Antonio Conte és a Manchester United, avagy a kompatibilitási kérdések – vélemény

A hétvégén történtek után a világsajtó tele van a Ole Gunnar Solskjaer lehetséges menesztésével és azzal, hogy ki lehet az utódja a Manchester United kispadján. A leggyakrabban elhangzó név Antonio Conte, aki elérhető és a szurkolók többsége igencsak örömmel fogadná az olasz szakembert, akiben azt az edzőt látják, aki elhozhatja a sikereket az Old Traffordra.

Antonio Conte

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Nem kell hosszasan ecsetelni, hogy a Liverpool elleni megalázó 0-5 után egyetlen dolog miatt tarthatta meg Ole Gunnar Solskjaer az állását, ez pedig a nyáron aláírt, 2024-ig szóló szerződéshosszabbítás, amit már akkor is erősen megkérdőjelezhetőnek tartottam. A vezetőség nem akarja beismerni, hogy ez egy elhamarkodott és megalapozatlan döntés volt, s ezért még egy utolsó utáni esélyt is adnak a norvégnak. Ha ezzel nem tudna élni, akkor a jelenlegi hírek alapján nagyon gyorsan megköttetik a szerződés Antonio Conte és a Manchester United között, hogy az olasz legyen az új edző. A sokak szerint szinte biztosra vehető javulás mellett az esetleges edzőcserének lehetnek negatív hozadékai is, ezek közül nézzük a leglényegesebbeket.

 

FIATALOK–VETERÁNOK

A Manchester United egyik leginkább pozitív jellegzetessége, hogy megannyi fiatal, saját nevelésű játékost alkalmaz. Az akadémiai rendszernek köszönhetően a jelenlegi keretben is akadnak olyan tehetségek, mint Mason Greenwood, de egy korosztállyal feljebb ott van Marcus Rashford, Scott McTominay és Dean Henderson, ha pedig még tovább megyünk az időben, akkor Jesse Lingard.

Antonio Conte viszont nem az a fajta edző, aki bármiféle nevelési irányelvet vallana. Ő a jelenben dolgozik és nem a jövőt építgeti. Nála csak olyan fiatalok szerepelnek, akik már most a legmagasabb szintet tudják hozni, s posztjukon ők az első számú opciók. Milánóban Achraf Hakimi, Alessandro Bastoni és Lautaro Martínez voltak a 23 év alattiak, akikkel számolt, a többieknek mindössze egy-egy kupameccsen jutott néhány perc.

Ezzel szemben rengeteg 30 év feletti veteránnal veszi körbe magát az olasz edző. Az Inter 2020-as nyári átigazolási időszakának három legtöbbet pályára kerülő érkezője Alexis Sánchez, Arturo Vidal és Matteo Darmian voltak. Az olasz szakember a veteránokban és a tapasztalatukban hisz, mert tudja róluk, hogy a rutinjuk miatt fel vannak készülve minden eshetőségre. Ez Manchesterben nem igazán lenne adott, hiszen csak négy mezőnyjátékos van túl a 30. életévén és az elmúlt időszakban a klub átigazolási filozófiájában is kulcsfontosságú volt, hogy fiatalokat szerződtessen.

 

A HATOS POSZT

 

Az Antonio Conte-féle csapatok egyik kiemelten fontos pozíciója a védelem előtt játszó hatos. Nem lehet beskatulyázni ilyen téren az olasz elképzeléseit, mert több, különböző típusú játékossal is kiválóan megtalálti a közös hangot és eredményes volt. Azonban a legutóbbi három csapatánál olyan sztárokkal dolgozott együtt, mint Andrea Pirlo, N’Golo Kanté vagy Matteo Brozovic. Közülük talán csak a horvátot nem tartja a közvélekedés világklasszisnak, pedig kétségtelenül a posztján az elitbe tartozik. Mindegyikük a csapat egyik legjobbja volt, extrát tudott nyújtani és gyakorlatilag köréjük lehetett szervezni a középpálya elemeit.

 

Antonio Conte hatosok

 

Ezzel szemben Manchesterben az elmúlt két nyáron ez volt az egyik leginkább elhanyagolt pozíció, amire nem érkezett olyan erősítés, mint ami illő lenne egy nagy álmokat dédelgető klubhoz. Miután szezon közbeni váltás történne, így januárig azzal kellene boldogulnia Conténak, ami jelenleg adott. Ha évek óta várja ide mindenki az erősítést, akkor azt hiszem nem kell kifejteni, hogy mennyire nincs megoldás jelenleg erre feladatkörre a játékosállományban. Nemanja Matics már nem tud olyan szintet hozni, mint anno Londonban, mikor a Chelsea-nél az egyik biztos pontja volt az olasz mesternek. Scott McTominay ügyes játékos, de a kanyarban sincs ahhoz képest, amit elvárnának tőle ezen a poszton. Fred Rodrigues meg egy jó munkásember, akinek a cserepadról beszállva jutna némi esély ismerve Conte munkásságát.

 

 

CSAPATMUNKA

Az olasz tréner elképzelései a szervezettségre és a fegyelmezett csapatszintű megoldásokra épülnek. A bajnoki címet nyerő Inter a legkevesebb cselkísérlettel, a legkevesebb támadáson belüli egy az egy elleni szituációval hódította el a scudettót. Conte futballjában az egyénieskedésnek nincs helye, ami biztosan problémaforrás lenne az Old Traffordon, mert a manchesteriek keretében hemzsegnek az olyan játékosok, akik előszeretettel helyezik magukat a csapatérdek elé.

A középpályán azon játékosokat favorizálja, akik a befektetett munka mennyiségét adják és úgymond 50-50 alapon tudnak ezzel élni támadásban és védekezésben. Jelen esetben Bruno Fernandes helyzete kérdésessé válna, aki előtt ott lebeghet Christian Eriksen példája, akinek nem igazán jutott hely Conte kezdőjében, mert nem tudott hasznára lenni védekezésben. A portugál ebben a szezonban már rákényszerült Cristiano Ronaldo visszatérésével, hogy több munkát fektessen a védekezésbe, de még mindig nem üti meg azt a szintet, amit az olasz tréner elvárna.

 

 

Paul Pogba egy érdekes történet lehet ebben a felállásban, mert a francia két szezont már játszott Antonio Conte irányítása alatt, és akkor volt talán a legjobb pályafutása alatt, de a munkamorálja azóta igencsak romlott. A további hatos poszton szereplők közt nemigen találni olyat, aki előrefelé is hasznos tud lenni. Ez sok kérdést vet fel, köztük a mellőzött Donny van de Beek esetét is, mert ő lehetne alkalmas arra a fajta játékra, ami meghonosításra várna, mert a holland az amszterdami időszakában ilyen szerepben tündökölt.

A támadószekcióban is vannak válaszra váró kérdések, mert Mason Greenwood finoman szólva is gyengén védekezik. Ha ez nem lenne elég, ráadásul még fiatal is, ami újabb rossz pontot jelent, így neki biztos, hogy nem a legjobb jövőkép Conte. Jadon Sancho helye a 3-5-2-es hadrendben nem biztos, hogy létezik, bár Londonban is alkalmazkodó volt az olasz edző és 3-4-3 lett az alapfelállás, ami kedvezhetne is az angol szélsőnek, mert Dortmundban is ekkor teljesedett ki. Végül pedig itt van a klub kirakatembere, aki csaknem mínuszos védekezésben, de ő külön bekezdést érdemel, mert sok szempontból kulcsfigura.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

CRISTIANO RONALDO

Kezdjük az egyik legnehezebben megoldható problémával, mégpedig Antonio Conte pszichológiai irányvonalával. Az olasz edző az öltözői rendet már azzal meg szokta teremteni a csapatainál, hogy ő a legjobban fizetett játékosnál is többet keres. A portugál klasszis évi 25 millió eurós bére mellett ez nem tűnik kivitelezhetőnek, hiszen az Internél is „csupán” 12 milliót keresett a tréner. Ez már önmagában egy alappillér hiányát jelentheti Conte számára. Az öltözőben így továbbra is egy játékos marad a vezérbika, bármennyire is domináns Conte, azt pedig biztosra vehetjük, hogy Ronaldo nem enged az egójából.

 

Itt idézném Jonathan Wilson, a The Guardian sportújságírójának véleményét, miszerint „Egy olyan játékosról beszélünk, aki miatt Max Allegri, Maurizio Sarri és Andrea Pirlo elvesztette állását. Azok a csapatok, amelyekben játszik, elkerülhetetlenül FC Ronaldóvá válnak.”

 

Bármennyire is látványosak és jól néznek ki a portugál klasszis gólmutatói, egyszerűen képtelen maga elé helyezni a csapatot, ez pedig szöges ellentéte Conte elveinek. A makacs ellenállása – hogy nem volt hajlandó egyik edzője kedvéért sem a centerposztot felvenni Olaszországban – pontosan azt mutatta meg, hogy ő az első minden téren. Az ő akarata fölött senkié sem állhat. Ha most Solskjaer lapátra kerül, akkor négy év alatt a negyedik edzőjét fogja elfogyasztani Ronaldo. Ez a szám csak azért nem nagyobb, mert a Juventus továbbra sem meneszt edzőt szezon közben, pedig bőven érthető lett volna ez, főleg Pirlo esetében.

 

Antonio Conte CR 

 

A 12 év után visszatérő támadó megítélése továbbra is igencsak felemás, mert akiknek a kedvence, azok foggal-körömmel védik őt. A kicsit szakmaibb gondolkodással azonban jól látható, hogy Ronaldo a védekezésben a 2000-es évek elején, közepén még működő elvnek megfelelően elöl várja, hogy a többiek megoldják a dolgokat. A modern futballban azonban ez már nem fér bele, Conte esetében pedig végképp nem. Manapság mindenkinek kell védekeznie, minimum a presszingből ki kell vennie a részét, márpedig ez az, ami Ronaldóra abszolút nem igaz.

 

Az fbref.com adatai alapján azok közt, akik legalább 300 játékperccel rendelkeznek neki van a ligában a legkevesebb nyomásgyakorlási kísérlete, a legkevesebb sikeres pressziója, a legkevesebb szerelési kísérlete, a legkevesebb szerelése. Hogy ez mennyire nyomja rá a bélyegét a csapatra, azt a legjobban az mutatja, hogy a Manchester Unitedé a legkevesebb labdaszerzés az ellenfél térfelén, és ebből adódóan a rendezetlen védelem ellen vezetett akció is, ami pedig éppen Ronaldo legnagyobb erősségét tudná kiaknázni.

 

KONKLÚZIÓ

Szemernyi kétségem sincs, hogy a norvég edző nem fog trófeákat nyerni. Egy ilyen vereség után neki kellett volna felajánlania a lemondását, mert a már így is romokban lévő edzői megítélését tovább rontja, ha nem tud valami villantani az utolsó utáni esélyével. Azonban azon felül, hogy elhiszem, Antonio Conte majd rendbe teszi a védekezést – ennek áldozatairól is hosszasan lehetne elmélkedni – és új lendületet ad a csapatnak, azt nem látom magam előtt, hogy ez ne lenne egy bukásra ítélt projekt vele. Annyi a nem kompatibilis tényező, hogy az ő felfogásával ez nem lehet egy életképes kapcsolat. Az elmúlt években láthattuk, hogy sehol nem maradt két évnél tovább és többnyire azért nem, mert ő nem az a fajta szakember, aki elfogadja, ha nem az ő igényei szerint alakulnak a dolgok. Márpedig Manchesterben a jelenlegi körülmények között nem az ő érdekei lesznek a legfontosabbak, ez pedig csak feszültséget generálna.


Képek forrása: Getty Images

 

Ki nyeri a Premier League 2021/2022-es kiírását?

1,91 – Manchester City

3,50 – Liverpool

4,25 – Chelsea

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást