Téli topligás átigazolások – I. rész – Premier League, Serie A

A pénzügyileg nem épp legszebb napjait élő futballvilág nem hozott hatalmas téli mozgásokat. Nem röpködtek a tízmilliós igazolások, sokkal inkább a kölcsönvételek opciókkal vagy anélkül, de azért ennek ellenére hoztunk pár olyan transzfert, amely mindenképp érdekes lehet a tavaszi folytatásra nézve.

 


(X) Regisztrálj az Unibetre és 20.000 Ft üdvözlőbónuszt kaphatsz ajándékba!


 

A következőkben a topligákat külön-külön kategorizálva, mindegyikből kiemelve néhány meglepő, vagy nagy reményű igazolást szeretnénk bemutatni nektek; hogy mit várhatunk az adott játékostól a múltja alapján. Fontos megjegyezni, nagyon nehéz előre megítélni dolgokat, ezért tessék fenntartásokkal kezelni a leírtakat, mert egyik játékos beválására vagy bukására sincs garancia.

 

PREMIER LEAGUE

 

Morgan Sanson (Marseille – Aston Villa)

Már a szezon előtt is dicsértük a birminghamiek átigazolásait, s ez most sincs másképp. Elpasszoltak négy játékost, akiknek minimálisan, vagy egyáltalán nem jutott játékidő, cserébe egy remek képességű és rendkívül sokoldalú középpályást sikerült szerezni az amúgy minőségileg nem épp mély középpályára.

Remek passzkészségei vannak, legyen szó progresszív vagy kulcspasszokról, beadásról, vagy laposan a második hullámba visszatett boxon belülre juttatott pontos átadásról. Nem ódzkodik hosszú indításokat bevállalni, ha a „hatos” pontjáról kell szervezni kicsit a játékot, ami remek alapot adhat a kontrákhoz. Ha pedig közelebb van a kapuhoz, akkor ilyen megoldásokra is képes:

 


A presszingben főleg a pálya középső harmadában erős, ahol a Dean Smith-csapat is a leginkább erőlteti a nyomásgyakorlásokat, így ilyen szempontból mindenképpen beleillik a profilba. Alapvetően box-to-box középpályás, akiben megvan a támadószellem, de ha az edzői utasítás szerint hátrébb kell szerepeljen, akkor minden zokszó nélkül elvégzi ott is a feladatát. Idén visszavontabb szerepben játszott a kikötővárosiaknál, így több labdaszerzés, lefülelt átadás és tisztázás is jellemzi a statisztikáit, mint az elmúlt években, viszont ezzel együtt csökkentek a támadásban fontos mutatói.

A 26 éves francia esetében érdemes még feljegyezni, hogy van nemzetközi rutinja Bajnokok Ligája és Európa-liga színtéren is. Utóbbin döntőt is játszott, ez pedig mindenképp segítheti az angliai ritmus és nagyobb elvárások irányába való megfelelését.


 

Ozan Kabak (Schalke – Liverpool, kölcsön)

A „vörösök” idei szezonjának egyik legnagyobb kérdése meccsről meccsre, hogy a belső védők közül aktuálisan ki lesz éppen bevethető, mert emberi ésszel feldolgozhatatlan, hogy mennyire rájár a rúd a hátsó alakzatra Liverpoolban.

A 20 éves török jobb lábas, és belsővédőként is a jobb oldalon játszik, egyértelműen ez a szerep fekszik neki jobban, a gelsenkircheni másfél szezonja alatt amikor a bal oldalon kellett szerepeljen, akkor rendre több hibát vétett és a döntéshozatalai is bizonytalanabbak voltak, itt több sárgát is begyűjtött buta szabálytalanságok okán. 

Elképesztően hatékony fejpárbajoknál, tavaly meccsenként 5,53 párharc során 74,3%-os mutatója volt, ez idén 5,73-ra nőtt, s vele együtt a sikeressége is, ami immáron 75,9%-os. Legalább 50 levegőben megvívott párharc esetén ez Bundesliga szinten a 4., top5 bajnokság szintjén a 13. legjobb mutató, ami bátran nevezhető elit színvonalnak. Kapus vagy védő által felívelt labdákkor ő kezdeményezi a párharcot azzal, hogy felmozog akár a semleges zóna vonaláig is, ha ott fejpárbajra kerülhet sor. Ennek persze megvan a veszélye is, hiszen azon esetekben, mikor nem ő nyer és nem ő tudja elfejelni a labdát, akkor a mögötte megüresedő helyet azonnal tudja támadni az ellenfél.

