Arteta legyőzte Lampardot – “szokás szerint” FA-kupát nyert az Arsenal

Az Arsenal nyerte a világ legrégebbi labdarúgó versenysorozatának 2019-20-as kiírását, miután Mikel Arteta csapata 2-1 arányban győzte le a Frank Lampard irányította Chelsea-t. De mi volt a receptje az “ágyúsok” edzőjének?

Arsenal win FA Cup LIVE! Arsenal 2-1 Chelsea result, news and ...

 


Légy olyan határozott meccs közben, mint Arteta és fogadj akár előben is az Unibeten!


Miután az elődöntőben a tanítvány mesterét oktatta, Lampardék pedig a javuló formát mutató Unitedet győzték le sikeresen, világossá vált: Mikel Arteta és Frank Lampard személyében két, viszonylag pályakezdő edző néz farkasszemet a nagy hagyományokkal rendelkező FA-kupa idei döntőjében. Ráadásul mindketten éppen azt a klubot dirigálhatják a fináléban, ahol játékosként is igen sikeres éveket töltöttek. Arteta ugyebár az elmúlt naptári év végén lett Guardiola másodedzőjéből egykori klubja vezetőedzőjévé. Bár az idő előrehaladtával egyre többet megvalósított Guardiolától sokat merítő elképzeléseiből, az Ágyúsok gyalázatos bajnoki szezonját már ő sem tudta megmenteni. Mindössze a Premier League nyolcadik helyezését érte el idén az Arsenal, ez 1994-95 óta a leggyengébb eredmény, így az észak-londoniaknak mindenképpen kupagyőzelemre volt szükségük az európai szereplés kivívásához. Lampard az idei szezon elején, Sarri távozása után vette át a londoni Kékeket. Egész évben nagy hangsúlyt fektetett a fiatalok beépítésére és negyedik helyezettként végül egyenes ágon kvalifikált magát csapatával a Bajnokok Ligája jövő évi küzdelmeibe.

Nem meglepő módon mindkét edző 3-4-3-as hadrendbe rendezte kezdőcsapatát. Az Arsenal kapujában Bernd Lenót továbbra is Emiliano Martínez helyettesítette, a védelembe a térdérüléssel küzdő Mustafi helyett Rob Holding került David Luiz és Kieran Tierney mellé. A két szélen szárnyvédőként most is Bellerín és Maitland-Niles felelt, a pálya közepét a Ceballos–Xhaka kettős foglalta el, elöl pedig a megszokott Pépé–Lacazette–Aubameyang hármasfogat rohamozott.

A Chelsea kapujában a Kepa helyén egyre többször szerepet kapó Willy Caballero állt. A három belső védő Rüdiger, Kurt Zouma és Azpilicueta voltak, a szárnyvédő szerepében Reece James és Marcos Alonso került a kezdőbe. A két belső középpályás szokásosan Jorginho és Kovacic lett, elöl pedig Mason Mount és Pulisic szerepelt Giroud mellett amolyan belső támadóként.

A kezdőcsapatok.

Az első percek egyértelműen a Chelsearől szóltak, Lampard csapata Pulisic révén öt perc után meg is szerezte a vezetést.


Az Arsenal a mérkőzés kezdeti szakaszában 5-4-1/5-2-3-as védekező alakzatában nem támadta le igazán agresszívan a labdát kapó kékmezes hátvédeket. Különösen Pépé és Aubameyang volt kevésbé agresszív a labda ellen, Rüdigernek és Azpilicuetának így elég helye és ideje volt továbbpasszolni a labdát, előrébb lendítve a támadást. Jorginho, és különösen az időnként visszalépő Kovacic könnyedén kaphatták meg a labdát, ami a Ceballos–Xhaka kettőst ily módon válaszút elé állította: megtámadják a Chelsea középpályásait vagy sem? Ceballos többször próbált kilépni, ám ez mindig területet nyitott az Arsenal védővonalai között helyezkedő Mount–Giroud–Pulisic hármas számára. Különösen az ifjú amerikai volt elemében, Christian Pulisic több ízben is remek érzékkel lépett vissza, kitűnően játszott össze a három középső sávot elfoglaló társakkal, s ő maga szerezte meg a vezető gólt is egy ilyen mintaszerű akció végén.

A védővonalba visszalépő Kovacicot Pépé nem támadja agresszívan, így Ceballosnak kell kilépni rá. Kovacicnak van ideje a labdával, a visszalépő Pulisichez passzol. Holding ugyan kilép az ötösláncból, de az amerikai egy csellel sikeresen lefordul róla.

 

A folytatás: Pulisicnek hatalmas területe van a labdával. Azpilicueta felmozog a vonal mellett, így az eredendően szárnyvédő Reece James is a vonalak közé mozog. Pulisicnek így négy lehetséges játtszótársa is van, a kitűnő összjátékot követően pedig maga szerzi meg a vezetést.

A gyorsan bekapott gól hatására éledezni kezdett az Arsenal, ami több fronton is megnyilvánult, például egyre többet birtokolta a labdát Arteta csapata. Az Ágyúsok labdakihozatali sémája viszonylagosan hasonlított arra, amit az elődöntőben is láttunk. A támadásépítés kezdetén a kapus Emiliano Martínez hármasláncot alakított ki Holdinggal és David Luizzal, így a harmadik belső védő, Tierney az oldalvonal mentén feljebb tolódhatott. A védővonalba időnként visszalépő Ceballos ráadásul Jorginhót is többször magával húzta, a megnyíló területet pedig egy baloldali kombinációval Arteta nagyszerűen tudta kihasználni. Mivel Tierney az említett módon az oldalvonal mentén lépett feljebb, így a bal oldlaon papíron szélességet adó Maitland-Niles befelé mozogva kötötte le Reece James vagy a mélységből kilépő Azpilicueta figyelmét, ami így átlós irányban megnyitotta az utat a három támadó irányába, különösen a gyakran visszalépő Lacazette felé.


Az idő előrehaladtával egyre többször tudta hatékonyan kihozni a labdát az Arsenal, a Chelsea-t időnként visszapasszokkal is kicsalogatva, igaz, az egyenlítés Aubameyang büntetőjéből jött össze.


Az Arsenal labdakihozatala: Ceballos vagy Xhaka visszalép a bal félterületbe, így a bal oldali középhátvéd Tierney feljebb húzódhat az oldalvonal mentén. Maitland-Niles így befelé mozogva elzárja közvetlen ellenfelét, ami passzsávot nyithat a visszalépő Lacazette felé.

Arteta legfontosabb változtatása talán mégis az volt, ahogyan feljebb tekerte csapata letámadását a nyögvenyelős kezdést követően. Ez különösen az ivószünet után látszott erőteljesen, amikor is nyilván volt ideje feleleveníteni játékosai előtt a legfontosabb tudnivalókat. Az Arsenal védekezési formációja 5-4-1 helyett immár sokkal inkább hasonlított egy 5-2-3-hoz. Különösen a visszapasszra mozogtak ki hatékonyabban az észak-londoniak, különösen a labdával kevésbé magabiztos, ám Azpilicueta sérülése miatt később a jobb oldali félterületbe vezényelt Kurt Zoumát zavarva. Jorginho és Kovacic így komolyabb nyomást kapott Ceballostól és Xhakától, ami pedig még nagyon fontos: az oldalsó középhátvédek is elkezdtek bátrabban kilépegetni a három belső támadó valamelyikére, így többek között a meccs elején lubickoló Pulisicnak is kevesebb tér és idő jutott Holding bátor kilépései miatt.

Letámad az Arsenal: Zouma oldalpasszára Arteta csapata testületileg feljebb jön. Mind a három Chelsea-védőnek megvan a közvetlen ellenfele, így Ceballos is bátran felléphet Kovacicra.

 

A folytatás: Christensen csak Caballerohoz mer passzolni, akit Lacazette megtámad Christensent a fedezőárnyékában tartva. Nem marad más hátra, mint a kapus felívelése.

A második félidő első 15 percében a Chelsea dominálta a labdabirtoklást. Igaz, az Arsenal visszafogottabb presszinggel is többször képes volt hosszú labdákra kényszeríteni a Kékeket, akiket ráadásul Pulisic sérülése is sújtott – Pedro érkezett a helyére. Labda ellen a Chelsea nem volt túl aktív, így Aubameyang a második játékrész szinte első veszélyes Arsenal-támadásából gólt szerzett. Öt percre rá ráadásul Kovacic begyűjtötte második sárga lapját. Lampard minden mindegy alapon a védő Rüdiger helyére a támadó Tammy Abrahamot cserélte be, ám nem sikerült egyenlíteni a sérülésekkel tűzdelt, tizenhárom(!) perc hosszabbítást hozó második félidő végéig.

Az Arsenal nyerte tehát a 2019-20-as FA-kupa döntőjét.


A pirosmezes londoniak így történetük során tizennegyedik alkalommal emelhették a magasba az angol labdarúgókupát, Mikel Arteta pedig a klub történetében először emelhette ffel a trófeát játékosként és edzőként egyaránt.


Bár a mérkőzést a Chelsea kezdte jobban, Arteta még az első félidőben, hatékonyan tudott belenyúlni a mérkőzés forgatókönyvébe. Ráadásul egy kevésbé domináns periódusban is meg tudták szerezni a vezető gólt, ami nagyban hozzásegítette őket a későbbi győzelemhez. Labdával és labda ellen is jól kimunkált tervvel rendelkezett csapata, ami bizakodással töltheti el az “ágyúsok” drukkereit. Érdekes kérdés, hogyan alakul a két csapat jövő évi szezonja a két fiatal edző keze alatt, mennyire lesznek képesek hosszú távon megállni a helyüket akár a kontinens legerősebb csapatai ellenében is.

Írj hozzászólást