Az új walesi üstökös – Sorba Thomas

A jelenleg futó Championship-szezon egyik legnagyobb felfedezettje a Huddersfield Town üdvöskéje, Sorba Thomas. A januárban az ötödik vonalból szerződtetett szélső az ősszel robbant be a köztudatba, kezdve azzal, hogy augusztusban a hónap játékosa díjat bezsebelte. Azóta már a walesi válogatottban is bemutatkozott és most hozzájárulhat, hogy a „sárkányok” 1958 után ismét kvalifikálják magukat egy világbajnokságra.


(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

A labdarúgásban is sokszor emlegetjük azt a kifejezést, hogy az adott történetet Hollywood is megirigyelné, annyira szürreális, hogy megvalósulhat. Nos, Sorba Thomas életútja épp ilyen, mert valószínűleg egy évvel ezelőtt még a nevét sem nagyon ismerték az emberek, ma pedig már a walesi válogatott címeres mezében is szerepelhetett, miközben Premier League-csapatok figyelik a teljesítményét.

 

Sorba Thomas 1999. január 25-én született London Newham kerületében. A nem túl jó körülmények közt felnövő fiatalember Sierra Leone-i édesapja volt hatalmas futballrajongó, aki amatőr szinten próbálkozott is a sporttal a munka mellett. A fiú eleinte nagyon tehetségesnek tűnt és a West Ham United akadémiáján nevelkedett. Tizenhat évesen már nem tudott a korosztályában rendszeres kezdő lenni, így a távozás mellett döntött. A Boreham Wood FC együttesénél próbált szerencsét, ahol előbb kiemelkedett az utánpótlásban, majd 17 évesen már bemutatkozhatott a felnőttek közt is. Luke Garrard megadta neki a lehetőséget és valószínűleg sosem bánta meg.

 

„Szeretettel emlékszem vissza, amikor Sorba először érkezett a Boreham Wood PASE Akadémiájára. Olyan fiú volt, aki hitt a képességeiben, fáradhatatlanul dolgozott és mindig igyekezett jobbá válni az edzők tanácsait követve.”

 

A 2020 tavaszán történt szerződéshosszabbításkor még nem tudták, hogy egy év múlva már a másodosztályban fog szerepelni (Forrás: borehamwoodtimes.com)

 

Az ifjú szélső, aki a védelemben és a támadósorban is hasznos tudott lenni a jobb oldalon, két és fél szezonon keresztül volt alapembere az ötödosztályban szereplő együttesnek. A klubnál nagyra becsülték a munkamorálját és azt a lelkesedést, amit beleadott minden mérkőzésbe. A bajnokik során nehéz lett volna eladnia magát, de az FA-kupa tökéletes lehetőséget biztosított erre, ez pedig leginkább a 2020-as menetelésük során mutatkozott meg. Ekkor a selejtezőket abszolválva egészen a harmadik körig jutottak, ezeken a meccseken Thomas remek teljesítményt nyújtott. Az angol szakmai berkekben ekkor már többen feldobták a nevét, hogy valamely harmadosztályú klub hatalmas fogást csinálhatna vele.

Végül még ennél is magasabb polcról „nyúltak le” érte, mert a Championshipben szereplő Huddersfield Town igazolta át. Leigh Bromby a „terrierek” scouting-hálózatát nagyban átalakította a kinevezése után, aminek köszönhetően a klub sokkal aktívabban figyeli a negyedik és az ötödik ligát is, hátha csiszolatlan gyémántokat találhatnak. Bromby a következőképpen vélekedett Thomas szerződtetéséréről:

 

„Nagy lépés a National League-ből a Championshipbe lépni, de minden szükséges lépést meg fogunk tenni annak érdekében, hogy sikeres legyen. Felmérjük, mi a legjobb Sorba számára. Elég csak Josh Koromára tekintenie, mint előtte álló példa, hogy milyen út járható. Josh ugyanarról a szintről jött, időbe telt, hogy alkalmazkodjon és fejlődjön, de aztán mostanra a csapat egyik legjobbja lett.”

 

A klub büszkén hirdette honlapján, hogy akkor is „egy közülük”, ha másik klubhoz igazol (Forrás: Boreham Wood Football Club)

 


(X) Hívd meg barátaidat és szerezz ingyenes fogadást, befizetési bónuszt, illetve bónuszpénzt összesen 75 000 HUF értékben! A meghívott barátaid pedig egy nagyvonalú üdvözlő bónuszt kapnak, tehát nem csak te, hanem ők is jól járnak.


 

A szerződtetés nem ment zökkenőmentesen, mert Thomas közel sem volt benne biztos, hogy karrierjében ez lesz a megfelelő lépés. Nem akart olyan helyre igazolni, ahol elveszik a tömegben és a kevés játéklehetőség okán megállhat a fejlődésben, de a Borehamnél igyekeztek meggyőzni, hogy hinnie kell magában. Luke Garrard ezzel kapcsolatosan az alábbiakat nyilatkozta:

 

„Látni, hogy Sorba végre meg tudja tenni azt a lépést, amit megérdemel, olyan, mint egy „büszke apa nagy pillanata” számomra és sokaknak a klubnál. Beszéltem vele, hogy megvitassuk ezt a lehetőséget, miután a két klub megállapodott a feltételekről, Sorba szótlanul maradt, és aki ismeri, az tudja, hogy ez nem túl gyakran van így nála. Kikérte a véleményem, én pedig elmondtam neki, hogy a Huddersfield Town egy kiváló Championship-csapat, amely két szezonnal ezelőtt még a Premier League-ben szerepelt. Remek környezet lesz ez a számára, hogy a fejlődésének a következő szakaszába lépjen.”

 

Végül az üzlet megköttetett és 2021 januárjában már „terriernek” mondhatta magát. A klubnál valóban hittek abban, amiről Bromby beszélt, ugyanis az első hónapokban egy külön edzéstervet is készítettek neki, hogy a csapattal való heti felkészülés mellett tudjon további gyakorlással fejlődni. Thomas munkamorálja pedig ideális volt ahhoz, hogy ezt végigcsinálja. A tavasszal kevés lehetőséget kapott, de Carlos Corberán vezetőedző rendszeresen kommunikált vele a helyzetéről. A nyáron aztán Thomas már egyre több felkészülési mérkőzésen bizonyíthatott, ez pedig meg is hozta az eredményét. A szezonrajton rögtön a kezdőben találta magát. 

 

Sorba Thomas Corberán
Carlos Corberán remekül szabta át Thomas feladatait a pályán, amivel a csapat is fejlődni tudott (Forrás: Getty Images)

 

Eleinte a spanyol tréner még a támadó hármasban szerepeltette, majd fokozatosan került hátrébb, mert kiderült, hogy a szárnyvédő poszton tudja legjobban kamatoztatni a tudását. A támadások segítése mellett védekezésben is rendkívül hasznos tud lenni, ezt pedig akkor tudja leginkább kiaknázni, ha végig az oldalvonal melletti területeken játszhat. Noha hátrafelé a statisztikái nem kiemelkedőek, de nem is ezt várják el tőle, hanem hogy szürke eminenciás módjára dolgozzon és zárja le az oldalsó területeket. Ezzel szemben előrefelé kiemelkedő mutatókkal bír, ami nem kerülte el a szakma figyelmét sem.

A szezon első két meccsén egyaránt gólpasszt adott, ez volt a csapat összes gólja akkor, majd az augusztusi utolsó meccsen egy góllal és két assziszttal jelentkezett, amivel el is vitte a hónap legjobbjának járó díjat a Championshipben. Azóta ő lett az első számú pontrúgás-felelős, aminek köszönhetően folyamatosan szállítani tudja a jó teljesítményeket. Akcióból és rögzített szituációkból rengetegszer alakít ki helyzeteket a társak számára, a kulcspasszait a védelem mögé való beívelésekkel és bepasszokkal éri el, ebből a kategóriából jelenleg a második legtöbbel rendelkezik a ligában.

 

 

A remeklése felkeltette a walesi szövetség figyelmét is. A válogatott nagy átalakuláson megy keresztül és igyekeznek egy generációváltást véghez vinni, aminek Thomas is részese lehet, mert édesanyja walesi származású. Szeptember elején vették fel vele a kapcsolatot, majd az októberi világbajnoki-selejtezők során már kerettag volt, és a bemutatkozása sem váratott sokáig: a kulcsfontosságú, csehek elleni meccsen csereként debütált, majd az észtek ellen már a kezdőben kapott helyet.

Hogy mennyire álomszerű a története, hogy a most közelgő mérkőzéseken már a világbajnoki részvételért küzdhet majd meg a „sárkányok” színeiben, arról valószínűleg ő maga tud a legőszintébben beszélni. Az októberi időszakban vele készült interjúban pedig épp az a gyermeki öröm fedezhető fel a szavaiban, amit egy ilyen hollywoodi sztori megkíván.

 

 

Ki nyeri a 2022-es katari világbajnokságot?

6,00 – Brazília

8,00 – Franciaország

10,00 – Anglia

10,00 – Spanyolország

11,00 – Németország

12,00 – Olaszország

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Világbajnokság2022/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a 2022-es Világbajnokság piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást