Az esélyesek az élen telelnek az NB II-ben

Az NB III befejezését követően egy héttel a másodosztályban is véget értek a 2021-2022-es szezon őszi küzdelmei. A feljutásra legesélyesebbnek tartott Diósgyőr és Vasas párosa az év végére a tabella elejére került, ám ennek alakulása, és az előzetesen nem várt riválisok felbukkanása izgalmassá tette az elmúlt 20 fordulót.

 


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba! 


 

Csapatok

M

Gy

D

V

LG

KG

P

1. Diósgyőri VTK

20

12

6

2

38

19

42

2. Vasas FC

20

12

5

3

37

16

41

3. Kecskeméti TE Hufbau

20

11

5

4

32

16

38

4. Szombathelyi Haladás

20

11

4

5

23

13

37

5. Szeged-Csanád Grosics Akadémia

20

10

5

5

27

15

35

6. WKW ETO FC Győr

20

9

5

6

26

20

32

7. Dorogi FC

20

9

3

8

21

25

30

8. BFC Siófok

20

7

9

4

24

22

30

9. Nyíregyháza Spartacus FC

20

7

6

7

26

28

27

10. Pécsi MFC

20

7

5

8

24

21

26

11. FC Ajka

20

6

6

8

27

28

24

12. Szentlőrinc

20

5

9

6

23

25

24

13. Békéscsaba 1912 Előre

20

4

9

7

26

32

21

14. Soroksár SC

20

5

5

10

27

36

20

15. III. Kerületi TVE

20

5

5

10

20

33

20

16. Aqvital FC Csákvár

20

4

8

8

28

33

20

17. Budaörs

20

4

8

8

22

33

20

18. Budafoki MTE

20

4

7

9

21

26

19

19. Szolnoki MÁV FC

20

4

7

9

19

31

19

20. Tiszakécskei LC

20

4

3

13

20

39

15

Jelmagyarázat: M – mérkőzés, Gy – győzelem, D – döntetlen, V – vereség, LG – lőtt gól, KG – kapott gól, P – pont. Dőlt betűvel a feljutó valamint a kieső helyen álló csapatokat jelöltem.


 

A rajtot legjobban a Nyíregyháza és meglepetésre a később meggyengülő Szolnoki MÁV kapta el a legjobban, öt kört követően ez a két együttes állt a táblázat élén, de jól kezdett a Vasas, a harmadosztályból legjobb másodikként felkerülő Kecskemét és a Dorog is. A DVTK az első két találkozó győzelmét követően háromszor is nyeretlen maradt, így már a bajnokság elején hátrányba került. A borsodiakhoz hasonlóan közepesen teljesített az előző idényben élcsapatnak számító PMFC, míg a várakozásokat alulmúlóan a már tavasszal is gyengélkedő Békéscsaba, az előző kiírás ötödik helyén záró Ajka, vagy a harmadosztály Keleti és Nyugati csoportjának bajnoka (Tiszakécske, III. kerületi TVE). Utóbbi gyengélkedésére a felkészülési mérkőzések eredményei alapján azért számítani lehetett.

Szeptember végére kialakult az élboly. A vezetést a még mindig veretlen Haladás vette át, de szorosan követte a Kecskemét, a Vasas, a Nyíregyháza, a Szeged, valamint a botladozó DVTK.

Ekkor aratta utolsó győzelmét a Szolnok. Az első tíz forduló 16 pontját a következőkben már csak három döntetlen követte a Tisza-partiaknál. A középmezőnyt a liga döntetlenkirályai foglalták el. Tíz forduló után a veretlen Szentlőrinc hét, a Siófok hat, az ETO öt remivel rendelkezett. A tabellát továbbra is a két harmadosztályú bajnok zárta.

Október közepétől összeállt a DVTK. Kondás Elemér csapata utolsó kilenc találkozójából nyolcat megnyert, ezzel a sorozattal pedig az ősz végére a tabella élén találta magát. Kellett ehhez azonban a Haladás, a Vasas és a Kecskemét gyengülő formája is. A táblázat alján is történt átrendeződés. A Békéscsaba és a III. Kerület jó hajrájával a vonal fölé tornázta magát, míg az összezuhanó Szolnok, és az edzőváltást követően nyolc mérkőzésen csak öt döntetlen elérő Budafok a kieső zónába csúszott.

 

Diósgyőr

A nyáron tíz szezont követően búcsúzott a DVTK az élvonaltól. A távozó vezetőedző, Zoran Zekic helyét a tavasszal még a DVSC-nél dolgozó, és a feljutást megalapozó Kondás Elemér vette át. A légiósokkal teletűzdelt keretet a másodosztály finanszírozási szabályai miatt át kellett alakítani, ez pedig jelentős mozgással járt, és rányomta a bélyegét – a sérülések mellett – a rajt sikerességére. A szolnoki vereséget követően érték az eredményességet és a látványos játékot számon kérő kritikák a szakvezetést a vezetőség részéről, de a klub szerencséjére ennek nem lett kézzel fogható folytatása. Az új vezetőedző irányításával mindenesetre október közepétől összeállt a csapat, a kilenc találkozón szerzett 25 pont pedig az első helyre repítette a gárdát.

 

Vasas

Az angyalföldiek ebben a szezonban is a feljutást tűzték ki célul, ennek érdekében pedig új vezetőedzővel – Kuttor Attila – és további érősítésekkel – Márkvárt Dávid, Bobál Gergely, Uram János, Iyinbor Patrick – próbálkoznak. Nagy Miklós klubigazgató az előző idény előtt a jelentős összeget felemésztő igazolásokat azzal magyarázta, hogy olyan csapattal szeretnének feljutni az élvonalba, amelyik már kisebb erősítésekkel is megállja majd a helyét. Akkor ez nem sikerült, és a jelenlegi kiírásban sem tűnik úgy egyelőre, hogy egy olyan együttest építenének, amely megfelel ennek a vezetői elvárásnak. Bár a Vasas végig az élmezőny tagja volt az ősszel, a mutatott játék minősége nem az első osztálynak megfelelő. A feljutás ugyan meglehet – 20 fordulót követően jobban állnak, mint tavaly ilyenkor 21 kör után –, de még nagyon sokat kell fejlődnie a csapatjátéknak, hogy ne a Kaposvár vagy a Budafok útját járják be az élvonalban.

 

Fotó: NSO


 

Kecskemét

A KTE szolgáltatta eddig a szezon kellemes meglepetését. Az NB III Közép csoportjának második helyén záró, és csak a legjobb másodikként feljutó gárda vezetői jó döntést hoztak, mikor az együttes átalakításáról döntöttek. Vezetőedzőnek kinevezték a Tomiszlav Szivics mellett már korábban itt dolgozó Szabó Istvánt, akinek a vezetésével – és a 16 újonnan érkező játékossal – a csapat szárnyalni kezdett. A Budapest Honvédtől érkező Lukács Dániel főleg az idény elején a góllövés terén alaposan kitett magáért, a második fordulóban szerzett négy találatával gyorsan megalapozta a helyét a házi góllövőlistán. De a kecskemétiek remeklése nem egy vagy két játékos egyéni teljesítményének köszönhető. Az újonc csapatként szerepel kiemelkedően, és ez jelenleg a dobogó alsó fokát jelenti a számukra.

 

Haladás

A szombathelyiek az előző kiírásban csak a tizenegyedik pozícióban zártak, ez pedig nem méltó egy ilyen hagyományokkal rendelkező csapathoz. A nyáron Mátyus Jánost Németh Szabolcs váltotta a kispadon, aki elsőként a védekezést rakta rendbe. Az első tíz mérkőzésükön nyolc alkalommal nem kaptak gólt, azóta viszont csak egy ilyen találkozójuk akadt. Mivel a támadójátékuk nem kiemelkedő, így az ősz második felében a védekezésük visszaesése az eredményeiket is negatív irányban határozta meg. Ha szeretnének előrébb lépni és a feljutásért harcolni, akkor a télen a támadójáték feljavításán kell dolgozniuk.

 

Nyíregyháza

A Nyíregyháza a másodosztály egyik legkiszámíthatóbb csapata abból a szempontból, hogy minden idényben vezetőedzőt váltanak. Természetesen megtörtént ez már most is: a nyáron kinevezett Szergej Pacajjal a klub sikeres rajtot vett, a nyolcadik fordulóban a DVTK elleni idegenbeli presztízsrangadón veszített először, ám a 13. körben már Feczkó Tamás ült a kispadon. 12 fordulót követően a csapat mindössze két alkalommal veszített – a már említett DVTK és a szintén idegenbeli Vasas elleni találkozókon –, azonos pontszámmal állt a hatodik helyen, mint a mostani listavezető Diósgyőr és csak hat egység hátrányban az akkori első angyalföldiekhez képest, a vezetőség mégis az edzőváltás mellett döntött. Azóta nyolc forduló alatt ötször vesztettek – igaz betegségek is hátráltatták őket – és jelentősen eltávolodtak a dobogótól. Ilyen döntések után nem lehet véletlen, hogy abból a térségből a Kisvárda, és nem a Spartacus szerepel az élvonalban.

 

Fotó: M4Sport


 

Szentlőrinc

A baranyaiak a tavasszal kiharcolták a bennmaradásukat, ám nyáron szinte teljesen új csapatot kellett építeniük. Húsz új játékos érkezett Szentlőrincre, így nem igazán lehetett meghatározni, mit várhatunk tőlük a bajnokságban. Marián Sluka együttese azonban jól kezdte az idényt, hiszen első vereségét csak a 11. fordulóban szenvedte el – igaz addig hét alkalommal is remizett –, a 13. kör után pedig a hetedik helyen állt, mindössze három pontra a DVTK-tól. Ezt követően viszont hat találkozóból öt alkalommal is vesztesen hagyták el a pályát, és csak a záró fordulóban, a Szolnok ellen aratott sikernek köszönhetik, hogy viszonylag nyugodtan telelhetnek.

 

Békéscsaba

Az Előre az előző idény elején elveszítette vezetőedzőjét, Schindler Szabolcsot, aki a Vasashoz távozott. Helyére Preisinger Sándort nevezték ki, aki azonban nem volt képes a békéscsabaiakat az élmezőnyben tartani, sőt a helyzet odáig romlott, hogy a tavasszal lejátszott 17 mérkőzésükből kilencet elvesztettek az irányításával. A 2021-2022-es idény rajtjakor a klub vezetése abban reménykedett, hogy ezt a gyenge szereplést feledtetni tudják, de az eredmények nem akartak jönni. Az első hat fordulóban gyűjtött három pont Preisinger menesztéséhez vezetetett, és a közben újra szabaddá váló Schindler Szabolcsot bízták meg a feladattal. A régi-új vezetőedző stabilizálta a gárdát, az ősz végére kivezette őket a kieső zónából, ám még sok munka vár rájuk addig, míg visszatérnek arra a szintre, ahol 2020 őszén tartottak.

 


(X) Minden napra új meglepetés az Unibet adventi kalendáriumával! Kattints ide, regisztrálj egy számlát és nézd meg, milyen meglepetés vár ma rád!


 

III. Kerület

Az óbudaiak régóta dédelgetett terve volt, hogy visszajussanak a másodosztályba, amit Kemenes Szabolcs vezetésével 2020 nyarára tudtak elérni. Már a harmadosztályú keretük is tele volt egykori élvonalbeli és válogatott labdarúgókkal valamint tehetséges fiatalokkal, ezt az idény előtt tovább erősítették. Érkezett többek között Horváth Tamás, Egerszegi Tamás, Barczi Dávid vagy Kleisz Márk a klubhoz. Minden az irányba mutatott, hogy egy sikeres visszatérésnek lehetünk a szemtanúi, ám nem ez valósult meg. A szezont megelőző, III. Kerülettel foglalkozó cikkemben megjegyeztem, hogy a felkészülés során az erős ellenfelek elleni kiadós vereségek akár meg is nyomhatják a gárdát, ha nem sikerül jó eredményekkel kezdeni a bajnokságot. Nos, az együttes első három találkozóját elvesztette, és csak október közepe táján jutott el oda, hogy igazán másodosztályú szinten játsszon. A rossz eredményekben persze közrejátszhatott az is, hogy Kemenes Szabolcs – családi okok miatt – a szezon ezen időszakában nem tudott a csapat rendelkezésére állni. Az idény végére azonban az óbudaiak felvették a kesztyűt, és végül, ha egy ponttal is, de a kieső zóna felett zárták az őszt.

 

Budafok

A DVTK mellett a Budafok esett ki az NB I-ből a nyáron. A játékoskeret nagyja egyben maradt, így a kapus Bese Balázs, a csapatkapitány és legeredményesebb játékos Kovács Dávid, de említhetjük a meghatározó játékosok közül Jagodics Márkot, Ihrig-Farkas Sebestyént, Filkor Attilát vagy éppen Szabó Mátét is. A szezont Boér Gáborral közepesen kezdték, majd egy visszaesést követően a vezetők az edzőváltás mellett döntöttek. Visszahívták a kispadra Csizmadia Csabát, aztán az ő kinevezése sem hozta meg a várt eredményeket. Csizmadiával a Budafok nyolc összecsapáson csak öt pontot gyűjtött, ez pedig a további süllyedést jelentette. A télen a klubvezetésnek el kell gondolkodnia azon, hogy mi a BMTE valós helye a magyar futballban, és ennek megfelelően meghatározni a célokat.

 

Fotó: NSO


 

Szolnok

Nyáron a Szolnoki MÁV kerete alaposan meggyengült, több alapember is elhagyta az együttest. Csirmaz István a Puskás Akadémiához igazolt, Horgosi Donát és Kotula Máté a Budafok játékosa lett, a kapus Molnár-Farkas Tamás a Szegedet választotta, de a legnagyobb érvágást Novák Csanád távozása jelentette. A támadó az előző kiírásban a csapat házi gólkirálya lett 17 találatával, ráadásul a befejezések mellett a támadások felépítésében is kulcsszerepe volt. Ilyen előzmények után meglepetésként hatott, hogy a bajnokság elején sokáig veretlen maradt a gárda – öt mérkőzésből háromszor is nyertek –, többek között a Diósgyőr elleni hazai találkozón is győzni tudtak. A remek rajt nagyban volt köszönhető a Paksról érkező Sipos Zoltánnak, aki a szezon elején rendkívül gólerősen játszott. A szeptember 29-ei Budafok elleni győzelmet követően azonban valami megváltozott az együttes háza táján – azóta csupán csak két találatot értek el –, az utolsó tíz fordulóban csak három döntetlen jött össze, így a záró forduló veresége után már a kieső zónában találták magukat. A tavaszt a Csábi Józsefet a kispadon váltó Romanek Jánossal kezdik meg, az ő feladata lesz a Szolnokot a másodosztályban tartani, amihez azonban valószínűleg egy gólerős támadót is igazolniuk kellene.

 

Melyik együttes búcsúzik az élvonaltól az NBI 2021/2022-es idényének végén?

1,40 – Gyirmót FC

2,10 – MTK Budapest

2,25 – Újpest FC

3,00 – DVSC

Ezt, és további fogadási lehetőségeket a Sportfogadás/Labdarúgás/Magyarország/NBI/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a magyar foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást