Arthur Cabral, egy olcsóbb megoldás a csatárgondokra

Kitűnő szezont fut az FC Basel brazil csatára, Arthur Cabral, akinek a nevét egyre több topligás klubbal hozzák szóba. A 23 éves támadó megoldást jelenthet a gólszerzés okozta gondokra, mert valóban kivételes képességekkel rendelkezik, de ha jobban megvizsgáljuk, akkor az is kiderül, hogy nála sem lesz mindegy, hogy milyen csapatba kerül és mit várnak majd el tőle.

Arthur Cabral

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Arthur Cabral 1998. április 25-én született Campina Grande városában. A Ceará SC csapatában kezdett el focizni, ahonnét előbb csak ideiglenesen, majd végleg is a Palmeiras együtteséhez került. Innen tette át székhelyét Európába, amikor 2019 nyarán az FC Basel kölcsönvette. Már az első svájci szezonjában nagyon jól teljesített és minden sorozatot figyelembe véve 18 gólig jutott, hét assziszttal kiegészítve. Ezt követően a RotBlau véglegesítette a szerződését, egy hároméves kontraktust írtak alá a felek. A 2020-21-es idényben tovább remekelt, hiszen húsz találatot és négy gólpasszt osztott ki. Idén pedig eljött a teljes nemzetközi szintű berobbanás, kihasználva az Európai Konferencialiga-selejtezők adta lehetőségeket. Nagyon korán kiugró formába lendült a brazil csatár és a teljesítménye alapján már a téli átigazolási időszakban könnyen lehet, hogy elhagyja Bázelt, mert ilyen mutatókkal (25 mérkőzésen 24 gól és 8 assziszt) alighanem le fog csapni rá egy topligás együttes – diszkont áron.

 

LABDA NÉLKÜLI JÁTÉK

A brazil csatár a bázeli védekezés első arcvonala. Az ő feladata a presszing megindítása, amit a támadó harmadban történő labdavesztés után kevés alkalommal, de akkor nagy intenzitással alkalmaz Patrick Rahmen legénysége. Ebben nagyon fontos a hely és az idő, mert neki kellőképpen tudni kell a pozícióját, hogy valóban szükséges-e az adott szituációban letámadást kezdeményeznie. Az ellenfél labdakihozatalai során kevésbé helyeznek nyomást a középső védőkre – többnyire csak akkor, ha három belső védővel áll fel az ellenfél –, s ilyenkor neki inkább az a feladata, hogy a visszamozgó középpályásokat zavarja vagy a feléjük vezető passzsávokat lezárja. Nehezen tanult bele ebbe a folyamatba, de fokozatosan érezhető rajta a fejlődés, ami persze még mindig sok finomítást igényel, hogy ha magasabb szintre akar jutni.

 

 

Az ellenfelek labdatartása és labdajáratása során – főleg, ha már a bázeli térfélen vannak –, Arthur Cabral nagyon limitáltan foglalkozik a védekezéssel. Többnyire egy előre kiválasztott játékost igyekszik kivenni a játékból – akiről tudni lehet, hogy magas passzhatékonysággal bír a hátsó alakzatban –, de nem kell különösebb nagy futásmennyiséggel terhelnie magát. A fő feladata, hogy opciót jelentsen egy esetleges labdaszerzésnél az indításra, így amikor a saját harmadukban jár már a labda, sokszor látható, hogy elkezd valamelyik oldal irányába tolódni.

 

TÁMADÁS

Ha van olyan játékos, akire azt lehet mondani, hogy az ellenfél tizenhatosán belül érzi jól magát, akkor Arthur Cabral az egyik ilyen. Ő a tipikus target man, akit meg kell találni a boxon belül és helyzetet kreál magának, vagy még csak az sem kell neki, hogy célba vegye a kaput. 186 centi és zömök testalkatú, aminek köszönhetően remekül tudja fedezni a labdát és megvívni a párharcokat. Noha a levegőben idén is csak 40% körüli a hatékonysága, a földön ennél valamivel pozitívabb a mérlege. A tizenhatoson belül is képes egy az egy elleni sikereket elérni, a cselezőkészségének és a robbanékonyságának köszönhetően.

