A wandsworthi srác, aki a Kalapácsosok királyává vált – Michail Antonio

Michail Antonio karrierje sokáig nem látszott különlegesnek. A londoni Wandsworthben született és ott felcseperedő angol futballista 25 éves koráig egy Football League Trophy cím megszerzésén kívül nem hagyott sokat hátra az utókornak, egészen 2015-ig, amikor is az angol másodosztályú Nottingham Forrestből a West Hamhez igazolt, hogy pályafutása során először a Premier League-ben is kipróbálhassa magát.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Michail, a vándormadár

Antonio a Tooting & Mitcham FC-ben kezdte bontogatni a szárnyait és viszonylag fiatalon, 20 éves korában már egy másodosztályú csapatban tudhatta magát: a Reading szerződtette, legelső szezonjában azonban a Cheltenhamhez adta kölcsön, ezt követően pedig a Southamptonhoz távozott hasonló módon, mely klub ekkor még a harmadosztály akadályait próbálta venni. Antonio itt szerezte meg első és eddig egyetlen trófeáját is: az olyan játékosokkal, mint Rickie Lambert, Adam Lallana vagy éppen José Fonte felálló Soton 4-1-re verte a Carlisle United csapatát, elhódítva ezzel a Football League Trophyt.

Antonio alaposan kivette a részét a sikerből, hiszen gólpassza mellett ő maga szerezte meg csapata negyedik találatát a mérkőzésen.

 

Antonio (balra), Lallana, Ndiaye Papa Waigo és Lambert (Forrás: teamtalk.com)

A Southamptonnál azonban nem tudott megmaradni, visszatért a Readinghez, ahol ugyancsak nem tudta tartósan megvetni a lábát. Egy colchesteri kitérő után egészen 2011-ig kellett várnia, míg végül a Sheffield Wednesday színeiben lelt magának új otthonra, immáron tartósabb időre. A klubbal első szezonjában feljutott a Championshipbe, az elkövetkező két szezonban pedig meghatározó játékossá tudott válni a másodosztályban is. 84 mérkőzés, 17 gól és 19 gólpassz után közel kétmillió euróért leigazolta a Nottingham Forest, ahol sikerült teljesen kibontakoznia. A sokoldalú, remek fizikummal bíró és villámléptű Antonio a Forest igazi sztárjává vált a 14-15-ös szezonban, 49 meccsen 15 gól mellett 14 gólpasszt jegyzett és erőteljesen jelezte:

Készen áll magasabb szinten is kipróbálni magát.

 

London hívó szava

A következő nyár végén végül a West Hamnek sikerült elhappolnia Antoniót, utólag potom pénznek tűnő 9,5 millió euró ellenében. Az akkor még Slaven Bilic vezette Kalapácsosok számára remek profilnak ígérkezett Antonio, hiszen az akkoriban toldozott-foldozott keretben nagy szükség volt egy olyan játékosra, aki rugalmasságának köszönhetően több poszton is bevethető.

Mégpedig ebben a tekintetben Antonio a mai napig kiemelkedően jó tulajdonságokkal rendelkezik. Pályafutása során egészen konkrétan egyedül a védelem közepén nem játszott még és akár a védelem szélein, akár a középpályán vagy a támadósorban kellett helyt állnia, ezt általában készségesen és kielégítően meg tudta oldani, ennek függvényében nem is csoda, hogy az elmúlt hat évben minden West Ham-edző regnálása alatt megkérdőjelezhetetlen volt a helye a kezdőben.

 


Első szezonjaiban főképp jobb-bekként, illetve jobbszélsőként számoltak vele és bár az előbbi mondatokban kihangsúlyoztam, mekkora értéket is jelent Antonio sokoldalúsága, a játékosnak és a West Hamnek is szüksége volt arra, hogy megtalálják az angol játékos kifejezett posztját a csapaton belül.

A 2019-2020-as szezon második felétől kezdve Manuel Pellegrini volt az első, aki tartósabb ideig a center poszton kezdte alkalmazni és a chilei mester elképzelései beválni látszottak.

Amellett, hogy eredményesebbé is vált (Antonio ekkor érte el először a 10 bajnoki találatot), a West Ham összjátéka is némileg javulni látszott.

David Moyes második etapja alatt nem csak Antonio, de a West Ham is fokozatosan kezdett egyre meggyőzőbb játékot és teljesítményt nyújtani, ami a tavalyi szezonban a hatodik hely elnyerésével és ezzel egyidejűleg az Európa-liga kvalifikációval lett teljes értékű. Antonio 15 kanadai pontot gyűjtött be és sikerült kitaszítania a csapatból azt a Sébastien Hallert, aki annak idején klubrekordot jelentő 50 millió euróért érkezett a londoni csapatba, januárban Antonio térnyerésével és az ő szerepének csökkenésével azonban az Ajax felé vette az irányt.

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben egy labdarúgó Bajnokok Ligája, Európa Liga, vagy Európa Konferencia Liga selejtezőre a Fogadásépítővel és jóváírunk neked egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást!


 

Elismerés és rekorddöntés

Az elmúlt két szezonban mutatott meggyőző teljesítményével Antonióról elmondhatjuk, hogy kvalifikálta magát a Premier League meghatározó csatárai közé.

Pont a korábban részletesen taglalt sokoldalúsága segíthette ahhoz, hogy centerként egy ilyen, újjáépülő West Hamben kulcsszerepet kaphasson.

Antonio Moyes egycsatáros rendszerében egy remekül illeszkedő, hibrid játékosként szerepel, ezt jól alátámasztja az előző szezonban (2020-21) mutatott teljesítménye. Az ék pozíciójából rendre visszalépve kínált opciót a felpasszok számára, amit mi sem jelez jobban, minthogy társai az ő irányába juttatták el a legtöbb progresszív passzt (190) a Premier League-ben. Az akciók befejezése szintén rá, illetve arra a Tomás Soucekre épült, aki a középpályáról, mélységből érkezve rohamozta (általában fejjel) az ellenfél kapuját. Antonio ugyan kevesebb mint 16%-os konverzációs rátával rendelkezett, de meccsenként majdnem 3 lövést átlagolt, ezen lövéseknek pedig 36%-a talált kaput és bár várható góljainak számát (11,4 xG) alul lőtte (10 gólt szerzett), így is állandó gólveszélyt jelentett a kapu közelében.

 


Emellett Antonio számtalanszor jeleskedik a labdakihozatalokban, szereti a felelősséget magára vállalva mélységben elkérni és az ellenfél kapujának irányába felhozni a labdákat. Az egy az egy elleni szituációkban remek karakterisztikái segítik: sokat próbál cselezni, emellett kifejezetten gyors, robusztus és erős játékos.

Összefoglalva tehát mind a csapatban betöltött szerepe, mind egyéni képességei, erősségei lehetővé teszik, hogy egy olyan együttes vezéralakja legyen, amely az erős konkurenciát felvonultató Premier League felsőházában az európai kupaszereplés kiharcolására is képes.

Az új évadban eddig úgy néz ki, Antonio számára nincs megállás. Első két bajnokiján három gól mellett két gólpassz is felkerült a neve mellé, legutóbbi, Leicester elleni első találata pedig egyidejűleg jelentett jelentős mérföldkövet ő és a West Ham számára is, hiszen ez volt a klub színeiben szerzett 48. Premier League-találata, amivel Paolo Di Canio rekordját adta át a múltnak. Antonio lehet, hogy kicsit későn, 31 évesen érte el pályája csúcsát, de mindenképp egy sajátos, üde színfoltként tűnik fel az angol foci világában, a West Ham szurkolók pedig remélik, még sokáig ajándékozza meg őket góljaival és kétségtelenül sajátos gólörömeivel.

 


 

Ki lesz az Év Játékosa a Premier League 2021/2022-es idényében?

7,00 – Kevin De Bruyne

7,00 – Bruno Fernandes

9,00 – Harry Kane

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom


Fotók: Getty Images

Írj hozzászólást