Hasonló a helyzet a földön is, mert ilyen esetekben is keresi a párharcokat. Jól fülel le passzokat, amikre bátran és általában sikeresen fel is lép. A meccsenkénti 1,16 blokkolt passza is ilyen esetek után jött össze a Bundesligában. A sok kimozgás a hátsó alakzatból egy igen erős jellemzője, ami jól működött a Schalke csapatában, de a sokkal magasabban védekező Liverpoolnál és már kevésbé lesz lehetséges. Viszont embercentrikus védekezés esetén előnyt jelenthet, hogy képes lesz végig követni a támadót, akit fognia kell. Megkeseríteni annak életét és a párharcerős szellemisége miatt jó eséllyel sok megelőző szerelésre is lehet számítani tőle.

Egyértelműen fejlesztésre szoruló pont a játékában, a tolódás utáni emberfelvétel. Amikor a védőpárja fellép és neki kellene bemozogni középre, akkor rendre elveszti a fonalat, hogy ki is az ő embere. Ennek több ékes példáját is mutatta idén a „bányászok” védelme, ami után nem sokkal mehettek is közepet kezdeni. Emellé negatívumként lehet még feljegyezni azt is, hogy idén már három büntetőt is összehozott az ellenfélnek, köztük az alábbit is, ami egyrészt csúnyán elvesztette az emberét, másrészt elképzelni is nehéz, hogy mi volt a terve:

 


Nagyon limitált a progresszív gondolkodása, amit a meccsenkénti 3,04 progresszív passz – ami átlagban 13,2 méteres –, illetve a kilencven percre kivetített 2,76 progresszív megindulás, ami eléri a semleges harmadot, azt mutatja, hogy inkább egy középpályásnak passzol, mintsem ő maga törjön előre, vagy adjon egy hosszabb labdát a támadók irányára.

A labdajáratásba aktív szokott lenni, amit az idei 89,1%-os passzhatékonysága is mutat, bár ez javarészt a hátul történő oldalpasszok miatt ennyire magas érték, kevés benne a kockázatos átadás előrefelé. Viszonylag kevés hosszú labdája van, nem is túlzottan jó pontossággal; amihez hozzá jön, hogy a támadóharmadban is kevés pontos átadást jegyezhettünk fel a neve mellé.

Ahhoz, hogy komoly szintre lépjen, egyrészt idő kell neki, hogy megszokja az új bajnokságot, az új csapatot és az új felfogást, hogy itt nem egy kiesőjelölt együttesben lesz feladata, hanem sokkal magasabb rangú célokért kell küzdenie, de az ár/érték arányban a benne rejlő potenciállal nagyon nagy fogás lehet a Liverpool részéről.


 

WEST BROMWICH ALBION – Kölcsönkért „tuning”

Az újonc egyelőre nem tud megfelelni a kiesés elleni harc követelményeinek, aminek következtében a vonal alatt tartózkodnak, útban az azonnali visszazuhanás felé. Már túl vannak egy – kissé értelmezhetetlen – edzőcserén, érkezett a „tűzoltásban” jártas Sam Allardyce, a téli átigazolási piacon pedig kapott néhány reményteli játékost.

Ha nincs meg a meccs/gól átlag, akkor joggal keresheted a hibát a támadósorban, így csatárposztra érkezett az NB I-et is megjárt Mbaye Diagne. A 29 éves szenegáli, egy igazi boxon belüli veszélyforrás tud lenni. 2017-ben tért vissza Kínából, hogy másfél szezon alatt 36 meccsen 32 gólt lőjön a Kasimpasa színeiben, majd a Galatasaraynál is folytassa termékeny sorozatát. Idén kissé alul lőtte a várható góljainak a számát, s kevésbé jó minőségű helyzetekből kísérletezett, mint korábban, ami azért valamelyest okot adhat a kételkedésbe, hogy ez mellé egy komoly szintlépés fog-e számára sikeres félszezont hozni. 

Robert Snodgrass létszámfelettivé vált Londonban, mindössze négy percet kapott idén a rutinos szélső, viszont amióta megjött már négy meccsen is kezdett. A pontrúgásoknál még mindig sokat jelenthet, hogy remek jobb lába van a skótnak, valamint a munkabírása még mindig jól jön ezekben a sűrű menetrendű napokban, főleg, hogy nem rest a védekezésbe is besegíteni.

 


Ainsley Maitland-Niles esetében nagyon is igaz, hogy az univerzális, sokoldalúsága egyszerre erény és hátrány is. Az Arsenalban nagyjából négy poszton is játszott az idei szezonban, viszont sehol sem tud a többinél jobb teljesítményt nyújtani, ami egy magasztos célokért küzdő együttesben a vesztét jelentette. Sokat elmond róla, hogy az Európa-liga-csoportkörében játszott a legjobban, ahol az „ágyúsok” 100%-os mutatóval zártak miközben a bajnokság azon időszakában épp szenvedtek.

Okay Yokuslu az idei szezonban rotációs szerepkörre kényszerült a Celta Vigo csapatában, így a magas, jó felépítésű védekező középpályás, akinek többször is az agresszivitása volt a gondja, most egy sokkal több párharcot igénylő ligába kerül. Az előző idényben 66%-os volt a levegőben megvívott párharcokban, valamint 69,7%-os hatékonyságot hozott össze a földön is, bár ezek többnyire védekező jellegűek voltak esetében. Ő tipikusan az a „Big Sam” játékos, akit a veterán edző nagyon fog kedvelni, mert bátran és sokat ütközik, nem kezd el egyénieskedni, inkább leadja egy nála technikásabb társnak a játékszert.


 

Moisés Caicedo (Independiente del Valle – Brighton)

Az ecuadori tinédzser alapembere volt a felnőtt válogatottnak is, mikor a világbajnoki selejtezők során szerepeltek. Hazája remek szereplésének egyik fő letéteményese, miután egy gól és három assziszt mellett valódi vezérszerepet töltött be már most, 19 évesen is.

Klubszinten meghatározó embere lett a Copa Sudamericana győzelem utáni csapatnak. A védelem előtt szeret játszani, hogy visszaléphessen a támadásépítési folyamatot „felügyelni”, amit a 90%-os passzhatékonysága segít. Elképesztően támadó szellemű, amit a meccsenkénti 7,3 progresszív passza és a 6,2 progresszív megindulása is alátámaszt. Ezt egy könnyed meccsenkénti 2,1 cselkísérlettel egészíthetünk ki, melyek 79%-a sikeres. Támadó szellemű statisztikáit kilencven percre lebontva 4,6 labdát juttat a támadó harmadba, 1,2-t a boxon belülre és 0,5 kulcspasszt is átlagol ezek mellé.

Annak ellenére, hogy a 178 centijével nem nevezhető magasnak, mégis 50%-os a légi párbajok során, köszönhetően a rendkívül jó rugóinak és az ütemérzékének. Pontrúgások után is tudja kamatoztatni ezt, mert gólokat is jegyzett már fejjel. A földön 49%-ban sikeres a párharcokat tekintve, de ezt inkább kissé eltorzítja a magas presszingje, amiben még van hova fejlődnie, mert ezek során elég alacsony a hatékonysága mikor odaér az ellenfélhez. Noha nem játszik túl közel a kapuhoz, az idei szezonban minden meccsét figyelembe véve 32 alkalommal lépett pályára, melyek során hét gólt és öt előkészítést jegyeztek fel a neve mellé, közte az alább láthatót, melyet a Libertadores-kupa csoportkörében szerzett az akkori címvédő Flamengo ellen:

 

 

Pont egy olyan puzzle-darabka lehet Graham Potter csapatába, aki még jobbá tudja tenni a Seagullst. A középpályán akár előrébb, akár hátrébb kap szerepet, tudja kamatoztatni a tudását, mert legyen szó labdakihozatalról vagy helyzetkialakításról, a repertoárjából mindegyiket megvillantotta már.  Az olykor négy középső középpályással felálló „sirályoknál” szükség volt a poszt mélyítésére, mert nem állnak épp jól minőségileg, még, ha ezt a taktika és a szervezettség olykor palástolni is tudja.   

 


Regisztrálj az Unibetre és 20.000 Ft üdvözlőbónuszt kaphatsz ajándékba! A topbajnokságok végső győzteseire már most is fogadhatsz!


 

SERIE A

 

AC MILAN – Minőség + Mélyebb keret = Bajnoki álmok

Soualiho Meité, a védekező középpályás poszt mélységét hivatott megoldani. A 26 éves francia a középpálya közepén, annak jobb oldali területein szeret játszani. A “dupla hatos” szerkezetben nagyon stabil teljesítményt hozott az elmúlt két évben, az idei szerkezetváltás némi változást eszközölt számára is, nem épp pozitív irányba. A Bennacer–Kessié–Tonali hármas mellett fontos rotációs tag lesz, mert az egyik leginkább ,,kipontozódós” poszton játszik, két, ha nem is nagyon sérülékeny, de azért sokat hiányozni képes játékossal egy pozícióban. A passzjátéka 82,1%-os, viszont ezt nagyon sok rövid átadással hozza ezt össze. Mindemellett még mindig a liga egyik leghatékonyabb cselezője, miután közel 70%-os a sikeressége, bár idén már kevesebbet próbálkozik, mint az eddigiekben, viszont a hátrébb vont szerepe miatt ez várható volt részéről, mert egy hiba nagyobb kockázatot rejtett volna magában. Olcsón vették kölcsön, kedvező vételi árral, kellő rutinnal és hiányposztra érkezett, ahol megfogta kapni a lehetőséget, hogy bizonyítson.

A legnagyobb név az érkezők közül, Mario Mandzukic. A veterán horvát megjárt már jó pár topklubot, nyert már jó néhány trófeát, tudja milyen a siker íze. Igazi példakép lehet a fiatalok számára az eredményeivel, még úgy is, hogy csatár létére nem a gólszerzés a legfőbb erénye. A munkamorálja egészen fenomenális, a támadószekcióban nyújtott védekezési mutatói még mindig értékessé tudják tenni egy nagy célokért küzdő együttes számára. Ha a helyén kezeljük a dolgokat, vagyis, hogy elsődlegesen Ibrahimovic pótlása lesz a feladata, akkor mindenképp jó üzletnek tűnik. Ha a Juventusnál látottakhoz hasonlóan a szélen is vár rá bevetés, akkor már azért lehetnek kétségeink, de akár még ott is lehet értékes tagja a milánóiak keretének.

A védelem megerősítése és mélyítése érdekében érkezett kölcsönbe Fikayo Tomori. Az ifjú angolt a Premier League-ben is láthattuk az előző szezonban, hogy képes volt megugrani a szintet és egy BL-be jutó együttesben is megállta a helyét. Idén Londonban a perifériára került, s az edzőváltásnál már nem volt jelen, így pedig a több játéklehetőség reményében érkezik Milánóba kölcsönbe, vételi opcióval. A Rossoneri védelme alapesetben egész megbízható, de a Kjaer se lesz már fiatalabb és sérülékeny is egyelőre. Gabbia és Kalulu kettőse pedig azért még közel sem nevezhető kellően rutinosnak, de még csak az angol szintjén sincsenek meccsszámban, hiába tudtak egész biztató teljesítménnyel előrukkolni mikor esélyt kaptak.

Magyar vonatkozása miatt nem szabad elmenni szó nélkül Kerkez Milos mellett sem, akit az ETO FC Győr együtteséből igazolt le az AC Milan. a 17 éves balhátvéd alapembere volt a másodosztályú együttesnek és nagyon komoly potenciált látnak benne az olaszoknál, mert szeretnének a következő szezontól az első csapatnál számolni vele.

 

téli átigazolások - kerkez


 

PARMA CALCIO – Elől-hátul betankoltak

A kiesés ellen menekülő „sonkások” esetében egyedül a középpálya tűnt élvonalbeli szintet megütőnek minőségben és mélységben, így jöttek a támadószekcióba és a védelembe is hátha sikerül összehozni a bennmaradást.

Dennis Man a román bajnokság koronaékszere volt az idényben, 18 bajnokin 14 gól és 6 gólpassz. Nagyon robbanékony, és a végsebessége is megvan ahhoz, hogy megállja a helyét a Serie A-ban is a jobbszélső posztján, ahonnét befelé törve életveszélyes lehet a bal lábával. Mérkőzésként 3,0 lövése volt melyek közül 1,41 kaput is talált, s 0,71 gól/meccs mutatót hozott össze. Befejezés mellett az előkészítésben és az összjátékban is aktív szereplő, amit 1,07 kulcspassza, valamint 0,37-es assziszt-mutatója is igazol. Nagyon bátran és hatékonyan cselez (5,3 kísérlet, 55%), amiknek köszönhetően sok faultot harcol ki. Ő maga is bátran vállal légi párbajt a beívelések során, több gólt is szerzett fejjel. Ha megkapja a bizalmat, akkor minden esély meg van rá, hogy egy újabb sikeres román légiósa legyen az olasz élvonalnak.

 


Joshua Zirkzee a Bayern München sikercsapatát hagyta ott, ahol a nyáron ingyen igazolt Choupo-Moting elé került a rangsorba, így az ifjú holland számára nagyon kevés lehetőség jutott, amin változtatni akart. A potenciál meg van benne, hogy ki tudja-e hozni ezt magából Olaszországban arra választ kaphatunk a szezon hátralévő részében. 

Mattia Bani számára fiatalon nagy jövőt jósoltak, majd szépen beleszürkült a mezőnybe, az előző szezonban a Bologna alapembernek számított, majd jött a Genoa, ahol viszont az edzőváltás után megtört felé a bizalom így új helyet keresett magának a belsővédő. A három-, és a négyvédős rendszerben is tudja a helyét és a feladatát, ami előnyt jelent. nagyon párharc erős a levegőben, amit elől és hátul is tud kamatoztatni a pontrúgásoknál. Nem szívbajos típus a szereléseket tekintve, megmeri lépni a boxon belül is a keményebb cselekedeteket is, méghozzá egész jó hatékonysággal, tavaly egy idén nulla büntető szerepel a neve mellet.

Andrea Conti a jobb, Vasziliosz Zagaritisz pedig a bal oldali védő posztjára érkezett. Az olasz a AC Milan együttesét hagyta el több játéklehetőség reményében miután idén csaknem teljesen kiszorult a Rossoneriből. A 19 éves görög idén már kezdte megszilárdítani a helyét a Panathinaikosz együttesében, ahol támadószellemű szélsővédőként jellemezték. Bátran fellép, végig kíséri az akciókat, de meg van a kellő fegyelem és sebesség benne, hogy visszazárjon és elvégezze a rá bízott feladatát. A higgadtságát talán nem is lehetne jobban jellemezni, mint az athéni derbin bemutatott cselével, ami után egy gólpasszt is kiosztott:

 


 

Viktor Kovalenko (Sahtar Donyeck – Atalanta)

A 24 éves ukrán nagy reményekkel járta végig a donyecki akadémiát, majd a felnőtteknél is eleinte nagyobb bizalmat kapott, ami az évek során kezdett elfogyni. A teljesítménye nem annyira gyenge, de ezt be lehet tudni annak is, hogy a narancsmezesek masszívan felfelé lógnak ki a ligából. Az előző idényben két sérülés is hátráltatta a korábbi U20-as világbajnoki aranycipőst, idén pedig inkább csak peremembernek számított, ezért is tudták a bergamóiak ilyen olcsón megszerezni, ami neki az Európa-bajnokság miatt is egy új esély lehet. A Freuler–De Roon–Pasalic trió mellé ő lehet a negyedik rotációs tag a nagy munkabírású, de nagy terhelés kapó középpálya közepén.

Gasperini csapata a középpálya közepén nem nevezhető mélynek, így ide mindenképp elkélt a mélyítés, márpedig az ukrán remekül illeszkedhet a presszingre építő Atalanta középpályájába. Rengeteg futás jellemzi, amivel a támadásokhoz is felér, illetve képes időben vissza is zárni. Magabiztos, 89%-os passzhatékonysága van, mellé offenzív szempontból a 2,6 progresszív passz, defenzív nézőpontból pedig az 1,94 labdaszerzés az, amit érdemes megemlíteni. Nem vállal sok cselt, de azokban rendkívül hatékony (79%), ahogy lövések terén is hasonló a helyzet, mert kevés kísérletet jegyeznek fel a neve mellé (0,76/meccs), de ezeknek több mint a fele el is találja a kaput, amikből idén már négy gólja is van.

 

téli átigazolások - kovalenko


Videók: Instat 

Írj hozzászólást