Aaron Lennon, az elhalványuló angol csillag

Egykoron a Premier League felismerhető arcainak egyike volt, aztán a karrierje viszonylag hirtelen olyan zátonyra futott, amit magánemberként sem tudott teljesen feldolgozni. Aaron Lennon pályafutása ennek ellenére igen markáns, és csaknem 400 Premier League-mérkőzéssel a háta mögött jelenleg is az angol első osztályban küzd a sikerekért.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Lennon a szülővárosa sztárcsapatában, a Leeds Unitedban kezdett futballozni. Saját nevelésű játékosként meggyőző teljesítményt nyújtott, így már 16 évesen bemutatkozhatott a felnőttek között a Premier League-ben, éppen a későbbi csapata, a Tottenham ellen. Aztán nem maradt sokáig a hazai környezetben. A Leeds még a 90-es években óriási költekezésbe kezdett, melynek a 2000-es évek elejére meglett a negatív hatása: a klub a rendkívül nehéz anyagi helyzetében mindössze egymillió fontért volt kénytelen továbbadni Lennon játékjogán, a játékos Londonba helyezte át székhelyét és az említett Tottenham Hotspurnél írt alá.

A döntése kifizetődőnek bizonyult, Lennon ugyanis nem csak a Spursben, de a Premier League-ben is elismerést vívott ki magának, sőt, idővel megkapta a várva várt válogatott behívót is. Összesen 21 meccsen lépett pályára nemzeti mezben, részt vett és pályára is lépett a 2006-os és a 2010-es világbajnokság is.

Lennont annak idején könnyedén be lehetett azonosítani jellegzetes játékstílusáról: az angol szélső a bajnokság és talán a világ egyik leggyorsabb játékosa volt, rendkívül jól szerepelt az egy az egy elleni szituációkban és ezen tulajdonságait tökéletesen tudta kamatoztatni a direkt támadásokra és kontratámadásokra épített játékrendszerekben.

Lennonnak az évek alatt vaskos szerepe volt abban, hogy a Tottenham a korábbi esztendők „komfortjából” kimozdulva a Premier League felső harmada felé vegye az irányt és az európai szereplést jelentő helyekért is küzdjön.

A kiteljesedését egyetlen tényező hátráltatta akkoriban: az egyenetlen teljesítménye. Lennon bizonyos időszakokban legyőzhetetlen focistának látszott a pályán, máskor viszont jelentős gödörbe tudott szorulni és szinte felismerhetetlen volt a teljesítménye saját magához képest.

Már a pályafutása kezdete óta tudni lehetett róla, hogy az érzelmei nagy hatást gyakorolnak a játékára. Lennon a Spursnél többször is összetűzésbe keveredett az edzővel, 2011-ben például Harry Redknappel annyira elfajult egy vitája, hogy átadólistára tették (és a Liverpool a hírek szerint tárgyalásokba is kezdett a leigazolása ügyében). A londoni karrierje azonban nem ekkor és nem így ért véget.

 

 


 

A váltás ideje

Egészen pontosan 2014 elejére valami véglegesen megrekedt a teljesítményében. A mutatott játéka megkopott, a játékpercei megfogyatkoztak, minden arra utalt, hogy ez nem egy olyan formaingadozás a számára, mint ami a korábbi években már többször is előfordult. Sokan ezt annak tudják be, hogy ekkortájt érkezett a csapathoz Mauricio Pocchettino és az ő szerepvállalása nyomán Lennon létjogosultsága is megkérdőjeleződött a klubnál. Ez részben igaz, részben nem, hiszen egyrészt a szélső problémái már hónapokkal az argentin mester érkezése előtt elkezdődtek, másrészt viszont az általa képviselt játékos-típus valóban nem illeszkedett Pochettino határozott és céltudatos szisztémájába.

Az év végén ugyan még volt egy meggyőzőbb periódusa, de januárra már egyértelművé vált, hogy nincs többé helye a csapatban. 2015-ben így csaknem egy évtizedes pályafutást hagyott hátra maga mögött a Tottenhamnél és kölcsönben a Merseyside-ra, az Evertonhoz került. Ekkoriban a sajtóban a legnagyobb hírértékkel az bírt, hogy Lennon a kékeknél való bemutatásakor olyan unott és motiválatlan arcokat vágott a stock fotók elkészítéséhez, hogy a legtöbbeknek az volt az érzése, hogy a háta közepére sem kívánja a klubváltást.

Ennek ellenére a fél éves kölcsön kifejezetten jól sikerült számára. A Roberto Martínez vezette csapat a szezon végén sikeresen elkerülte a kiesést, Lennon kirobbanthatatlan volt a kezdőből és gólokat szerzett a Swansea, illetve a QPR ellen is. A játékos maga is úgy értékelte a klubnál töltött idejét, mint egy maradandó élményt karrierje során és hálás volt az Everton-szurkolók támogatásáért. A kölcsönszerződés lejárta után azonban gyorsan világossá vált, hogy Pochettino alatt nem lesz maradása a Spursnél, a liverpooli kékek azonban visszavárták és a játékos is nyitott volt a visszatérésre.

A végleges távozás azonban korántsem ment könnyen: a két klub jó ideig nem tudott megegyezni a feltételekben, ez idő alatt Lennonnak pedig a korosztályos csapatoknál kellett edzenie, ami rendkívül megviselte.

Végül hosszas huzavona után hatmillió euró ellenében a teljes játékjoga az Evertonhoz került, Lennon pedig végre készen állt arra, hogy újraélessze karrierjét.

Várakozásai azonban nem teljesültek: első szezonjában Roberto Martínez alatt már nem volt annyira meghatározó, mint korábban, viszont ennek ellenére is fontos csapattagként volt elkönyvelve. Ronald Koeman érkezésével azonban fokozatosan a peremre szorult, a 2017-es év elejére pedig sokszor a meccskeretbe sem került be, majd mondhatni teljesen eltűnt a csapatból.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

 

Megrekedés és felszabadulás

2017. április 30-án a manchesteri rendőrséget egy gyanús esethez riasztották. Egy férfi a város külterületén, az autópálya melletti részen bolyongott, láthatóan zavarodott állapotban. A rendőrök a férfit kórházba szállították, ahol a diagnózis „stressz okozta mentális zavar” volt, és kezelésre bocsájtották.

Az egész futballvilágot megrengette a hír, mikor kiderült, hogy a szóban forgó személy Aaron Lennon, az Everton játékosa. Az angol focista ebben a szezonban nem lépett többet pályára, a következő szezon közepétől kezdve azonban, ha nem is kezdőként, de csereként beállva rendszeres játéklehetőséghez jutott. 2018 januárjában Lennon így is a váltás mellett döntött és a Sean Dyche vezette Burnleyhez került. Itt a korábbi, evertonos kölcsönszerződéséhez hasonlóan újra kivirágzott és a Burnley hátralévő 14 mérkőzésének mindegyikén szerepet kapott.

 

„Az elmúlt 3-4 évben egyszerűen nem élveztem a saját játékomat. Nem az van, hogy már nem szeretem a focit, de sok olyan hosszú periódust éltem meg, amikor még a keretből is kimaradtam. Egy ilyen helyzetben az ember úgy kezdi érezni magát, mintha nem is lenne futballista. Hétvégéről hétvégére úgy hazamenni, hogy egy percet sem tölthetsz a pályán végül nem csak a játékodra, de a magánéletedre is hatással lesz. […] Egy szörnyű, sötét állapotban voltam, a Burnley azonban újra visszaadta számomra az élvezetet a fociban”

 

– fogalmazott egy szezon végi interjúban a játékos.

Lennont ezután sokszor hátráltatták komolyabb sérülések és többek között ennek is köszönhetően nem tudott szerves részévé válnia a csapatnak, így 2020 nyarán a távozás mellett döntött és a törökországi Kayserispor csapatához szerződött. Első légiós kalandja végül jól sikerült, a török alakulatnál az egész szezonban kezdőként lépett pályára és összesen 36 Süper Lig meccset teljesített.

A rendszeres játéklehetőségnél azonban erősebbnek bizonyult a honvágya, így 33 évesen egy egyéves szerződés keretében visszatért a Burnleyhez.

Az idei szezonban eddig nyolc mérkőzésen lépett pályára a Clarets mezében, fél évvel kontraktusa vége előtt pedig egyelőre nem tudni mit hoz még a jövő. Lennon csillaga kétségtelenül nem ragyogott olyan fényesen, mint amit karrierje korábbi szakaszában jósoltak neki, de így is lassan egy évtizedes pályafutása során megannyi szép és emlékezetes indokot adott arra, hogy neve még jó sokáig fennmaradjon a köztudatban.

 

 


 

Ki nyeri a Premier League 2021/22-es kiírását?

1,65 – Manchester City

3,75 – Liverpool

5,50 – Chelsea

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az angol labdarúgás piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást