Az osztrák válogatott zaklatott ősze

Ausztriában sokan bizakodva várták szeptemberben a világbajnoki selejtezők folytatását, miután a nyári Európa-bajnokságon a nyolcaddöntőig jutott Franco Foda válogatottja, ott pedig a későbbi győztest, Olaszországot is rendesen megizzasztotta. Viszont a pozitív közhangulatot nem sikerült meglovagolni, a sorozatos kudarcok következtében esély sem volt a vb-részvétel egyenes ági kiharcolására. A kapitány újra a kritikák kereszttüzébe került, miközben a háttérben sem a nyugalom volt az úr.

Fotó: Getty Images


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

 

Mint ahogy arról korábban is írtam, a szövetségi kapitányt már 2020 ősze óta folyamatosan támadások érték túl defenzív, pragmatikus játékfelfogása miatt. Bár Foda 2017 őszi kinevezése után sokáig a legjobb mérleggel rendelkező osztrák kapitánynak mondhatta magát, a játék valójában közel sem volt meggyőző. A hozzá képest keretminőségben elmaradó válogatottakkal szemben mindig hozta a kötelezőt a csapat – így harcolta ki az Eb-kijutást is, azonban a vele egy szinten vagy magasabb szinten lévő válogatottak ellen már rendszerint tehetetlennek bizonyult.

Sokan Foda szemére vetették, hogy tulajdonképpen elpazarolja az osztrák aranygenerációt David Alabával és Marcel Sabitzerrel az élen, de rajtuk kívül is a keret döntő többsége európai topbajnokságokban keresi a kenyerét – elsősorban a német Bundesligában.

Az Eb-n is eleinte az óvatosabb felfogás dominált, ami az észak-macedónok ellen még elégnek bizonyult, azonban a hollandok ellen már látványosan kevés volt. Ezek után jött felüdülésként az ukránok elleni, továbbjutásról döntő mérkőzés, amit a válogatott végig dominálva, magabiztosan nyert meg. A szurkolók elkezdtek bízni a csapatban, ezek után pedig az olaszok ellen úgy búcsúzott a csapat a nyolcaddöntőben, hogy elsősorban a második félidőben abszolút egyenrangú ellenfele volt a taljánoknak és hosszabbításra kényszerítette a későbbi tornagyőztest. A játékosokat ezek után hősként fogadták odahaza és bizakodva tekintettek az őszi vb-selejtezők elé.

 

FODA KÍSÉRLETEZÉSEI KUDARCBA FULLADTAK

A stílusváltás azonban – mint azt később többen megerősítették – nem feltétlenül Foda kezdeményezésére jött létre, hanem elsősorban a játékosok miatt, akik klubcsapataikban jellemzően egy kezdeményezőbb focihoz vannak hozzászokva. Lehet itt beszélni elsősorban az intenzív letámadásról ismert Red Bull iskolában nevelkedett játékosokról Xaver Schlagerrel és Konrad Laimerrel az élen – előbbi hatalmas futásteljesítményével és elnyűhetetlenségével az Eb egyik legjobbja volt. Ez alapvetően csalóka képet adott a szövetségi kapitányról is, aki a korábbi visszafogottságával ellentétben rendkívül intenzíven ünnepelte a csoportból való továbbjutást.

Szeptemberben azonban gyorsan nyilvánvalóvá vált, hogy az Eb okozta eufória csupán csak egy átmeneti fellendülés volt. A Moldova elleni kínkeserves győzelem után jött az izraeli sokk. Osztrák szempontból keserű pikantériát adott a meccsnek, hogy az izraelieket a korábban, 2001 és 2017 között osztrák szövetségi sportigazgatóként tevékenykedő Willibald Ruttensteiner irányította, ráadásul a mérkőzésen betalált az osztrák Bundesliga 2018-as és 2019-es gólkirálya, Moanesz Dabur, illetve a 2020-s gólkirály, Son Weissman is. A Foda-csapat 5-2 vereséget szenvedett, ami ugyan a játék képét nézve kétségtelenül túlzó különbség, azonban kristálytisztán rávilágított a válogatott problémáira. Foda két szék között a pad alatt találta magát, miután egyszerre akarta alkalmazni a magas, intenzív letámadást és a mély biztosítást, ez a kombináció pedig nyilvánvalóan halálra volt ítélve. Ugyan az első húsz percben több biztató labdaszerzése is volt a csapatnak, a befejezéseket rendszeresen rosszul oldották meg Marco Arnautovicék.

 

Az osztrák támadók kompakt helyezkedése sokszor megtörte az izraeli labdakihozatalokat. Itt Christoph Baumgartner (19) szerzett labdát a felezővonal környékénél és indulhatott a támadás a rendezetlen izraeli védelem ellen

Viszont a biztató játék mit sem ért, miközben ezen 20 perces periódus után Izrael vezetett 2–0-ra. Amint átjászották a letámadást, fény derült Foda-tervének alapvető hiányosságára. A magas letámadással nem párosult csapatszintű kompaktság, mivel a védősort a biztosítást szem előtt tartva nem engedte feljebb a felezővonalnál. Így miután a közvetlen letámadást átjátszották az izraeliek, hatalmas szabad terület állt rendelkezésükre a kiszolgáltatott védősor előtt, ezt pedig Daburék kíméletlenül kihasználták. A második gól előtt például Konrad Laimer látványosan hevesen méltatlankodott a mögötte helyezkedő védők felé, hogy nem lépnek kijjebb. Sokan számon kérték még a kapitány formációválasztását is, mivel a háromvédős felállás látványosan csődöt mondott az első félidőben. Ezzel is csak a középpályára jutott kevesebb ember és Florian Grillitsch sokszor egyedül nézett szembe a középpályán lendületbe jövő ellenfelekkel. A következő, Skócia elleni mérkőzésen is vissza-visszatérő probléma volt Grillitsch kiszolgáltatottsága.

 

A fenti szituációban is látványosan kettészakadt a csapatszerkezet. Grillitsch (10) egyedül tartózkodott egy légüres térben

Miután a kompromisszumos kísérletek kudarcba fulladtak Skócia ellen, Bécsben már egy fokkal óvatosabb elképzeléssel meccselt Foda. Az ellenfél látványosan átadta a területet, amivel viszont Alabáék egyáltalán nem tudtak mit kezdeni. A támadók rendszerint a skót tizenhatosnál tömörültek, az Alabától jövő sorozatos beadások viszont teljesen hatástalannak bizonyultak a robosztus skót védők ellenében.

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

Christopher Trimmel (16) átforgatása után Alaba (8) előtt szabad terület adódott a bal szélen, azonban ahelyett, hogy ezt befutotta volna valaki, a csapattársak középen tömörültek, Alaba beadását pedig kifejelték a védők. A csapatból tehát hiányzott a mélység, ami már a korábbiakban is jellemző probléma volt

 

Az 1-0-s vereség után a sógorok kvázi kiszálltak a második helyért folyó küzdelemből, miután két olyan csapattól kaptak ki, akiknél szimplán a játékosok képességeit nézve jobbak voltak. Viszont ezzel nem párosult koncepció, újra világossá vált, hogy Foda alapfelfogása testidegen ahhoz képest, amihez a játékosok klubcsapataikban hozzá vannak szokva.

A szeptemberi meccsek után tehát a szurkolók körében újra megszaporodtak a kapitány távozását követelő „Foda raus!” kommentárok.

A helyzet októberre sem változott sokat. A kapitány végérvényesen visszatért ahhoz az óvatosabb megközelítéshez, ami miatt az Eb előtt is sorban kapta a kritikákat. A Feröer ellen kiszenvedett győzelmet követően ugyan az Eb után a kvalifikációs meccseken is brillírozó Dánia ellen nem volt szégyen kikapni, maga a játék ismét elkeserítő volt. Az osztrákok igazi helyzet nélkül hozták le a 90 percet, ami után a játékosok is teljes tanácstalanságuknak adtak hangot.

„Mi igazán jó futballisták vagyunk, ezt hétről-hétre megmutatjuk, azonban a válogatottban ezt nem sikerül bizonyítanunk. Ez a legnehezebb.” – fogalmazott az Eintracht Frankfurt védője, Martin Hinteregger, aki a válogatott védelmének a vezére.

A novemberi mérkőzéseknek így pedig már csak egy tétje maradt. Felkészülni a 2022 márciusában esedékes, a vb-kijutásról végső soron döntő play-off párharcra, amire az ellenfelet november 26-án fogják kisorsolni. Nyugati szomszédaink 2020-ban megnyerték a Nemzetek Ligája-csoportjukat, ezért jogosultak itt a szereplésre. Kétségtelenül nem Ausztria indul itt a legnagyobb esélyekkel, hiszen az egyenes ági kijutásról meglepetésre lecsúszó Portugália és Olaszország is a lehetséges ellenfelek között van.

Ha úgy tetszik, viszont a főpróba biztatóan sikerült. Fodának többször is felvetették, hogy nem nyúl a fiatalokhoz, pedig akár a hazai bajnokságból is válogathatna, és ő ezek után szavazott Izrael ellen bizalmat a salzburgi Nicolas Seiwaldnak, valamint a Rapid Wien támadójának, Marco Grüllnek. Ők ketten abszolút pozitív benyomást keltettek a két szélről indulva. Grüll jól kiegészítette a bal oldalon Alabát, míg Seiwald is sokszor opciót biztosított középen a jó ütemű középre mozgásaival.

Nekik is köszönhetően feljavult az osztrák csapat mélységi játéka, előtérbe kerültek a felépített támadások az előre illetve beívelt labdákkal szemben.

 

Miután Grüll (19) biztosította a szélességet, Alaba (8) többször tűnhetett fel a félterületben. Innen átlós beindulásaival tudta megbontani az izraeli védelmet. A fenti szituációban Hinteregger (4) találta meg a beinduló csapattársát, eközben pedig középen Seiwald (20) a jobb szélről szintén átlósan indulva biztosított opciót a tizenhatos előterében, miközben előtte Arnautovic (7) lekötötte a védőket

 

SZAPPANOPERASZERŰ TÖRTÉNÉSEK A SZÖVETSÉGNÉL

A pályán mutatott rossz eredmények mellett az ÖFB-n (Osztrák Labdarúgó-szövetség) belüli történések is borzolták a kedélyeket szomszédainknál. A szervezetet 2009 óta elnökként irányító Leopold Windtner augusztusban bejelentette, hogy nem indul újra az októberi elnökválasztáson. Windtner bízott benne, hogy sikerül meglovagolni az Eb okozta pozitív hangulatot, így őt is mélyütésként érték a negatív eredmények. Ennek ellenére azonban komolyan nem gondolkodott el Foda menesztésén. Amellett, hogy már korábban is stabilan kiállt mellette, elnöki ténykedésének utolsó hónapjait vélhetően már nem szerette volna szövetségi kapitány keresésével tölteni. Emellett is volt elég teendő, hiszen a szövetség komoly infrastrukturális beruházásokra, többek között egy új edzőközpont építésére szánta el magát.

Ez kétségkívül indokolt is, mivel az osztrák labdarúgás infrastrukturális téren inkább az európai mezőny hátsóbb fertályához sorolható.

Ami az elnökválasztást illeti, szeptemberre végül két fő utódjelölt lett kijelölve: a burgenlandi tartományi szövetséget irányító Gerhardt Milletich és az ambiciózus vállalkozó, a Rapid Wien elnöki posztjáért 2019-ben elinduló Roland Schmid személyében. A küzdelem szoros volt, az első körben a 10 szavazaton 5-5 arányban osztoztak (egy-egy szavazati joggal bír a kilenc osztrák tartományi szövetség, illetve eggyel az osztrák Bundesliga). A második fordulóból végül Milletich került ki győztesen, miután maga mellé állította a stájer szövetséget és a Bundesliga vezetését. A posztért Michael Kramer, a Rapid Wien korábbi elnöke is elindult volna, azonban őt nem is hívták meg a választásra, arra hivatkozva, hogy nem rendelkezik elég támogatottsággal. Ez pedig rávilágított az osztrák szövetségen belül uralkodó hierarchikus viszonyokra, amelyek már egy ideje reformokért kiáltanak. A befolyás, illetve a kapcsolatok sokszor előtérbe kerülnek a valós rátermettséggel szemben. Ez magyarázható a kissé elaggott vezetőkkel is. Ausztria egyik legnépszerűbb futball oldala, a 90minuten.at főszerkesztője, Michael Fiala is erre világított rá az elnökválasztáskor.

„Amíg a Red Bull Salzburgból egyre több nemzetközi szintű játékos kerül ki, a szövetség csak lohol ezen fejlődési ütem után és strukturálisan a 20. században ragadt.

Az elmúlt évek megmutatták, hogy az elnökség, amely nagyrészt elaggott vezetőkből áll, csak önmaga irányában lát elszámolni valót és a nyilvánosság felé nem” – fogalmazott kritikusan a sportújságíró.

 

Balra a korábbi elnök, Windtner, jobbra az őt váltó Milletich

A szövetség hierarchikus berendezkedését hűen visszatükrözi Peter Schöttel sportigazgató faramuci helyzete is. Schöttel 2017-ben nehéz örökséget vett át a 16 évig határozottan és többnyire sikeresen ténykedő jelenlegi izraeli kapitánytól, Willi Ruttensteinertől, ebből is kifolyólag nincs meg az a presztízse, ami elődjének meg volt. A nyilvánosság előtt sem mutatkozik túl határozottnak. A válogatott lehangoló teljesítményei, illetve a felmerülő botrányok után rendszeresen csupán mentegetőzni próbált, ebből kifolyólag pedig Fodához hasonlóan az ő népszerűségi indexe is elég alacsonyan van. Eközben a szövetségen belül is kissé el van nyoma az elnökségi tagok által, leginkább hozzájuk próbál igazodni. Ezek után már csak hab volt a tortán, hogy a novemberi mérkőzések előtt napvilágot látott az a feltételezés is, hogy a válogatott egyik orvosa nincs beoltva a koronavírus ellen.

Fodát és vele együtt Schöttelt végül Milletich megerősítette a posztján a jövő márciusi vb-kijutásról döntő play-offig.

Az újdonsült elnök többször is kijelentette, hogy tartózkodik az elhamarkodott döntésektől. Ezek után tehát a válogatott és Foda, ha úgy tetszik, tiszta lappal készülhet a márciusi sorsdöntő párharcra. A kapitánynak valószínűleg ez lesz az utolsó lehetősége a bizonyításra, miután – köszönhetően a szövetségnél kialakuló „interregnumnak” is – a széles körű szurkolói elégedetlenség ellenére sem lett menesztve.

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

501,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást