Alan Camsell, a 88 éves kapus, akinek eszébe sem jut még visszavonulni

A futball „kortalanságát”, és a sportág egészségmegőrző szerepét egyszerre testesíti meg Alan Camsell. A walesi úriember ugyan 88 éves, de jelenleg is aktív: a Penrhyn Bay Stollers FC kapusa. Boldog, ha a pályán lehet, és egyáltalán nem törődik azokkal a korlátokkal, amiket az öregség hozott az életébe.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Amikor arról esik szó, hogy a futball miért a legnépszerűbb sportág a világon, akkor olyan tényezők hangoznak el, minthogy kötetlen és bárhol játszható. Eszközigényében, szabályaiban rendkívül egyszerű. Hogy nemtől, kortól, társadalmi státusztól függetlenül bárki a részese lehet. Ahogy az is szóba kerül: a csapatsportot űzők könnyebben találják meg helyüket a társadalomban, és fontos szerepet játszik a mentális egészség megőrzésében.

Maradjunk egyelőre a kortalanságnál és egészségmegőrzésnél. Két évvel ezelőtt, a Dél-dániai Egyetem kutatói kísérletük során éppen azt vizsgálták, hogy a futballnak milyen egészségre gyakorolt hatásai vannak az 55 és 70 év közötti pre-diabéteszes páciensek esetében. (Akkor beszélünk pre-diabéteszről, amikor a vércukorszint már magasabb a normálisnál, de még nem olyan magas, hogy cukorbetegséget jelentsen ki az orvos – a szerk.)

És arra jutottak, hogy a vizsgált korosztályban a foci már rövid távon is igen pozitívan befolyásolja a szív- és érrendszer állapotát. A kutatók megállapították, a labdarúgás egy intenzív, hatásos és sokoldalú edzéstípus, amely mindkét nem számára hasznos, és bármely életkorban érdemes elkezdeni.

 

Forrás: BBC

 

A futball „kortalanságát”, és a sportág egészségmegőrző szerepét egyszerre testesíti meg Alan Camsell. (Még akkor is, ha a futball iránti szeretetét könnyen lehet túlzónak titulálni.) A 88 éves walesi úriember Nagy-Britannia legidősebb aktív labdarúgója, és jelenleg a walesi Llandudno település csapatának kapusa. Hogy meddig röpköd a kapuban, nem tudni, elmondása szerint egyelőre nem tervezi a visszavonulását. Boldog, ha a pályán lehet, és egyáltalán nem törődik azokkal a korlátokkal, amelyeket az öregség hozott az életébe.

 

„A pénteki mérkőzéseket nagyon szeretem, igaz, a szombatok fájdalmasan telnek. Korábban azt hittem, jól csinálok mindent, de később rájöttem, hogy egy kicsit lassú vagyok. Hiába vetődök, a labda elmegy mellettem. És akkor mi van? Ez csak szórakozás”

 

– fogalmazott a BBC-nek adott interjújában.

 


(X) Fogadj 20-as oddson a Ferencváros – MTK mérkőzés három kimenetelére (FTC nyer, döntetlen, MTK nyer)! Kattints ide a részletekért!


 

Camsell későn érett meg a labdarúgásra: negyvenévesen kezdett el focizni, akkoriban még támadót játszott, elég gyors volt ugyanis a gólszerzéshez.

Ahogy azonban idősödött, egyre fogyott a levegője, s – a posztokat tekintve – egyre hátrább szorult, végül úgy döntött, hogy mindenki számára az a legjobb, ha beáll a kapuba.

 

„Elkezdtem védeni egy csapatban, de a társaim idővel visszavonultak. Én viszont maradtam, előbb a fiaikkal, majd később már az unokáikkal játszottam”

 

– magyarázta.

 

Sétáló futball: a második esély

 Camsell a Penrhyn Bay Stollers FC igazolt játékosa, azé a csapaté, amely a Walesi Sétáló Futball Szövetséghez tartozik.

Nem elírás, a sétáló futball a labdarúgás egy létező formája, amelyet kifejezetten az idősebb korosztály (az ötven éven felüli férfiak és a negyven év feletti nők) életkori sajátosságaihoz igazodva hozott létre John Croot 2011-ben.

És, ahogy a neve is sugallja, a futball ezen válfajában futni – labdával, illetve labda nélkül is – tilos. Természetesen sétálni lehet, olyan gyorsan, amennyire az embert még viszik a lábai. A hivatalos szabályok szerint azonban az egyik lábnak mindig érintkeznie kell a talajjal. Továbbá a hat a hat elleni játék során nem engedélyezett a fizikai kontaktus, még a szerelések esetében sem; és minden szabadrúgást közvetett módon kell elvégezni. (A számos szabály közül még talán még érdemes megemlíteni azt, hogy nincs fejelés, és a fej feletti játék sem engedélyezett.)

„Ez adott számomra egy második esélyt, hogy játszhassam azt a sportot, amit mindig is szerettem” – mondta Bruce London a birminghami csapat játékosa a Sétáló Futball-szövetségnek. Míg a wigani Mike Moore arról beszélt, hogy ez a fajta foci értelmet adott a mindennapjainak. Reggel van miért felkelni, elvégezni a mindennapos dolgokat. De volt, akinek ez a kikapcsolódás abban segít, hogy elfelejtse azokat a hétköznapi problémákat, amiket nem mindig könnyű kezelni. És hogy Nagy-Britannia legidősebb, aktív labdarúgója, Alan Camsell miként viszonyul a sétáló futballhoz?

 

„Érzem, ahogy dobog a szívem, néha a lélegzetem is elakad. De tudom, hogy ez segít abban, hogy jobban érezzem magam. 88 évesen még mindig itt vagyok és élvezem a játékot.”

 

A 88 éves Camsell akcióban

 

Ki szerez gólt a Ferencváros – MTK mérkőzésen?

1,74 – Ryan Mmae 

1,78 – Myrto Uzuni 

1,82 – Franck Boli

1,87 – Tokmac Nguen 

3,75 – Bojan Miovski


Kattints ide és fogadj világbajnoki selejtezőkre az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Kiemelt fotó forrása: BBC

Írj hozzászólást