Az Eb-n válna rekorderré – Teemu Pukki

Egy kis délkelet-finnországi városból indulva egy igazi hullámvasutazást átvészelve járult nagyban hozzá ahhoz, hogy hazája története első Európa-bajnokságára készülhet. Mindössze két találatra van a legendás Jari Litmanen válogatottbeli gólrekordjáról, amit akár már a kontinensviadalon beállíthat, három mérkőzésen jó esélye lesz rá.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

A történetünk 1990. március 29-én kezdődik, mikor is a kis Teemu az orosz határtól nem messze fekvő Kotkában megszületik. A saját elmondása szerint arrafelé a labdarúgás és a kosárlabda volt a legmenőbb a fiatalok közt, annak ellenére, hogy a finnek nemzeti sportja a hoki. A helyi fociklub, a KTP nem sokkal azután mondott csődöt, hogy ő elkezdett ott játszani az utánpótlásegyüttesben, amely ettől függetlenül a város jóvoltából életben maradt.

A hamvaiból újjászülető klubnál kapta meg első profi szerződését 16 évesen, s közben szépen járta végig a nemzeti együttes utánpótláscsapatait, ahol több nemzetközi együttes is felfigyelt rá. A Chelsea-nél még próbajátékon is járt, de ő maga mindenképp Spanyolországot favorizálta, mert a vonzotta az ottani jó idő. A Sevilla befutó ajánlata annyira elcsábította, hogy még az iskolát sem fejezte be odahaza, pedig a szüleinek ez volt a válasza arra, hogy miért nem ment Angliába, mikor a „kékek” hívták.

 

KÖLTÖZKÖDÉSEK SORA

Andalúziában a nyelv mellett a számára csaknem felfoghatatlan hőmérséklettel is meg kellett küzdeni, ami nagyban nehezítette a beilleszkedését, s bár a második csapatban nem teljesített rosszul, a felnőttek közt csak a padon jutott neki egy-két alkalommal hely. Mire bemutatkozhatott volna, távozni kényszerült. Egy komoly csalódást megélve tért vissza Finnországba, ahol is a fővárosi HJK csapatában folytatta. Itt a negyvenéves Jari Litmanennel, a leghíresebb finn labdarúgóval játszott együtt, aki nagyon komoly hatással volt rá.

 

„Az edzőtáborban tudtuk meg, hogy ő is odaigazolt, mindenki nagyon boldog volt – idézi fel Pukki. – Sokat tanultam abból, ahogyan átlátta játék közben a teljes pályát. Bár már nem volt olyan gyors, mégis volt benne valami különleges.”

 

Csupán egy naptári évet töltött el odahaza, ezalatt megint megteremtette magának az esélyt, hogy visszatérjen, hiszen a 33 lejátszott meccse során 18 gólt és tíz asszisztot jegyzett. Ez önmagában nem biztos, hogy elég lett volna, de a EL-selejtezőjében a Schalke 04 elleni két mérkőzésen háromszor is bevette a gelsenkircheniek kapuját, amit a német együttesél egy szerződési ajánlattal honoráltak.

 

 

„Az a két meccs a Schalke ellen megtette a hatását: az átigazolási időszak utolsó napján kerestek fel, majdnem buktuk a szerződést” – mondja Pukki azon gondolkodva, milyen irányt vett volna a pályafutása, ha nem igazol Németországba. – Nagy előrelépés volt. Tudtam, hogy nem kerülök be egyből a kezdőcsapatba: ott volt Klaas-Jan Huntelaar és Raúl, aki olyan volt, mint Litmanen. Kicsit idősebb, de bármit csinált, az elképesztő volt: és még mindig nagyon értett a csavart labdákhoz.”

 

A finn csatárnak nem is termett túl sok babér a Bundesligában. Többnyire csereként kapott esélyt és nagyon nehezen vette fel a ritmust. Az első szezonjában öt, a másodikban három gólig jutott és ami ismét elbizonytalanította és váltásra késztette. A Celtic érdeklődött iránta, hogy végül újabb fordulatot vegyen a karrierje és kipróbálja magát Skóciában is. Az első meccsén megérezhette, hogy miben is más ez az ország és hogy mekkora a futball láz egy teltházas összecsapáson a Celtic Parkban. A nyomás azonban akkor még nem törte meg, mert egy góllal debütált, de ezzel együtt is csak kilencszer talált a kapuba 37 szereplés során, aminek a következtében a kölcsönadása volt a téma a következő nyáron.

 


(X) Ingyenes Eb-tippjáték! Kattints ide, tippeld meg a 2021-es Európa-bajnokság összes csoportmeccsének eredményét, és ha nem találsz el egyet sem, 35 millió forintot nyerhetsz!


 

LASSAN INDULVA, DE CSÚCSRA ÉRVE

Ismét úgy érezte, hogy csak észak jöhet szóba, mert ott ment eddig mindig a játék, így a dán Bröndby-hez került, majd szerződött miután meggyőzte első szezonjában a klubvezetést. Az első két éve nem volt rossz, de annyira kiemelkedő sem, aztán egy belső balhé végén Thomas Frank azonnali hatállyal távozott, miután kiderült, hogy az elnök egy álprofilról kritizálta a munkásságát az interneten. A klubon belüli körülmények elbizonytalanították őt is, de végül Alexander Zorniger kinevezése és a vele való elbeszélgetés meggyőzte a maradásról és a következő két év meghozta az áttörést számára.

 

„Zorniger átszervezte a csapatot. Keményebben kezdtünk dolgozni, engem is felébresztett. Nagyon tetszett, ahogy játszottunk: sokat támadtunk, számos helyzetet teremtettünk. Az utolsó két évem a Bröndbynél csodálatos volt.”

 

Teemu Pukki Brondby
Ekkor még fújhatta a szél a haját. (Forrás: soccersouls.com)

 

Abban a két szezonban 48 gólt szerzett és 23 esetben volt előkészítő, s tudta, hogy a lejáró szerződése okán egy ilyen teljesítménnyel lesz esélye válogatni is az ajánlatok körül. 

 

„Sok helyről kerestek. Amikor először érdeklődtek Norwich-ból, hallani sem akartam róla. Nem ismertem a Championshipet, azt hittem, ott a játék a hosszú passzokról és a bunyóról szól, de tévedtem. Tíz éve talán még így volt. Az ügynököm beszélt rá, hogy találkozzak a menedzserrel, Daniel Farke-val és a sportigazgatóval, Stuart Webberrel. Ők magyarázták el, milyen futballt játszanak Norwich-ban, és elmondták, hogy a Schalke óta figyelnek. Pontos képük volt arról, hogyan játszom, és utánanéztek, milyen ember vagyok civilben: tudni akarták, beilleszkednék-e a csapatba.”

 

A találkozó sikeres volt, Pukki pedig örömmel írt alá az angol másodosztály 14. helyezettjéhez, amivel meghozta élete legjobb döntését. 2018 nyarán jártunk, mikor a Birmingham City elleni bemutatkozó meccsen támadóközéppályásként kapott esélyt, majd egy héttel később jött a debütálás a Carrow Roadon, ahol a West Brom volt a vendég. A finn egy gólt és egy gólpasszt is betett a közösbe az 5-3-ra elveszített mérkőzés alkalmával, de nem csak a vereség zavarta, hanem a posztja is. A Stevenage elleni kupameccsen és a Preston ellen is betalált, de hat forduló elteltével úgy mehettek el a válogatott szünetre, hogy a csapat öt ponttal szerénykedett.

A Nemzetek Ligája első kiírása során Finnország a C3-as csoportban kapott helyet, mint harmadik számú együttes, így senki sem számított nagy eredményre, hiszen az akkori keretben már ő volt a legeredményesebb, de 64 válogatott mérkőzésén csak 12 gólt szerzett. Azonban a Markku Kanerva szövetségi kapitány valami olyat talált ki az előttük álló mérkőzésre, ami működött. Magyarország és Észtország ellen is 1-0 arányban nyertek és mindkétszer Pukki volt a gólszerző. Visszatérve Kelet-Angliába a forma nem romlott és először az új csapatában betették csatárnak, ami ki is fizetődött. Zsinórban négy győzelmet arattak, melyek során három győztesgól és egy meccset eldöntő előkészítés került a neve mellé, a Norwich pedig elindult felfelé a tabellán.

A szezon során megállíthatatlanná vált a finn támadó, aki 29 találatig jutott, valamint tíz assziszt is fűződött a nevéhez. Bekerült a szezon álomcsapatába, ő lett a gólkirály, megválasztották az idény legjobbjának és ami a legfontosabb, bajnoki címet ünnepelhetett a „kanárikkal”.

 

Erre számított? „Egyáltalán nem! – mondja. – Volt két jó idényem a Bröndby-nél, de nem gondoltam huszonkilenc gólra. Elképesztő volt, amikor feljutottunk. Amikor Dániába mentem, magamban búcsút mondtam a Premier League-nek. Azt hittem, ennél feljebb nem viszem.”

 

Teemu Pukki Norwich
A gólkirálynak járó díjjal a kezében a bajnoki pódium előtt (Forrás: skysports.com)

 

Az élvonalba való feljutás egy olyan dolog volt, ami az édesapjának nagyobb örömöt okozott, mint neki, mert az apja mindig is azt remélte, hogy ott fogja látni a fiát játszani. 2019. augusztus 17-én pedig valami olyat láthatott, ami a klub történetében nem sok volt, ugyanis 1993 után az első mesterhármast lőtte a csapat színeiben, és ő az első a Norwich-ban, akit a Premier League Hónap játékosának választottak.

Noha tejfog módjára estek ki a szezon végén, mert 2020-ban egy percre nem mozdultak el a 20. helyről, időközben Pukki történelmi tettet hajtott végre hazájában, hiszen Liechtenstein legyőzésével az ország történetében először kijutottak az Európa-bajnokságra. Tíz meccsen tíz gólt és két asszisztot jegyzett, elévülhetetlen érdemeit pedig az Év sportszemélyisége díjjal is jutalmazták hazájában.

 

„Jari Litmanen megnyerte a Bajnokok Ligáját, ahogy Sami Hyypiä is – vitatkozik Pukki. – Azt hiszem, ennél több kell ahhoz, hogy velük egy szinten legyek, de jólesik, amikor velük együtt emlegetnek, mert fantasztikus pályát futottak be.”

 

A Premier League-ből való kiesést követően többen is arról beszéltek, hogy távozhat Norwich-ból, de végül a maradás mellett döntött, amit nem is bánt meg, ugyanis a Championshipben ismét remekelt. Ezúttal csak 26 találatig jutott a másodosztályban, de a csapat ezzel együtt is megint megnyerte a bajnoki címet. Most pedig ott tartunk, hogy a pénteken kezdődő Eb-n a válogatott gólrekordere is lehet, ha két gólt tud szerezni, amivel beérné egykori csapattársát, Jari Litmanent.

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást