen, s még csak nem is azért állt be, hogy büntetőt lőjön. Az aranyérmet ugyan megkapta és győztesnek mondhatja magát, de saját szavaival élve – „csak asszisztáltam hozzá”.

A kontinenstornáról visszatérve Milánóba, új edző várta, ám Marco Giampaolo Rossonerijében már nem számított alapembernek, míg az őt váltó Stefano Pioli alatt pedig már inkább csak a padot koptatta. Az egyre mélyebbre csúszó Paquetá karrierjében komoly törést jelentett a koronavírussal tarkított szezon, mert bár 24 meccsen pályára léphetett, de csak 1100 játékpercet kapott, amely során egyetlen gólpasszt jegyzett.

 

AZ APASÁG MINDENT MEGVÁLTOZTAT

Az ő életében a legnagyobb változást, ami a karrierjére is hatással volt, 2020. április 7-e hozta el, mikor megszületett az első gyermeke, Benício. A járvány okozta megszakítás alatt nagyon sok problémát élt meg a kiscsalád Milánóban, az a veszély, hogy elveszítheti újszülött fiát sok mindenben érettebbé és tudatosabbá tette Paquetát. Noha ekkor már szinte biztos volt, hogy távozik, mindenki azt remélte a környezetében, hogy sikerül egy megfelelő helyet találnia, ahol az új énjét megmutatva visszatérhet arra az útra, amit Brazíliában megkezdett.

Az Olympique Lyon az átigazolási időszak vége felé nagyot kockáztatva kiadott érte 20 millió eurót, de Juninho Pernambucano nagyon jól tudta, hogy honfitársa nagy hasznára lehet a csapatnak, ha lehiggad és a jobbik énjét tudja elővenni. A brazil sportigazgató meggyőzte Jean-Michel Aulas-t, hogy még a járvány okozta nehéz anyagi helyzetben is megéri ez a befektetés és a klub korábbi legendás középpályása nem is tévedett.

Rudi Garcia egy olyan játékost kapott, akire bátran lehetett számítani, mert Paquetá valóban megváltozott. A jobb oldali nyolcas pozíciójában egy igazi karmester tud lenni, aki soha nem látott elánnal végzi el a piszkos munkát is, amit korábban nem szeretett védekezés során megtenni. Küzd, hajt, elképesztően látszik rajta az akarat, hogy a falon is keresztül menne, csakhogy bebizonyítsa a világnak, hogy márpedig belőle tényleg sztárjátékos lesz.

 

 

A 30 Ligue 1találkozó során kilenc gól és hat assziszt jött össze számára, ami mellett 84%-os hatékonysággal passzolt, meccsenként 2,2 kulcspasszt osztott ki a társaknak, de a már említett védekezésbeli akarása és hajtása eredményezett 4,3 labdaszerzést, melyből 1,56 az ellenfél térfelén jött össze, amihez a presszingben való fegyelmezett részvétele vezetett. Noha a csillogás nem neki jutott a csapatban lévő Memphis Depay és Houssem Aouar mellett, de egy kitűnő szezont tudhat maga mögött, amivel visszahelyezte magát a térképre. A szezon végéhez közeledve megszületett második gyermeke is Filippo, így Lyonban nem kell aggódni, hogy a jövőben ne ugyanez a Paquetá lenne ott a keretükben, már csak az új edző Peter Bosz kell, hogy egy magasabb szintre juttassa a játékát.

 

MÁSODIK ALKALOMMAL MÁR REFLEKTORFÉNYBE LÉP

A jelenleg zajló Copa América már a második kontinenstorna Paquetá életében, de míg az elsőn csak epizódista volt, ezúttal megmutatta, hogy nem csak egy mellékszerep kell neki, hanem ő a rivaldafénybe vágyik. Egy gyengébben sikerült csoportkör után a negyeddöntőben Chile ellen a félidőben beállva két perc múlva betalált, megszerezve a győztes gólt, majd az elődöntőben Peru ellen ismét az ő találata döntötte el a továbbjutást, s időközben a technikai képességeit is megmutatta a nagyvilágnak.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást