Az új évezred védőiben hisznek Leverkusenben

A Bayer Leverkusen a kétezres évek elején még a Bajnokok Ligája fináléját is megjárta, majd két kivétellel mindig a Bundesliga tabellájának első felében végzett. Nagy a mozgás náluk védőfronton, az utóbbi években javuló bekksor idén négy új taggal is bővül, akik még az óvodába sem jártak, amikor 2002-ben Zinedine Zidane bombagólja egy leverkuseni álmot foszlatott széjjel.

Bayern Leverkusen

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az észak-rajna-vesztfáliai klub a legutóbbi hullámvölgyét 2017-ben élte meg, amikor a korábbi bronzérmes gárda csak a 12. helyen végzett a Bundesligában. Az akkori, nagyon gyengécske védelem papíron jó nevekből állt; Ömer Toprak, Wendell, Aleksandar Dragovic, Jonathan Tah, Benjamin Henrichs, illetve Tim Jedvaj, hogy csak azokat említsük, akik ezer játékperc felett zártak. Az egység azonban nem működött megfelelően, hisz negatív gólkülönbséget hoztak össze 55 kapott góllal. Ez tarthatatlannak bizonyult, így a vezetőség az edzőcsere mellett évről évre folyamatosan átalakította a hátsó alakzat állományát.

Aztán a legújabb generáció első érkezője most télen jött, amikor Jeremie Frimpong játékjogát megszerezték a Celtic együttesétől. A holland jobbhátvéd tavasszal még nem sok lehetőséget kapott, ám most már első számú ember a posztján. A legfőbb fegyvere a gyorsasága, ami támadásépítésnél a hosszú indítások, védekezésnél pedig a maga mögött hagyott területek befutásában mutatkozik meg. Az eddigi tíz Bundesliga mérkőzése alatt 3,33 progresszív passzt átlagol kilencven percre kivetítve, illetve 10,2 progresszív megindulást, ami mellé jól mutat, hogy bátran és hatékonyan cselez (7,5/90 – 55%).

A nyáron aztán érkezett a bal oldalra a Párizsban nem igazán értékelt honfitársa, Mitchel Bakker. A 21 éves bekkről inkább az a kép alakulhatott ki bennünk, hogy támadásban erős, de a Bajnokok Ligájában mutatott számai alapján védekezésben is igazán hasznos tud lenni, a hatékony szerelési és presszing mutatóival. Emellett persze a progresszív passzok nála is meg vannak (3,46/90), bár ő kevesebbet cipeli fel a labdát (4,04/90) a Ligue 1 adatai alapján. A legfőbb erőssége azonban a támadások segítése, mert nem csak a beadásokkal áll jól, de a boxon belülre juttatott átadások is terén is igen imponáló számokkal rendelkezik a franciaországi időszakából.

A nyár nagy fogása a 23 millió euróért megvásárolt Odilon Kossounou, akit a belga FC Bruges együttesétől szereztek meg. A 20 esztendős elefántcsontparti tehetséget a fizikai ereje és a remek ütemérzéke emeli ki kortársai közül. A szerelések (3,4/90 – 76%), a blokkok (3,36) és a párharcok (12,2/90 – 64%) terén is remek mutatókkal bírt a Jupiler Pro League-ben, de a Bundesliga már egy magasabb szint, a nemzetközi porondon pedig még nincs túl sok mérkőzése, cserébe viszont három belső védős szerkezetben is játszott már jó néhány alkalommal. Ez az első fordulóban főleg a támadásépítés során jött jól, azonnal tudott alkalmazkodni helyezkedésben a védelem soraiba visszalépő középpályás mozgásához.

A legújabb szerzemény pedig az ecuadori válogatott Piero Hincapié, akit az argentin Club Atlético Tallerestől igazoltak. A 19 éves belső védő két olyan tulajdonsággal is rendelkezik, ami hiánycikk volt a hátsó alakzatban; bal lábas, ami a modern fociban nagy érték egy bekknél, illetve progresszív felfogású. Ő tipikusan az a hátvéd, aki a presszió ellen képes megindulni a labdával, ha nincs passzopciója vagy akár a szélsőket is bátran megindítja egy hosszú átadással. Idén 1,34 cselt átlagolt Argentínában, méghozzá 82%-os hatékonysággal, ami visszaadja, hogy nem szívbajos ilyen téren sem. Valószínűleg neki szoknia kell majd a körülményeket, de hosszú távon meghatározó lehet a védelem tengelyében.

 

Melyik csapat nyeri a Bundesliga 2021-2022-es szezonját?

1,30 – FC Bayern München

5,50 – Borussia Dortmund

17,00 – RB Leipzig

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Németország/Bundesliga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj az európai kupaporond különböző lehetőségeire az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


 

Az elmúlt években az volt megfigyelhető, hogy az állandó névsorváltozás még úgy sem volt a leghatékonyabb módszer, hogy csökkent a kapott gólok száma, tehát a védekezés javult, ám ez rendszerszinten a támadásbeli visszaeséssel járt együtt, azaz a csapat teljesítménye ezzel arányosan romlott. A támadásépítés állandóan akadozott, mert nem volt olyan futballista a hátsó alakzatban, aki ebben megfelelő lenne, így ez szüntelen problémát okozott az elmúlt években. Már Peter Bosz időszakában (2018. december-2021. március) is a „hatos” posztról lépett vissza valaki, hogy segítse a labdakihozatalokat, ám így sem tudtak kellőképpen hatékonyak lenni.

A nyáron kinevezett fiatal svájci tréner, a 42 éves Gerardo Seoane elképzeléseiben a támadásépítés vertikálisan történik – a védelemből felpassz a vonalak közé, ott lekészítés vagy lefordulás és már támadhatják is az ellenfél bekkjeit –, ebben pedig a védők is aktívan részt vesznek. Nyomás ellen is szükség van azokra a progresszív képességekre, amivel az eddig keretben lévő Jonathan Tah nem rendelkezik és bár Edmond Tapsoba még csak-csak, de róla úgy hírlik, hogy nem marad már sokáig a csapat tagja. Az új, nagyon fiatal sorban mindkét védő képes lehet megvalósítani a frissen kinevezett edző elképzeléseit, így akár a hosszú távú jövőre nézve is megoldást jelenthetnek. Bátran állítható, hogy a vezetőség mindent megtett, hogy az alapok már valóban a svájci szakember kedvére legyenek összerakva, de persze a friss szerzeményeknek még sokat kell bizonyítaniuk, hogy valóban képesek a Bundesliga szintjén is megállni a helyüket.

 

Kezdődik a Bundesliga 2021–2022-es idénye

 

Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást