Az NB I 2020/2021-es szezonja a tabellák tükrében

A labdarúgásban az egyik legkifejezőbb teljesítmény bemutatására alkalmas módszer a tabella. Most négy klasszikus változatán (hazai és vendég, valamint őszi és tavaszi) mutatjuk be az élvonal nemrég zárult idényét.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!


 

Hazai pályán

Jelmagyarázat: M – mérkőzés, Gy – győzelem, D – döntetlen, V – vereség, LG – lőtt gól, KG – kapott gól, GK – gólkülönbség, P – pont


 

Hazai pályán a Ferencváros, a Puskás Akadémia, a Paks és a Mezőkövesd nyújtott jó teljesítményt a megszerzett pontok alapján.

Az Újpest szélsőségesen szerepelt: vagy nyert, vagy vesztett. Nehéz megítélni, hogy hova soroljuk őket. A hagyományaik alapján ez egy közepes teljesítmény, viszont az elmúlt két év viszontagságait nézve már nem is olyan rossz. Különösen riasztó a mérkőzésenként beszedett majdnem két találatuk.

A MOL Fehérvár FC hazai pályán nem tudott elég hatékony lenni. A székesfehérváriak a lőtt és kapott gólok száma alapján előrébb is végezhettek volna, azonban hiányzott belőlük az a plusz, ami a Ferencvárosban megvan. A bajnokok egyik erényének mondják gyakran azt, amikor egy csapat a gyenge játéka ellenére is képes mérkőzéseket nyerni. Ez a zöld-fehérek esetében megvan, hiszen hátrányból is gyakran képesek fordítani, míg a Fehérvár sokszor a játék képe alapján megnyertnek tűnő találkozóit sem tudta behúzni.

A Zalaegerszeg, Kisvárda, Diósgyőr hármas a begyűjtött pontok alapján a szintjükhöz képest jó idényt produkált. Egyedül a diósgyőriek lehetnek szomorúak, mivel ez ezúttal nem volt elég a bennmaradásukhoz.

Az MTK helyzete némileg az Újpestéhez hasonló. Egy újonc csapattól ez a teljesítmény nem olyan rossz, hiszen kiharcolták az élvonalbeli szereplés jogát, ugyanakkor a klub tradíciójához képest ez nem volt egy sikeres szezon. A hazai környezetben megszerzett pontok és a záró fordulók gyenge eredményei – az utolsó öt találkozón négy vereség – beárnyékolják az együttes idei szereplését.

Az utolsó két klub közül a Budafoki MTE-től ez a helyezés nem, a Budapest Honvéd FC esetében viszont hatalmas csalódás. A budafokiaktól senki sem várt többet, ellenben a kispestiektől mindenki többre számított. Bár a Honvéd az egész bajnokság során egy alkalommal sem tudott saját pályáján játszani, a megszerzett mindössze két győzelem a klub élvonalbeli tagságát is komoly veszélybe sodorta.

 

Idegenben

 

Jelmagyarázat: M – mérkőzés, Gy – győzelem, D – döntetlen, V – vereség, LG – lőtt gól, KG – kapott gól, GK – gólkülönbség, P – pont


 

Vendégként is a Ferencváros nyújtotta a legjobb teljesítményt a bajnokság során, mi több az egész idényben veretlenek maradtak.

Jól szerepelt a MOL Fehérvár FC is. Ha hazai környezetben is ennyi pontot gyűjtöttek volna, akkor a második helyen zártak volna a tabellán.

A Kisvárda, a Budapest Honvéd, a Puskás Akadémia és az MTK négyese alkotja az élcsapatokat üldöző csoportot. A felcsútiak esetében ez gyengébb eredményeket jelent, a másik három klub viszont sokat köszönhet idegenbeli teljesítményének. A Kisvárda szezon végi ötödik pozícióját, illetve a kiesés elkerülését ezek az eredmények alapozták meg. Ugyancsak a bennmaradást köszönheti a Honvéd a vendégként begyűjtött 25 pontjának. Az MTK hazai és idegenbeli szereplése között nincs érdemi különbség, de amíg az első esetben ez kiábrándító, de minimum gyenge közepes volt, addig most inkább dicséret illeti őket.

A következő tömörülés a Paks, az Újpest és a Zalaegerszeg hármasa. Az ő teljesítményüket gyenge közepesnek nevezhetjük. Közös jellemzőjük, hogy a mindhárom klub elég sok találatot szedett be. A ZTE átlagban kettőt, az Újpest ennél valamivel többet, míg a Paks két és félnél is többet mérkőzésenként.

A záró hármas a két kieső mellett a Mezőkövesdet tartalmazza. Az előző csoporttól nem maradtak el sokkal, de ez a kis különbség két klub életében nagy jelentőséggel bír a bajnokság zárásakor. Leginkább abban a tekintetben hasonlítanak egymásra, hogy nem képesek eredményes támadójátékra az otthonuktól távol. Ez a borsodiak esetében meglepő. A Mezőkövesd hazai teljesítményét nem tudta megközelíteni idegenben, ami a felső házi helyezésbe került, a Diósgyőr pedig a neves támadói ellenére is alig volt képes betalálni. A DVTK Miskolctól távol bukta el a bennmaradást. 16 találkozójából 12-t elveszített (75%), amit a négy győzelemmel sem tudtak ellensúlyozni. Négy vendégsikerrel egyébként a Paksi FC az élvonal negyedik pozíciójában végzett.

 


(X) Kattints ide és fogadj az Európa Liga győztesére, gólkirályára vagy a legtöbb gólpasszt adó játékosára az Unibeten!


 

„Őszi” szezon (2020. év eredményei)

Jelmagyarázat: M – mérkőzés, Gy – győzelem, D – döntetlen, V – vereség, LG – lőtt gól, KG – kapott gól, GK – gólkülönbség, P – pont


 

2020 végére a bajnoki cím borítékolható volt a Ferencvárosi TC számára. Különösen a védekezésük volt kiemelkedő ebben az időszakban. Nem zárt rossz őszt a MOL Fehérvár FC sem, de ez még így sem volt elegendő a listavezető ellen.

Várakozáson felül szerepelt az MTK, hiszen a téli szünetet a harmadik helyen töltötték. A kék-fehérek ilyen visszatérésére volt már példa a korábbiakban is. A Puskás Akadémia a zaklatott első fordulók után a végére kiegyenesedett, így kedvező helyzetben várták a folytatást Hornyák Zsolt játékosai.

A Kisvárda, a Paks és a Zalaegerszeg őszi eredményei szintén dicséretesek. Főleg a Paksi FC változott sokat a bajnokság elejéhez képest. Négy forduló után csak egy pontja volt a tolnaiaknak, de Bognár György érkezésével látványosan javult a játékuk. A zalaiaknál az őszi sikeres hajrá letéteményesei közül Szánthó Regő és Zimonyi Dávid emelhető ki.

A Mezőkövesd, az Újpest és a Budapest Honvéd elmaradt a várakozásoktól. A kispestiek esetében különösen nagy a differencia. A tulajdonosváltás és a nyári erősítések után sokan a dobogó közelébe várták a klubot, ehhez képest a csapat kibérelte a táblázat alsó részét. A mezőkövesdiek a negyedik fordulót követően megtorpantak, ami Kuttor Attila távozásához vezetett.

A Budafoki MTE szereplése változatosra sikerült. Első mérkőzésüket egyből meg tudták nyerni, majd hullámvölgybe kerültek. Az októberük azonban parádésan alakult, mindhárom találkozójukat megnyerték, ráadásul ebből kettőt idegenben. Ezt követően azonban már nem tudtak mérkőzést nyerni a budafokiak.

Legrosszabb produkciót a Diósgyőr mutatta be. A csapat a pályán lejátszott 14 találkozójából mindössze háromszor tudott pontot szerezni.

 

„Tavaszi” szezon (2021. év eredményei)

Jelmagyarázat: M – mérkőzés, Gy – győzelem, D – döntetlen, V – vereség, LG – lőtt gól, KG – kapott gól, GK – gólkülönbség, P – pont


 

Tavaszra az FTC teljesítménye visszaesett, de még így is az NB I legjobbjai voltak. Kiválóan szerepelt a Puskás Akadémia is. Az őszi kétarcúságot az idei évben egy parádés győzelmi sorozattal fejelték meg, melynek eredménye az ezüstérem lett.

Szép és gólokban gazdag tavaszt zárt a Paksi FC. Bár voltak megtorpanások az idei évben, mégis elégedettek lehetnek az eredményeikkel.

Saját magukhoz viszonyítva kiábrándító volt a székesfehérváriak teljesítménye. A MOL Fehérvár FC Márton Gábor irányítása alatt gödörbe került az év elején, amiből csak lassan tudtak kilábalni. Bíztató lehet számukra, hogy Szabics Imre érkezése óta viszont szépen és eredményesen játszik a csapat.

Összességében jól teljesített az Újpest és a Kisvárda, de 2021 során mindegyik klub élt át nehezebb időszakot is, ami veszélybe sodorta az első osztályú tagságot is. Végül a kisvárdaiak egy remek sorozattal a klub történetének legjobb eredményét érték el, míg a lila-fehérek a bennmaradás mellett a kupával bővítették gyűjteményüket.

Gyengén szerepelt a Budapest Honvéd és a Zalaegerszegi TE. A kispestiek végigszenvedték a tavaszt, míg a zalaiak a rossz kezdés után az edzőváltást követően összekapták magukat. Waltner Róbert vezetésével az együttes hét mérkőzéséből háromszor is győzni tudott, s ebből kétszer közvetlen riválisai ellen.

A Diósgyőr tavaszi mutatói a mezőny közepébe helyezik a csapatot, azonban ezúttal ez nem volt elég a bennmaradáshoz.

Az MTK a szezon végére jelentősen visszaesett. Az ősszel még harmadik együttes a 2021-ben lejátszott mérkőzések alapján kieső helyen állna. Ez végül Michael Boris állásába került.

A Budafoki MTE a második félévben az utolsó helyen zárt a tabellán, így nem is lehetett más sorsuk, mint a kiesés.

 

Összegzés

A tabellák alapján a Ferencvárosi TC megérdemelten gyűjtötte be 32. bajnoki címét. A csapat végig kiegyensúlyozottan szerepelt a nemzetközi szereplés ellenére is.

A Puskás Akadémia FC és MOL Fehérvár FC két-két kategóriában végeztek a második helyen, így megérdemelten zártak a dobogón.

Az ellentétes végletet nem meglepő módon a kieső együttesek jelentik.

A Budafoki MTE négy tabellából háromban az utolsó két hely egyikén található, de a legelőkelőbb pozíciója is a tizedik csupán.

A DVTK hozzájuk képest jobban szerepelt, de az őszi és az idegenbeli találkozókon hozott eredmények a borsodiak búcsúját jelentették.

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

 

Írj hozzászólást