Akikre megéri figyelni az osztrák bajnokságból

Az osztrák futball felfelé ívelő tendenciát mutat az utóbbi években, gondoljunk csak a Salzburg és a Linz Európa Liga-meneteléseire. Idén is négy csapatuk jutott el a nemzetközi kupák csoportköreibe. A Salzburg a BL-selejtezőt abszolválta sikeresen a Maccabi Tel Aviv ellen, míg az EL-csoportkörben a Rapid Wien, a Wolfsberg és a Linz küzdhet tovább. Ezért nem véletlenül egyre több tehetség kerül képbe a topbajnokságok klubjainál az osztrák élvonalból. Közülük fogunk most párat kiemelni, akik záros határidőn belül már valamelyik topligában tűnhetnek fel, de a nevük még nem igazán terjedt el Európa-szerte úgy, mint például Szoboszlai Dominiké.


A cikk szerzője nemrég a Gólterápiában beszélt az ausztriai futballról és azzal való viszonyáról.


 

A RED BULL-ISKOLA LEGÚJABB VÉGZŐSEI

A Red Bull utánpótlásprogramja megállás nélkül neveli ki az ígéretesebbnél ígéretesebb játékosokat. Bejáratott útjuk van, hiszen először a másodosztályú Lieferingnél mutatkozhatnak be, majd innen egyenesen vezethet az útjuk az élvonalba a Salzburghoz. Ezek után pedig a legjobbak Lipcsében landolhatnak, ahol már egy topbajnokság élcsapatában lehet bizonyítani. Többek közt Gulácsi Péter is ezt az utat járta be és Szoboszlai Dominik is eddig mintaszerűen halad ezen az ösvényen.

Az idei salzburgi alapcsapat


Haaland távozásával Patson Daka lépett elő első számű góllövőnek. A 22 éves Zambiai 2017-ben került be a Red Bull programjába. A 2017-18-as fantasztikus Európa Liga menetelést hozó szezonban még csak alkalmanként jutott szerephez a Salzburgnál, többnyire ekkor még inkább a Liefering-nél pallérozódott a második vonalban, a következő szezon viszont már meghozta az áttörést. Ősszel remek rotációs lehetőséget biztosított Haaland mellett és termelte is a gólokat szép számmal a bajnokságban.

A norvég távozása után pedig ő vált az elsőszámú góllövővé és végül 24 találattal a második lett a góllövőlistán.

Nyáron már egy sor Premier League topcsapat megkereste köztük a Liverpool és a Manchester United is, de végül kisebb meglepetésre 2024-ig aláírt a Salzburghoz. Az idei szezont is kiválóan indította 4 meccsen eddig 5 találatot és 3 gólpasszt jegyez.

Ráadául erre a szezonra egy remek partnere is lett elől Jesse Marsch 4-4-2-es rendszerében, méghozzá Sekou Koita. A 20 éves mali játékos 2019-ben került a Red Bull kötelékébe, ahonnan 2019 tavaszára kölcsönadták Wolfsbergbe. Itt 14 meccsen 5 gólt és 4 gólpasszt termelt és így tevékenyen részt vett abban, hogy a karintiaiak óriási bravúrral dobogósok legyenek a szezon végén.  Ezek után már Salzburgban is volt helye a csapatban. Ősszel remekelt is a bajnokságban, de ezután a tavasz nagy részében sérülések gyötörték, így alig tudott játszani. A mostani szezonrajtra viszont helyrejött és eddig nagyon hatékonyan működik együtt elől Dakaval. A malinak még komoly erőssége, hogy védekezésben sem rest besegíteni, rengetegszer szerez labdát és vesz részt sikeresen a letámadásban. Labdabirtoklásnál pedig többnyire ő az, aki hátramozogva biztosítja az összeköttetést előrefelé, majd ezek után mélységből második hullámban tud megindulni. Ezzel a legutóbbi meccsen teljesen sikerült szétzilálni a Hartberg védekezését és 7-1-re ki is ütötték a stájer kiscsapatot.

 


Aki még komoly név lehet Salzburgban, az a védősorból Maximilian Wöber. A Rapid Wien utánpótlásában nevelkedett és 2016-ban ott is debütált az osztrák Bundesligában. Olyannyira meggyőző volt, hogy 2017-ben le is igazolta az Ajax. Rendszeresen játszott De Ligt társaként, de másfél év után mégis távozott, méghozzá kölcsönbe a Sevillához. Joaquin Caparrós edzősége alatt itt is hamar stabil kezdőjátékos lett, de aztán áprilisban közbeszólt egy térdsérülés, amivel a szezon hátralévő részére kidőlt. Nyáron végül nem egy játékost igazoltak Wöber posztjára, így az osztrák végül a távozás mellett döntött. Nem kis meglepetésre a Salzburg vette meg klubrekordot jelentő 11 millió euróért, ezzel kiváltva a Rapid Wien-szurkolók komoly haragját, aminek az egymás elleni meccsükön hangot is adtak a zöld-fehér szimpatizánsok. Salzburgban hamar a védelem vezérévé vált és azóta is bizonyítja, hogy sokra hivatott a posztján.

 

EURÓPA EGYIK LEGNAGYOBB TEHETSÉGE A SAJÁT KOROSZTÁLYÁBAN

Sok utánpótlás korosztállyal foglalkozó szakember állítja ezt Yusuf Demirről, a Rapid Wien gyöngyszeméről, akit fél Európa körbeudvarolt már. A török-osztrák kettős állampolgárságú támadó középpályás eddig igazolja is ezt a nagy titulust, ugyanis gyakran több korosztállyal feljebb is megállja a helyét. Például rendkívül fiatal, 17 éves kora ellenére már az U21-es korosztályos osztrák válogatottnál szerepel.

Igazán a Mercedes-Benz Junior Cupon tűnt fel, ahol mind 2018-ban, mind pedig 2019-ben a legjobb játékosnak választották.

Ez egy kispályás focitorna Sindelfingenben, Stuttgart közelében, ahol világszerte vesznek részt mind nemzeti, mind pedig klubcsapatok. Kimondottan az a torna célja, hogy fiatal tehetségekre hívja fel a figyelmet. Például 2013-ban a torna legjobbja nem más lett, mint Joshua Kimmich. Demir 2013 óta a Rapid kötelékében van, és ott pallérozódik, így érthető módon a Rapid nagyon büszke rá és minél tovább meg szeretné tartani. Ennek érdekében tavaly már profi szerződést kötöttek vele és utána decemberben a Bundesligában is bemutatkozhatott,

a maga 16 évével ő volt a Rapid legfiatalabb élvonalban pályára lépő játékosa.

Dietmar Kühbauer, az edző, fokozatosan építi be a csapatba. Ebben a szezonban mind a 4 mérkőzésen pályára léphetett csereként, ezt pedig eddig 1 góllal és 1 gólpasszal hálálta meg. Ahogy játékba került, jellemzően mindig lendíteni tudott csapata játékán.

Leo Greiml is Rapid-nevelés. A 19 éves középhátvédet nagyon sokra tartják és Kühbauer szerint szép jövő állhat előtte. Tavaly a Sturm elleni sorsdöntő, Európa Ligáért zajló playoff párharcban debütált, ami elég szerencsétlenül sült el. Egy összehozott büntető és egy öngól volt a mérlege. Viszont Kühbauer nyíltan kiállt mellette és ugyanúgy, mint Demirt, őt is fokozatosan építi be a csapatba és a játékos a bizalmat érezve egyre magabiztosabb teljesítményt nyújt.

Akit még érdemes megemlíteni, ugyan már 25 éves, az Taxiarchis Fountas. Tavaly érkezett a Rapid Wienhez és remekül illeszkedett Kühbauer kontrafocijába. A Rapidnál évek óta egy gólerős csatár hiányzik, a görög pedig, úgy néz ki, betöltötte ezt az űrt. Hatékonyságát mutatja, hogy 8,41 elvárható gólra lőtt 19-et (az xG-modell alapján) és eddig ebben a szezonban sem látszik visszaesés, 4 meccsen 4 gól a mérlege. Nyáron főleg a Serie A-ból érkeztek érte ajánlatok, például az Atalantától, de végül maradt zöld-fehérben.


A Rapid új sikerduója.

Bécs lila felében, az Austriánál anyagilag nagyon nehéz helyzetet teremtett a vírus. Ezért fokozottan a saját utánpótlásukra kell hagyatkozniuk. A legígéretesebb talán a 19 éves Patrick Wimmer. Az ő története, azért figyelemre méltó, mert nem valamelyik nagy klub akadémiáján lépett fel a ranglétrán, hanem tavaly nyáron érkezett a fővárosba egy Gaflenz nevezetű felső-ausztriai kistelepülésről, ahol addig a negyedosztályban játszott. Első szezonjában 16-szor kapott lehetőséget, a szezon végére pedig már kulcsembernek számított Christian Ilzernél.

Főleg cselezőkészségével tűnt ki a mezőnyből, hiszen 90 percre vetítve a második legtöbb cselt hajtotta végre a bajnokságban – 9,68-at meccsenként.

Idén Peter Stöger már stabil kezdőként számol vele, eddig 1 gól és 2 gólpassz a mérlege. Mindkét szélen bevethető, de ha a szükség úgy diktálja jobbhátvédet is képes játszani.


Wimmer; egy egyszerű vidéki srác, aki még sokra viheti.

Az utóbbi évek csodacsapatánál a Linznél Marco Raguz nevezhető meg, mint potenciális feljebb igazoló játékos. Ő a Linz saját nevelésű csatára, akit 2019-ben Valerien Ismael a felnőtt csapatba irányította. Egyáltalán nem trafált mellé a francia tréner, hiszen az Oliver Glasner által meghonosított magas labdákkal operáló játékba remekül illik a 186 cm-es magasságával és erős fizikumával.

Sokszor volt megfigyelhető, hogy egyszerre akár három védővel a nyakán teszi tovább a labdákat (az alábbi videón is megtekinthető ez). Az Európa Liga-menetelésből nagyban kivette a részét, hiszen a legjobb 32 között az Alkmaart mondhatni, ő ejtette ki 2 mérkőzésen szerzett 3 góljával. Idén is hasonló a tendencia: a Dunaszerdahely 7-0-ás kiütéséből 2 góllal vette ki a részét, a Sporting ellen pedig szintén betalált és ezúttal is bizonyíthat az EL csoportkörében.

 

Írj hozzászólást