Az Eredivisie reflektorfényben lévő fiataljai

Ha a holland bajnokság szóba került, akkor mindenkinek az Ajax, a Feyenoord és a PSV az a három csapat, amely egyből eszébe juthat, mint a legnagyobb holland tehetségeket kinevelő együttesek. Bár a helyzet természetesen nem ilyen egyszerű, ám most nálunk ők kerülnek előtérbe, hisz itt vannak azok a fiatalok, akik leginkább reflektorfényben vannak.

Eredivisie csillagok danilo

(X) Fogadj a holland bajnokság küzdelmeire kockázatmentesen 20 ezer forintig!


 

Az előző részben a rejtett csillagokról volt szó, most pedig azok jöhetnek, akik vagy jelen pillanatban is a nagy trió (Ajax, PSV, Feyenoord) egyikében játszanak, vagy náluk nevelkedve tanulták meg az alapokat, de most épp kölcsönben bizonyíthatnak.

 

DONYELL MALEN (PSV, CSATÁR) – A SOKOLDALÚ ÖRÖKMOZGÓ

Eredivisie csillagok Malen


Az utánpótláskorosztályok során még az Ajax mezében villogott, amit egy londoni kétéves kirándulás után az eindhoveniek csíkos dresszére cserélt, hogy itt már megalapozza a jövőjét is a suriname-i felemenőkkel is rendelkező 21 éves csatár.

Két szezonnal ezelőtt már alapembere volt a „Boeren” együttesének, tavaly pedig csak a sérülések miatt nem tudott még meghatározóbb lenni, pedig a statisztikái már azon a tizennégy bajnokin is kiugrottak a csapaton belül amelyeken pályára tudott lépni.

Roger Schmidt 4-2-2-2-es rendszerében bár elméleti síkon csatárt játszik, valójában viszont a teljeskörű szabadság jellemzi – vagyis a támadóposztok mindegyikén feltűnik – mikor a labdát birtokolja a csapat. Az állandóan mozgásba lévő, magát passzopcióként rendszerint üresen felkínáló Malen egyik legfőbb erőssége, hogy a szkennelésnek köszönhetően szabadra tudja játszani magát.

Nagyon sokat lép vissza a vonalak közé, de a pálya szélén is rendszeresen feltűnik. A „duplahatos”-típusú mélységi irányítós játékban az ő visszamozgásai egy olyan dimenziót nyitnak meg a csapat számára, amit a robbanékonyságával és a kiváló irányváltásaival tudnak maximalizálni. Az őt lekövetni próbáló védők rendszerint nem tudják, hogy mi fog következni, ami egyenlő azzal, hogy már szinte vesztettek is egy párharcot ellene.

Az ifjú támadó hihetetlen könnyedséggel tudja a testét irányítani a rendkívül laza csípőjének hála, így pedig bármikor el tudja adni a testcseleket, ami a lefordulásoknál és az egy az egy elleni szituációkban is kamatoztatható.

A kapu előtt – főleg a 14-es zónában – már azon jár az agya, hogy mely pillanat és mely szög lenne az ideális a lövéshez vagy épp a társ megjátszásához. A meccsenkénti 3,7 lövésének közel 40%-a, valamint a kulcspasszainak a kétharmada ebből a területből indított. Ennek ellenére persze a boxon belül is képes kiválóan helyt állni, mert van pár lesipuskás találata is, de ő nem az a tipikus befejező csatár, hanem inkább az, aki visszavontabban szabadon játszhat.

Talán a legnagyobb gyengesége, hogy már két komolyabb sérülés is partvonal mellé kényszerítette csaknem fél-fél évre.


 

ORKUN KÖKҪÜ (FEYENOORD, KÖZÉPPÁLYÁS) – KÉT LÁBON JÁRÓ TÉRFIGYELŐ KAMERA

Eredivisie csillagok Kökcü


Ahogy azt a neve is sugallja, van némi török vonal is a családfában, s a mindössze 19 éves középpályás mára már a „Ay-Yıldızlılar”ban is bemutatkozott maga mögött hagyva a holland utánpótlás-válogatottat. Rá lehetne sütni, hogy ő egy hagyományos box-to-box középpályás, de ez amennyire igaz lenne, annyira lenne a képességeit tekintve behatároló is, mert ennél sokkal szélesebb repertoárja van a pálya középső harmadának megjátszását illetően, főleg támadásban.

A támadó felfogású 4-3-3-as hadrendben rendszerint ő a bal oldali „nyolcas”, akinek a labdakihozataloktól kezdve a támadások biztosításáig mindenre van ereje és kellő intelligenciája, hogy a posztjának sokrétűségét annak sokszínűségével vegyítse.

Magasan presszingelő ellenfelek ellen sokat lép vissza a „hatos” mellé, hogy segítse a támadásépítést. Itt figyelhető meg a legfőbb erőssége: a térlátása. Rendkívül gyorsan felméri a terepet és a lehetőségeit, sőt idő közben átlátja azt is, hogy az épp labdát birtokló társ számára milyen helyzetben tudna a legjobb opció lenni, hogy megkönnyítse a helyeztét. Mikor elindult irányába a játékszer, már akkor a szkennelés az első számára, amivel a reakcióidejét még tovább tudja gyorsítani, mert még nincs is a birtokában a labda, de már tudja, hogy mit akar kezdeni vele. Mindkét lábával kiválóan tud játékba avatkozni, ami plusz opciókat nyújt minden esetben.

Mélyen védekező gárdák ellen jön ki, hogy mennyire remekül passzol. Dick Advocaat ilyen helyzetekben mélységi irányítóként használja, sokszor cserélnek helyet Ferrel – aki az eredeti hatos –, aki a lövései miatt jobb, ha közelebb van a kapuhoz, mert kettejük közül ebben a rutinosabb holland a magasabbra taksált. 

Az alacsony súlypontjának is köszönhetően remekül tud cselezni, mert könnyedén billent ki egyensúlyából az ellenfeleket, s bár csak 3,5 körüli a kilencven percre vetített cseleinek a száma, de a 70% feletti sikeressége már igazán imponáló.

Védekezésben vannak még hiányosságai, de többnyire ő az, aki a három középpályás közül a legmagasabban játszik off-the-ball, neki inkább a presszing a feladata, valamint a hátulról szervezés megakadályozása.


 

RYAN GRAVENBERCH (AJAX, KÖZÉPSŐ KÖZÉPPÁLYÁS) – A MEGINDULÁSOK MESTERE


Az igazi helyi fiú, aki a városban született és mikor 2010-ben csatlakozott Amszterdam topklubjához, akkor a lehető legjobb pályára állította a karrierjét. Az előző idényben párhuzamosan volt a tartalékcsapat vezére és a felnőttek közt a feltörekvő sztárpalánta, idénre pedig ki is virágzott.

A még mindig csak 18 éves középpályás testi adottságai alapján prototipikus méretekkel rendelkezik, és már a fiatal kora ellenére is kellő izomzat van rajta, hogy Erik ten Hag rendszerében ő legyen az egyik kulcsszereplő. Akár a 4-3-3, akár a 4-2-3-1 (ekkor a bal oldali „hatos” poszton játszik) az edző választása, Gravenberch feladata a védők előtt biztosítani.

A testi erejét és a hosszú lábait egyaránt kiválóan kamatoztatja labdaszerzések során, s a meglepően jó kezdősebességét is megtanulta kombinálni az ütemérzékével, ami szintén előnyére van ezekben a szituációkban. Az előző idényben mérkőzésenként csaknem 8 párharca volt védekező félként, és közel 70%-os hatékonysággal győztesen jött ki ezekből. Viszont itt megjegyezhető az is, hogy támadó felfogásban az 50% alatti mutatója az egyik gyengeségeként is felróható, mert azon még van mit dolgoznia.

Visszakanyarodva a labdaszerzésekre, ezek után csúcsosodik ki a legnagyobb erőssége. A játékszer megkaparintását követően ő az egyik fő opciója az amszterdamiaknak, hogy azonnal támadásba lendüljenek.

A progresszív megindulásaival – amikor a testi erejét használva úgy gázol át mindenkin, mint egy tank – kiemelkedik a ligában, de a topbajnokságokban is elit lenne a számai alapján. Kilencven percre kivetítve az előző és a mostani szezonban is 5,5 feletti a progresszív labdacipeléseinek a száma.

Az Ajax akadémián olyan filozófiával nőtt fel, amelyben a labda birtoklása és a játék irányítása mindenekfelett áll, ennek megfelelően nagyon magabiztos passzoló (88,92%, ill. idén 89,37%), viszont a passzainak közel fele oldalirányú. Kevés kockázatot vállal, viszont mikor megteszi, akkor az már inkább a támadóharmadban történik, ennek is köszönhető, hogy az előző idényben övé volt a legtöbb boxon belülre juttatott átadás a védekező szellemű játékosok közül (védekező középpályás, szélső-, és belsővédők). 

Minden esély megvan arra, hogy rövid időn belül olyan szinten legyen meghatározója az Ajax együttesének, mint amilyen Frenkie De Jong volt.


 

LUIS SINISTERRA (FEYENOORD, BAlSZÉLSŐ) – A KOLUMBIAI CSELGÉP


Az egykori Once Caldas-nevelés robbanékonyságával és ördöngös cseleivel hívja fel magára a figyelmet, miközben a tükörszélső szerepkörében tetszelegve a bal oldalról indulva a jobbládát használja az esetek döntő többségében.

Komoly félelemre ad okot, hogy a februárban elszenvedett térdsérülése miatt azóta nem láthattuk pályán, de a hírek szerint a rotterdamiak nem is akarják elsietni a visszatérését. Ennek ellenére nem lehetett le hagyni a listáról, mert az előző szezonbeli performanszával helyet követel magának.

A nem túl magas, 21 éves szélső az alacsony súlypontjának is köszönhetően, elképesztő cselekkel bolondítja a védőket, ami számszerűleg 6,7/90 volt, s tette mindezt több mint 60%-os hatékonysággal, ami ekkora mennyiségnél csak Hakim Ziyech számára sikerült.

A beadásokkal hadilábon áll, keveset is kísérletezik, nem ez a fő profilja, sokkal inkább az alapvonalig kihúzódva ad vissza passzokat, vagy épp még ott is cselez és alakít ki ziccereket. A hat előző idénybeli gólpasszából négyet is a második hullámban érkező társ értékesített.

Amikor nem szélsőként veszi ki a részét a támadásból, hanem a félterületeben tud a kapu felé törni, akkor szeret passzokkal operálni. Innen eredeztethető a kulcspasszainak (0,82) és a boxon belülre juttatott átadásainak (2,2) nagyobbik része. Ahhoz képes, hogy a statisztikusok szerint 14 olyan helyzetet alakított ki, amikor 0,5 xG-nél magasabb értékű lövést adhatott le a csapattársa, a hat gólpassz elég gyenge mutató, de erről kevésbé ő tehet, s ez részben válasz is a rotterdamiak nem épp veretes előző szezonjára.

Nem lő sokat, viszont azt lehetőség szerint jó minőségű helyzetből adja le, bár a kaput találási hatékonysága nem épp a legjobb (1,9 shot/90, 44,7% SoT). A lövéseinek háromnegyede a boxon belülről érkezik, a maradék inkább a 14-es zónából.

Védekezésben nagyon sokat kell még fejlődni, mert bár lelkes, a helyezkedés és a tudatosság még nem jellemzi. Sokszor nem érzi, hogy miként kellene fedezőárnyékot adjon, így nyugodtan tud építkezni az ellenfél a jelenléte mellett is.


 

JURGEN EKKELENKAMP (AJAX, IRÁNYÍTÓ) – A HOSSZÚLÁBÚ HELYZETTEREMTŐ


Mindössze 13 éves volt, mikor átkerült Almere-ből Amszterdamba, ahol elkezdett még jobban kitűnni a korosztályából. Még mindig csak 20 éves, de már évek óta dominálta a másodosztályt, idén pedig igyekszik megvetni a lábát a felnőttek közt is. Labyad rutinja és nagyon jó kapcsolata a támadókkal egyelőre hátráltatja, de amikor esélyt kap, akkor rendszerint igyekszik is mindent kiadni magából. Lehetőség szerint jobban szeret irányítót játszani, de a kivételesen jó passzjátéka miatt nem okoz gondot neki egy sorral hátrébb szerepelni.

Nagyon progresszív gondolkodású minden téren, passzokban és labdacipelésben is szinte csak a kapu irányába próbál menni, ami amennyire pozitív, annyira tud negatív is lenni, de ez egy kinőhető gyengesége. 

Körültekintőbb és labdabirtoklásban hasznosabb játékstílust kell magára erőltetni, mert ez is egy indoka lehet annak, hogy egyelőre nem kap annyi lehetőséget, mint amennyire a tehetsége által hivatott lenne. 

A maga 188 centije mellé igazán hosszú lábai is vannak, amikkel látványos labdalevételekkel tudja elkápráztatni az embereket (mint annak idején Zlatan), de a másik rivaldafényt magára vonzó képessége is ide kapcsolódik, ami a helyzetteremtés. A tartalékcsapat támadásainak nagyon magas százaléka rajta keresztül ment, mert remekül helyezkedik a vonalak közt, sokat kéri a labdát, és kiváló ütempasszaival a társaknak a rendszerint teremt ziccereket.

Még a labdaátvétel előtt rendszeresen szkenneli a pályát és a mozgásokat, ennek is köszönhetően képes sok esetben egyérintővel felgyorsítani a támadást. Mivel a védelem és a támadósor közt szeret helyezkedni, így a magára vont figyelemnek hála könnyedén tud kiugratni társakat, s ilyen esetekben is többször megfigyelhető, hogy azonnal teszi is tovább a labdát esélyt sem adva a bekkeknek.

A gyors gondolkodás és a remek döntéshozatal a fő erőssége a védekezésben is, mert bár irányítóként nincsenek komoly feladatai, de az ellenfél lehetőségeit jól méri fel, aminek következtében jól érez rá, hogy mi fog történni. A támadóharmadban megszerzett labdákban kiemelkedő, bár az ilyenek után sokszor kapkodva akar rárontani a fellazult ellenfél védelemre, ami felesleges hibákhoz tud vezetni.


 

NONI MADUEKE (PSV, JOBBSZÉLSŐ) – A TAKTIKUS TINÉDZSER


A londoni születésű, nigériai felmenőkkel is rendelkező angol utánpótlás-válogatott jobbszélső, annak ellenére, hogy még mindig csak 18 éves, kifejezetten erős testalkatú és masszív izomzattal rendelkezik. Az egyik velejáró negatívum is ezzel kapcsolatos, mert nem használja ki eléggé a felépítéséből adódó helyzeti előnyét versenyfutások közben, mert nagyon könnyű kibillenteni őt az egyensúlyából, bár ez lehet az miatt is, hogy a leírások alapján rövid idő alatt szedte fel az izmokat, így pedig még nincs hozzászokva, hogy másképp kell koordinálja a testét.

A passzjátékának a legfőbb erőssége a területbe való indítás, amit a csaknem tökéletes ütemérzék és a megfelelő erő kombinációja emel magas szintre. Ritka eset az, amikor nem a társa tudja megszerezni az ilyen típusú indítást, mert remekül méri fel, hogy az adott partner miképp tud az adott szituációban előnyre szert tenni (mennyire gyors, erős vagy bármi, amiben az ellenfél fölé tud kerekedni).

A cselekkel nem spóroló szélső a robbanékonyságára és a megfigyelőképességére épít. Ebben főleg utóbbi különleges, a meccseit nézve észrevehető, hogy rendkívül tanulékony – illetve minden bizonnyal sokat videozza az ellenfelek –, mert ha valami nem működik, akkor azzal nem kísérletezik újra. Próbálja bővíteni a repertoárját, és annak teljes szélességét kihasználni, hogy átjátssza a védőket.

A lövések terén még van hova fejlődni, mert sokszor pontatlan, ami a meccsek végére a kedvét is tudja szegni. A fejlődés jeleként idén már kevesebbet kísérletezik távolról, s a góljait is inkább a boxon belülről, sőt hogy pontosak legyünk, inkább az ötös környékéről szerzi. A testi erő meg lenne benne, hogy igazi „bombázó” legyen, de ezen még dolgozni kell, hogy ne csak vaktába tüzeljen majd.

Védekezésben a taktikai érettsége már jelenleg is látványosan megmutatkozik – itt is a videozásra lehet asszociálni –, mert sok esetben láthatóan tudja, hogy mire kell számítania az ellenfelektől. A presszingje még kissé túl heves, de ezt majd idővel ki fogja nőni minden bizonnyal.


 

DANILO (TWENTE/AJAX, CSATÁR) – KÖLCSÖNBEN LÉVŐ GÓLKIRÁLY JELÖLT

Eredivisie csillagok danilo


Mivel hivatalosan az Ajax játékosa, így az első részbe nem tettem bele, most viszont muszáj róla szót ejteni, mert berúgta az ajtót Enschede-ben a combizomsérülése után visszatérve. Volt róla szó a nyáron, hogy a Tottenham is szeretné vinni, de az amszterdamiak csak kölcsönbe akarták adni, így került a Twente csapatába.

Nem tudom mennyire közhelypuffogtatás az, hogy épp oly technikás, mint azt egy brazil csatártól elvárhatná az ember, s ezt a jellemzést még több helyen el lehetne lőni a tulajdonságai kapcsán. A cselek, a trükkök, a váratlan megmozdulások, a kiismerhetetlen gondolatok és a látványos passzok mind egyben jellemzik a játékstílusát.

A kapu előtt kegyetlen befejező, akinek a gólszerzés a vérében van. Ahogy átveszi a labdát a boxon belül, azonnal olyan pozíciót próbál kialakítani magának, amiből lőni tud. Nagyon közvetlen ilyen téren, nem kísérletezik a legjobb helyzetet megkeresni és ezzel esélyt teremteni a védőnek, hanem azonnal célba veszi a kaput.

Annak ellenére, hogy vérbeli center, remek passzjátéka van, amit a többiek helyzetbehozásakor is megmutat. Mesteri érzéke van ahhoz, hogy felismerje azokat a szituációkat, amiben ő maga is szívesen lőne kapura, és ilyenkor jön is az átadás a társ elé. Gólpasszainak a száma magáért beszél az idei szezonból.

Ron Jans inkább 4-2-3-1-es rendszerében (ami olykor 4-3-3, de ez csak kiscsapatok ellen jellemző) kiemelt szerepe van a felpasszolt labdák megtartásában és a szabadrúgások kiharcolásában is. Nem ívelgetik rá a labdát, hanem rendszerint lapos passzokkal igyekeznek a társak játékba hozni, ő pedig visszalépve, mint egy irányítói szerepet magára véve osztogatja le a szélen vagy épp mögötte érkező társak közt a megszelídített játékszert.

Védekezésben – akárcsak a centerek többsége – nem valami aktív szereplő, mert bár a presszingbe beleteszi a munkát, a felállásból is adódóan egyedül nem tud valódi értéket képviselő letámadást végezni, a többieknek pedig nem ez a fő feladata. 


 

DANTE RIGO (ADO DEN HAAG/PSV, KÖZÉPPÁLYÁS) – A BELGA TONI KROOS

Eredivisie csillagok rico


Ő két szempontból is kilóg a sorból, mert egyrészt lassan 22 lesz, másrészt már második alkalommal van kölcsönadva, de mivel nem tudom olvastam-e ennél jobb compot, így kénytelen voltam ennyi csúsztatást megengedni magamnak, mert nem csak a fizimiskája, de a játékstílusa is nagyon sok mindenben hasonlít a német világbajnokéra.

Példaértékű a munkamorálja, s mellette nagyon komoly energiát fektet minden meccsbe, az idei szezonban a liga második legtöbb futott távolságát ő regisztrálta (az adat nyolc forduló utáni). Képes végig robotolni a mérkőzéseket, mint akinek két tüdeje van. Ez az alapja a védekezésének is, mert soha nem áll le, s szinte piócaként tud tapadni az emberére. Szerelésekben még van hova fejlődni, mert bár sokszor jól érez rá, hogy mi fog történni, mégis elkésik, amit reakcióidő fejlesztéssel ki lehetne küszöbölni nála.

Labdaszerzései vannak, de a posztjához és a szerepköréhez mérten kicsit talán kevés, mert 4-3-3-ban ő játszik „hatost”, míg az 5-3-2-ben a „dupla hatos” közül övé a támadóbb szerep. Viszont, ha nem is ő, de megszerzi a csapat a labdát, akkor nagyon jól mozog üres területben, hogy passzopciót nyújtson.

Valójában ő egy rendkívül kreatív box-to-box középpályás, aki kicsit visszavontabban szerepel a pálya középső harmadában, s innen osztogatja a tűpontos hosszúlabdáit, amivel a támadók lerohanhatják a fellazult védelmeket.

Rövid passzok esetén a kombinatív játékot preferálja, szeret akár kis területen is több átadással élni, hogy ezzel is időt és teret nyerjen, amit követhet egy progresszív indítás, vagy megindulás. Nagyon magasak a labdaérintési adatai, ami jól prezentálja, hogy szereti, ha nála a játékszer, s erre szükség is van a kiscsapatok esetében, mert érezhetően felfelé tud kilógni technikailag a keretből.

A másik kiemelendő hasonlósága közte és a Real Madrid sztárja közt, hogy igazi pontrúgás-specialista. A szabadrúgásai veszélyforrást jelentenek az ellenfél kapujára közvetett és közvetlen értelemben is, s ugyanez a helyzet a szögleteknél, amikből a másodosztályban a gólpasszai jó részét jegyezte.

Írj hozzászólást