Az elesettek és a szegények klubja a PSG árnyékában

A futballromantikusok és a groundhopperek egyik kedvenc csapata a Red Star Paris. Míg néhány kerülettel odébb katari pénzen próbálnak sikereket vásárolni, addig a város egyik legszegényebb negyedében a szurkolók a kommunista eszmék mentén próbálják életben tartani az egyik legsokszínűbb és legegyedibb klubot.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A mai modern futballban igazán üde színfolt a Red Star Paris, amelynek nem csak Párizsban, de a francia labdarúgásban is fontos szerepe volt a két világháború előtti időszakban. Az 1897-ben alapított klub egyike Franciaország legrégebbi sportegyesületeinek, csak a szintén párizsi, erős brit gyökerekkel rendelkező Standard AC, a normandiai Le Havre AC és a hatszoros bajnok Girondins Bordeaux idősebb a Red Starnál. A közel 125 év alatt jobbára elkerülték a komolyabb sikerek a Red Start, annak ellenére is, hogy az első világháborút követően volt egy jó időszaka:

1921 és 1928 között négyszer nyerte meg a Francia Kupát, majd utoljára 1942-ben hódította el a trófeát, többek között a Huszton született, Simonyi Andrással a soraiban (az 1990-es évek végén ifj. Albert Flórián és Keller József is volt a klub játékosa).

Ugyanakkor bajnokságot egyszer sem sikerült nyernie, sőt, az élvonalban is viszonylag régen, 1975-ben szerepelt utoljára.

Egyetlen komolyabb párizsi csapatként könnyen életben tudott maradni a Red Star, ugyanakkor a Paris FC (1969) és a Paris Saint-Germain (1970) megalakulását követően már nem tudta megtartani szurkolóit és pozícióját a francia labdarúgásban.

A PSG csillogása és gazdagsága elszippantotta a jómódú fővárosiakat, akik komolyabb és sikeresebb csapatnak kívántak szurkolni, mint az első- és a másodosztály között ingázó Red Starnak, ráadásul az erős baloldali beállítottság sem segített a helyzeten. A politika később a PSG-t sem kerülte el, elég csak az 1990-es évek végére, a 2000-es évek elejére gondolni, amikor a klub szélsőjobboldali és szélsőbaloldali szurkolói csoportjai sokszor a lelátón estek egymásnak, ami odáig fajult, hogy 2010-ben már emberéletet is követelt a két rivális csoport harca.

A Red Starnak a munkásosztállyal való kapcsolata már az alapításkor adott volt, a klub alapítója és első elnöke az a Jules Rimet, akinek a FIFA, a Francia Labdarúgó-szövetséget és a labdarúgó-világbajnokság alapításában, megszervezésében is óriási szerepe volt. Ugyanakkor a Red Star név nem a kommunista jelképből származik, hanem Rimet angol nevelőnőjétől, aki ezt a nevet brit Red Star hajótársaság tiszteletére választotta.

 

Jules Rimet figyeli, amint csapata átveszi az 1942-es francia kupagyőzelemért járó trófeát

 

Ennek ellenére igen komoly szerepe van a klub címerében található vörös csillagnak a Red Star Paris és a kommunista nézeteket valló drukkerek egymásra találásának.

Elég csak a szurkolók egyik példaképére, az olasz származású, de már Franciaországban született kapusként és jobbszélsőként is szereplő Rino Della Negrára gondolni, aki az örmény származású Missak Manouchian által irányított francia partizáncsoport harcosa volt. Annak ellenére, hogy Della Negra igazolt játékosa volt a Red Starnak, sosem lépett pályára a csapatban, 1944-ben lőtték agyon német katonák. A csapat és szurkolói 2004-ben állítottak emléktáblát a tiszteletére a stadionban, a Stade Bauer főtribünje pedig azóta az ő nevét viseli.

 

Szurkolók emlékeznek hősükre (forrás: redstar.fr)

 

Annak ellenére, hogy Rimet jómódú fűszerárus szülők gyermekeként nőtt fel, hamar megtalálta a kapcsolatot a párizsi munkásosztállyal. Ennek is volt köszönhető, hogy a Red Star azon első klubok közé tartozott, amelyek nem tettek különbséget szurkolóik között a társadalmi helyzetük alapján és ezt igyekeznek a mai napig betartani. Szüksége is van erre a hitvallásra a Red Starnak, hiszen nem éppen előkelő környéken van a stadionja.

Közigazgatásilag nem tartozik Párizshoz Seine-Saint-Denis megye (itt épült a Stade France is), ahol a klub székhelye is található (egészen pontosan Saint-Ouen-sur-Seine városa), de szinte már egybe nőtt a metropolisszal. A környéken rendkívül magas a munkanélküliség, a 36%-ban bevándorlók lakta településen minden negyedik fiatalnak nincs munkája. Számukra a futball lehet az egyik mentsvár egy jobb élet reményében, ráadásul közel sem mindegy, hogy a PSG magas vagy a Red Star Paris megfizethető tagdíját kell vállalniuk.

