Az egyéniségek diadalát hozta a PSG–RB Leipzig BL-mérkőzés

Sorsdöntő mérkőzésre volt kilátás a Bajnokok Ligája harmadik fordulójában, Párizsban. A Paris Saint-Germain a Manchester City legyőzése után igyekezett megőrizni első helyét a csoportban és fontos lépést tenni a biztos továbbjutás felé az ellen az RB Leipzig ellen, amely az utolsó szalmaszálba próbált belekapaszkodni két vereség után. Ebből végül egy egészen nagy iramú, izgalmas összecsapás kerekedett, amelyet végül ismét a PSG szupersztárjai döntöttek el. Elemzésemben rávilágítok arra, hogy a győzelem ellenére miért nem lehetnek maradéktalanul elégedettek a párizsiak, illetve, hogy miért volt egészen biztató a Jesse Marsch csapatának játéka.

Fotó: BSR Agency / Getty Images


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A párizsiak az utóbbi időben éppen egy kisebb hullámvölgyet éltek meg a francia bajnokságban. A kilencedik fordulóban teljesen váratlanul, egy Stade Rennes elleni vereséggel megszakadt a hibátlan szériájuk, majd a következő bajnokin az Angers ellen is csak a legvégén jött Kylian Mbappé győztes találata. A Bajnokok Ligájában ugyan az FC Bruges elleni szenvedős kezdést feledtette a Manchester City elleni győzelem, a mutatott játékkal nem lehettek teljesen elégedettek. A jobb csapat benyomását összességében az angolok keltették, a párizsiak pedig főleg támadótriójuk egyéni képességeiből profitáltak. Ebből a trióból hiányzott a Leipzig ellen Neymar, aki lágyéksérülése miatt nem volt bevethető, helyette Julian Draxler kezdett Lionel Messi és Mbappé mellett, míg a többi mezőnyjátékos posztján maradt a Manchester City elleni felállás. A kapuban ezúttal Keylor Navasnak szavazott bizalmat Mauricio Pochettino.

A vendég lipcseiek két vereség után az utolsó esélyt próbálták megragadni Párizsban. Marsch csapata nagyon nehezen kezdte a szezont, főleg a védekezése volt eléggé gyenge. Apró reménysugarat jelenthetett viszont, hogy amióta Marsch átállt a háromvédős felállásra már egy fokkal stabilabb képet mutatott a csapat. Ezúttal is egy 3-5-2-s felállást választott az amerikai szakember, amelyben a hátsó sort ezúttal is Willi Orbán próbálta összefogni Mbappé és Messi ellen. Bal oldali szárnyvédőként a kezdőcsapat tagja volt Angelino is, akinek ez a poszt szemmel láthatóan jobban állt. Elöl ezúttal a régi, frankfurti formáját kereső André Silva kapott lehetőséget Yussuf Poulsennel szemben a válogatott szünet előtt világklasszis formát mutató Christopher Nkunku párjaként. Szoboszlai Dominik ezúttal nem jutott szóhoz a mérkőzésen.

 

Biztató lipcsei játék

Egészen intenzíven kezdődött a mérkőzés, ebben pedig nagy szerepe volt a magas, agresszív lipcsei letámadásnak. Ezúttal maximálisan látszódtak Marsch elképzelései a pályán, egész hatékonyak is voltak. A PSG labdajáratásai eléggé esetlegesnek bizonyultak, mivel a vendégek jól lezárták a pálya közepét a széleken pedig a két szárnyvédő – Angelino és Nordi Mukiele – nehezítette meg Achraf Hakimi és Nuno Mendes dolgát. A letámadó szélsőket hátul egy tolódó védősor biztosította, amely ilyenkor egy ide-oda ingázó négyvédős felállásra módosult (a német szakzsargonban pendelnde Viererkette).

 

A Leipzig mélyen az ellenfél térfelén presszingelt. Itt is látható, hogy a pálya közepén Marco Verratti (6) és Idrissa Gueye (27) négy lipcsei játékos gyűrűjében megjátszhatatlan volt, így Nuno Mendeshez (25) került ki a labda. A portugál előtt viszont azonnal ott termett Mukiele (22), aki mögött Mohamed Simakan (2) vezetésével egy jobbra tolódó védősor biztosított

A szászok a jó kezdés ellenére a kilencedik percben mégis hátrányba kerültek. Miután Messi enyhén szólva vitatható módon szerelte André Silvát a fellazuló védelem nem tudott mit tenni a lendületbe jövő Mbappé ellen. A balszerencsés momentum ellenére viszont a vendégek nem omlottak össze és továbbra sem adták fel jól funkcionáló játékukat. Voltak is biztató momentumok szép számmal az ellenfél térfelén végrehajtott labdaszerzéseket követően, amikben elsősorban Konrad Laimer jeleskedett a mérkőzésen, az osztrák középpályás 12 szerelési kísérlettel zárta a mérkőzést.

A fellazuló hazai védelem ellen Nkunku előtt is megnyíltak a területek, de ezúttal André Silva teljesítményére sem lehetett panasz. Az összjátékba sokszor hatékonyan kapcsolódott be, megtartotta a védők részéről neki előretett labdákat, miközben mögötte a fürge csapattársai indulhattak be. A hatékony támadójátékkal kapcsolatban mindenképpen megemlítendő még Angelino, aki bal oldali szárnyvédőként – magasabb alappozícióból indulva – jóval szabadabban kamatoztathatta támadókvalitásait. Fontos szerepet játszott az egyenlítő találatban is a 28. percben.

 

Itt is Nkunku (18) jutott labdához a vonalak között, miközben Angelino (3) – kihasználva a bal oldalon meglévő hatalmas területet – beindult mélységbe. Miután a tizenhatos vonalánál elérte Nkunku passzát középre centerezett André Silva (33) elé, aki góllal tette fel a koronát jó játékára

 

(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 Ft értékben!

 


Ez a szituáció André Silva (33) szerepvállalására világít rá. Miután a Leipzig – Orbán (4) határozott kilépésének köszönhetően – labdát szerzett Laimer (27) azonnal továbbított a portugál csatárnak, aki kissé mélyebb pozícióban várta az átadást. Eközben Nkunku (18) átlósan futott be mögé, ezt pedig Silva észlelte is és első szándékból játszotta meg a franciát, aki viszont ezt a lehetőséget nem tudta kihasználni

A Leipzig az egyenlítést követően kissé visszább vett a tempóból, de azért még mindig igyekezett viszonylag magasan megzavarni a PSG építkezéseit. A németek ugyan védekezésben stabilabb képet mutattak, mint például a Manchester City elleni mérkőzésen, rések azért időnként keletkeztek a pajzson. A háromfős középpálya ellen például adták magukat az átforgatási kísérletek. A visszamozgó párizsi támadók ellen rendszerint az egyik lipcsei védő lépett ki agresszíven, akár a félpályáig, ez pedig nyilvánvalóan szintén réseket eredményezett Mbappéék számára, bár azért a háromvédős rendszerből adódóan ezek hatékonyabban voltak levédekezhetők. Mohamed Simakan volt talán a védelem leggyengébb pontja. A francia előszeretettel rontott ki a védővonalból viszont ezt sokszor rossz ütemben és fegyelmezetlenül tette, így mögötte Orbánra hárult nagy feladat, hogy korrigálja a hibát.

 

A 30. percben Messi (30) átforgatása után egy Mendes (25)–Draxler (23) kényszerítő után előbbi indulhatott meg Gulácsi Péter (1) kapuja felé. Látható, hogy Simakan (2) nagyon mélyen követte Draxlert, eközben pedig hátul nyitott területet. Itt is Orbán (4) remek keresztezésén múlott, hogy ebből nem lett helyzet

 

Az egyéni hibákat megbüntette a PSG

Erős túlzás lenne azt állítani, hogy ezen a mérkőzésen sziporkázott volna a PSG támadójátéka. A vendégek sok esetben hatékony presszingje csak még jobban rávilágított a franciák csapatjátékszintű problémáira. Már a Manchester City elleni mérkőzésről készített elemzésemben is kiemeltem, hogy Pochettino csapata túlságosan a Messi–Mbappé–Neymar hármas egyéni képességeire épít, ami hosszú távon nem biztos, hogy hatásos. Ezen a mérkőzésen a PSG a mérkőzés nagy részében 70% fölött birtokolta a labdát, viszont ez a fölény nagyrészt meddőnek bizonyult. Az első félidő végére és a második félidő elejére a Leipzig átadta a kezdeményezést, viszont ezzel a hazaiak nem igazán tudtak élni. Jellemzően a szélen akadtak meg az építkezések, mivel túlságosan középen tömörültek a támadók. Márpedig a centrumban Verratti egy-két bátor megindulásán kívül nem sok babér termett. Gueye és Ander Herrera teljesen súlytalanok voltak a határozott lipcsei középpályások ellen, nélkülük pedig nem igazán tudott felépített akcióból átjutni az ellenfél térfelére a francia listavezető.

 

Itt is egy szélen megakadt párizsi építkezés megfigyelhető. Mivel nem volt mélységi beindulás a félterületben Nuno Mendes (25) kénytelen volt hátrafelé tenni a labdát

Az 57. percben még égetőbbé vált a hazaiak helyzete, miután a két szárnyvédő – Angelino és Mukiele – koprodukciója jóvoltából előnybe kerültek a vendégek. Kisvártatva Pochettino le is kapta a pályáról a haloványan teljesítő Gueye-t és Herrerát, viszont a helyükön Georginio Wijnaldum és Danilo Pereira sem tudtak sokat dobni a játékon. A párizsiak szerencséjére végül Marsch csapata a segítségükre sietett. A 67. percben Tyler Adams vesztett labdát saját térfelén, ez pedig elég is volt ahhoz, hogy Mbappé passza után Messi – a kapufa segítségét is igénybe véve – egyenlítsen. A fordítást egy büntető hozta el a 74. percben, miután Simakan végső kétségbeesésében a földre vitte a beinduló Mbappét. Miután Messi pimasz módon értékesítette a tizenegyest, a Leipzig találta magát kezdeményező szerepben, viszont már nem tudott újítani, sőt a végén egy kihagyott büntető is kellett ahhoz, hogy ne legyen nagyobb a különbség.

 

Összegzés

A PSG ugyan vezeti a csoportját, de a mutatott játék közel sem annyira meggyőző. Az FC Bruges elleni első fordulós szenvedés után újra fény derült arra, hogy amint nekik kell kezdeményezniük tanácstalanná válik a támadójáték. Marsch Leipzigje egy pontra talán rászolgált volna, hiszen egyenrangú ellenfele volt a párizsi sztárcsapatnak. A pályán ezúttal már láthatók voltak az amerikai edző elképzelései, az már más kérdés, hogy hosszú távon ez az intenzív futball mennyire lesz hatékony. A jó teljesítmény viszont a bosszantó egyéni hibák miatt nem ért semmit, így a lipcseiek szinte reménytelen helyzetből várhatják a folytatást.

 

Melyik csapat nyeri a Bajnokok 2021-2022-es szezonját?

4,75 – Manchester City

5,00 – Bayern München

6,25 – Paris SG

8,00 – Liverpool 

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Bajnokok Ligája/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!

Írj hozzászólást