Az MLS-ben folytatja a Napoli saját nevelésű klasszisa

Napjaink labdarúgásában egyre kevesebb olyan játékos van, aki profiként egy klub alkalmazásában tölti szinte a teljes pályafutását. Nyáron az egyik ilyen utolsó mohikánnal leszünk szegényebbek, miután a beszámolók szerint Lorenzo Insigne az idény végén elhagyja a Napolit. A játékos kapzsisága vagy a klubelnök anyagiassága vezetett a fájdalmas elváláshoz?


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A Napoli saját nevelésű húzóembere, Lorenzo Insigne 2022 nyarán lejáró szerződésének meghosszabbítása már a tavalyi szezon közben téma volt, azonban a feleknek nem sikerült megegyezniük egymással. Sokáig elképzelhetetlennek tűnt, hogy bármelyik fél is sürgetné az elválást, és azt hihettük, hogy csak idő kérdése, hogy mikor állapodnak meg, valaki majd biztosan engedni fog. Azonban az álláspontok sehogy sem közeledtek egymáshoz, mindkét oldal kellően makacs volt ahhoz, hogy kitartson eredeti elképzelése mellett, mígnem színre lépett egy potenciális új kérő, amely hatalmas összeggel elcsábította az Európa-bajnok szélsőt.

Az átigazolási ügyekben rendszerint az egyik leghitelesebb forrásnak tekinthető Fabrizio Romano január 4-én megerősítette, hogy Insigne megállapodott az MLS-ben szereplő Toronto FC képviselőivel, és a Napoli leendő klubikonja nyártól a tengerentúli egyesület szolgálatába állhat.

Amennyiben hihetünk a kiszivárgott információknak, akkor Insigne jelenlegi 4,6 millió eurós bérét az új megállapodásában évi ötmillió euróra emeltette volna, mígnem klubja anyagi megfontolásból 3,5 millióra akarta csökkenteni. Ekkor lépett színre a kanadai klub, amely öt és fél évre szóló megállapodással 4,5 millió euró bónusz mellett évi 11 milliós alapfizetést kínált az olasz válogatott labdarúgónak. A transzferguru szerint Insigne ezt a busás ajánlatot fogadta el, és igazolhat július elsejétől az MLS-be.

 

Nápoly emblematikus figurája

Insigne Nápoly agglomerációjában, Frattamaggiore városában látta meg a napvilágot. Kiskorától rajongott a labdarúgásért, azonban apró termete révén nem jósoltak számára nagy karriert. Tizenötéves került az SSC Napolihoz, a profik közt 2010 januárjában debütálhatott Walter Mazzarri irányítása alatt. Az első években fiatalon a több játéklehetőség reményében alacsonyabb osztályú klubokhoz küldték őt kölcsönben, de mindvégig maradt a Partenopei kötelékében, nem került ki az egyesület birtokából. A 2012–2013-as évadtól kezdve kirobbanthatatlan alapembere volt a klubnak.

Szép lassan a csapat erőssége lett, a 2016–2017-es idényben 20 góllal legeredményesebb nápolyi idényét futotta, melyet az előző, 2020–2021-es kiírás során 19 szerzett találattal közelített meg, amikor a csapatkapitányi karszalagot viselve végképp az együttes élére állt.

Az évek során számtalan alkalommal merült fel a klubváltása, a hírek szerint a gazdagabb olasz klubok, valamint angol sztárcsapatok is próbálkoztak a leigazolásával, ő azonban mindannyiszor hűséges maradt Nápolyhoz. Ennek ellenére egészen mostanáig kevésbé fordult meg a fejében a távozás gondolata, s bizonyára ha az általa kért fizetésemelést megkapta volna, akkor a továbbiakban is boldogan állna szeretett klubja szolgálatában.

Mindemellett a 2012 óta válogatott Insigne különösen az elmúlt években, Roberto Mancini irányítása alatt vezéregyénisége tudott lenni az olasz nemzeti csapatnak, s elévülhetetlen érdemeket szerzett a tavaly nyári Európa-bajnoki sikerből is.

 

Fotó: Eurosport


 

Felelős klubvezető vagy felelőtlen magatartás?

 A Napoli tulajdonosa, Aurelio De Laurentiis tökéletesen felismerte, hogy klubja anyagi lehetőségei végesek. Dél-Olaszországból nem versenyezhet a gazdag északi klubokkal vagy éppen a Premier League topcsapataival, hanem az európai futballtérképen legfeljebb egyfajta ugródeszkaként funkcionálhat. Ennek érdekében időnként meg kell húznia a gyeplőt és fontolóra kell vennie a legjobbakra beérkező csillagászati ajánlatokat. Így volt ez néhány éve Edinson Cavani vagy Gonzalo Higuaín esetében, vagy éppen, amikor visszautasította Cristiano Ronaldo szerződtetésének lehetőségét 2018-ban. Ugyanakkor teljesen érthető, hogy a helyiek nehezen tudják megemészteni, hogy éppen kedvencük bérén akar pár százezer eurót spórolni, és emiatt sor kerül egy olyan búcsúra, amellyel optimális esetben csak hat-nyolc év múlva kellett volna szembesülni.

 

Fotó: Gólok.hu


 

Mit veszített a Napoli?

Insigne idei teljesítményére a szerződéshosszabbítás körüli hercehurca rányomta a bélyegét, és a csapatkapitány körüli bizonytalanság óhatatlanul az egész csapat szereplését befolyásolta a Serie A őszi hajrájában. Alaphelyzetben viszont, optimális körülmények között a mélynövésű szélső és karmester élt-halt csapatáért a pályán és az öltözőben egyaránt, és évek óta rendkívül hasznos tagja volt a csapatnak.

Nápoly Olaszországon belül gyakorlatilag egy külön országot képvisel, más kultúra, más nyelvjárás, más szemlélet. Az SSC Napoli a várost reprezentálja, Diego Maradona idején láthattuk, hogy mennyire sokat jelent a helyiek számára a labdarúgás, és a legapróbb sikerek hatására is képesek elképesztő örömünnepet csapni. Ha egy külföldi vagy egy olasz játékos távoli régióból ide igazol, neki meg kell tanulnia, hogy mit jelent a Napoli labdarúgójának lenni. Insigne azonban ebben a szemléletben nőtt fel, ebben szocializálódott, hiszen helyi származású.

 

Mit veszített Insigne?

Valószínűsíthető, hogy a kenyértörés létrejöttéért a nápolyi drukkerek többsége inkább a klubelnököt fogja hibáztatni, mintsem a játékost. Ráadásul Insigne nem közvetlen riválishoz, és még csak nem is európai csapathoz igazolt, hanem egy olyan együtteshez, mellyel a Napoli számára biztosan nem árthat, hiszen legfeljebb egy-egy nyári felkészülési meccsen keresztezhetik majd egymás útját a továbbiakban.

Ezzel együtt Insignének el kell búcsúznia szeretett otthonától, az őt mindig támogató szurkolóktól, a jól ismert közegtől, ahol egész eddig pályafutását töltötte. 

Könnyen elképzelhető, hogy innentől kezdve az olasz válogatottban sem fogják állandó számításba venni – ahogy annak idején az éppen a Toronto FC-hez távozó Sebastian Giovinco előtt is bezárult a nemzeti csapat ajtaja az MLS-be való átigazolásával –, és esetlegesen a katari vb-szereplésről is lemondhat ezzel az átigazolással (feltéve, hogy az olasz válogatott a pótselejtezőn egyáltalán kijut a tornára). A tengerentúli profiliga hiába fejlődik évről évre, még mindig vétek lenne összehasonlítani a színvonalát az európai topbajnokságokéval. Insigne gyakorlatilag 30 évesen kilépett a topfutballból, és az MLS-ből már aligha lehet számára érdemben visszaút Európába.

Az idő biztosan választ fog adni rá, hogy mire megy a Napoli Insigne nélkül, s hogy mire megy Insigne a Napoli nélkül. Noha mindkét fél részéről biztosan fájdalmas az elválás, az sem kizárt, hogy mindketten profitálhatnak belőle, és sikereket élhetnek majd meg az elkövetkezendő időszakban – immár egymás nélkül.

 

A szerző az Azzurri nevű közösségi oldal szerkesztője, amennyiben az olasz labdarúgás aktív magyar nyelvű közösségéhez szeretnél tartozni, itt elérhető a felület közösségi média-profilja.

 

 

Ki nyeri a Serie A 2021/22-es kiírását?

1,28 – Inter

8,50 – AC Milan

8,50 – Atalanta

151,00 – AS Roma

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Olaszország/Serie A/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az olasz foci piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Írj hozzászólást