Afrikai játékosok álomcsapata 2020–2021

A BL-döntővel véget ért a sűrített 2020–2021-es szezon a futballvilág krémje számára, eljött az értékelések ideje. Ezúttal egy speciális szemszögből tekintünk vissza az évadra, hiszen azt vesszük számba, hogy az európai bajnokságokban egyre nagyobb számban megforduló afrikai légiósokból kik nyújtották a legmeggyőzőbb teljesítményt. Így ugyanis alkalmunk van megemlékezni a történelmi tettet végrehajtó kapusoktól a legkomolyabb hegemóniát megtörő hátvédeken és a legfelkapottabb középpályásokon át az új gólvágókról is, mégpedig nem kevesebb, mint öt gólkirály is szóba kerül.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Mielőtt belecsapnánk a legjobb afrikai légiósok teljesítményének felelevenítésébe, érdemes talán megjegyezni, hogy az összeállítás ha másik csatornán is, de már hatéves múltra tekinthet vissza, ami igen érdekes képet rajzol ki a változásokról és azt se felejtsük el, hogy a szezon legnagyobb afrikai tehetségeit már számba vettük a Büntetőn is.


 

Kapus: Édouard Mendy

Bár az afrikai kapusok megítélését sokáig súlyos előítéletek övezték, láthatóan hatalmasat fordult a világ André Onana elismertsége után, Édouard Mendy történelmi BL-győzelme pedig még tovább javíthatja a helyzetet

Bár az ifjú kameruni hálóőr idén egy bizarr doppingügybe keveredett és eltiltását tölti, mégis nagy jelentősége van abban, hogy egyre több afrikai kapus kapott bizalmat az elmúlt években. Közéjük tartozik Mendy is, aki 29 éves korára elképesztő villámkarriert futott be, hiszen alig négy éve lett először első számú kapus a francia másodosztályú Stade Reims színeiben, ahol rögtön 18 kapott gól nélküli meccsel járult hozzá a feljutáshoz, majd az élvonalban is összehozott 14 clean sheetet, hogy a következő szezonban már a Stade Rennes-ben legyen a liga egyik legjobbja a posztján.

24 milliós vételárával aztán minden idők legdrágább afrikai kapusa lett, és Angliában is gyorsan megismerte a futballközvélemény. Összesen 25 találkozón tette bevehetetlenné a Chelsea kapuját, a Premier League-ben 55 védést mutatott be és bár a várható góloknál egy icipicit többet kapott (24,1 post shot xG-re 25-öt), mégis emblematikus alakja lett a csapat fellendülésének.

Teljesítményét természetesen a BL-sikerrel koronázta meg, az első afrikai kapus lett, aki megnyerte ezt a sorozatot, de a kontinensről a BEK-et is korábban csak egyetlen hálóőr, a zimbabwei Bruce Grobbelaar tudta elhódítani még 1984-ben.

Csere: Habár többször vissza kellett küzdenie magát a Sevilla FC kezdőcsapatába a marokkói Yassine Bounounak, idén ő is igencsak figyelemreméltó 15 kapott gól nélküli meccset hozott le pályafutása új rekordjaként, mégpedig 78 védéssel. Egész pontosan a kapujára tartó lövések 76%-át hárította, többek között két büntetőt is (hat kísérletból), de 32 kapuja elé lőtt beadást is hatástalanított. A hab a tortán a 29 éves portás első találata, a Real Valladolid ellen a hosszabbításban lőtt gól volt márciusban, mellyel pontot mentett a csapatának és nagyban hozzájárult a BL-részvételt érő negyedik hely bebiztosításához.

Az afrikai kapusok közül a harmadik helyre az algériai válogatott Alexandre Oukidját soroljuk, aki az FC Metz leghátsó embereként az egyik legaktívabb hálóőr volt nem csak a Ligue 1-ben, hanem az öt topligát figyelembe véve is. Az ellenfelek 87 lövését állította ugyanis meg, melyek veszélyessége alapján 40,4 kapott gól lett volna várható (post shot xG), de csak 37-szer kapitulált. Emellett 37-szer avatkozott játékba sikeresen a tizenhatoson kívül is, ami a második legmagasabb statisztika volt a francia bajnokságban, a 38 beadás semlegesítésével pedig a topligák harmadik legjobbjának bizonyult.

Ezzel megelőzte nálunk még a Rennes hálóját őrző szenegáli Alfred Gomist vagy az idén Spanyolországból a török Hataysporba kerülő és az újoncnál 11 kapott gól nélküli meccset hozó marokkói Munirt is, miközben a Sparta Rotterdamban ígéretesen teljesítő nigériai Maduka Okoyét a legnagyobb tehetségek között veséztük már ki.


 

Jobbhátvéd: Achraf Hakimi

A spanyol és a német után alig 22 esztendősen már egy harmadik topligában is megmutatta magát a marokkói válogatott legnagyobb üdvöskéje, nem is akárhogy, hiszen rögtön kulcsember lett a Juventus kilencéves hegemóniáját megtörő Interben. Antonio Conte háromvédős rendszerében a szárnyvédőknek hangsúlyos a szerepük, a jobb oldalon pedig a meccsek nagy részén Hakimi látta el a feladatokat.

A korábban kritizált védekezési képességeinek a fejlődéséről így ugyan kevesebb képet kaphattunk, de meccsenként 1,72 labdaszerzést így is produkált a bajnokságban, miközben egyéni rekordjának számító hét gólt szerzett. A Bologna ellen például pályafutása első dupláját is meglőtte, miközben még tíz gólpasszt is kiosztott a villámlábú szélső, de összesen nem kevesebb, mint 50 pontos labdát juttatott be a tizenhatoson belülre, mely szintén eddigi karrierje legjobbja.

Az Inter anyagi gondjai miatt máris keringenek körülötte az átigazolási pletykák és olyan neves egyesületek érdeklődnek iránta, mint a Bayern München, a Paris Saint-Germain és egykori nevelőegyesülete, a Real Madrid.

Csere: Bár szélesebb közönség előtt kevésbé ismert a neve, Belgiumban már komoly tekintélynek örvend az angolai válogatott Clinton Mata, aki fokozatosan került egyre erősebb klubokhoz az országban, míg végül tavaly, 27 évesen megnyerte első bajnoki címét az FC Bruges játékosaként, majd idén már a másodikat is. A bajnokságban egyetlen meccset hagyott ki eltiltás miatt, de a BL-csoportkört is végigküzdötte. Meccsenként 4,1 labdaszerzés és 1,0 helyzetet kialakító kulcspassz dicsérte teljesítményét, így nem csoda, hogy az év csapatába is beválasztották Belgiumban, ami nálunk egy cserepados helyezést ért.

A Rennes-nek ugyan nem volt idén olyan jó szezonja, mint tavaly, de a nemzetközi szereplést ismét kivívta, a klubnál immár negyedik évét töltő Hamari Traoré pedig most is biztos tagja volt a csapatnak. Miközben megbízható védekezésével 3,8 labdát szerzett meccsenként, a támadásoknál is hasznosnak bizonyult, 23 tizenhatosán belülre juttatott hatásos beadása például a negyedik legtöbb volt a francia bajnokságban. A 29 éves mali válogatott alkalmanként már a csapatkapitányi karszalagot is viselte, a hírek szerint pedig Damien da Silva távoztával ő lesz már az első számú cséká.


 

Középhátvéd: Aissa Mandi

Mivel Edmond Tapsoba pazar szezonjáról már a kontinens legnagyobb tehetségei között részletesebben megemlékeztünk, emeljük most ki a középhátvédek közül Aissa Mandit. Az algériai válogatott oszlopos tagja öt év után szerződése lejártával búcsúzik a Real Betistől, ami 29 éves létére még csak pályafutása második klubja volt.

Idén spanyolországi rekordjaként három gólt szerzett búcsúzóul a sevillai zöld-fehérek színeiben, csak anno a Reims játékosaként volt ennél eredményesebb évada még Franciaországban. Közben hosszú passzainak pontossága egészen lenyügöző, 86%-os volt, így átadásaival összesen 10 170 méternyit tett előrefelé a támadásokhoz, ami a legtöbb volt a csapatában, akárcsak az ellenfelek 16 lövésének blokkolása. A védekezésből még 118 felszabadítással is kivette a részét és „alig” 184 centiméteres magassága ellenére a fejpárbajai kétharmadát is megnyerte.

Így nem csoda, hogy valószínűleg megadatik neki jövőre a hőn áhított BL-szereplés is, hiszen a Villarreal élénk érdeklődése mellett mostanában arról is hallani, hogy az FC Barcelona sem vetné meg a szolgálatait.

Csere: Korábban kirobbanthatatlan volt Kalidou Koulibaly az afrikai álomcsapatokból, idén azonban a Napolival együtt az ő teljesítménye is rapszodikusabb volt, és eddigi masszív pályafutásával ellentétben még több sérülés is hátráltatta. Azért még mindig érezhető volt, mennyivel stabilabb vele a Napoli védelme, mint nélküle, 28 lövést blokkolt le például és 98 felszabadítása is a legtöbb volt a gárdában. Harmincévesen már túl látszik lenni karrierje zenitjén, a Vezúv lábánál pedig igencsak képlékeny még, mit hoz a nyár, így egy utolsó jelentősebb átigazolás sem kizárt.

Zsinórban harmadszor lett svájci bajnok a Young Boys színeiben Mohamed Ali Camara, de most először volt stabil tagja a kezdőcsapatnak. A 23 esztendős guineai hátvéd 2,2 labdaszerzést hozott össze meccsenként 3,1 felszabadítás mellett és fejpárbajai 65%-át is megnyerte, így a tavaszi Afrika-kupa-selejtezőkön visszakerült a válogatottba is. Számos további tehetséggel kiegészülve ígéretes csapattal várhatják a guineai szurkolók a januári kontinenstornát.


 

Középhátvéd: Zouhair Feddal

Egy roppant nehéz időszakot követően némileg meglepetésre 19 év után nyert újra portugál bajnokságot a Sporting CP, melyben komoly szerepet játszott a rutinos marokkói középhátvéd is.

Az Olasz- és Spanyolországban töltött szezonokat követően nyáron tette át a székhelyét Lisszabonba, ahol rendszerint a háromtagú védősor bal oldalán kapott helyet, de némileg visszavontabb szerepkörben, így nem az ütközések jellemezték leginkább a játékát, bár meccsenként 2,5 labdaszerzést így is összeszorgoskodott. A Liga NOS 34 fordulójában alig 20 gólt kaptak a fővárosiak, héttel kevesebbet, mint a második legjobb védelem a ligában, azon a 28 meccsen azonban, melyeken Feddal is játszott, mindösszesen 11-szer kapituláltak, 19 találkozót pedig kapott gól nélkül hoztak le.

Átlagban 51 passzával azonban a labdakihozatalokból és az építkezésekből is kivette a marokkói védő a részét, de az ellenfelek kapuja előtt sem volt még korábban olyan hatékony, mint idén, hiszen két gólt és három gólpasszt jegyzett.

Feddal 31 évesen akár a BL-ben is bemutatkozhat a következő szezonban, az viszont egyáltalán nem biztos, hogy a válogatott keretben is helyet kap, hiszen a marokkóiak igencsak jól állnak a középhátvéd posztján.

Csere: Olyannyira jól állnak a marokkóiak középhátvédekkel, hogy a szövetségi kapitány, Vahid Halilhodzic például Feddal helyett azt a Nayef Aguerdet veti be gyakrabban, aki már meg is járta 25 évesen a BL-t, hiszen a szezon elején a Rennes-be kerülve rögtön alapember lett. Az értékes védőmunkája, 128 megnyert fejpárbaja (hatodik a Ligue 1-ben) mellett ráadásul veszélyes hosszú passzaival 18 054 méternyit tett hozzá az akciókhoz, aminél többet a topligákban egyedül csak Trent Alexander-Arnold (Liverpool FC) tudott felmutatni.

Gambia történetének első Afrika-kupájára készül, a védelem tengelyében pedig megkérdőjelezhetetlen a 28 éves Omar Colley helye, aki a Sampdoriában is igen jó évet tudhat maga mögött. Egész karrierje jól tükrözi, milyen hosszú úton juthat el egy afrikai hátvéd a topligákba, hiszen ő is Finnországon, Svédországon, majd Belgiumon keresztül került a Serie A-ba két éve. Idén aztán a biztonságos középmezőnyben végző genovaiak között már magasan a legtöbb felszabadítás, megelőző labdaszerzés és hosszú passz is az ő nevéhez fűződött. Mindeközben 30 lövést is blokkolt és az utolsó fordulóban még második gólját is megszerezte, ami bizony nem sűrűn esett meg vele karrierje során. 


 

Balhátvéd: Reinildo

Több lépcsőfokon jutott el a mozambiki balhátvéd, Reinildo is a Lille-beN a meglepetésszerű bajnoki aranyig. A Benfica hozta még Európába, de alsóbb osztályú csapatokban tengődött kölcsönben, mígnem a Belenensesben kapott végül lehetőséget és 25 évesen bizonyíthatott végre az élvonalban is. 

A Lille játékosmegfigyelői itt szúrták ki, idén pedig már alapembere volt a bajnoki gárdának. Sallangmentes, fegyelmezett játékot produkált, visszafogott mennyiségű cseleinek 72%-a sikeresnek bizonyult, meccsenkénti 4,3 labdaszerzése pedig a második legtöbb volt a csapatban. Közben egyszer sem vétett olyan hibát, amiből lövőhelyzetet tudott volna kialakítani az ellenfél, és bár augusztusban becsúszott neki egy piros lap, utána mindössze két sárgát kapott már csak a teljes szezon során a meglehetősen kockázatos, sok ütközést igénylő posztján.

A progresszív passzainak a száma is magasabb volt ráadásul, mint korábbi pályafutása során bármikor (103) és a Lille-ben a legtöbb veszélyes beadást is ő juttatta a tizenhatoson belülre (14), így pazar éve során az egyetlen szívfájdalma az lehet, hogy a mozambiki válogatott elbukta az Afrika-kupa selejtezőit.

Csere: A korábban említettek mellett a kongói Fabrice N’Sakala pályafutása is bővelkedett kanyarokban. Pedig 2014-ben már belga bajnok volt az Anderlechttel, de a nagy áttörés elmaradt. Az Alanyaspornál töltött három éve viszont meggyőzte a Besiktast, hogy leszerződtesse tavaly, és a 12 év után duplázó csapatnál a meccsek nagy részén ő volt hivatott lezárni a bal oldalt. Szerelései 74 százaléka sikeresnek is bizonyult, így immár 30 évesen két újabb trófeával gazdagította gyűjteményét.

Pazarul kezdte az évet a Borussia Mönchengladbach és az algériai válogatott Rami Bensebaini is, ám miután Marco Rose bejelentette év végi távozását, alaposan összeomlott a csapat. Ezzel együtt a 26 éves balhátvéd hét góljával pályafutása legeredményesebb szezonját zárta és feltehetően az új edzőnél is alapember lehet a következő évben is. 


 

Védekező középpályás: Wilfred Ndidi

Nemrég részletesebben is bemutattuk, hogyan jutott az U17-es kizárástól Wilfred Ndidi Közép-Angliáig, ahol a Premier League egyik legjobb labdaszerzőjévé nőtte ki magát. A Leicester City végül lemaradt a jövő évi BL-indulásról, de az FA-kupát elhódította és 52 év után tehette újra ezt a trófeát a vitrinjébe. 

A bajnokságban Ndidi idén is 7,02 közbelépést hajtott végre 90 percenként, ami nem csak Angliában, de a topligákban is páratlan aktivitást mutat, különösképpen pedig a játékot olvasó megelőző labdaszerzései száma nőtt meg az elmúlt két szezonban (idén 2,56).

Közben a labdakihozatalokból is egyre nagyobb mértékben veszi ki a részét, passzainak száma és pontossága évről évre fejlődik, miközben egyre kevesebb labdavesztést vét. Bár visszahúzott szerepkörében a kapu elé ritkán ér fel, négy gólpasszt azért kiosztott egyetlen gólja mellé.

Ndidi 24 évesen alighanem visszatérhet a Bajnokok Ligájába is, hiszen a legnagyobb klubok állnak sorban a kegyeiért.

Csere: A szezon elején hagyta el a másodosztályba kieső Toulouse-t az elefántcsontparti Ibrahim Sangaré és a holland bajnokság egyik nagyágyújához, a PSV Eindhovenhez igazolt. Az ezüstérmet hozó szezonban rögtön alapember is lett a 23 éves középpályás, fontosságát pedig nem csak a meccsenkénti 5,6 labdaszerzés jelzi, de a Feyenoord elleni januári rangadón pályafutása harmadik gólját is megszerezte.

Az 1. FC Köln végül osztályozóra kényszerült a bennmaradás kivívásáért, de középpályáján ismét hatalmas mezőnymunkát végzett a tunéziai Ellyes Skhiri az egész szezon során. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint hogy a topligák harmadik legtöbb megelőző labdaszerzését ő mutatta be és 26 évesen karriercsúcsaként öt gólt is lőtt a Bundesligában három gólpassz mellett, sőt aztán az osztályozón is ő adta meg a kegyelemdöfést a Kielnek és ismét a hálóba talált.


 

Középpályás: Rachid Ghezzal

Talán némileg váratlanul lett a Besiktas törökországi duplázásának egyik főszereplője Rachid Ghezzal, hiszen korábbi állomáshelyein nem sikerült igazán maradandót alkotnia. Most is a Leicester City kölcsönözte ki a játékjogát, a Süper Ligben azonban 29 évesen végre alaposan letette a névjegyét. 

Nem csak karriercsúcsát jelentő nyolc gólt szerzett ugyanis, hanem 17 gólpasszt is kiosztott a bajnokságban, aminél többet a topligákban például csak Thomas Müller (Bayern München) tudott felmutatni. Ezek közül csak öt volt pontrúgás (Domegoj Vida volt négyszer is a befejező), míg 12-t akcióból tálalt a társak elé, de meccsenkénti 2,9 kulcspassza is a legmagasabb átlag a teljes mezőnyben.

Közben fejpárbajainak is megnyerte 58%-át és mezőnymunkáját meccsenként 2,1 labdaszerzés is dicséri, így méltán lett a szezon legjobbja Törökországban. Anyaegyesülete, a Leicester és a Besiktas között élénk tárgyalások kezdődtek a jövőjéről, könnyen lehet, hogy egy méretes összeg ellenében végleg csatlakozik majd a török klubhoz.

Csere: Idén végre egyre nagyobb szerepet kapott az RB Leipzig gárdájában a 23 esztendős mali ifjonc, Amadou Haidara, mégpedig a korábbiaknál feljebb tolt pozícióban. Presszingje azonban a régi, ennek megfelelően a támadóharmadban bemutatott 15 szerelése a második legtöbb volt a Bundesliga szezonjában. Közben hatszor is hálóba talált a szezonban, ilyenre pedig utoljára még Salzburgban volt képes, így bizakodóan várhatjuk tőle a további fejlődést jövőre is.

Kilencéves Celtic-hegemóniát tört meg Skóciában idén a Rangers, a trónfosztásban pedig a londoni születésű nigériai válogatott Joe Aribónak is komoly szerep jutott. A pálya centruma mellett megfordult a jobb szélen, de olykor még a balhátvéd pozíciójában is, miközben meccsenkénti 2,4 labdaszerzése mellett szerzett hét gólt és kiosztott négy gólpasszt is. A Galatasaray állítólag már több, mint tízmillió eurót ajánlott érte, de könnyen lehet, hogy jövőre is marad az Ibrox Parkban.

 


(X) Ingyenes Eb-tippjáték! Kattints ide, tippeld meg a 2021-es Európa-bajnokság összes csoportmeccsének eredményét, és ha nem találsz el egyet sem, 35 millió forintot nyerhetsz!


 

Középpályás: Franck Kessié

A jó ideje minden évben 100 milliós mínuszokat termelő AC Milan a hatalmas pénzszivattyúzás végén csak visszaverekedte magát a Serie A dobogójára és kivívta a BL-indulást (ami a pénzügyi fair play legvégső megcsúfolása lenne). A 24 éves elefántcsontparti Franck Kessié már a negyedik szezonját tölti a projektben a középpályán, idén pedig egyéni csúcsaként 13 gólt is szerzett hat gólpassza mellé. A rábízott 13 büntetőből ugyanis 11-et értékesített átvéve a jóval megbízhatatlanabb Zlatan Ibrahimovictól az ítéletvégrehajtó szerepét.

Nem a kapu előtti tevékenysége azonban a legnagyobb erénye, hiszen tankszerű robotolásával a pálya egészét bejátszotta, a csapatban a legtöbb letámadás a nevéhez fűződött (536), de a legtöbb passz is (1816), hosszú labdái pontossága igen dícséretes 78%-os volt, és szerepét az is jól hangsúlyozza, hogy a támadóharmadba is ő juttatta a legtöbb labdát Stefano Pioli gárdájában.

Nagy kérdés, mi történik nyáron a milánói egyesületekkel, mely természetesen nagyban befolyásolhatja majd Kessié karrierjét is, hiszen a neve vastagon kihúzva szerepel már a legjelentősebb klubok játékosmegfigyelőinek noteszeiben is.

Csere: Már negyedik osztrák bajnoki címét szerezte idén a zambiai Enock Mwepu, idén pedig már a legfontosabb játékosok közé is tartozott a gárdában. Öt-öt gólt lőtt a bajnokságban és a kupában is, de 3,5 meccsenkénti labdaszerzése is azt sejteti, hogy 23 évesen megérett a szintlépésre, és a salzburgiak játékospolitikáját ismerve könnyen értékesíthetik is a nyáron.

A Brighton & Hove Albion ugyan a Premier League tabellájának alsó fertályában végzett, a csapat játéka sokkal figyelemreméltóbb volt az eredményeknél. A középpályán a mali válogatott 24 éves üdvöskéje, a valaha Lille-ben látványosan berobbant, majd Angliában a helyét kicsit nehezen megtaláló Yves Bissouma is felhívta végre magára a figyelmet. 114 sikeres szerelése például Angliában a második, a topligákban a negyedik legnagyobb mennyiség, nem csoda, hogy nagyobb csapatok igyekeznek magukhoz csábítani a nyáron. 


 

Jobbszélső: Riyad Mahrez

A BL-döntőt végül elbukta a Manchester Cityvel Mahrez, de idén bebizonyította Josep Guardiolának is, hogy érdemes vele a legnagyobb mérkőzéseken is a kezdőben számolni. Az elődöntőben például a Paris Saint-Germaint az ő három góljával fektették két vállra, de a bajnokságban is elért kilenc találatot, mégpedig alaposan felülmúlva a lehetőségeit, hiszen alig 5,6 várható gólnyi veszélyességű helyzetből termelte meg ezt a mennyiséget.

A Premier League-ben immár kétszeres bajnoknak mondhatja magát, ráadásul két külön klubbal is felért a csúcsra, amit korábban csak tíz labdarúgó mondhatott el magáról és mindössze egyetlen afrikai: Kolo Touré.

Kilenc gólpassz is színesítette a szezonját, a bajnokságban 48-szor tört be a labdával a tizenhatoson belülre, de a BL-ben is adott 21 lövést előkészítő rövid kulcspasszt, ami a legtöbb volt a teljes mezőnyben és 1,6 labdaszerzése jól jelzi, hogy kivette a részét a mezőnymunkából is.

Mahrez 30 évesen saját bevallása szerint legfőbb célja már, hogy az Afrika-kupa-győzelem után az algériai válogatottat eljuttassa az arab válogatottak számára félig hazainak tekintett katari világbajnokságra is.

Csere: Gólkirályi címet ezúttal ugyan nem szerzett az arab remények megtestesítője, Mohamed Salah, de 20,9 xG-re lőtt 22 góllal hozzájárult, hogy a Liverpool végül nagy hajrával felkapaszkodjon a Premier League dobogójára és kivívja a BL-szereplés jogát. Mindeközben 74 büntetőterületre juttatott passza a PL-ben a harmadik legtöbb, a támadóharmadban végrehajtott 344 letámadása pedig a topligák teljes mezőnyében a legtöbb, így ez idén a kispadra volt elég álomcsapatunkban.

Az Olympique Lyontól való méltatlan búcsú után az Aston Villánál új otthonra talált a Burkina Fasó-i Betrand Traoré, hiszen gyorsan alapember lett a látványos kezdet után végül a középmezőnyben záró birminghami gárdában. Meccsenként 2,0 sikeres cselével 1,3 kulcspasszt adott, de lőtt hét gólt is a bajnokságban (a Chelsea ellen például egy igen látványos találattal zárta a szezont) és 25 évesen könnyen léphet még egy szintet felfelé a következő szezonban az Everton hívására.


 

Csatár: Paul Onuachu

Dániában már két bajnoki címnek is részese volt Paul Onuachu, de Belgiumba kerülve valósággal szintet lépett. Tavaly 25 esztendősen költözött Genkbe hatmillió euró ellenében, idén pedig már a kupagyőzelem mellett egy ezüstérem is jutott a csapatnak a bajnokságban, amihez a ligában 42 éve nem látott gólterméssel, 33 találattal járult hozzá a két méteres nigériai óriás és négy további találatot is előkészített.

Méreteiből adódóan aligha jelent meglepetést, hogy góljai harmadát fejjel érte el és meccsenként 4,0 fejpárbajt is megnyert, vagyis nagyban támaszkodott rá a csapat támadójátéka. A szezon végén a belga liga legjobbjának is megválasztották, de nagy a valószínűsége, hogy a kövektező évet már nem Belgiumban tölti, hanem kipróbálhatja magát egy topligában is.

A válogatott utolsó két Afrika-kupa-selejtezőjén csereként beállva is gólt szerzett, így nagy erősítés lehet a januári kontinenstornán is.

Csere: Gólkirály ugyan nem lett Spanyolországban a 23 éves marokkói csatár, Youssef En-Nesyri, de állhatatos játékával pályafutása legeredményesebb szezonjában 18 bajnoki (14,8 xG-re!) és hat BL-gólig jutott. Télen hiába csábították magasabb fizetéssel Angliába, mindenképpen Sevillában akart maradni és a hírek szerint a következő szezonban is ki akar tartani az andalúzok mellett, akik személyében komoly fegyvert tudhatnak magukénak a támadósorukban.

Svájcban viszont zsinórban másodszor lett gólkirály a Young Boys színeiben a kameruni Jean-Pierre Nsamé, bár idén „csak” 19 góllal, de közben nyolc gólpasszt is kiosztott. Tavaly nagyon ragaszkodtak a maradásához Bernben, idén nyáron 28 évesen talán még megpróbálkozhatna karrierjében egy nagy átigazolással, de az utolsó fordulóban Achilles-ín-szakadást szenvedett, ami igencsak kérdésessé teszi a jövőjét.


 

Balszélső: Patson Daka

Alig 22 évesen megszerezte első gólkirályi címét a zambiai Patson Daka is, aki ifjú kora ellenére már négyszeres osztrák bajnoknak mondhatja magát a Salzburggal. Tavaly 24 találata nem volt elég a legjobb góllövő címéhez, de idén 28 bajnokiján lőtt 27 góljának már nem volt párja, miközben hét  asszisztot is kiosztott és az osztrák Bundesliga legjobb játékosának is megválasztották.

Közben egyébként az osztrák kupában is hálóba talált ötször és elnyerte ebben a sorozatban is a harmadik trófeáját, de a parádés eredménysor ellenére jól jellemzi elhivatottságát, hogy saját bevallása szerint is bőven van még miben fejlődnie, a nemzetközi porondon például idén elmaradtak tőle a gólok, ami hozzájárult a Red Bull csapat korai búcsújához.

Amíg Erling Haaland is Salzburgban ontotta a gólokat, addig Daka a szélekről indulva, előkészítőbb szerepkörben is képes volt értékes teljesítményre, így akár ilyen szerepkörben is számíthatnak majd rá új klubjánál, hiszen alighanem Angliába költözik a nyáron, ahonnan a West Ham United érdeklődéséről lehet a legtöbbet hallani.

Csere: Nagyon látványos berobbanást produkált idén Aaron Boupendza a török bajnokságban, melynek végül a gólkirályi címét is elnyerte 22 találatával. 24 éves létére korábban nem sok vizet zavart a gaboni csatár a francia- és a portugál másodosztályban, de a Süper Lig újonca, a Hatayspor szerződést ajánlott neki. Itt előbb csereként, majd kisvártatva kezdőként kezdte el ontani a gólokat, hogy mindeközben a válogatottban is megállja a helyét Pierre-Emerick Aubameyang éktársaként és új alapokra helyezze ezzel egész pályafutását. Kíváncsian várhatjuk, egyszezonos csoda lesz-e felvillanása, vagy hosszabb távra is tudja stabilizálni kiváló formáját.

Élete szezonját tudhatja maga mögött az algériai válogatott Andy Delort is, aki 29 évesen javította meg élvonalbeli gólrekordját, hiszen veszedelmes duót alkotott Gaetan Laborde-dal a Montpellier-ben és 15-ször talált a hálóba kilenc gólpassz mellett. A válogatottban ha nem is alapember, de kezdi tekintély övezni, így életerős fejesgóljai miatt megkapta a szurkolóktól a Bouzelouf vagyis Kosfej becenevet is, nálunk pedig megelőzte álomcsapatunk kispadján a 34 évesen ismét görög gólkirályi címet szerző Youssef el-Arabit is.

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

1 thought on “Afrikai játékosok álomcsapata 2020–2021

  1. Jó írás lett, de azért én Bennacert és Icheanachot a padra leültettem volna, illetve nálam Salah kezdene Mahrez helyett (több gól, folyamatosan kezdő, több hozzáadott érték a csapatához, mint Mahreznél). Amúgy egy kis javítást, ha lehet: Mahrez háromszoros bajnok.

Írj hozzászólást