Az új angol kiszámíthatóság – ellenfélszemle a Magyarország–Anglia vb-selejtező előtt

Anglia ellen folytatja a világbajnoki selejtezősorozatot a magyar labdarúgó-válogatott. Marco Rossi együttesét most fogja a nagyközönség először látni az Európa-bajnokság után, telt ház előtt, ráadásul a világ egyik legerősebb csapata ellen. Raheem Sterling és társai ellen Magyarország részéről bravúrnak számitana akár egy pontszerzés is.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az angol labdarúgást hosszú évtizedekig a brusztoló, erőből, de semmiféleképpen sem észből futballozó stílus jellemezte. Még akkor is, amikor jó játékosai jelenléte predesztinálhatta volna egy jobb minőségű futballra, még akkor is gyakran menekültek ívelgetésbe és képzelőerő híján lövöldözték fel a labdákat magas centereikre. Nem meglepő: Jonathan Wilson, a nagysikerű futball-történelemkönyv szerzője minden témával kapcsolatos előadásában megjegyzi, hogy a kipasszolós futball valójában nem Angliából, hanem inkább Skóciából ered.

Nos, ez az egész téma új fordulatot vett Gareth Southgate kinevezése óta. Hiszen amióta a divatfelfogása alapján a világelithez tartozó szakember irányítja a válogatottat, érezhetően megváltozott a játékelképzelés. Az angolok többek között sokkal jobb teljesítményt nyújtanak a labdabirtoklás fázisaiban, érettebben állnak a labdakihozatalokhoz, az ellenfél térfelén való játékhoz, és látványosan fejlődtek a mai modern futballban létfontosságú rögzített szituációk kezelésében is. Anglia válogatottja egy modern csapat. Remekül képes alkalmazkodni az ellenfélhez, tud kontrázni, de mára már eljutott odáig, hogy felállt védelem ellen is képes kontrollált módon helyzeteket kialakítani és abból visszatámadni.

Bár manapság Southgate együttesét csak dicsérni illik, azért vannak gyengébb pillanatai is, és ezek a gyenge pillantok mind-mind a múltból, futballkultúrájukban, és az elmúlt évtizedek kiábrándító szerepléseinek emlékeiben gyökereznek. Véleményem szerint az angol csapat egyértelműen a világ legjobbjai közé tartozik, játéka mégis kiszámítható, steril, átvett, és nem önmagából következő.

Southgate sikeressége abból ered, hogy az angol csapatot egy olyan ösvényre vezette, amely a mai modern futball szintjéhez méltó. És mivel az angoloknak van legalább 20, kifejezetten világelit szintű játékosuk, ez elég is a remek szerepléshez. Ugyanakkor nem lehet elmenni a Skócia elleni csoportmérkőzés, illetve az olaszok elleni Eb-döntő bizonyos elemei mellett.

Anglia ugyanis mind a két találkozó alkalmával – pont úgy, ahogyan az egyetemi évek után hazatérő huszonéves felnőttként keresi a gyermekként megszokott helyét a családi házban – visszatért a korábbi évek reflexeihez: félt a vereségtől, nem tudta dominálni ellenfelét, átengedte a kezdeményezést, és összességében gyáván futballozott. Mindezt úgy, hogy a játékosok minősége bőven lehetővé tette volna a bátor hozzáállást.

 


 

Ez a viselkedés abból a tudat alatt megbúvó önbizalomhiányból ered, amely a huszonéves egyetemistát is gyötri, amikor még mindig elkéredzkedik anyjától az éjszakába távozás előtt: vajon tényleg képesek az angolok úgy focizni, ahogy Olaszország, Spanyolország, Németország, vagy éppen Brazília teszi? Azt tudjuk, hogy Albánia, Dánia, vagy éppen Románia ellen igen, de amikor igazán nagy a tétje a mérkőzésnek, akkor már nem olyan biztos ez az állítás.

Nincsenek illúzióim a mérkőzés képével kapcsolatosan. Valószínű, hogy Magyarország ellen Harry Maguire és társai nem fognak ijedten futballozni, rengeteget lesz náluk a labda. Ugyanakkor Marco Rossi számára az agresszív játék alapelvárás kell, hogy legyen, hiszen a hosszú nyár és a megerőltető idénykezdés okozta fáradalmak bajba sodorhatják a tudat alatt még mindig önmagát győzködő angol csapatot.

Taktikai értelemben a kulcsszituációkat az fogja eldönteni, hogy mennyire precíz vagy éppen figyelmetlen a magyar csapat védekezése, továbbá, hogy az angolok steril játékába éppen mennyi kreativitás szorul aznap. Különösen kell figyelni a felfutó szélsővédőik vállalkozásaira, a rögzített szituációkra, a súlypont áthelyezések utáni támadásvezetésekre, illetve az ellenfél kapujához közel megkezdett letámadások utáni kontratámadásokra is.

 

Így nyerhetsz 20-szoros pénzt a magyar-angol meccsel


 

Mentális állapot

Az angol csapat elvesztette legutolsó mérkőzését, Olaszország ellen tizenegyesekkel maradt alul az Európa-bajnokság döntőjében. A találkozó első 30 perce alapján Sterlingéknek simán meg kellett volna nyerniük a finálét, azonban a már fentebb ecsetelt módon az angolok visszaálltak, az olaszok egyenlítettek, majd a pozitív történésfolyamot kihasználva jobban rúgtak kapura tizenegy méterről, mint angol ellenfeleik.

Southgate joggal érezhette tragikusnak a végkimenetelt, hiszen az angol játékosok eredményesen valósítottak meg az edzői elképzelést. Azonban a vereség mikéntjének értékelése korántsem volt egyértelmű az angol sajtó részéről. Többen emlegették fel a bátortalan játékfelfogást, amely az egygólos vezetést megtartani és nem gyarapítani próbálta.

A mérkőzés utóélete az élet egy más dimenziójában is nagy vihart kavart: az angolok hibázó játékosait (Bukayo Saka, Jadon Sancho, Marcus Rashford) többen online abuzálták, néhol rasszista módon is, mondván, hogy felsértették az angol nemzeti akaratot azzal, hogy tizenegyest hibáztak. Egy ilyen undorító történés gyakran még inkább képes összerázni egy közösséget, azonban azt mindenképpen érdemes átgondolni, hogy azok a játékosok, akiket ily módon sértettek meg, vajon mennyire éreznek lelkesedést az angol válogatottat övező miliő iránt.

 Összességében egy ébredező, az új ritmust kereső angol válogatottat várok a Puskás Arénába, amely fáradtan, még mindig talán sebeit nyalogatva érkezik Magyarországra. A várható kezdőcsapat: Pickford – Walker, Maguire, Stones, Shaw – Rice, Phillips, Mount – Grealish, Sterling, Saka.

Amikor az angolok játékának elemzésébe kezdtem, két 90 percet jelöltem ki magamnak: az Albánia elleni vb-selejtezőt, illetve az Izland elleni Nemzetek Ligája-találkozót. Azért esett erre a két találkozóra a választás, mert ezeken a mérkőzéseken állt szemben Anglia olyan masszívan védekezni és kontrázni szándékozó együttesekkel, mint amilyen a magyar válogatott lesz. 

Ezeken a találkozókon Albánia négyvédővel (4-3-3-ban), míg Izland háromvédővel, a magyar csapatéval megegyező (5-3-2-es) felállásban kezdett. Anglia, alkalmazkodva ezekhez a hadrendekhez az albánok ellen 4-3-3-ban, az izlandiak ellen pedig 3-4-3-ban szerepelt. Ezt azért fontos kiemelni, mert Southgate filozófiája ebben rejlik: számháborút játszik egészen addig, ameddig a számára előnyösnek vélt kombinációt megtalálja. Ehhez a kombinációhoz választja ki a szereplőket is: néha tükörszélsőkkel, néha Harry Kane újraértelmezésével, néha pedig szárnyvédőkkel küldi pályára együttesét.

Ennek megfelelően a várható kezdőcsapat összetétele kérdéses. Annyi biztos, hogy a selejtezősorozat végkimenetele szempontjából ez egy rendkívül fontos meccs Angliának is. És mint ilyen, Southgate a biztonságos végkimenetel érdekében, az Európa-bajnokság alapcsapatához, a lehetőségekhez mérten legközelebbi csapatot próbálja majd felrakni a taktikai táblára, feltéve, ha mindenki egészséges és készen áll a játékra. A felállás 4-3-3 lesz, de mint mondtam, nem lennék meglepve, ha az izlandi sikeren felbuzdulva három védővel és három támadóval futnának ki a vendégek a pályára.

Azt kétlem, hogy Harry Kane kezdene, hiszen nincs játékban, ezért Raheem Sterling árnyékékes szerepeltetését vizionálom. Másik megérzésem Bokayo Saka és Jack Grealish együttes szerepeltetése, hiszen egy felállt védelem elleni játékban a jól cselező és dinamikus szélsőjáték döntő aspektus lehet. A szélsővédők mindig kérdésesek Southgate esetében: Kyle Walker, Luke Shaw, Kieran Trippier és a visszatérő Trent Alexander-Arnold négyeséből akárki kezdhet akármelyik poszton.

 


 

Viselkedésmód labdával

Ahogy tettem azt az Európa-bajnokság idején Portugália, Németország, illetve Franciaország ellenfélszemléjén is, most sem egy komplex áttekintőt készítettem, hanem csupán az angolok olyan korábbi mérkőzéseiből próbálok meg tanulságokat levonni, amelyeket a magyar válogatott stílusához közeli csapatok ellen játszott.

Izland ellen nagyon sima mérkőzésen, fölényesen, már-már gálázva nyert az angol válogatott, még 2020 novemberében. Főleg a balszélen szervezték meg támadásaikat, ott, ahol Saka és Grealish ficánkolt a mélyen és ezen a mérkőzésen igencsak passzívan védekező izlandi védők között. Támadásaik során a jobboldalról, azaz Trippier és Foden részéről inkább beadásokkal, míg az említett másik oldalon sikeres labdavezetésekkel, betörésekkel, kombinációkkal veszélyeztették az izlandi kaput.

Kontratámadásokat Izland alig-alig volt képes sikeresen végigvezetni, csupán egy-egy pontrúgás alkalmával jelentett bármiféle veszélyt. Az angolok egyértelműen domináltak, gyorsan szerezték vissza a játékszert labdavesztés esetén, folyamatosan támadtak, és nem elégedtek meg egy kisebb arányú győzelemmel. Érdekes volt, hogy az angol csapat egészen magasra tolta fel szélsővédőit, amivel a befelé mozgó szélsők szabadabban kaphattak labdát az izlandi védőfal előtt. A mérkőzés sikeressége miatt az angol edzői stáb biztosan mintaként fog erre a találkozóra tekinteni a magyarok elleni felkészülés során.

Az albánok ellen már nem volt ennyire egyszerű a képlet idén márciusban. Míg Izland ellen mindenféle támadáskezdeményezést elfojtottak Maguire-ék, addig az albánok gyors kontráiban megvolt a veszélyes végkimenetel esélye. A ferencvárosi kedvenc, Myrto Uzuni vezérletével az albánok bátrabban léptek fel a letámadásokra és zavarták meg az építkező angol csapatot.

Hasonlóan az izlandi találkozóhoz, itt is magasra tolt szélsőkkel próbálkoztak az angolok, ami bár támadásban előnyös szituációkat eredményezett, az albán ellentámadások pontosan a szélen maradt üres területeket célozták. Albánia játékának agresszív jellege és kontratámadásaik tudatossága példa kell, hogy legyen Rossinak és stábjának. Talán kijelenthető, hogy a magyar csapat tehetségesebb játékosokból áll, mint Albánia, ezért, ha a megfelelő játékos képes a megfelelő pillanatban kiugrani az üresen maradt szélső területek felé, akár még nagyobb bajt is okozhatunk a világsztár angoloknak.

 

 


(X) Köss egy fogadást legalább 3500 Ft értékben egy labdarúgó Bajnokok Ligája, Európa Liga, vagy Európa Konferencia Liga selejtezőre a Fogadásépítővel és jóváírunk neked egy 1500 Ft értékű ingyenes élő fogadást!


 

Viselkedésmód labda nélkül

Tényleg nem az elrettentés céljából, de az angolok labda nélküli játékának vizsgálatakor muszáj tisztázni: a Wyscout adatai alapján Anglia Izlandnak 0,11, míg Albániának 0,01 xG-t engedélyezett…

Az olyan találkozókon, amikor az egyik csapat végig támad és járatja a labdát előnyök után kutatva, míg a másik csapat mélyen saját kapuja elé tolódva próbálja megvárni a megfelelő pillanatot az ellencsapásra, csupán két feladata van a labdát birtokló domináns csapatnak.

Egyrészt, mindenképpen meg kell akadályoznia, hogy ellenfele, jelen esetben Magyarország, bármilyen módon be tudjon rendezkedni az angol térfélen. Ha ugyanis ezt többször megtörténik, akkor számottevő energia szivárog el arra, hogy a labda újra a birtokukba kerüljön. Ez az energia pedig drága veszteség, főleg akkor, ha a mérkőzés végéig támadni kell a győzelem érdekében. Ennek okán az angolok letámadása a lehető legmagasabb fokon kell, hogy égjen, és ezt mind Izland, mind pedig Albánia ellen megfelelően teljesítették is. A letámadások intenzitása azért is fontos, mert az abból vezetett direkt kontrák a kapuhoz közel könnyed helyzetekbe torkollanak a legtöbb esetben, ami megkönnyíti az olyan csapatok legyőzését, akik mélyen zárnak vissza alapesetben.

Másrészt, a labdavesztések utáni visszatámadások jelentősége is fontos tényező. Ha jól működik a kontrapresszing, akkor a magyar válogatott kontráit szinte teljesen el lehet fojtani, illetve a sikeres visszatámadások után a rendezetlen ellenfél gyengébb strukturális állapota gólszerzésre alkalmas helyzeteket jelenthet. És itt kell kiemelni újra: lehet, hogy Magyarország ellen könnyebb gólt szerezni ezekben a pillanatokban (Anglia elveszti a labdát, majd rögtön visszaszerzi), mintha Rossi csapatát rendezett állapotban kellene hibára kényszeríteni.

Az angolok labda nélküli viselkedésmódja irányt mutat a magyarok számára: minden magyar kontrának helyzetben, lövésben kell végződnie, hiszen egy rosszul kivitelezett és elhamarkodott ellentámadás a magyar védelmet hálátlan helyzetbe képes sodorni. Másképpen fogalmazva: csak akkor szabad kinyílni, ha az előretöréseket koordinált és biztonságos módon tudják Szoboszlaiék végigvinni.

 

 

Kihasználható gyengeségek

Ezen a találkozón csak Anglia veszíthet. A magyar csapat az Eb-hez hasonlóan felszabadultan, a tét nyomása nélkül játszhat, hiszen nem Anglia ellen kell kijutni a világbajnokságra. Ugyanakkor, egy esetleges döntetlennel nagyon előnyös helyzetbe is kerülhet Magyarország, ami mindenképpen segít Rossinak: nem kell elsietni semmit, lehet várni az angol hibákra.

Én azt hiszem, hogy Gulácsi Péteréknek nem lesz váratlan az angolok játéka. Látva, hogy a magyar csapat miként futballozott Portugália, Franciaország, és Németország ellen, egy félidőben meg lehet indulni legalább kétszer-háromszor is a gólszerzés reményében. Azon rengeteg fog múlni, hogy az angolok képesek-e hamar gólt szerezni, mert ha igen, akkor nagyobb baj is lehet a mérkőzésből. Ha viszont nem tudnak betalálni az első 20 percben, esetleg a magyar csapat találna egy gólt, akkor készüljünk fel: Southgate számára egy agresszív, mentálisan erős csapat feltörése nem olyan egyszerű feladat.

Ehhez a szélsővédők által hátrahagyott területek befutása, a kontratámadások mindenkori befejezése, a csapat tagjai közötti távolságok folyamatos egyenlőségben tartása, illetve pár sorsdöntő pillanat szerencsésebb alakulása szükségeltetik.

 


Képek forrása: Getty Images

 

 

Melyik csapat nyeri a Premier League 2021-2022-es szezonját?

2,25 – Manchester City

3,75 – Chelsea

6,00 – Liverpool

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier League/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

1 thought on “Az új angol kiszámíthatóság – ellenfélszemle a Magyarország–Anglia vb-selejtező előtt

Írj hozzászólást