Márpedig a szegénységben élő gyermekeknek szinte az egyetlen kitörési lehetőség a futball, ráadásul a környékről több ismert játékos származik, elég csak az itt felnővő Kylian Mbappét vagy Ryad Mahrezt említeni.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Ezeket a tehetséges fiatalokat próbálja meg összegyűjteni a Red Star, a nemrég kinevezett kreatív igazgatóval, a Manchester Uniteddel FA-és Szuperkupát, majd a Bordeaux-val bajnoki címet nyerő David Bellionnal. Ráadásul nemcsak a futballpályán, de egyéb módon is próbálják tanulásra ösztönözni a gyerekeket, akik lehetőségek híján valószínűleg az utcán tengődnének céltalanul és csak lejjebb csúsznának a társadalmi ranglétrán. Bellion feladata, hogy hidat építsen a labdarúgás és a művészetek között, hogy ne csak a pályán, hanem egyéb módon is kifejezhessék magukat ezek a gyerekek.

A Red Star Lab létrehozásával ez volt a célja a klub tulajdonosának, a filmproducer, Patrice Haddadnak, aki szívén viseli a helyi fiatalok sorsát. A klub költségén többek között olyan műhelyfoglalkozásokon vehetnek részt ezek a srácok, ahol megtanulnak beszédeket mondani, motiválni akár a csapatukat, akár saját sorstársaikat; történelmet tanítanak nekik a megszokott módszer helyett a klub szemszögéből nézve; de megismerkedhetnek a szobrászattal és a művészet egyéb ágaival is. Elmesélhetik saját és családjuk történetét, hogyan kerültek Franciaországba, milyen megpróbáltatásokat kellett átélniük a múltban és kell a jelenben, ezzel is segítve őket a beilleszkedésben.

 

A Stade Bauer, a háttérben az ikonikus panelházzal (forrás: lesechs.fr)

A 64 éves klubtulajdonosnak nem volt egyszerű kivívni a szurkolók tiszteletét és bizalmát. Haddad 2008-ban vásárolta meg a Red Start, alig pár évvel azt követően, hogy a klub a hatodik ligában sínylődött és kishíján megszűnt. Mint minden klubtulajdonosnak, neki is komolyabb céljai voltak, mintsem a félamatőr harmadosztályban versengeni és a már akkoriban is rossz állapotban lévő Stade Bauer felújításán dolgozott. A nagyjából 200 millió eurós beruházás során nem csak a stadion újult volna meg, de pláza, éttermek és bárok is kerültek volna a Bauer környékére. Ezt elsőkörben megvétózták a szurkolók, mondván, a Stade Bauer a klub lelke, ahol nincs helye az ehhez hasonló kapitalista szórakoztató komplexumoknak.

Az ikonikus stadion azonban annyira rossz állapotba került az utolsó években, hogy amikor 2015-ben a Red Star a Ligue 2-ben szerepelt, csak Párizstól 75 kilométerre találtak maguknak átmeneti otthont. A felújítások idén kezdődtek, és szakaszosan történik majd a rekonstrukció, így biztosítva, hogy a Red Starnak ne kelljen albérletbe költöznie az elkövetkezendő pár évben.

Ahogy Bellion fogalmazta meg az angol Guardian újságírójának pár hónapja: „A Red Star egy underground, romantikus, népszerű futballklub, ahol egyáltalán nem számít a társadalmi státus.

Az emberek azért szeretik, mert még mindig megvan benne az az igazi oldschool futballhangulat.

A klub a szabadság és a kreativitás nagyon erős szimbóluma. Nem próbálunk alternatívak lenni, csak kifejezzük azt, akik vagyunk. Egy olyan futballklub, amely a tiszteletre, a szeretetre, az alázatra és a sokszínűségre épül”.

Haddad és Bellion projektjének köszönhetően a szurkolók továbbra is politikailag elkötelezettek maradhatnak, nézeteik miatt nem lesznek száműzve a lelátókról. És bár a sikerek messze elkerülik a francia futball egyik legrégebbi szereplőjét, nem kell bajnoki címeket, komoly szerződtetéseket vagy sztárfocistákat venni, hiszen ez a szinte karitatív szerepvállalás az, amivel azonosulni tudnak a drukkerek. Nekik csak egy vörös csillagra van szükségük a zöld mezen, és egy olyan klubra, amely valóban jelent valamit, amely képviseli az értékeiket, és tükrözi az igazságosabb világba vetett hitüket.

 

Ki szerzi a párizsiak közül a legtöbb gólt a Ligue1 idei szezonjában?

1,68 – Kylian Mbappe

2,50 – Lionel Messi

8,00 – Neymar


Kattints ide és fogadj átigazolásokra az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást