Aguibou Camara, a pireuszi elefánt

Közeleg az Afrika-kupa, amely előtt a legtöbb európai szurkolót leginkább az érdekli, hogy a kedvenc csapatának hány hiányzója lesz emiatt, de a torna tökéletes lehetőség néhány fiatalnak a berobbanásra. Köztük van az Olympiakosz 20 éves guineai középpályása is, Aguibou Camara, aki már a nemzetközi porondon is villantott, de most válogatottszinten Naby Keita egyik legfontosabb társa lehet.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Aguibou Camara 2001. május 20-án született Conakry külvárosában, és a helyi fiatalok számára létrehozott Académie Football de Conakryban kezdett el futballozni. Amikor a család elköltözött a fővárostól mintegy 50 kilométerre fekvő Coyahba a jobb élet reményében, akkor a fiú átkerült az Eléphant de Coléah együttesébe. 2017-ben ott volt az U17-es kontinensviadalon, ahol a harmadik helyen zárt a guineai válogatottal, majd következett a világbajnokság még az év őszén, ahol ugyan a csoportkörből nem jutottak tovább, de Camara már jelezte, hogy érdemes figyelni rá. A következő évben bemutatkozhatott a guineai élvonalban, ahol rendszeresen kezdő volt, s már ekkor mutatkozott iránta kereslet külföldről, előszerződést is kötött. 

Amikor betöltötte a 18. életévét és aláírhatott profinak, akkor 2019 nyarán a Lille OSC szerződtette. Ehhez sokat hozzátett, hogy az U20-as kontinensbajnokság során Guinea ugyan az első kört kiemeltként kihagyta, a másodikon pedig kiesett Mauritánia ellen, de Camara az oda-visszavágós párharc mindkét meccsén jól játszott. Kedvező fejlemény volt számára, hogy Didier Six, aki már a nyár elején tárgyalásban állt a helyi szövetséggel, hogy ő legyen a leendő guineai szövetségi kapitány – mint Lille város szülöttje, így a klubbal jó kapcsolatot ápoló, helyismerettel rendelkező szakember – pozitívan beszélt róla, jelezte, hogy számítani fog rá a válogatottban. A meggyőző dolgokat követően Camara aláírhatott a „terriereknél” és már Észak-Franciaországban kezdte meg a felkészülést. A negyedik vonalban szereplő tartalékcsapatban gyorsan alapemberré vált, a bajnokság megszakításáig minden meccsen játszott is. Időközben az UEFA Youth League küzdelmeiben is stabilan kezdőként számított rá Mickaël Delestrez. Nem mellesleg Six a kinevezését követően – ígéretéhez híven – a nemzeti együttesbe is meghívta, a fiatal játékos a Comore-szigetek ellen debütált 2019 őszén.

A második európai idényében rosszul festett, hogy a Lille második csapata csak a francia ötödik ligában volt érdekelt, de ettől függetlenül ő rendszeresen játszhatott, csak épp nagyon alacsony szinten. Ennek ellenére januárban a Coupe de France harmadik fordulójában a Dijon FCO elleni összecsapáson Christophe Galtier már a felnőttek között számított rá. A kezdőben való szereplést Camara győztes góllal hálálta meg, még ha újabb esélyt nem is kapott ezután.

 

 

Eljött 2021 nyara és Aguibou válaszút elé került, mert a szerződésében aktiválódott volna egy profikontraktus kiegészítés, de az ő döntése volt, hogy akar-e ezzel élni. A Lille szerette volna, ha ez megtörténik, mert a hírek szerint kölcsönbe küldte volna Belgiumba, ám Camara végül úgy döntött, hogy új kihívást keres. Noha eleinte arról volt szó, hogy marad Franciaországban, végül a görög rekordbajnok, Olympiakosz ajánlatára mondott igent, négy évre írt alá.

 


(X) Fogadj minden nap 3500 Ft értékben a darts világbajnokságra, és minden nap 1500 Ft ingyenes fogadást kapsz ajándékba! Kattints ide és regisztrálj egy számlát!


 

TIZENHATTÓL TIZENHATIG

Aguibou Camara a fél év alatt is megmutatta, hogy nem csak képes felvenni a görög Super League sebességét, de meg is ugorja azt, valamint, hogy az Európa-ligában is a jobbak közé lehet sorolni. A 20 éves játékos gyorsan bizonyította, hogy a középpályán bárhol számíthatnak rá és mára már szinte elképzelhetetlen nélküle a pireuszi kezdő tizenegy. Pedro Martins vezetőedző rendszerében biztos helye van, mert azt lehet elmondani róla, hogy az egész pályát képes bejátszani. A leginkább box-to-box középpályásként lehetne kategorizálni, hiszen a védekezésben és a támadásban is fontos szerepet tölt be, rengeteg munkát végez. Az erő és a sebesség azon kombinációja van meg benne, amivel a legmagasabb szintre is eljuthat, s ehhez párosul a térlátása, az ütemérzéke és a remek kondíciója.

A görög élvonalban egy támadóbb szerepkörben, a 4-2-3-1-es hadrendben a csatár mögött játszik egyfajta tízesként, és ezt a statisztikái is visszaadják. Ligaszinten a hatodik legtöbb labdaérintése van a támadóharmadban és a második legtöbb gólhelyzetet alakítja ki. Remekül veszi ki a részét az összjátékból, még az olykor kockázatos passzai ellenére is 88%-os a passzpontossága. Sokat van nála a labda és a visszalépéseknek köszönhetően sokszor ő passzolja fel a támadóharmadba, vagy ő maga viszi fel a játékszert, így pedig a kulcspasszokat is ki tudja osztani, akárcsak az asszisztokat, vagy az azzal felérő átadásokat, mert a társak nem mindig segítik, hogy a kanadai táblázatban több pontja legyen – három gólpassz 4,87 xA mellett. Noha a lövések számával sem áll rosszul, az egyik olyan összetevő ez a játékában, amin sokat kell még javítania, mert átlagosan csak minden negyedik kísérlete talál kaput és ezek minősége is igencsak alacsony (0,097NPxG/SH). A labdavesztés utáni visszatámadásokban viszont szintén remek mutatói vannak, még ha nem is magas ez a szám, de az egyik legjobb hatékonysággal bír.

 

 

A Bajnokok Ligája-selejtezőkben, illetve az Európa-ligában viszont inkább egy pragmatikusabb 4-1-4-1 volt az Olympiakosz felállása, amiben már inkább egy nyolcas volt Camara pozíciója. Ezeken a találkozókon több védekező feladat jutott neki, ami megmutatta, hogy az talán még jobban áll neki, mikor szabadabban mozoghat mindenfelé. Ezeken a találkozókon több labdát szerzett – az ellenfél térfelén történtekben egy feletti mutatóval zárta a csoportkört –, begyűjtötte a lecsorgókat és persze a szerelések, illetve a lefülelt passzok számában is szignifikáns előrelépés volt látható a bajnokikhoz képest. Ez negatív értelemben is igaz  a támadásbeli mutatóinál, amik látványosan bezuhantak, mert a csapat sokkal többet játszott reaktívan és a szélek kapták a nagyobb hangsúlyt. A második – és olykor a harmadik – hullámban való megérkezése persze így is teremt némi esélyt előtte, akár gólszerzésre, akár kulcspassz vagy assziszt kiosztására.

 

MIT HOZHAT A JÖVŐ?

A novemberi válogatott meccsek során még Didier Six volt a szövetségi kapitány, azonban őt menesztették. Kaba Diawara került a helyére, akinek ez lesz az első komoly edzői feladata, így nem tudni, hogy mit is várjunk tőle és csapatától, az „elefántoktól”. A hamarosan kezdődő kontinensviadalon ettől függetlenül azt nehéz elképzelni, hogy Aguibou Camara ne lenne nála is alapember. Márpedig a Malawi, Szenegál, Zimbabwe alkotta csoportból továbbjutást várnak Guineától, amiben fontos szerepet kell vállalnia az ifjú középpályásnak is.

Ha jól sikerül a torna, akkor csak tovább fognak erősödni a pletykák, hogy Angliából mennyire figyelemmel kísérik a teljesítményét és a nyáron akár lehetősége  is lenne, hogy áttegye a székhelyét a szigetországba. A Liverpool FC az egyik jelölt, ahol a honfitársa Naby Keita az egyik fő ok, meg persze az a tény, hogy a középpályán elférne egy kis erősítés, de persze a Newcastle United sem maradhat ki egy ilyen felsorolásból, hiszen a tulajdonosváltást követően már inkább az a kérdés, hogy kivel nem boronálják össze a klubot.

Összességében tehát fontos nemzetközi torna következik Camarának, ahol bizonyíthat, majd a tavasszal még az Európa-liga során is vár rá legalább két találkozó, ahol megmutathatja, hogy tényleg képes lehet topligás szinten is kimagasló teljesítményt nyújtani.

 

Melyik együttes nyeri az Afrikai Nemzetek Kupáját?

6,00 – Szenegál

7,00 – Algéria

7,00 – Egyiptom

51,00 – Guinea

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Afrikai Nemzetek Kupája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a nemzetközi foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást