Ágyúsból kapitány

Rocker külső, csupaszív játék – a leedsi Luke Ayling a Premier League egyik üde színfoltja.

Fotó: Alex Dodd/ CameraSport via Getty Images


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A rocksztár külső épp passzol a mai Leedshez. Elvégre az a futball rock and roll, amit a yorkshire-i együttes játszik Marcelo Bielsa vezényletével. Zúzós, temperamentumos, őrült foci, tomboló közönséggel, eksztázisba torkolló gólörömmel.

Ebbe az önkívületbe zuhant az idei első fordulóban az Old Traffordra zarándokló 3000, no meg Luke Ayling, midőn egy felejthetetlen bombagóllal egyenlített az Álmok színházában.

 


Gólöröm gyanánt jöhetett a gitárszóló, amit egy csapattárs javaslatára talált ki magának a leedsi jobbhátvéd (apró szépséghiba, hogy a Manchester United az Ayling-dugóra rúgott aztán négyet).

Ettől még nyilván felejthetetlen élmény marad a 29 éves játékosnak, aki kacskaringós utat bejárva jutott el a nagyszínpadra.

London szülötteként nyolcévesen kezdett el az Arsenalban futballozni, ahol a jelenleg csapat nélküli Jack Wilshere, illetve a West Bromwich Albiont erősítő Kyle Bartley is a csapattársa volt. Utóbbival remek belső védőpárost alkotva hódította el 2009-ben a nagy presztízsű ifjúsági FA-kupát, ami után élete első profi szerződését is megköthette. A következő nyáron mégis kénytelen volt elköszönni a róla könnyűszerrel lemondó nevelőklubjától – „Tudtam, hogy soha nem leszek képes betörni abba az Arsenalba, és arra gondoltam, vagy ott ülök a hátsómon még egy évig, vagy keresek magamnak egy alacsonyabb osztályú csapatot, no meg egy kis pénzt is, nemkülönben pedig meccset játszhatok hétvégenként, aminél jobb érzés nem létezik”, mondta utóbb –, és amikor a negyedik szezonját kezdte el taposni az előbb harmad-, majd másodosztályú Yeovil Townban, alighanem felrémlett előtte, tán soha többé nem térhet vissza az elitbe.

De legalább futballozott. „Nyilván nagy döntés egy Arsenal szintű együttesből a harmadosztályba igazolni, nekem mégsem esett nehezemre. Az U18-ban vagy a tartalékegyüttesben bár pontokért játszol, leginkább azért, hogy egy nap futballistává válj, amikor azonban felnőtt szinten, a feljutásért vagy a kiesés elkerüléséért küzdesz hétről-hétre, melletted az egzisztenciájukért hajtó társakkal, akkor vallhatod magad igazán futballistának. És nekem erre volt szükségem.”

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben egy labdarúgó Bajnokok Ligája, Európa Liga, vagy Európa Konferencia Liga selejtezőre a Fogadásépítővel és jóváírunk neked egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást!


 

A Bristol City-beli Legaue One-os szereplés sem kecsegtetett aztán sok jóval, hanem amikor korábbi londoni csapattársa, Kyle Bartley beajánlotta a Leedset átvevő Garry Monknak, és 200 ezer font ellenében a Unitedé lett, a remény, hogy egy nap bemutatkozhat az élvonalban, újra csak megcsillant. Mégiscsak egy tradicionális nagycsapat mezébe bújt, persze a valódi esély Marcelo Bielsa érkeztével jött el. Az argentinnál vált azzá a box to box jobbhátvéddé, amivé az Arsenal korosztályos edzői még csak nem is remélték, hogy valaha válhat (ők középső védőként szerepeltették ugyebár).

Olyan jobbhátvéddé, aki több időt tölt az ellenfél térfelén, mint a sajátján, akit a Bielsa-felfogásnak megfelelve a meccs elején felhúznak, és az utolsó sípszóig meg sem áll.

 

Fotó: George Wood/Getty Images

Közben rendre leszerelgeti az ellenfelet – az elmúlt szezonban az egész Premier League-ben Aylingé volt a legtöbb sikeres szerelés (107). (De előkelő helyen zárt a védők közt a támadóharmadba betett labdák, valamint  a progresszív passzok számát tekintve is. Huszonhét helyzetet teremtett a társaknak, miközben 82 beadással jelentkezett.)

Az argentin mesterben épp az a legbámulatosabb, hogy egész egyszerűen jobb játékossá teszi tanítványait. Nála a közepes képességű futballista is klasszis teljesítményt nyújt, hétről hétre.

Tehet ennél többet egy tréner? Mindehhez persze tökéletes fizikai állapotba hozza az övéit. Ehhez szükséges Bielsa imádott gyakorlata, a heti egy Murderball: egész pályás futball, amikor nincs les, szabadon lehet szabálytalankodni, csak futsz, rohansz, harcolsz, gyilkos módon. Murderball.

A valamivel gyengébb képességű ellenfeleket ezzel a játékmóddal ki is csinálja a Leeds, a minőségi riválisok ellen a nyílt, a passzjátékra épülő, egy az egy elleni védekezésre alapozó futballja sokszor a veszte. De ahogy a Leeds hívei, Ayling is elfogadja sorsát, mert ezt a fajta futballt (bármennyire is gyilkos), élmény játszani. Ahogy a kapitány-helyettes játékát is élmény nézni.

 

Ki lesz az Év Játékosa a Premier League 2021/2022-es idényében?

7,00 – Kevin De Bruyne

7,00 – Bruno Fernandes

9,00 – Harry Kane

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom


Fotók: Getty Images

Írj hozzászólást