Diogo Jota lehet a jövő Liverpooljának egyik fontos építőköve?

Az átigazolási időszak végéhez közeledve a Liverpool is aktivizálta magát és két fontos igazolást is nyélbe ütött. Thiago Alcantara esetleges érkezéséről már hónapok óta lehetett hallani, arról viszont nem, hogy a spanyol leigazolását követő napon Diogo Jotát is leigazolja a Liverpool a Wolverhampton Wandererstől.

45 millió font lesz az átigazolási díj teljes összege, azonban mivel a fiatal Ki-Jana Hoevert 13,5 millió fontért odaadták a Wolvesnak, gyakorlatilag egy 31,5 millió font+Hoever ügyletről beszélünk, még ha a könyvelésben külön is veszik majd a két igazolást (ha Hoevert eladja a Wolverhampton, az átigazolási díj 15%-a a Liverpoolt illeti meg).

Az elmúlt években többször is az a kritika érte a csapatot, hogy ha Salah, Mané, vagy Firmino megsérül, a csapat teljesítménye súlyosan visszaesik. Az átigazolási időszak elején szó volt Timo Werner leigazolásáról, azonban a leállás miatti bizonytalanság okán a klub tulajdonosai (Fenway Sports Group) nem voltak hajlandóak 60 millió euró azonnali kifizetésére (amire akkor van szükség, ha kivásárlási árat fizet ki a vevő).

Azonban leszámítva néhány mérkőzést (pl. a Barcelona elleni BL-elődöntő visszavágóján csak Mané játszhatott), ez nem fordult elő. Salah három, Firmino négy, Mané hat bajnokit hagyott ki (ezekben benne voltak tavalyi tét nélküli meccsek is a bajnoki cím megnyerését követően) az elmúlt két évben.

Azonban mindhárman elmúltak már 28 évesek és minden idők legmegerőltetőbb szezonja lesz a mostani (amelyet EB és Copa America követ a nyáron), valamint el kell kezdeni gondolkodni a jövő támadósoráról is. Takumi Minamino már megérkezett januárban, ő Firmino cseréje (és esetleges utódja) lehet, azokon a területeken a leghatékonyabb, amelyeken a brazil is.

A pálya bármely pontján feltűnő, támogatójátékra jelentkező játékos Minamino.

Jota Sadio Mané posztján játszik a leggyakrabban és sok hasonlóságot lehet észrevenni a két játékos között. Idővel el kell adniuk jelenlegi támadóikat, ám az eddig megjelent, például Mané Barcelonába igazolásáról szóló pletykák teljesen alaptalanok voltak.

Jota (Wolves) Mané (Southampton)
Premier League-szezonok 2018-19, 2019-20 2014-15, 2015-16
Életkor 22-23 22-23
Játékpercek 4731 4756
Várható gól/90 perc 0,4 0,4
Várható gólpassz/90 perc 0,16 0,17
Lövés/90 perc 2,4 2,8
Kulcspassz/90 perc 1,1 1,5
Gól/Gólpassz (percenként) 215 159
Várható gólok/90 perc (11-esek nélkül) 0,3 0,4
Gólok 16 21
Gólpasszok 6 9

Jota és Mané nagyon hasonló számokat értek el 22-23 évesen. (Understat)

Jota (bal) és Mané (jobb) hőtérképei a tavalyi szezonból.

Mané (színes) és Jota (fekete) összehasonlítása az elmúlt két szezonból. Figyelembe véve, hogy Jota egy gyengébb csapatban játszott, nagyon ígéretes játékosnak tűnik.

Ha pedig Jota összes letámadását nézzük (nem csak a sikereseket), akkor 21-16 arányban még felül is múlta Manét. Szó szerint tökéletesen illeszkedik a csapatba. Ahogy Jürgen Klopp segítője, Pep Lijnders a Lincoln City elleni meccs sajtótájékoztatóján mondta, „Ő egy letámadó szörny, ezért könnyen be fog illeszkedni, technikailag pedig egy szinten van a másik három támadónkkal.”

Jota remekül tud beindulni a szélsővédő és a belsővédő közti területre. Itt az Espanyol ellen tette mindezt sikeresen, amikor is Doherty passzát váltotta gólra. Remek az beindulás időzítése, a szöge, a labda átvétele, és a befejezés. A beindulás és a passz ütemét általában jelzés előzi meg, ami lehet a két játékos egymásra nézése, a passzoló labdavezetése (pl.: külsővel/belsővel tolja meg a labdát), esetleg az ellenfél pozíciója.

Bal oldalon a lőtérképe, jobbra a csapattársai által leadott lövések láthatóak, amiket ő készített elő. Rendszeresen kerül jó lövőhelyzetbe, ami egy nagyon fontos képesség egy támadó részéről. Modern (tükör)szélső-támadó, aki vagy befelé cselezést követően lő, vagy jó ütemű labdanélküli mozgást követően kerül lövőhelyzetbe.  (twenty3, Sam McGuire)

Egy hosszú indítást követően Salah cselez befelé. Jota már tartja a pozícióját a bal oldalon, azonban Holding a rossz visszarendeződés miatt Firminora zár rá.

Jota felemelt kézzel kéri a labdát, miközben Salah szokásos módon befelé cselez az ügyesebbik lábára.

Jota megtartja a pozícióját, hiszen Firminora és a lövés blokkolására figyelnek a védők, így szabadon kapja meg a labdát az egyiptomitól.

Már az Arsenal elleni hétfői bajnokin is látszott, hogy milyen könnyen beilleszkedett a portugál. A 80. percben váltotta Manét, azonban így is szerzett egy gólt, volt három lövése, 0,3 xG-je (ami lövésenként 10%-os helyzeteket jelent, ami átlagon felülinek számít), és egy passza a támadó harmadban.

Összességében elmondható, hogy Diogo Jota leigazolásával a jelent, és a jövőt is építi a Liverpool. Ha szükséges, 4-2-3-1-et is játszhatnak vele, így ő is a pályára férhet a Salah-Mané-Firmino trió mellett. Klopp az előszezon során többször is próbálkozott ezzel a játékrendszerrel, amit alkalmazhatnak labdabirtoklást teljesen feladó kiscsapatok ellen, vagy az eredmény üldözése esetén a legerősebb csapatok ellen.

Képes középen, visszavontabb szerepkörben is játszani Jota, de leginkább a bal oldalon láthatjuk majd. A Liverpoolnak nagyon nehéz olyan játékosokat vennie, akik erősítik a keretet, de nem túl drágák, miközben elfogadják, hogy elsősorban cserék lesznek (az első két évben minimum), de nem jelentenek nagy minőségbeli visszaesést, ha tartósan a kezdőbe kerülnek (ellentétben Divock Origivel).

Jota érkezésével a stáb tovább fejlesztheti ezt a csapatot, amely ismét a legnagyobb trófeák egyik legnagyobb várományosa.

Írj hozzászólást