Az angol címvédő a Bajnokok Ligájára összpontosíthat – innen folytatja a Manchester City

Annak alkalmából, hogy ismét Premier League mérkőzéseket láthatunk szerdától, érdemes visszatekinteni és felfrissíteni emlékezetünket a Manchester City szezonja kapcsán, és hogy pontosan hol is hagyták abba még március elején.

Regisztrálj az Unibetre, és fogadj a Premier League és a Manchester City mérkőzéseire!

Természetesen Pep Guardiola csapata ismét hatalmas várakozásokkal futott neki a 2019/20-as szezonnak, ami nem csoda a tavalyi teljesítményük után, mivel mindent megnyertek a ködös Albionban, amibe természetesen a bajnoki címvédés is beletartozott. Az egyetlen, még sohasem teljesült vágyuk a Bajnokok Ligája-győzelem maradt számukra, ezért az új szezonra mindenképp még nagyobb hangsúly kerülhetett az elitsorozatra. A keret már nagyjából teljes volt, ezért a híresen mély és minőségi gárdában csupán apróbb változtatásokra került sor.

Távozott tőlük Danilo, Fabian Delph és az egykori csapatkapitány, Vincent Kompany. Erősítésként többek között Joao Cancelo jött jobbhátvédnek, valamint Rodrit szerződteték az Atletico Madridból, hogy a már 35 éves Fernandinho középpályás szűrőszerepét átvehesse.

A City ismét jól kezdte a bajnokságot, azonban novemberben apróbb repedezések mutatkoztak a teljesítményükben. Ebben a hónapban becsúszott egy döntetlen a Newcastle ellen és két további iksz a Bajnokok Ligájában, illetve egy viszonylag nagy arányú vereség (3-1) a legnagyobb riválistól, a Liverpooltól. Klopp csapata szépen kihasználta a City védekezésbeli hibáit, amely szekcióval egyre több probléma adódott az idény során.

Liverpool go eight points clear with 3-1 victory over Manchester ...

A tél folyamán némileg szerkezetet is váltottak, pontosabban visszahozták a repertoárjukba a három védős rendszert, ami jobb alapot nyújthat az ellenfél védelmi vonalai közötti létszámfölény kialakításában, valamint a széleken való egy-az-egy elleni szituációk kreálásában is kedvezőbb lehet.

Azonban a háromvédős szerkezetet csak 1-2 találkozón használták, a többiben megmaradtak a négy védős változatoknál. A szezon előrehaladtával világossá vált, hogy idén nem nagyon lesz kérdés, ki lesz a bajnok, ugyanis a City ponthullajtásait követően a Liverpool tetemes előnyre tett szert velük szemben, ami tulajdonképpen le is zárta a Premier League idei elsőségéért folyó küzdelmét. Arra azért nagyon kevés esély van, hogy miközben a City esetleg hengerel, Klopp csapata majd az összes hátralévő meccsét elveszíti…

Kézenfekvő a kérdés, hogy a miért haloványabb idén Guardiola csapata a bajnokságot tekintve. Miközben a támadójátékban nem látszik a probléma, hiszen 68 találatnál járnak, ami 2,4-es gólátlaggal a hátralevő 10 meccsükre további 24 gólt, azaz összesen 92-t jelent. Ez csupán 3-mal lenne kevesebb, mint a tavalyi szezonban elért találatok száma. Azonban a védekezésben már más a helyzet.

Ahogy közismert, a City játékának a labdabirtoklás az alapja, ha pedig labdát vesztenek alapvető jelentőségű, hogy gyorsan visszaszerezzék. A letámadásukban viszont mintha visszaesés történt volna, legalábbis a statisztikák azt mutatják, hogy az ellenfelek többet jutnának el Ederson kapujáig. A várható gólmennyiség, amit kaphatnak, a tavalyi átlag majd duplájára emelkedett, azaz közel 1 gól/meccs, miközben a ténylegesen bekapott gólok száma a tavalyi 0,5-ről 1,0 gól/találkozó értékre emelkedett. Sőt, idén már 8 találattal többet engedtek az ellenfeleknek, mint a tavalyi Premier League egész kiírásban, pedig  ugye most még további 10 meccsük hátra van. Guardiola is elismerte, hogy ezen a téren problémájuk adódott, a kérdés csupán az, hogy sikerült-e megtalálni a megoldást a kényszerszünet alatt, és van-e ideje s lehetősége a katalán trénernek, hogy kijavítsák ezeket a szezon folytatására? Esetleg éppen erre lehet gyógyír Juanma Lillo érkezése az edzői stábba, aki a télen távozó Mikel Artetát hivatott pótolni?

 

Premier League: Juanma Lillo se irá como segundo de Pep Guardiola ...

 

A Premier League ugyan eldőlni látszik a Liverpool javára, de a Bajnokok Ligájában továbbra is talpon vannak Guardiola tanítványai. Még február végén ott maradt abba a sorozatuk, hogy a legjobb 16 közötti első mérkőzésen sikerült 2-1-re legyőzniük a Real Madridot a Bernabeuban. Kiváltképp fontos lehet az idei Bajnokok Ligája menetelés, mivel amellett, hogy az egyetlen nagy trófea, amit bezsebelhetnek idén, még azt is számításba kell venniük, hogy könnyen lehet, egy darabig ez lehet az utolsó alkalmuk, hogy Európa trónjára ülhessenek, mivel a City szezonjának egyik legfontosabb momentuma volt az UEFA határozata, mely két évre eltiltaná őket a nemzetközi kupaszereplésektől. Ez a kérdés hamarosan eldőlhet, a fellebbezésük jelenleg is a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAF) asztalán hever. Ezzel kapcsolatosan hamarosan válaszokat kaphatunk, miközben az szerdán délután derülhet ki, hogyan folytatódnak az UEFA-sorozatok az idén. Közte a Manchester City és a Real Madrid visszavágójával.

 

Manchester City makes a comeback and leaves Real Madrid very ...

Írj hozzászólást