„Az én focim” – Lefordítottuk Andrea Pirlo szakdolgozatát

Exkluzív betekintés a Juventus friss szakvezetőjének UEFA Pro edzői pályamunkájába.

ROME, ITALY - SEPTEMBER 27: Juventus head coach Andrea Pirlo looks on during the Serie A match between AS Roma and Juventus at Stadio Olimpico on September 27, 2020 in Rome, Italy. (Photo by Paolo Bruno/Getty Images)


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

„AZ ÉN FOCIM”

Amikor játékrendszerekre gondolunk, kismillió történelmi példa villanhat fel előttünk: az angolos felívelgetéstől a németes szervezettségen, a hollandos totális futballon és az olaszos catenacción keresztül a modern pozíciós játékig. Pirlo ez utóbbit vizsgálta és gondolta tovább szakdolgozatában.

 

„Az én focim alapötlete egy proaktív futballra való törekvés, amelyben kulcsfontosságú cél a labdabirtoklás és a támadás. Totális és kollektív futballt szeretnék játszani, 11 aktív játékossal mind támadásban, mind védekezésben. A terek és az idő manipulálásával mindkét fázisban az a célunk, hogy irányítsuk a játékot. A “játéknak” kell összekötnie a csapatom játékosait.”

 

– írja Pirlo rögtön a bevezetésben. Elgondolásának alapeleme – minő meglepetés! – a labda! Azt akarja megtartani, labdavesztés után pedig minél gyorsabban visszaszerezni. Eddig nincs nagy világmegváltás, eddig is sejtettük, hogy ez a gömbölyű bőrbigyó a futball nevű játék kulcsa.

Na de a mögöttes filozófia tárgyalása; a más sportágakból, például a kosárlabdából már ismerős analitika súlyának felismerése és felhasználása például az ideális játékosok jellemzőinek meghatározásában, vagy az aktuális ellenfelek többrétegű feltérképezésében; vagy akár a konkrét, általa preferált alapelvekből származó játékstílus mélyrehatóbb bemutatása igenis újdonság értékű lehet szakavatott(abb) olvasók számára is!


Pirlo előtt meghajolt a bizottság, miután sikeresen megvédte a dolgozatát (Fotó: FIGC)FUTBALLFILOZÓFIA

Mely edzők melyik korábbi csapataiból merített ihletet? Mi az ideális kapus két fő ismérve? Hogyan osztjuk fel a pályát a játékosaink között vertikálisan és horizontálisan támadásban és védekezésben is, és mi az egyes posztokon szereplők konkrét feladatai? Mi Pirlo szerint a támadó fázis egyik kulcsa, ami valójában védekezést jelent? Hogyan használjuk ki a szabad tereket, és ami fontosabb, hogyan kreáljunk ilyeneket? Miért kritikus a „harmadik ember”? Hogyan függ össze a szélesség, a mélység és a befejezés? Átlagosan milyen százalékban sikeres, mennyi ideig tart, és hány játékos szükséges az ellenfél letámadásához a saját térfelén? Mi a célzott letámadás lényege? Tényleg fix 4-4-2 az a 4-4-2, vagy valami képlékenyebb? Ki és hogyan védekezzen a tizenhatoson belül, ha oldalról jön a labdás ellenfél? Mi a csuda az, és miért kritikus a megelőző játék?

Ezekre a kérdésekre is választ ad Andrea Pirlo tartalmi mélységéhez képest meglepően nyúlfarknyi (alig 17 oldalas) tanulmánya.

A szakdolgozatot magyarul IDE KATTINTVA olvashatod el!

Írj hozzászólást