Az xG mindig utolér? – (Végre) remekel a Brighton

Sokak kedvence, a szimpatikus Brighton & Hove Albion nagyszerűen kezdte a Premier League aktuális kiírását. A „sirályok” a bajnokság negyedénél a középmezőny elején tanyáznak, hétvégén pedig az Anfielden is bizonyították, hogy nem véletlen várták tőlük sokan a nagy előrelépést.

Brighton Potter

(X) Regisztrálj a Büntetőn keresztül az Unibetre, és befizetési bónuszod mellé 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz ajándékba!  


 

Az elmúlt évtizedben drasztikusan megváltoztak sportfogyasztási szokásaink, és ez talán egy sportágnál sem érhető annyira tetten, mint a labdarúgásnál. A különböző, korábban nem, vagy csak nagyon szűk réteg számára elérhető mutatók széleskörű elterjedésével egészen másként tudunk értékelni eseményeket, teljesítményeket, ezen forradalom egyik első fecskéje és zászlóshajója pedig kétségkívül a várható gólok statisztikája volt. Mára gyakorlatilag össznépi konszenzussá vált, hogy hosszú távon az eredmények, ha nem is egyeznek majd meg, de erősen közelítenek az xG által festett kép felé.

Az előző idényben azonban a Brighton & Hove Albion szereplése miatt érdekes diskurzus alakult ki a modell körül. Ahogy teltek a hónapok, a statisztikai mutatók alapján az élmezőny közelébe hivatott dél-angliai alakulat továbbra is csak a kiesés elkerüléséért folytathatott harcot, és egyre többen vetették fel, hogy talán nem is anomáliáról, páratlan pechsorozatról beszélhetünk, hanem valami sokkal logikusabb jelenségről.

Maradva a legfontosabbnál: Graham Potter együttese májusban annak ellenére zárta 41 ponttal a 16. pozícióban a bajnokságot, hogy helyzeteik minősége alapján 61 egységet számoltak nekik, amivel a várható pontok tabelláján az ötödik helyen végeztek volna. A különbség mind a pontok, mind a helyezés tekintetében döbbenetes, a probléma pedig sokrétűnek tűnt. A szezon elején a saját kapujuk előtt muzsikáltak gyengébben a vártnál, majd amikor ez a gond december környékén megszűnt – nem kis részben köszönhetően annak, hogy az idény egyik leggyengébben teljesítő hálóőrét, Mathew Ryant a remeklő Robert Sánchez váltotta – hirtelen a támadóharmadban jelentkezett a baj.

Bár Potter irányítása alatt a korábbi, Chris Hughton edzősége során látott bunkerfocit a kombinatív, kezdeményező játék váltotta fel, a Brighton sokszor képtelen volt a mezőnyfölényét lövésekre váltani. Mark Thompson remek márciusi elemzéséből kiderül, hogy a „sirályok” szinte végig kevesebb xG-t tudtak kialakítani, mint amennyi elvárható lett volna a játék képe alapján.

 

(Forrás: marksnotebook.substack.com)

 

Az igazán érdekes vitapontok azonban ott merültek fel, ha Potterék ténylegesen el is jutottak a próbálkozásig. Azt szokás mondani, hogy az edző feladata, hogy biztosítsa az alapot játékosainak, hogy azok helyzetbe kerülhessenek, ám a lehetőségekkel a pályán lévőknek kell élni. Tekintve, hogy a Brighton közel 54 xG-ből mindössze 40-szer tudott betalálni, az alapvető logika azt diktálja, hogy Potter maradéktalanul elvégezte a dolgát, és nyugodt lelkiismerettel mutogathat játékosaira és a balszerencsére, ha az alulteljesítés került szóba.

Voltak azonban, akik azt állították, a jó munkát is túlzásba lehet vinni, és a Brighton egyszerűen túl jó minőségű helyzeteket alakít ki – magyarul olyan szituációkba kényszerülnek a játékosai, amik bár szemre és statisztikailag könnyűnek tűnnek, egy bizonyos szint alatt egyáltalán nem magától értetődő ziccerek. A főkolompos a középcsatár Neal Maupay volt, aki bár mezőnyben hasznos munkát végez, és a labda nélküli mozgása is elég jó ahhoz, hogy rendre lövőhelyzetben találja magát, a kapu előtt jellemzően rossz döntéseivel és befejezéseivel hívja fel magára a figyelmet: a büntetők nélkül számított szezonbéli 67 lövéséből 23 is védőben akadt el, ami eggyel több, mint ahány próbálkozása kaput talált. Vannak játékosok, akiknek nem segítség, ha van idejük túlgondolni egy lehetőséget, elég csak Timo Werner problémáira gondolni. Egyesek szerint Maupay és társai egyaránt profitálhattak volna abból, ha csapatuk támadójátéka több kaotikus helyzetet teremt a tizenhatoson belül, kevesebb gondolkodási idővel.

Az előző szezonban végül izgalmaktól mentesen sikerült meghosszabbítani az élvonalbeli tagságot, idén pedig egyelőre úgy tűnik, nincs itt semmi látnivaló. Potterék jelenleg nagyjából a várható számaiknak megfelelően teljesítenek, aminek meg is van az eredménye, jelenleg a középmezőnyt vezetve a hetedik helyen szusszanhatnak a szombati, nagyszerű liverpooli mérkőzésük után. Igaz, ezt a helyezést inkább a jól megszervezett hátsó alakzatnak köszönhetik az Amex Stadiumban: a Manchester City elleni találkozót megelőzően öt órán át nem tudták az ellenfelek akcióból bevenni Sánchez kapuját, a támadógépezet azonban igencsak döcög, mindössze három csapat neve mellett áll alacsonyabb xG-mutató.

Azt, hogy valóban a balszerencse okozta a korábbi szériát, vagy a szerényebb minőségű támadók és Potter játékának inkompatibilitása, egyelőre még nehéz megítélni. Afelől mindenesetre nincs vita, hogy egy jobb kerettel csodákat művelhetne a fiatal angol mester – ne legyenek kétségeink, csak idő kérdése, mikor láthatjuk ezt a gyakorlatban is.

 

Ki nyeri a Premier League 2021/2022-es kiírását?

1,91 – Manchester City

3,50 – Liverpool

4,25 – Chelsea

Ezt a fogadási lehetőséget a Sportfogadás/Labdarúgás/Anglia/Premier Liga/Végső fogadások útvonalon keresztül találhatod meg.


Kattints ide és fogadj a Premier League piacaira az Unibeten! Ha ezen a linken keresztül regisztrálsz, most 100%-os befizetési bónuszt és 10 ezer Ft ingyenes fogadást is kapsz!


Ha értékeled a munkánkat, támogasd működésünket egy kattintással:    Támogatom

Írj hozzászólást