A támadásépítések terén, ha passzokkal hozza ki a labdát csapata, akkor kevés értékelhető dolgot ad hozzá az összjátékhoz, de olykor az is sokat ér. Cabral a felívelések során tud célpont lenni, aki megvívja a légi párharcot vagy beindul a védelem vonala mögé, hogy hosszú labdákkal próbálják megjátszani a társak. Nincsenek mélységi visszalépések, hogy elkérje a játékszert, viszont a vonalak közé mozgásokat előszeretettel elvégzi, amivel kimozgat egy-egy ember az ellenfél hátsó alakzatából, teret nyitva ezzel a társak üres területbe való befutásának. Ha megkapja a labdát, akkor előszeretettel kombinál és olykor távoli lövésekkel is kísérletezik a 14-es zónából.

 

 

Keveset mozog ki a szélek irányába a védekezésből támadásba való átmenetek során, de ha mégis megteszi, akkor előszeretettel kéri el a labdát, hogy azonnal kombinatív játékot kezdeményezzen a társaival. Sok kettő a kettő elleni szituációt láthatunk akkor, ha az oldalvonal környékén vagy a félterületekben feltűnik. Előszeretettel használja ki a csapattársak mozgását, ami egy pillanatra döntési helyzetbe hozza a védőt, akit ekkor jó érzékkel cselez ki és ráz le magáról. Ha mégis összjátékban gondolkodik, akkor egy passz után kéri is vissza a labdát, akár a védelem mögé irányuló mozgással, akár befelé törve, hogy rohamozhasson a kapu irányába.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

LÖVÉSEK

A brazil csatár idén olyan mutatókkal bír, ami okán valóban érdemes odafigyelni rá, még akkor is, ha ezeket a svájci Super League-ben, illetve a harmadik számú európai kupasorozatban és annak selejtezői során hozta össze. Elképesztően jól választja meg a lövéseinek a helyét és az idejét, ami magasabb szinten is tartható lenne, még akkor is, ha valamilyen szintű visszaeséssel minden bizonnyal járna a jobb ellenfelek okán.

 

 

A bajnokságban toronymagasan a legtöbb lövéssel kísérletezett eddig és kivételes hatékonysággal tette mindezt. A 48 próbálkozásának pont a fele kaput is talált, s ebből hozta össze a 13 bajnoki találatát, ami azt jelenti, hogy minden negyedik lövéséből gól születik. A várható góljainak a számát ugyan túlteljesíti, de nem ordítóan nagy az eltérés (10,76 xG), viszont igen magas minőségű helyzetekből kísérletezik (0,24 Sh/xG), ami mindenképp pozitívum, még úgy is, hogy ő egy target man a boxon belül.

A Konferencialiga csoportkörében az öt mérkőzés valamivel kisebb mintát biztosít, de itt is övé a legtöbb lövés (22), ráadásul itt is 50% feletti a kaput találó hatékonysága. Az egyetlen negatívuma, hogy itt 3,56 xG mellett csak háromszor vette be az ellenfelek kapuját, de itt is igen magas minőségű kísérletei vannak, ami azt is jelzi, hogy a szerencsén és az ellenfél kapusának bravúrján is sok múlott. Ha ezt kiegészítjük a selejtezős meccsekkel is, hogy kicsit nagyobb mintánk legyen – bár itt számolni kell a még alacsonyabb játékerőt képviselő ellenfelek adta torzítással –, akkor a számok a következőképpen változnak: 38 lövéséből 22 eltalálta a kaput és 11 gólig jutott, a kísérleteinek a minősége pedig 0,26 Sh/xG-re emelkedett.

 

ÖSSZEGZÉS

Arthur Cabral egy vérbeli gólszerző, aki jó érzékkel kerül helyzetbe és veszi be az ellenfelek kapuját. Igazán a boxon belül van jelen, és a fizikális tulajdonságai is adottak, hogy magasabb szinten is kiváló teljesítményt nyújtson. Még közel sem sztár, de minden adott nála, hogy a topligák egyikében azzá fejlődjön (az elmúlt két-három napban egyébként Xavi és a Barcelona intenzív érdeklődéséről lehetett hallani). Egy olcsón megszerezhető komoly potenciállal rendelkező játékos, akinek a legjobb évei még csak most következnek, s ugyan már nem a legfiatalabb (23 éves), de nem is annyira zsákbamacska, mint egy tinédzser lenne alacsonyabb osztályból igazolva.

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást