Sheffield Wednesday: Pontlevonással indulva az egykori katasztrófa-helyszín eladása miatt

A stadion, ahol az angol labdarúgás történetének legnagyobb szerencsétlensége zajlott, most épp saját gazdájának, a Sheffield Wednesday együttesének tett keresztbe azzal, hogy eladták azt.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Az angol foci – de talán csak szimplán a futball – szerelmeseinek nem hiszem, hogy túlzottan ecsetelni kellene, hogy miről is emlékezik meg a Szigetország április 15-én. 1989-et írtunk, mikor a sheffieldi Hillsborough stadionban a Liverpool és a Nottingham Forest vívott FA Kupa-elődöntőt, és az egyik túlzsúfolt lelátón pánik tört ki, aminek következtében a tömeg 95 embert taposott halálra. Összesen 766-an sérültek meg aznap, a tragédiára a mai napig megemlékeznek a szurkolók.MIÉRT KAPTAK BÜNTETÉST?

A 2017/18-as szezon végén a sheffieldi klub 38 milliós veszteséggel zárt, amit egy szintén negatív szezon követett pénzügyileg, ami a 2019-es év végén esedékes „három éves elszámolás” során végzetes lett volna rájuk nézve. A szabályok szerint a klubok fenntarthatósága érdekében nem szabad 39 milliós veszteség fölé menni a meghatározott időintervallumban, márpedig a Wednesday együttesénél már átlépték volna ezt a bizonyos határt, amivel decemberben lecsapott volna rájuk a szövetség büntetés formájában.

2019 júniusában Dejphon Chansiri megvásárolta magánszemélyként a Hillsborough stadiont a Sheffield Wednesday klubjától, amely nem mellesleg szintén az ő tulajdonában van. A 60 millió fontos tranzakció több mint kétharmadát a klub az előző évi költségvetés kiegyenlítésére használta fel, hogy ne legyen mínuszban. Ezzel igyekeztek megúszni a december végén esedékes elszámolásnál, hogy bajba kerüljenek. A „matek” olyan jól sikerült, hogy a klub végül 2,8 millió pluszban zárt, viszont még novemberben megindult egy vizsgálódás az EFL részéről ellenük ez ügyben.A szezon véget ért, a vizsgálatok pedig bűnösnek találták a Baglyokat, miszerint a fent említett módon próbáltak meg csalni és utólagos könyveléssel megúszni, hogy negatívban legyenek. A 2019. júniusi stadioneladást, már nem könyvelhette volna a klub a 2018/19-es szezon bevételeihez, mert az utolsó bajnoki utáni napokban adták csak be a hivatalos papírokat az EFL felé.

A szövetség lesújtott és idén július végén megszületett az ítélet, miszerint a klubot 12 pontos büntetéssel sújtják, ami a 2020/21-es szezonban kerül levonásra, vagyis ekkora mínusszal vághatnak majd neki az új idénynek. A hír hallatán a Charlton Athleticnél azonnal komoly felháborodás jeleiről kezdtek el pletykálni a lapok, mert a londoni klub abban bízott, hogy az EFL döntése megmenti őket a kieséstől.

A Wednesday 56 ponttal a tabella 16. helyén zárt, míg a Wigan büntetése után a Charlton a 22. lett 48 egységgel. Amennyiben az adott szezonban lett volna esedékes a 12 pontos levonás, akkor a sheffieldiek csúsznak be a kieső helyek egyikére, míg az Athletic ezzel egy helyet javítva megtarthatta volna Championship-tagságát a következő idényre is.

A fellebbezés mindkét fél részéről elmaradt, a londoniak a League One-ban indultak el, míg a Sheffield Wednesday -12 ponttal bérelte ki a tabella utolsó helyét pár hétre biztosan a Championshipben a 2020/21-es idényre.

AZ ÚJ SZEZON ELŐKÉSZÜLETEI

Ezen előjelekkel futott neki a szezonnak a Baglyok csapata, ahol azért volt némi átalakulás a keretben, még ha pénzt nem is igen költöttek, de nem is kerestek a távozókon.
Érzékenyen érintette a keret védekező szekcióját a balhátvéd Morgan Fox (Stoke City), a két védekező középpályás, Sam Hutchinson (Pafos FC, Ciprus) és Kieran Lee (nincs csapata) távozása. Támadók felől nézve még nagyobb veszteségek érték a csapatot, miután a házi góllövőlista három legjobbja egytől egyig máshol kezdte meg az új szezont.
A villámléptű jobbszélső, Jacob Murphy visszatért a Newcastle United együtteséhez a kölcsön lejártával, a veterán center, Steven Fletcher a Stoke City csapatánál írta alá új szerződését, míg a koszovói válogatott Atdhe Nuhiu a ciprusi APOEL Nicosia gárdáját erősíti immár. Ez a trió minden tétmérkőzést figyelembe véve 29 gólt termelt a Baglyok színeiben.

Az érkezők oldalán inkább csak a létszám az, ami bizakodásra adhat okot, a minőség már egy másik kérdés. Egyrészt véglegesítették Josh Windass kölcsönét a Wigan Athletictől, aki tavasszal stabil kezdőszerepet kapott Gary Monknál, aki mindenképp szerette volna folytatni a megkezdett, közös munkát a középpályással.
Érkezett két csatár, Callum Patterson és Elias Kachunga személyében, akikről nehéz bizakodóan beszélni, ha a távozók pótlása a téma. Előbbi egy skót center, aki az előző idényben a Cardiff City színeiben 42 meccsen 7 gólt és egy gólpasszt produkált, míg a Németországban született, de kongói válogatott Kachunga, a Huddersfield Town együttesében szerepelt, a statisztikai lapjára pedig 37 meccsen 3 találat és 5 assziszt került fel. Bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy a Terriereknél ő sűrűn játszott szélső támadót, viszont Monk rendszerében nem létező posztról van szó, mert a post-COVID-érában már 3-5-2-es hadrendben léptek pályára.
A középpályán Izzy Brown lesz új arc, akit a Chelsea a Luton Town után erre a szezonra a Baglyoknak adott kölcsön. Az előző idényben 1 gólt és 7 előkészítést jegyzett az újoncnál. Fisayo Dele-Bashiru is egy középpályás, aki a Manchester City akadémiájáról került Sheffieldbe, UEFA Youth League-tapasztalattal, de természetesen az első csapatnál nem került szóba a neve.
Az Everton akadémiájáról hozták el Korede Adedoyint, aki az előző idényben volt kölcsönben Skóciában is, illetve két éve még az U18-as korosztályban az év álomcsapatában szerepelt. A védelem megerősítése érdekében – és pontrúgások esetén légi veszélynek – hozták el a kieső Wigan Athletictől a jamaikai Chey Dunkley-t, aki belsővédő létére 6 gólt is szerzett az előző idényben. Rajtuk kívül kiemelendő még a holland Joost van Aken, aki szintén belsővédő, és az Osnabrück együttesétől tért vissza kölcsönből, miután ő már szerepelt több alkalommal is háromvédős rendszerben.MI TÖRTÉNT EDDIG A CHAMPIONSHIPBEN?

A szezonrajt során Walesbe utaztak, ahol a Cardiff City látta vendégül a Baglyokat. A Monk által az előző idény végén kialakított 3-5-2-es hadrendben álltak fel és Windass korai, valamint Jordan Rhodes épp a félidő vége előtti találataival el is hozták a 3 pontot a Bluebirds otthonából.
Az első hazai összecsapáson a Premier League-ből kieső Watford látogatott a Hillsborough-ba, és egy gól nélküli döntetlennel újabb lépést tettek a Baglyok a tetemes hátrány ledolgozása érdekében.
Szeptember utolsó hétvégéjén Bristolba voltak hivatalosak, hogy Nagy Ádámékkal csaphassanak össze. A magyar játékos ugyan a keretből is kimaradt, de a Vörösbegyek otthon tartották mind a három pontot.
A válogatott szünet előtti utolsó mérkőzésükön a QPR utazott Sheffieldbe, ahol két vendéggól született, az eredmény mégis 1-1 lett, miután Barbet a saját kapuját vette be, amit csak a 96. percben tudott Macauley Bonne kiegyenlíteni.

Jelen pillanatban elmondhatjuk, hogy négy forduló alatt 5 pontot gyűjtött össze a Wednesday, ami pontlevonás nélkül a 3-3-as gólaránnyal a 11. helyre lenne elég, ahol a Millwall és a feljutó Rotherham is tanyázik. Viszont a büntetés él, így pedig a Baglyok továbbra is a 24. helyen állnak -7 ponttal.

Nagyon nehéz feladat elé állította a vezetőség Monk-mestert és a csapatot, miután komoly pénzügyi mínuszokba keveredtek, amit csak büntetés árán tudtak megoldani. Annak viszont örülhetnek, hogy még idén is a Championshipben szerepelnek, mert ez pénzügyileg sem mindegy számukra, és a jelenlegi álláspontok alapján, hogy a Nottigham Forest és az újonc Wycombe Wanderers is 0 ponttal, valamint a Barnsley is csak 1 egységgel indította a szezont, úgy tűnik, ki lehet talán lábalni ebből az igazán mélynek tűnő gödörből is.

Írj hozzászólást