Atomvillanások – Paksi FC

Lezárult a 2020/2021-es OTP Bank Liga, így egyfajta szezonösszegzésként visszatekinthetünk a magyar élvonal csapatainak teljesítményére. Sorozatunk kilencedik részében a negyedik helyen végző Paksi FC évadját dolgozzuk fel.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Azok a fránya centik… 2020. június 27.-én Debrecen – Paks mérkőzést rendeztek az NB I utolsó fordulójában. A képlet egyszerű volt, ha a Debrecen győzni tud, a Paksot megelőzi és a másodosztályba küldi – minden más esetben a 2000-es évek kirakatcsapata hull alá szégyenszemre. A mérkőzés 1-1-re állt, a 94. percben a debreceni Ferenczi János 18 méterről leadott lövése a felsőlécre, onnan pedig a gólvonalra pattant. Abban a pillanatban, több mint kilencezer szív tört össze a Nagyerdei Stadionban és a játékosokkal, stábtagokkal, szurkolókkal együtt maximum kétszázan lélegeztek fel a paksiak. Maradt az 1-1, pedig ha Ferenczi lövése csak néhány centivel beljebb vágódik le, ma szegényebbek lennénk egy tündérmesével.

 

Debreceni összeomlás, paksi öröm: drámai körülmények között maradt élvonalbeli tavaly a Paks (fotó: origo.hu)

A Paks ezzel megmenekült és 2006 óta továbbra is a legmagasabb osztály tagja maradt, így a szezon közben beugró Osztermájer Gábor új szerződést harcolt ki magának a mostani idényre is. A klub utánpótlásában és a Paksi Atomerőműben is dolgozó edző még Tomiszlav Szivicstől vette át a karmesteri pálcát 2019 őszén, és tartotta benn az együttest, amit így most lehetősége nyílt a saját képére formálni.

Volt is nagy mozgolódás az öltözőben és a klubházban. A keret komoly átalakításon esett át, nyilván a vezetőség – élén a roppant szimpatikus Haraszti Zsolttal és Balogh Judittal – tudta, hogy az új szezonban ennél többre lesz szükség a bennmaradáshoz az egyre erősödő élvonalban. Mint ismert a klub identitásának szerves részét képezi, hogy kizárólag magyar labdarúgókat foglalkoztat, és ehhez nem használ kiskapukat, nem honosít, hanem nevel, esetleg vásárol már kipróbált, máshol valamiért nem kellő játékosokat. Ez idén sem volt másképp, de azért nézzük át kik jöttek-mentek 2020 nyarán:

A ferencvárosi nevelésű, de Pakson szinte klublegendának számító Bartha László tíz év után távozott a másodosztályú Pécsi MFC-hez, és tizenöt év után Báló Tamás is hazatért a harmadosztályú Dunaújvárosi PASE együtteséhez. Ketten együtt közel 500 bajnoki mérkőzésen szolgálták a tolnai klubot, hiányukkal egy új időszámítás vette kezdetét. A tapasztaltabb harcosok közül távozott még a harmincas éveiben járó védő, Poór Patrik Debrecenbe, a rutinos középpályás Kecskés Tamás Siófokra, a gólerős Könyves Norbert Zalaegerszegre, de ugyanígy kézhez kapta a munkakönyvét Egerszegi Tamás, Kesztyűs Barna, Bor Dávid és Zachán Péter is – utóbbi meg sem állt vele Izlandig.

 

Az érkezők oldala is legalább ilyen zajos volt: A kapuba érkezett a válogatott bő keretéig is eljutó Hegedüs Lajos Felcsútról, a védelembe a másodosztályú Siófoktól érkezett Lorentz Márton, a középpályára szerződtették az NBII-es feljutásban aktívan résztvevő Bognár Istvánt az MTK-tól, melléjük csatlakozott még a kölcsönjátéka után végleg megvásárolt szélső Sajbán Máté valamint az élvonalból búcsúzó Kaposvár két támadó szellemű játékosa Nagy Richárd és Ádám Martin.

 

Gyenge szezonkezdet, gyors edzőváltás

A felfrissített paksi csapat hazai környezetben kezdte meg szereplését az új idényben és Simon Krisztián két góljára csak egyszer tudtak válaszolni, így alulmaradtak. Ezért is volt meglepetés, hogy a második fordulóban pontot szereztek a bajnoki címről álmodozó MOL Fehérvár vendégeként (1-1). A következő hazai mérkőzésükön a szintén gyengélkedő Mezőkövesd vitte el a pontokat Tolna megyéből (1-2), így várta az együttes a nehéznek ígérkező ferencvárosi vendégjátékot. A csapat helyzetét nem könnyítette meg, hogy a koronavírus felütötte a fejét a klubnál, a játékosok házi karanténba kerültek és ezalól csak a mérkőzés előtti éjszakán kaptak feloldozást. Tíz felnőtt és hat ifjúsági játékost nevezve álltak ki a bajnok otthonában, úgy, hogy a meccset megelőző nyolc napban nem is edzhettek, így nem volt meglepetés, hogy a Celtic és a Dinamo Zagreb elleni BL meccsek között csúcsformában lévő fővárosiak különösebb megerőltetés nélkül 5-0-s vereséget mértek Bödéékre. Ugyan a paksiak kérelmezték az MLSZ-nél a mérkőzés elhalasztását, az FTC ebbe nem egyezett bele, mondván az esetlegesen eredményes nemzetközi kupaszereplés mellett nem találtak volna új időpontot a mérkőzés lejátszására – azt már csak halkan tesszük hozzá, hogy a világon semmi nem tiltotta, hogy ezt a meccset legkésőbb tavasszal pótolják (lásd még Kisvárda-Fehérvár, FTC-DVTK).

A mérkőzést követően – de valószínűleg inkább a teljes ősz eleji teljesítmény miatt – felmentették állásából Osztermájer Gábor vezetőedzőt és stábját, a helyére pedig kinevezték az NB II-es Budaörs trénerét, az élvonalba több, mint másfél évtized után visszatérő, korábbi 59-szeres válogatott Bognár Györgyöt, akit leginkább a tévés szakértői munkássága miatt ismerhetett a legfiatalabb generáció. Bognár magával vitte asszisztensének idősebb fiát, ifj. Bognár Györgyöt, valamint bekerült a stábba az ezer szállal a klubhoz kötődő Kiss Tamás is.

 


(X) Ingyenes Eb-tippjáték! Kattints ide, tippeld meg a 2021-es Európa-bajnokság összes csoportmeccsének eredményét, és ha nem találsz el egyet sem, 35 millió forintot nyerhetsz!


 

Ismerve a Bognári felfogást, lehetett arra számítani, hogy egy támadóbb szellemű Paksot láthatunk a pályán idővel, arra azonban még a legvérmesebb szurkolóik sem számítottak, hogy a sereghajtó kedvencek az új éra első meccsén – többek közt Hahn János mesterhármasával – 4-0-al küldik haza az MTK-t. Összehasonlításképp jegyezzük meg, addig a mérkőzésig 4 meccsen 3 gólt kotortak össze a zöld-fehérek. Ha már így bekezdett Bognár az új állomáshelyén lendületből nyert Diósgyőrben is (2-1), valamint legyőzte a Zalaegerszeget (3-1), és bár ezután leikszelt a Honvéddal (0-0), nyert Budafokon (3-2) és hatalmas verést mért a Puskás Akadémiára (6-2). Ha a kupában aratott hossszabbítás után elért nyíregyházi győzelmet is idevesszük, az új seprű olyannyira jól sepert, hogy az első hét mérkőzéséből ötöt (a kupameccsel hatot) megnyert egy döntetlen mellett. A szeptember végén még sereghajtó együttes november közepére már a dobogó legalsó fokán állt, miután hat bajnokin 16 pontot szerzett. Ezután kissé elfogyott a lendület, és az utolsó hat őszi bajnokin 1-1-4-es mérleget tudtak felmutatni Hahnék, de így is látványos, gólgazdag mérkőzéseket játszottak, azt az egy győzelmet pedig szintén kicsit underdogként a MOL Fehérvár ellen aratták.

Inkább nyerjünk 5-4-re, mint 1-0-ra!

De mégis mi változott meg ennyire Pakson, hogy ugyanazzal a játékosállománnyal ennyire rosszul, majd ennyire jól szerepelt a csapat? Az alábbiakban erre keressük a választ. Osztermájer regnálása alatt a Paksi FC egy klasszikus 4-4-2-es felállásban játszott, általában mélyen visszahúzódva, két statikus csatárral, Ádámmal és Bödével, akik ugyan fizikálisan fölényben voltak a legtöbb NB I-es védővel szemben, de nem voltak túl gyorsak és mozgékonyak. A középpálya közepén általában egy védekező (Windecker József) és egy támadó felfogású (Bognár István) középpályás játszott, a két szélsőhátvéd (Szabó János és Osváth Attila) pedig csak kötötten, egy bizonyos határig támogathatta a támadásokat, a legfontosabb az volt, hogy a védőfeladatukat maradéktalanul ellássák. A védelem tengelyében a Szélpál-Lenzsér kettős sem volt túl magabiztos, nagyon hiányzott egy rutinos védelmi miniszter, aki összerántja a csapatot hátul is.

 

A Paksi FC összeállítása az Újpest elleni (1-2) nyitófordulóban 2020. augusztus 15.-én

 

Bognár érkezésével azonban struktúrát váltott a csapat és jobbára 3-4-3-ban játszottak, a játékuk reaktívból kezdeményezővé vált és nyilvánvaló volt, hogy bárkinek nekirontanak. Ez főként sok labdabirtoklásban és magasan kezdődő presszingben volt tetten érhető. Nyilvánvaló volt, hogy jobb a labdát birtokolni, mint azt hajszolni. Noha nem állíthatjuk, hogy a Paks az NB I Barcelonája lett volna, mégis sok helyzetet tudtak kialakítani, amiből sok gólt is értek el. Minél feljebb tudtak ugyanis labdát szerezni, annál könnyebben kerültek gólhelyzetbe. A támadósorból kikerült Böde Dániel, de a csapatból nem. A korábban az élvonalban 131 gólt szerző, egykori gólkirályt Bognár György előbb a középpályára, majd a védelem tengelyébe vezényelte vissza, mondván a korosodó játékos ott többet találkozhat a labdával és visszanyerheti a játék örömét, amelyet a kapu előtt álldogálva nemigen élhetett át az elmúlt időszakban – ezzel egy csapásra megoldva a fentebb jelzett tapasztalatlan belsővédő kettős problematikáját is. A helyét Hahn János vette át csúcsékként, akit többnyire a Sajbán MátéHaraszti Zsolt kettős támogatott a széleken, de eseteként Ádám Martin, Nagy Richárd és Balogh Balázs is feltűnt a támadószekcióban. Mögöttük Bognár István szervezte a játékot, a középpályás védekezésért pedig általában a Bertus Lajus Balogh Balázs duó valamelyike felelt. A csapat két szélén szabadon futkározhatott a bal oldalon Szabó János, a jobb oldalon pedig Osváth Attila (esetleg Kulcsár Dávid), akik alapvetően védők, mégis nagyon sok időt töltöttek az ellenfelek térfelén. A változtatásoknak a csapaton belül három kiemelkedő nyertese volt. Bognár István, aki hosszú évek után újra ihletett formában kezdett futballozni, Böde Dániel, aki végre újra a gárda vezére lett és az a Hahn János, aki egy mesterhármast és egy mesternégyest is felmutatva a végül 9 góllal nem csak csapata, de a teljes élvonal góllövő listájának az élén találta magát az ősz végére.

 

A Paksi FC összeállítása a Puskás Akadémia ellen megnyert 6-2-es bajnokin, 2020. november 7.-én.
(A mezszámok sok esetben megváltoztak Bognár György érkezésével)

 

Tavaszi szél sok gólt áraszt

Mivel a gárda a hatodik helyen telelt, nem volt szükség arra, hogy a keretet felforgassa a klubvezetés. Mindössze két érkezőt jelentett be a klub, a rutinos mindkét oldalon bevethető szélső védő Vági András Diósgyőrből tért vissza az Atomvárosba, míg a fiatal – szintén védő – Tamás Olivért Székesfehérvárról kölcsönözték ki. Debrecenbe távozott Csősz Richárd a középpályáról, valamint Kővári Róbertet is elengedték a Szeged csapatához. A felkészülés során mindössze két mérkőzést játszott a Bognár-csapat, előbb korábbi klubját a Budaörsöt páholták el 8-0-ra, majd a szintén második ligás Nyíregyházától kaptak ki 4-3-ra. Senkinek sem lehetett kétsége ezek után, hogy izgalmas meccseket játszik majd a Paks tavasszal is.

A bajnoki nyitányon a Ferencváros otthonából győztesen távozó, a télen alapos vérátömlesztésen áteső DVTK-t verték 2-1-re, majd a szezon egyik legjobb mérkőzésén a Zalaegerszeggel játszottak 4-4-es döntetlent úgy, hogy Papp Kristóf a 94. percben mentett pontot.

 

 

A február krónikájához tartozik még, hogy magabiztosan legyőzték a Budafokot (4-1) és a Kisvárdát (3-0), pontot szereztek a Honvéd vendégeként (1-1), valamint kikaptak Felcsúton (2-3). Bödéék a Magyar Kupától is bántóan korán búcsúztak, miután a legjobb 16 között 4-2-re kikaptak odahaza a Budafoktól. Úgy tűnt ekkor kissé gödörbe került a csapat, mert ezután négy nyeretlen bajnoki következett (a márciust győzelem nélkül játszotta le a klub) ám árnyalja a képet, ha hozzátesszük, hogy a Fehérvár ellen legalább a pontszerzés összejött (2-2). A nyitott, bátor játékát azonban bárhol felvállalta az együttes, a Fradi vendégeként 5-2-re kapott ki, otthon az Újpesttől 3-1-re és a Mezőkövesd ellen is egy élvezetes 2-2-t játszott. A Paks meccsei tényleg az adok-kapok tankönyvi esetei voltak, mindig történt valami, ritka volt, hogy nem találtak be, de az is, hogy nem kaptak gólt.

Annak ellenére, hogy a csapatot (azon belül is inkább a stábot) újra elérte a koronavírus, a 27. fordulóban megtört a nyeretlen széria: az MTK 3-1-es legyőzése újra olyan lendületet adott a csapat számára, amely aztán nagyon messzire repítette. Diósgyőrben négy gólt lőttek Harasztiék, Budafokon kilencet (!), a Puskás Akadémiára négyet számoltak otthon, és a Honvédot is könnyedén verték 2-0-ra. Mindemellett egy döntetlent játszottak a ZTE ellen (1-1) és az utolsó körben még volt egy egészen elenyésző sanszuk arra, hogy kiharcolják az Európai Konferencialigában való szereplést, ám ehhez nagyobb segítség lett volna számukra, ha a Fehérvár nyeri a Magyar Kupát az Újpest helyett. Mivel azonban a 33. bajnoki fordulóban a Paks pedig 5-1-re kapott ki Kisvárdán, nem volt értelme a számolgatásnak: a zöld-fehérek a negyedik legjobb magyar csapatként fejezték be a szezont, ami szinte csodaszámba megy ahhoz képest, hogy négy kör után egy ponttal a tabella legalján álltak.

 

Hahn Jánosnak és a Paksnak igazán sok örömben volt része ebben a szezonban (fotó: nso.hu)

 

Fent és Lent

+ Bognár György diadalmas visszatérése:

Noha sokan a magyar futball egyik meg nem értett zsenijének tartják, akik szerint jobban beszél a szakmáról, mint amennyire ért hozzá, most bizonyított. Őszinte támadófoci, kiváló csapategység, remekül megkomponált támadások, a lényeg, hogy a végén egy góllal több legyen a csapata neve mellett, mint amennyi az ellenfélnek van. 76 rúgott góljával a Paks magasan a legtöbb találatot érte el a bajnokságban (ebből 47-et tavasszal szereztek) és a szakvezető bebizonyította, hogy csak magyar játékosokkal is lehet jó focit csinálni. Mindemellett nem félt váratlant húzni Böde Dániel hátravezérlésével, noha a csapatkapitány fiatalon is megfordult a védelemben vagy éppen egy sorral feljebb. Továbbá amellett sem szabad elmennünk szó nélkül, hogy az ős-paksi Szabó János is úgy futballozik baloldali mindenesként, mint a legjobb éveiben.

+ Hahn János gólkirályi címe:

Mostanában nagyon ritka volt, hogy az NB I-ben magyar játékos 20 gól fölé jusson, de idén ez is sikerült. Hahn 22 góllal lett a legjobb góllövő, mindezt úgy, hogy két tizenegyest is elrontott a bajnokság során. Teljesítménye nagyban köszönhető a Bognár féle filozófiának, valamint annak, hogy maga mellé fogadta az úszóedzőként megismert Shane Tusup-ot afféle mentáltrénerként. Természetesen a csatár játéka nem kerülte el Marco Rossi figyelmét sem, a magyar válogatott szövetségi kapitánya az Eb-re készülő szűkített keretben is számít a paksi 9-esre.

+ Bognár István tündöklése:

Annak ellenére, hogy talán nincs nehezebb a futballban, mint amikor a saját édesapád az edződ, a kis „Stefi” olykor hol a fatert, hol önmaga korábbi legszebb éveit idézte ebben a szezonban. Talán nincs olyan futballszerető ma Magyarországon, aki ne látta volna szívesen legalább az EB-re készülő 30-as keretben, főként Kalmár és Szoboszlai hiányában, ugyanakkor, ha a folytatásban is így teljesít, akár már az őszi VB-selejtezőkön ott lehet a nemzeti csapatban. Harminc bajnoki mérkőzésen huszonhárom kanadai pontot szerzett (10 gól, 13 gólpassz), gyakorlatilag a csapata agya volt az egész szezonban. Militár Iván kollégánk elemzése megmutatja, miért is volt ilyen jó idén Kisbogesz.

 

Bognár István: régen „csak” irányító, ma modern és sokoldalú

 

Túl sok kapott gól:

Őszintén szólva nagyon nehéz bármi rosszat írni a Paksról, hiszen tényleg jó volt nézni a meccseiket, ugyanakkor ismerve a fentebb már kifejtett Bognári filozófiát is, annak aligha örül a mester, hogy a csapat majdnem meccsenkénti kettes átlaggal 64 gólt kapott az idény során. Ha ezt csak körülbelül tízzel vissza tudja fogni jövőre az együttes, akkor sokkal szebb idény elé nézhet.

 Kapusposzt:

Sérülések, betegségek, formaingadozások miatt a Paks mindhárom kapusa meglepően sok mérkőzést kapott. Hegedüs Lajos 19, Rácz Gergő 9, Holczer Ádám 6 mérkőzésen szerepelt az idényben, ugyanakkor egyiküknek sem volt kimagasló idénye, sőt, azt kell mondanunk, mindannyian többre képesek annál, mint amit idén láttunk tőlük.

Vendégként még nem megy:

Tizenhat idegenben lejátszott mérkőzésén mindössze négyszer nyert az együttes, amely még így is majdnem a dobogón tudott zárni. Ha még két-három meccset tudott volna hozni idegenben is a gárda, akkor most európai kupaindulásról írhatnánk a Tolna megyeiek kapcsán.


 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

Mi vár a Paksi FC csapatára?

Ha valamit biztonsággal állíthatunk az az, hogy továbbra is csak magyar játékosokat foglalkoztat majd a klub. Egy ilyen eredményes szezon után az sem kérdés, hogy az új idény kezdetén is Bognár György ül majd a kispadon, azonban fontos, hogy milyen kerettel dolgozhat majd. Nem vállalunk nagy kockázatot, ha kijelentjük, lesznek érdeklődők a keret játékosaiért, főleg gondolunk itt Hahn-ra, aki ha még az EB-n is mutatna valamit a francia-portugál-német trió ellen, biztosan jó pénzért értékesíthető lenne – bár már most is hallani német, török és lengyel érdeklődőkről vele kapcsolatban. Mellette még Bognár István távozására látunk némi esélyt, bár ha távozik, azt csak külföldre teszi meg minden bizonnyal, idehaza már aligha lesz olyan csapat, amelyhez elmenne onnan, ahol ilyen kiválóan szerepelt. Az is fontos ugyanakkor, hogy valószínűleg a futballisták is látják, hogy Pakson most jó lehet labdarúgónak lenni, nem csak a szurkolók, de a játékosok számára is vonzóbb egy attraktív, támadó szemléletű csapat, mint egy foggal-körömmel védekező. Ez javíthatja a klub tárgyalási pozícióját a kiszemeltekkel, amire szükség is lesz, mert a védelem – beleértve a kapusposztot is – stabilizálásra szorul és valószínűleg a támadósorban is kellenek új arcok, főleg ha Hahn Jánost tényleg nem tudják megtartani. Amíg Bognár György a Paks edzője, felfogásbeli változásra nem számíthatunk, ugyanezt a gólra törő, attraktív futballt várhatjuk a tolnaiaktól, de jövőre már nehezebb dolguk lesz, mert az ellenfelek vélhetően még jobban felkészülnek majd erre. Ráadásul a többiek külföldi játékosokat is szerződtetnek majd, míg a Paks nem, ami amekkora erény a klubra nézve, akkora hátrány is az átigazolási piacon. Ha a védekezést is rendbe tudja tenni a szakmai stáb és a támadójáték legalább ennyire hatékony lesz, nem lesz meglepetés az előző években rendre a kiesés elől menekülő klubtól egy újabb felsőházi helyezés.

 

Írj hozzászólást