Az ideiglenes csere jelentené a megoldást?

Bombaként robbant a hír, hogy a Premier League-ben jöhetnek az átmenetei cserék, amit sokan félre is értelmezték, még többen bele is zavarodtak, így ideje tiszta vizet önteni a pohárba, miről is van szó, miért is van erre szükség?

A Premier League-klubok képviselőinek legutóbbi megbeszélésén jóváhagyták és bejelentették: egy tesztidőszak során szeretnék kiértékelni, hogy fejsérülés esetén egy ideiglenes csere lehetősége mennyire segítené az orvosi stábok munkáját, megelőzve a játékosok elkapkodott visszaengedését agyrázkódás-gyanús esetekben. A megoldásra váró probléma oka, hogy a felgyorsult játék mellett a pontrúgások és beadások során a testi kontaktusok száma is megnőtt, ami a labdarúgók esetében – az egyre nagyobb testi erő, az egyre jobb fizikum miatt – sokkal komolyabb veszélyeztetésének tekinthető.

Biztos minden olvasónk fel tud idézni legalább egy olyan esetet, mikor egy szöglet vagy beívelt szabadrúgás után két játékos ütközik a levegőben, összefejelnek és egyikük a földre zuhan. A szimulálás is opció ilyenkor, de olyan sajnálatos szituációk is előfordulhatnak, mint a novemberi Raúl Jiménez – David Luiz közti eset, ami után a Wolverhampton Wanderers mexikói csatára koponyatörést szenvedett.

 

A szabálymódosítás persze nem tudja megvédeni a játékosokat a komoly sérüléstől, de az egyik fő célja az lenne, ahogyan például David Luiz esetében is történt – aki rövid időn belül újra a pályán volt bekötözött fejjel –, hogy a létszámhátrány miatt ne sürgessék a játékos visszatérését, legyen lehetőség és idő megvizsgálni.

 

A brazil védő nem játszotta végig az összecsapást, olykor látható volt, hogy nem teljesen tiszta a tekintete, ahogy az is, hogy a kötés sem tökéletes megoldás. Azt szeretné elérni a szövetség, hogy ilyen esetekben legyen mód egy normális vizsgálatra, amely ne érintse hátrányosan a sérülést elszenvedett játékos csapatát, ne kelljen emberhátrányban szerepelnie.

Mielőtt folytatnánk a témát, tegyünk egy rövid kitérőt a tengerentúlra. Az amerikai futballban, vagyis az NFL-ben 2017-ben vezettek be egy szabályt, ami arról rendelkezik, hogy a fejsérüléseket és agyrázkódás-gyanús eseteket a Medical Examination Tent névre hallgató kék sátorban az oldalvonal mellett azonnal kivizsgálja egy külsős orvosi stáb. A sportoló azonnal átesik egy előre meghatározott protokollon, ami alapján eldől, hogy alkalmas-e a játék folytatására vagy sem, másrészt kizárják annak a lehetőségét, hogy a klub saját alkalmazottai elnézőek legyenek, vagyis az egészség legyen a fő szempont, ne a csapatérdek.  Ha ők rendben találják a játékost, akkor egy play kihagyása után visszatérhet, ha mégsem, akkor további vizsgálatokra mehet a stadion orvosi szobájára.

Az ott remekül bevált megoldásnak is köszönhetően sikerült eljutni addig, hogy a Premier League is szeretne valamit tenni az ügy érdekében, hogy ne lássunk a pályán láthatóan nem teljesen tiszta elmeállapotban lévő játékosokat. Miután a labdarúgásban nem kivitelezhető a jelenlegi szabályok mellett, hogy a kivizsgálás idejére egy másik játékost küldjenek fel a helyére, így ezt szeretnék most az „ideiglenes csere” bevezetésével elérni.

Erről az első híreket még 2019-ben közölte a The Athletic. Az azóta sokat finomodó szabálytervezet szerint mindkét klub kijelölhetne két-két cserét minden mérkőzésre, akik a pályán történt agyrázkódás-gyanús fejsérülések esetén bevethetőek lennének arra az időszakra, amíg tart a társ kivizsgálása. Amint az orvosok szerint a játékos visszatérhet, minden folytatódik a megszokott rendben. Amennyiben a sérült játékos nem térhet vissza a vizsgálatok alapján, akkor az edzőnek lehetősége lesz az ideiglenes csere helyett felküldeni valaki mást, vagy őt magát is pályán tarthatja, de ez esetben ez a változtatás már beszámítandó a cserelehetőségek egyikeként. Ha a sérülést elszenvedett futballista visszatér, akkor az ideiglenes csere nem csökkenti a további variációs lehetőségeket.

Az esélyegyenlőség érdekében, ha szükséges valamely csapatnál is a módosítás, amely nem számít bele a cserékbe, akkor azzal egyidejűleg a másik együttes is egy plusz módosítást hajthat végre. Erre a mérkőzések végén lehet szükség, amikor a cserelehetőségek kihasználása után történik a fejsérüléses eset, és a kockázat elkerülése érdekében nem lesz „visszacsere” az ideiglenes játékossal, így az előnyt elkerülendő a másik fél is cserélhet még egyet.

 

A The Times információ alapján a szabály már ebben a hónapban alkalmazásra kerülne, és a szezon végéig tartana a próbaidőszak. Ez alapján a testület szezon végi gyűlésén döntene további sorsáról: marad jelenlegi formájában, módosítsanak rajta vagy eltörlik.

 

A Premier League közleményében a következő áll:

 

„A játékosok egészsége prioritás a Premier League és a klubok számára. A liga arra törekszik, hogy olyan protokollt tudjon bevezetni, amely lehetővé teszi csapatonként legfeljebb két ideiglenes csere alkalmazását, és az ellenfélnek is biztosítja, hogy ezzel megegyező számú cserejátékost használhasson.”

 

Amit nagyon fontos a helyén kezelni, hogy ennek a szabálynak és az öt cserelehetőség be nem vezetésének semmi köze egymáshoz. Utóbbit a szövetség ugyan engedélyezte, csak a klubok belső szavazásáén nem ment át, mert nem volt 14 igen szavazat a 20-ból. Azt tudni lehet, hogy a kiscsapatoknak nem állt érdekükben a plusz két cserelehetőség bevezetése a keretmélységek miatt, hiszen ők ezzel újabb hátrányba kerülhetnek a nagyobb költségvetéssel, és így több minőségi játékost foglalkoztató klubokkal szemben. 

Írj hozzászólást